ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προσπάθεια πολιτικής υποβάθμισης των δημοτικών εκλογών

Ο πρωθυπουργός, που τις είχε χαρακτηρίσει "δημοψήφισμα" για την κυβερνητική πολιτική, δηλώνει τώρα ότι το αποτέλεσμά τους θα αφορά στην... Τοπική Αυτοδιοίκηση

Να μειώσει την πολιτική σημασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, για να περιορίσει την αναμενόμενη καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής, επιχείρησε ο πρωθυπουργός με δηλώσεις που έκανε προχτές στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, ο Κ. Σημίτης, μιλώντας στους υποστηριζόμενους από το ΠΑΣΟΚ δημάρχους και νομάρχες της Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι "οι νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές είναι πολιτική αναμέτρηση", διευκρίνισε όμως ότι "στις εκλογές αυτές θα κριθεί το έργο και η συνέχιση των μεταρρυθμιστικών αλλαγών στο χώρο της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Ο πρωθυπουργός, λίγους μήνες μετά τη δήλωση ότι αυτές οι εκλογές θα "πρέπει να πάρουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την κυβερνητική πολιτική", είπε χτες ότι "η κυβέρνηση θα κριθεί στις βουλευτικές εκλογές του 2000". Η αλλαγή αυτή οφείλεται στα μηνύματα που έχουν φθάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και τη Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με τα οποία αποδοκιμάζονται οι υποψήφιοι που υποστηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, όχι μόνο στους τρεις μεγαλύτερους δήμους της χώρας αλλά και σε πολλούς άλλους δήμους της περιφέρειας.

Για να προλάβει, μάλιστα, τη μετάφραση του εκλογικού αποτελέσματος σε καταδίκη της κυβερνητικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, έσπευσε να προαναγγείλει ότι σ' αυτές τις εκλογές "δε θα κριθούν οι κομματικοί σχηματισμοί σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, αλλά η δυνατότητα προώθησης μιας πολιτικής αναβάθμισης, ενδυνάμωσης και ουσιαστικοποίησης της Αυτοδιοίκησης και της αποκέντρωσης"...

Αυτές οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μπορούν να θεωρηθούν ως παραδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης του γεγονότος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι καταδικαστικό για την πολιτική της. Επιχειρείται λοιπόν να υποβαθμιστεί η πολιτική τους σημασία. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά ερείσματα "αριστερά και δεξιά" για να μειώσει το εύρος της εκλογικής και πολιτικής ήττας. Στην κατεύθυνση αυτή συνεχίζεται η φιλολογία για "κεντροαριστερά", αλλά και "κεντροδεξιά" σενάρια. Σ' αυτά αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός όταν είπε ότι "στις εκλογές αυτές χρειάζεται η στράτευση και η συσπείρωση όλων των μεταρρυθμιστικών, προοδευτικών και εκσυγχρονιστικών δυνάμεων".

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

Τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη '99 και πάντως πριν από το Πάσχα θα γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Αυτό ανακοίνωσε ο γραμματέας της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον πρωθυπουργό, όπου συζήτησαν τον προγραμματισμό των συνεδριάσεων του ΕΓ και των άλλων δραστηριοτήτων του ΠΑΣΟΚ. Η πρώτη, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, συνεδρίαση του ΕΓ θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη με εισηγητή τον Κ. Σημίτη και θέμα το συνέδριο. Στις 4 - 6 Σεπτέμβρη ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει στα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθεσης και θα παρουσιάσει τους βασικούς άξονες της οικονομικής πολιτικής, οι οποίοι θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας στις 28 Αυγούστου.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ
Προειδοποιήσεις και... κυβερνητικά φληναφήματα

"Δεν έχω μιλήσει ακόμα" (για τα εθνικά θέματα) προειδοποίησε χτες από την Κόνιτσα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλος, καταδεικνύοντας την πρόθεσή του να συνεχίσει τις πολιτικο - εθνικιστικές του παρεμβάσεις. Κι αυτό, συνεχίζοντας τον "πόλεμο" δηλώσεων και "φληναφημάτων" που εξελίχτηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο με τις νέες παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου από τη Βόρεια Ελλάδα - όπου επισκέφθηκε την Κατερίνη, τη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και, αργότερα, την Κόνιτσα - και κυβερνητικών παραγόντων.

Ο Αρχιεπίσκοπος, προβάλλοντας "τη μεγάλη συμμετοχή του λαού στις περιοδείες του" - για την οποία είπε, θέλω να πιστεύω ότι είναι αυθόρμητη - διεκδίκησε ξανά το δικαίωμά του να μιλάει για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας και ιδιαίτερα για τα ζητήματα που αφορούν τα εθνικά θέματα. Μάλιστα, προειδοποίησε πως γι' αυτά δεν έχει μιλήσει ακόμα! Επίσης, αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος προέτρεψε τους πιστούς "να προσευχηθούν γι' αυτούς που ζουν την προσφυγιά και το δράμα της διεθνούς αδικίας στο πετσί τους", ενώ έφθασε να προβάλει ότι "η Εκκλησία είναι επανάσταση και εκφράζει το αντιστασιακό πνεύμα του λαού"... Στην Κόνιτσα, εξάλλου, μνημονεύοντας τον Μητροπολίτη Κονίτσης, έκανε λόγο για αγώνες του για την προστασία των Βορειοηπειρωτών, αλλά και αγώνες του λαού της περιοχής, στο διάβα της ιστορίας, λέγοντας πως "δεν πρέπει να λησμονούμε αλλά να διδάξουμε τους επιγενομένους".

Η κυβέρνηση που μέχρι τώρα παρακολουθούσε αμήχανη τις λογής λογής παρεμβάσεις του Αρχιεπισκόπου, με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δ. Ρέππα, το Σάββατο, προσπάθησε να στείλει ένα μήνυμα στον κ. Χριστόδουλο, πως δεν πρέπει να ξεπερνάει τα όρια των θρησκευτικών καθηκόντων του και να μη διεκδικεί ρόλο διοίκησης του κράτους ή διακυβέρνησης του τόπου. Σχετικές δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Δικαιοσύνης Β. Γιαννόπουλος, ο οποίος απευθυνόμενος στο Χριστόδουλο τον κάλεσε: "Αν θέλει να κάνει πολιτική να βγάλει τα ράσα και να κατέβει στο λαό" για να εισπράξει από τον πρώτο πως "δεν απαντώ σε φληναφήματα"! Ενώ την ίδια μέρα ο υπουργός Πολιτισμού Β. Βενιζέλος, ανέφερε πως "η Εκκλησία είναι πριν από οτιδήποτε άλλο, πνευματικός οργανισμός. Και ο λόγος της πρέπει να είναι λόγος αγάπης, λόγος παρηγορητικός, λόγος πνευματικός. Δεν πρέπει να μεταβαίνει σ' ένα επίπεδο καθημερινού πρακτικού πολιτικού λόγου".

Ωστόσο, χτες, σε μια προσπάθεια να υποβαθμίσει το ζήτημα, ο Δ. Ρέππας δήλωσε πως "η κυβέρνηση δεν ενοχλείται" από τις δηλώσεις Χριστόδουλου. "Αντιθέτως, υποστήριξε, έχει την ευκαιρία ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τις απόψεις επί διαφόρων θεμάτων εκπροσώπων και φορέων. Οι απόψεις αυτές είναι χρήσιμες, πολύ περισσότερο όταν αναφέρονται σε κρίσιμα θέματα. Δεν πρέπει, όμως, να ανατρέπουν μια ισορροπία που υπάρχει, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους. Και η ισορροπία αυτή, μεταξύ άλλων, προβλέπει συγκεκριμένους ρόλους για τα όργανα της πολιτικής εξουσίας και για τα όργανα της (θρησκευτικής) εξουσίας. Δεν πρέπει να υπάρχει σύγχυση ρόλων και αρμοδιοτήτων". Και ο Δ. Ρέππας διαπίστωσε πως "δεν έχει προκύψει θέμα" υπέρβασης των συνταγματικών ορίων (από τον Αρχιεπίσκοπο).

Στο ζήτημα παρενέβη χτες η ΠΟΛ. ΑΝ. για να υπερασπίσει "το δικαίωμα της Εκκλησίας να αρνείται και να στηλιτεύει κάθε απόπειρα φίμωσης απ' όπου κι αν προέρχεται"... Ενώ ο ΣΥΝ με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ρητορικές αντιπαραθέσεις υπουργών του ΠΑΣΟΚ που στερούνται ουσίας και τονίζει ότι πρέπει να προωθηθεί ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος και να εγκαταλειφθεί η διγλωσσία και το διαρκές φλερτ προς τις εθνικιστικές αντιλήψεις (που εκφράζει ο κ. Χριστόδουλος).

ΥΠΟΨΗΦΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΧΩΡΕΣ
Το Νοέμβρη οι διαπραγνατεύσεις με την ΕΕ

ΒΙΕΝΗ .-

Τη 10η Νοέμβρη ως συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης των ουσιαστικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο και τις υπόλοιπες πέντε υποψήφιες χώρες, ανακοίνωσε χτες στις Διεθνείς Οικονομικές Συνομιλίες του Αλπμπαχ στο Τιρόλο, ο Αυστριακός Λέοπολντ Μάουρερ,μέλος της ομάδας διαπραγματευτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ηδη κατά την προχτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό, Κ. Σημίτη στη Θεσσαλονίκη, ο Αυστριακός καγκελάριος και προεδρεύων αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, Βίκτορ Κλίμα,είχε τοποθετήσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη. Ο Β. Κλίμα επισήμανε, ειδικά για την Κύπρο, πως η ενταξιακή της πορεία δεν επηρεάζεται κατά κανέναν τρόπο από τη συμμετοχή ή όχι των Τουρκοκυπρίων στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια και - στη βάση της απόφασης του Λουξεμβούργου - η συμμετοχή τους δεν αποτελεί προυπόθεση.

Κάνοντας έναν απολογισμό της μέχρι τώρα ενταξιακής πορείας των έξι χωρών, που είχε αρχίσει θεωρητικά τον περασμένο Μάρτη, ο Λ. Μάουρερ ανέφερε, χτες, πως η αυστριακή προεδρία της ΕΕ σκοπεύει - παράλληλα με την αποκαλούμενη "κοινή καταγραφή" των περίπου 80.000 σελίδων κειμένων της κοινοτικής νομοθεσίας, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα του ερχόμενου Ιούλη - να αρχίσει ουσιαστικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις στους τομείς που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα.

Ετσι, στις 10 Νοέμβρη, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των "15", προεδρεύοντος του Αυστριακού υπουργού Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σιούσελ,αναμένεται η τυπική ψήφιση των πρώτων κεφαλαίων. Οι δύσκολοι τομείς, όπως ελεύθερη διακίνηση προσώπων, συνεισφορά στον κοινοτικό προϋπολογισμό, κοινή αγροτική πολιτική, θα παραμείνουν προς το τέλος των διαπραγματεύσεων.

Ο Λ. Μάουρερ ανέφερε πως από τον περασμένο Μάρτη μέχρι τώρα έχουν εξεταστεί 7 από τα 31 κεφάλαια διαπραγμάτευσης, τα θεωρούμενα ως "εύκολα", όπως έρευνα και επιστήμη, παιδεία, βιομηχανική πολιτική και Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, για τα οποία οι υποψήφιες δεν υποχρεώνονται να υιοθετήσουν δευτερεύουσες νομοθεσίες της ΕΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο τόπος χρειάζεται δημάρχους και νομάρχες αγωνιστές

Σχετικά με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για τον χαρακτήρα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ο Δημήτρης Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη όχι μόνο έχουν πολιτικό χαρακτήρα, αλλά κυρίως σε αυτές τις εκλογές κρίνεται η κυβερνητική πολιτική συνολικά και ειδικά στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εκλογές του Οκτώβρη είναι μία καλή ευκαιρία για τον ελληνικό λαό, να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του, την αγανάκτησή του ενάντια σε μια κυβέρνηση αντιλαϊκή, σε μια κυβέρνηση που έχει ψηφίσει δεκάδες αντεργατικούς νόμους τον τελευταίο χρόνο, νόμους που πλήττουν και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και συνολικά τα λαϊκά συμφέροντα.

Μπορεί να μην εκλέγει ο ελληνικός λαός κυβέρνηση σ' αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, εκλέγει όμως σίγουρα δημάρχους και νομάρχες. Και ο τόπος δε χρειάζεται άλλους τοποτηρητές της κυβερνητικής αντιλαϊκής πολιτικής. Χρειάζεται αγωνιστές, χρειάζεται ανθρώπους που να παλεύουν. Δε χρειάζεται διαχειριστές, αλλά αγωνιστές, που μαζί με τον ελληνικό λαό, μαζί με τους δημότες θα βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα προβλήματα του εργάτη, του άνεργου, του επαγγελματία, του υπάλληλου, του αγρότη, της γυναίκας, των νέων αυτής της χώρας, σε κάθε δήμο και σε κάθε νομαρχία.

Από αυτή την άποψη το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να καταψηφίσει τους κυβερνητικούς υποψηφίους και όσους συμπαρατάσσονται με μια τέτοια αντιλαϊκή πολιτική".



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ