Την απαράδεκτη και προκλητική σύλληψη και φυλάκιση του εβδομηντάχρονου βιοτέχνη επιπλοποιού Κ. Μπουρουτζή από τη Θεσσαλονίκη, γιατί δεν είχε να πληρώσει τις καθυστερημένες εισφορές στο ΤΕΒΕ, καταγγέλλει με επιστολή της προς τους υπουργούς Εργασίας και Δικαιοσύνης η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ). Στην επιστολή της - η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι αποτελεί καθυστερημένη αντίδραση, αφού ο βιοτέχνη βρίσκεται ήδη ένα μήνα στη φυλακή - η Συνομοσπονδία αναφέρει ότι "το τραγικό αυτό συμβάν φέρνει στην επιφάνεια το οξύ πρόβλημα των υπέρογκων τοκογλυφικών τελών καθυστέρησης και το σκληρό πρόσωπο της πολιτείας απέναντι στους απλούς βιοπαλαιστές που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις".
Η ΓΣΕΒΕΕ ζητά στη συγκεκριμένη περίπτωση να επιδειχτεί η μέγιστη κοινωνική ευαισθησία και να ρυθμιστεί ευνοϊκά το θέμα του. Επίσης, επειδή, όπως αναφέρει, πολλοί ΕΒΕ βρίσκονται στην ίδια κατάσταση αδυναμίας καταβολής εισφορών με τα υπέρογκα τέλη καθυστέρησης, ζητά την επαναφορά των ρυθμίσεων του ν. 2434/96 για την τακτοποίηση των εκκρεμών υποθέσεων, σημειώνοντας παράλληλα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων αυτών έχει τις αιτίες της στην οικονομική κρίση που διέρχονται οι βιοτέχνες και δεν έχουν να κάνουν με άρνηση καταβολής εισφορών.
Οι εκπτώσεις του Αυγούστου δεν έριξαν τον τιμάριθμο, όπως επιθυμούσε διακαώς η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ και το οικονομικό της επιτελείο, που βλέπουν για μια ακόμη χρονιά να πέφτουν έξω στους στόχους και τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ), που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο του 1998 - συγκριτικά με τον Ιούλη του 1998 - έμεινε αμετάβλητος στα ίδια επίπεδα.
Η εξέλιξη αυτή κάνει "όνειρο θερινής νυκτός" - για μια ακόμη χρονιά - τον επίσημο στόχο της κυβέρνησης για μια αξιόλογη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ώστε να προσεγγίσει το στόχο για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ. Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι παρά την πολύχρονη εισοδηματική πολιτική μονόπλευρης λιτότητας και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται στο όνομα συμπίεσης του πληθωρισμού ώστε να "συγκλίνει" με τα χαμηλά επίπεδα της Κοινότητας, στην Ελλάδα ο ρυθμός πληθωρισμού εξακολουθεί να παραμένει υπερτριπλάσιος του μέσου ρυθμού πληθωρισμού στις 15 χώρες - μέλη της ΕΕ!
Αναλυτικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δημοσιοποιήθηκαν χτες, προκύπτει ότι ο πληθωρισμός:
Από τα παραπάνω προκύπτει με σαφήνεια, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εκπληρωθεί ο στόχος για ρυθμό πληθωρισμού 2,5% το Δεκέμβρη του 1998 (σε δωδεκάμηνη βάση), ούτε βέβαια για μέσο ρυθμό πληθωρισμού 3,5% -3,7% που είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση απέναντι στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών προκειμένου να πιάσει τα κριτήρια της "σύγκλισης" και να πάρει το εισιτήριο για την ΟΝΕ. Σύμφωνα με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ο πληθωρισμός θα τρέχει στο τέλος του χρόνου με ρυθμό γύρω στο 4,5% (αρχή - τέλος ή δωδεκάμηνη βάση) και 4,7% - 4,8% σε μέσα επίπεδα. Ρυθμός, που σαφώς είναι εκτός των στόχων της κυβέρνησης.
Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτει, ότι φέτος τον Αύγουστο (αρχή - τέλος) ο ρυθμός πληθωρισμού ξεπερνούσε το μέσο όρο αύξησης των τιμών (5%) σε είδη και υπηρεσίες, στις εξής ομάδες:
Κάτω από το μέσο ρυθμό του πληθωρισμού ήταν η αύξηση στις ομάδες ειδών και υπηρεσιών:
Επικίνδυνα διατροφικά πρότυπα έχει το 75% των παιδιών, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους, σε ποσοστό 85%, τα κυλικεία των σχολείων διαθέτουν προϊόντα απαγορευμένα. Αυτό προκύπτει από σχετική έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) γύρω από τη διατροφική συμπεριφορά των μικρών καταναλωτών και ποιοι παράγοντες επιδρούν στη διαμόρφωσή της. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 4ης Πανελλήνιας Ερευνας του ΙΝΚΑ, με αυτό το αντικείμενο σημαντικό ρόλο στην κακή διατροφική συμπεριφορά των μαθητών παίζει το ότι το 63% δεν παίρνει επαρκές πρωινό στο σπίτι, το 87% δεν παίρνει μαζί στο σχολείο κολατσιό από το το σπίτι, αλλά και το υψηλό χαρτζιλίκι, για το οποίο η έρευνα έδειξε ότι μόλις το 9% των παιδιών παίρνουν ημερήσιοι χαρτζιλίκι 500 δρχ., ενώ το 25% μέχρι 1.000, το 26% 1.000 - 1.500 και ένα 24% των μαθητών μέχρι και 2.000 δρχ. την ημέρα, ενώ καταγράφτηκε και ένα ποσοστό 13% που έχει ημερήσιο χαρτζιλίκι 2.000 δρχ. και πάνω.
Ακόμα και η τηλεόραση "φταίει" για τις κακές διατροφικές συνήθειες των παιδιών, προκύπτει από την έρευνα του ΙΝΚΑ, καθώς οι τις ώρες που περνούν μπροστά στη μικρή οθόνη καταναλώνουν άκριτα διάφορες "εύκολες" και επικίνδυνες για την υγεία τους τροφές.
Χαρακτηριστικά των κακών διατροφικών συνηθειών των νέων είναι τα στοιχεία του ΙΝΚΑ σχετικά με το πού καταναλώνουν το χαρτζιλίκι τους. Σύμφωνα με αυτά, τα παιδιά και οι νέοι διαθέτουν το χαρτζιλίκι τους σε fast food, αναψυκτικά, σνακς, αλκοολούχα ποτά και τσιγάρα. Στο σπίτι οι σαλάτες είναι στις προτιμήσεις τους σε ποσοστό από 10,5 - 33,3%, τα μακαρόνια 14,3% - 56,3%, τα αβγά 9,1% - 26,3%, οι τηγανητές πατάτες 18,2% - 72%, τα μπιφτέκια 9,1 - 16,7% και τα σάντουιτς 12,5% - 71,4%. Οσο για το σχολείο, τα παιδιά στη συντριπτική τους πλειοψηφία προτιμούν να καταναλώνουν γαριδάκια, πατατάκια, γκοφρέτες, σοκολάτες, παγωτά.
Το ΙΝΚΑ συνιστά για τη σωστή διατροφή των παιδιών και εφήβων την κατανάλωση - στις σωστές ποσότητες - γάλατος, κοτόπουλου, γαλοπούλας, ψαριού, κρέατος, αβγού, καθώς και τροφών πλούσιων σε υδατάνθρακες, ελαιόλαδου και ψωμιού ολικής αλέσεως.