ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
ΟΧΙ στην πειρατική τροπολογία

Σε καταδίκη στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, αυτών που υποστηρίζουν τα ΤΣΑ, καλούν οι οικοδόμοι

Την "πειρατική τροπολογία της κυβέρνησης σε άσχετο νομοσχέδιο, που επεκτείνει τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης σε όλη τη χώρα", καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων,η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι "είναι πλέον ολοφάνερο, ότι μέσω της εφαρμογής των ΤΣΑ, επιδιώκουν τη διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και ό,τι συνδέεται μ' αυτές".

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, επισημαίνει ακόμα: "Φαίνεται ότι η εκτίμηση της Ομοσπονδίας μας, αλλά και γενικότερα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ότι τα ΤΣΑ θα επεκταθούν σε όλη τη χώρα με στόχο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, επιβεβαιώνεται. Η κυβέρνηση, πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου, και με αυτή της την πράξη έρχεται να αποδείξει πως ό,τι απέμεινε από τις κατακτήσεις των εργαζομένων με το νόμο - τερατούργημα για τις εργασιακές σχέσεις έχει στόχο να το κατεδαφίσει".

Η Ομοσπονδία καλεί επίσης τους οικοδόμους, "στις ερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές να καταδικάσουν όλους εκείνους τους συνδυασμούς που συμφωνούν μ' αυτή την πολιτική και όλους εκείνους που υποστηρίζουν και έχουν σκοπό να εφαρμόσουν τα ΤΣΑ. Μια τέτοια στάση πιστεύουμε ότι θα είναι γροθιά στο στομάχι όλων αυτών που θέλουν να μας οδηγήσουν στο Μεσαίωνα".

Ταυτόχρονα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων "για άλλη μια φορά καταδικάζει την πολιτική της κυβέρνησης και καλεί τους οικοδόμους όλης της χώρας σε αγωνιστική ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα".

"Προγραμμένη" η ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ
  • Απλήρωτοι πέντε μήνες οι εργαζόμενοι
  • Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟΘ, στελέχη της οποίας επισήμαναν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συστηματική απαξίωση της επιχείρησης για το ξεπούλημά της, στη συνέχεια, όσο - όσο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

"Είναι προγραμμένη η ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ πιθανά για να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα συμφέροντα", τόνισε, μιλώντας στους εργαζόμενους της εταιρίας, ο γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ Χρ. Κόφφας,ο οποίος, μαζί με τον Θ. Κυριακίδη,γγ του ΕΚΘ και τον συνδικαλιστή και στέλεχος του Κόμματος Κ. Αβραμόπουλο,επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ξυλοβιομηχανίας στον Αγ. Αθανάσιο Θεσσαλονίκης. Επισήμανε ακόμη ότι, μετά τις συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία με τη διοίκηση και το σωματείο, σχημάτισε την εικόνα ότι η κυβέρνηση δε θέλει να συνεχίσει τη λειτουργία της μία βιώσιμη βιομηχανία, ότι το πρόβλημα είναι πολιτικό και ότι πρώτα η ΒΑΛΚΑΝ απαξιώνεται για να ξεπουληθεί όσο - όσο στη συνέχεια. Επίσης δε φαίνεται να υπάρχει καμία διάθεση από την πλευρά των τραπεζών να βοηθήσουν με λίγα σχετικά χρήματα την επιχείρηση να ξεπεράσει τις τρέχουσες δυσκολίες της. Ο Χρ. Κόφφας διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι το ΚΚΕ με την Κοινοβουλευτική του Ομάδα θα φέρει και πάλι το συντομότερο το πρόβλημα στη Βουλή και θα ζητήσει να πιεστούν οι τράπεζες, ώστε να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση, προκειμένου να στηρίξουν τη βιομηχανία.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, εξέφρασαν τη μεγάλη τους ανησυχία για το μέλλον της ΒΑΛΚΑΝ και τόνισαν ότι είναι απλήρωτοι εδώ και πέντε μήνες.Μετά το 1997 άρχισαν τα προβλήματα να οξύνονται στη ΒΑΛΚΑΝ. Οι παλιοί μέτοχοι, εκπρόσωποι οι περισσότεροι των τραπεζών, εγκατέλειψαν την επιχείρηση και τη Διοίκηση ανέλαβε η διοίκηση του Σωματείου των Εργαζομένων. Μετά από συμφωνία της διοίκησης του Σωματείου και της υπουργού Α.Διαμαντοπούλου, τοποθετήθηκε χρηματοοικονομικός σύμβουλος και πρόεδρος της εταιρίας η Γκ. Τραμπουλέι, η οποία υποσχέθηκε το Μάρτη του '98 να βρει επενδυτή και κάποια κεφάλαια, που ποτέ, όμως, δεν τα είδαν οι εργαζόμενοι. Επιφυλάξεις εκφράζονται και για τα σχέδια δημιουργίας κοινοπραξίας με ξυλεμπόρους και μετατροπής της επιχείρησης σε ΑΕ.

Πιθανότερο σενάριο, που, μάλιστα, πιστεύεται θα το δούμε τις επόμενες μέρες είναι η εκκαθάριση εν λειτουργία της επιχείρησης.

"Πιστεύουμε ότι ροκανίζουν το χρόνο κι ότι σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο που άρχισε το 1994 για την απαξίωση της ΒΑΛΚΑΝ, προκειμένου αυτή να περιέλθει σε κάποιους ιδιώτες, χωρίς στο μεταξύ να υπάρχουν εργαζόμενοι και άλλες υποχρεώσεις", δηλώνουν στην εφημερίδα μας εργαζόμενοι.

Οπως ακόμη επισημαίνουν, ενώ η επιχείρηση είναι "χρυσοφόρα" και υπάρχουν όλα τα στοιχεία που το αποδεικνύουν αυτό, η κυβέρνηση δεν παίρνει θέση για να σταματήσει μια πορεία που οδηγεί στο κλείσιμο μια ακόμη βιομηχανία της Θεσσαλονίκης και εκατοντάδες εργαζόμενους στην ανεργία. "Είμαστε στο σκοτάδι όσον αφορά τις συμφωνίες ή τις σκέψεις που υπάρχουν για το μέλλον της ΒΑΛΚΑΝ", λένε χαρακτηριστικά και προαναγγέλλουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα αρχίσουν κινητοποιήσεις, προκειμένου να ενημερωθεί η κοινωνία της Θεσσαλονίκης για το πρόβλημα της ΒΑΛΚΑΝ ΕΞΠΟΡΤ.

Προκαλούν οι βιομήχανοι

Τις αντεργατικές τους θέσεις για μια σειρά ζητήματα ανέπτυξαν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας στον υπουργό Εργασίας

Για άλλη μια φορά προκαλούν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, μέσω του συνδέσμου τους, ΣΒΒΕ, ο πρόεδρος του οποίου, Β. Τακάς,συναντήθηκε προχτές με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και εξέθεσε ορισμένες από τις αντεργατικές θέσεις του.

Ανάμεσα σε άλλα, όπως σημειώνεται και σε Δελτίο Τύπου του συνδέσμου, τέθηκε το θέμα του νομοσχεδίου "Μέριμνα για την απασχόληση προσώπων ειδικών κατηγοριών", για το οποίο ο ΣΒΒΕ προτείνει: Να μειωθεί το ποσοστό αναγκαστικής απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, από 8% σε 4%! Να επιδοτούνται όλες οι θέσεις εργασίας που καλύπτονται από άτομα με ειδικές ανάγκες. Την υποχρεωτική αντικατάσταση εργαζομένου μετά από αίτηση της επιχείρησης. Τη διατήρηση της διάταξης που εξαιρεί, από την υποχρέωση απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, επιχειρήσεις που έχουν οικονομικές ζημίες.

Ο σύνδεσμος επισήμανε ακόμα ότι το αντεργατικό νομοθετικό τερατούργημα της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις κινείται στη σωστή κατεύθυνση,αλλά είναι κάπως άτολμο, ενώ τάχθηκε κατά της τήρησης θεωρημένου βιβλίου νεοπροσλαμβανόμενων και της υποχρεωτικής ασφάλισης των μελών των ΔΣ των ΑΕ στο ΤΕΒΕ, ακόμα κι αν είναι ασφαλισμένοι σε άλλο οργανισμό. Παράλληλα, έκανε παράπονα για την καθυστέρηση στις εγκρίσεις ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης. Για το 35ωρο, οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας έχουν την άποψη ότι η οποιαδήποτε μείωση του χρόνου εργασίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς αντίστοιχη μείωση των αποδοχών!

Τώρα και δηλώσεις υποταγής!

Να δηλώσουν ενυπόγραφα ότι δεν ανήκουν σε σωματείο και ότι δε θα συνδικαλιστούν στο μέλλον καλούνται εργαζόμενοι στην Εγνατία οδό!

Στάσεις εργασίας με καθολική συμμετοχή πραγματοποίησαν χτες και προχτές οι οικοδόμοι στις αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στα πλαίσια διάνοιξης της Εγνατίας οδού, διεκδικώντας την εφαρμογή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Σε μια νέα προκλητική ενέργεια προχώρησαν οι κατασκευαστικές εταιρίες, υποχρεώνοντας τους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν να υπογράφουν κείμενο ότι δε θα έχουν συνδικαλιστική δράση και ότι δεν ανήκουν σε συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα!

Σήμερα - με απόφαση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης - πραγματοποιούν νέες στάσεις εργασίας (8πμ - 9πμ, 10πμ - 11πμ, 12 - 1μμ), ενώ αύριο Πέμπτη προχωρούν σε 24ωρη απεργία, στα πλαίσια της οποίας θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη στα κεντρικά γραφεία της δημόσιας εταιρίας "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ". Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων, σημειώνοντας πως με την καθολική συμμετοχή και την ενότητά τους απέδειξαν ότι μπορούν να περιφρουρήσουν τα δικαιώματά τους και να θέσουν τέρμα στις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας. Καταγγέλλει "τις ενέργειες των εταιριών που υποχρεώνουν τους εργαζόμενους που προσλαμβάνουν να υπογράφουν ένα κατάπτυστο παράνομο κείμενο, που αναφέρει ότι δε θα έχουν συνδικαλιστική δράση και δεν ανήκουν σε συλλογικά συνδικαλιστικά όργανα". Επίσης καταγγέλλει την εταιρία ΑΛΤΕ που χτες - ημέρα απεργιακών κινητοποιήσεων - έδιωξε τους εργαζόμενους από τη δουλιά, με το πρόσχημα ότι προχθές είχε βρέξει και δηλώνει ότι θα διεκδικήσει το χαμένο μεροκάματο.

Επισημαίνοντας ότι οι μεθοδεύσεις για τρομοκράτηση των εργαζομένων θα πέσουν στο κενό, τονίζει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Στάσεις στου Βαρδινογιάννη

Τετράωρη στάση εργασίας σε όλες τις βάρδιες (11πμ - 3μμ, 5μμ - 9μμ, 1πμ - 5πμ) πραγματοποιούν σήμερα Τετάρτη, αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή οι εργαζόμενοι στη "Γενική Εκδοτική Τύπου" (όμιλος Βαρδινογιάννη). Ζητούν την άμεση ανάκληση των πέντε απολύσεων που προχώρησε η εταιρία από το τμήμα των περιστροφικών κυλινδρικών ταχυπιεστηρίων, που - όπως καταγγέλλουν - έγιναν για λόγους αντεκδίκησης επειδή στο συγκεκριμένο χώρο το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν αγώνες. Επίσης διεκδικούν την επίλυση προβλημάτων που αφορούν θέματα υγιεινής και ασφάλειας.

Σκοτώθηκε Ουκρανός ναυτεργάτης

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες ο Ουκρανός ναυτεργάτης Victor Chernovtsy,37 ετών, μέλος του πληρώματος του υπό σημαία Μπελίτζε φορτηγού πλοίου "Τσαπ",όταν έπεσε από το κατάστρωμα του πλοίου στη θάλασσα. Το πλοίο βρίσκεται στο λιμάνι της Πάτρας και σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τα αίτια του θανάτου του ναυτεργάτη είναι άγνωστα. Προανάκριση διενεργεί το Κεντρικό Λιμεναρχείο της Πάτρας.

Απαιτεί ανάκληση των απολύσεων

Τις παράνομες και αυθαίρετες απολύσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής του νεοσύστατου σωματείου από το "Καζίνο Αιγαίου", καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό.

Η Ομοσπονδία ζητά την άμεση παρέμβαση όλων των αρμοδίων για την ανάκληση των απολύσεων, τονίζοντας ότι αυτές είχαν ως στόχο να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να εμποδίσουν τη συνδικαλιστική δραστηριότητα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ