ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Αυγούστου 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Τσουχτερά από Δευτέρα τα εισιτήρια

Τσουχτερές αυξήσεις 20% στα εισιτήρια των λεωφορείων, των τρόλεϊ και του"ηλεκτρικού σιδηρόδρομου" (από 100 σε 120 δραχμές) επιβάλει από μεθαύριο Δευτέρα η κυβέρνηση, προετοιμάζοντας παράλληλα το έδαφος για την εκχώρηση των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας κομμάτι - κομμάτι στους ιδιώτες.

Πρόκειται για το δεύτερο χαράτσι σε βάρος του επιβατικού κοινού, σε διάστημα ενός χρόνου (πέρυσι τα εισιτήρια αυξήθηκαν από 75 σε 100 δραχμές), ενώ από τον επόμενο μήνα έρχεται νέο κύμα ακρίβειας, με αυξήσεις στα εισιτήρια και τα κόμιστρα του ΟΣΕ και τα ταχυδρομικά τέλη, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν και το 80%!

Οι αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, είναι ένα ακόμα πλήγμα στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων, που αποτελεί τη συντριπτική πλειοψηφία του επιβατικού κοινού στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Είναι αξιοσημείωτο ότι κυβέρνηση και διοίκηση του ΟΑΣΑ, επιχειρούν να περάσουν στα"μαλακά" τις αυξήσεις, προβάλλοντας τη μείωση κατά 1.000 δραχμές (από 6.000 σε 5.000 δραχμές) στη μηνιαία κάρτα που ισχύει για λεωφορεία και τρόλεϊ. Τη χαρακτηρίζουν "σημαντική για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα", αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι επί της ουσίας πρόκειται για παραπλανητική μείωση, που έχει ξεκάθαρο στόχο την εξασφάλιση περισσότερων "πελατών" και συνακόλουθα περισσότερων κερδών στους ιδιώτες, στους οποίους έχουν αποφασίσει να εκχωρήσουν εξ ολοκλήρου τη διακίνηση εισιτηρίων και καρτών. Το ετήσιο οικονομικό όφελος για τον επιβάτη είναι ελάχιστο ως μηδαμινό, καθώς ακόμα και όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά από και προς τη δουλιά τρόλεϊ και λεωφορείο, δε μετακινούνται και τις 365 μέρες το χρόνο.

Από τη Δευτέρα αυξάνονται επίσης:

  • Το εισιτήριο των 150 δραχμών που ισχύει σήμερα και για τις τρεις ζώνες του "ηλεκτρικού" φτάνει στις 180 δραχμές.
  • Στις δύο γραμμές "εξπρές" των αεροδρομίων, το εισιτήριο αυξάνεται από 200 σε 250 δραχμές και από 400 σε 500 δραχμές για μετακίνηση από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 π.μ.
  • Κατά 10 δραχμές αυξάνονται και τα "μισά" εισιτήρια, (60 από 50 δραχμές).
  • Η κάρτα που ισχύει και για τα τρία δημόσια συγκοινωνιακά μέσα (λεωφορεία, τρόλεϊ και "ηλεκτρικό"), παραμένει στις 8.000 δραχμές.

Κάθε φορά που οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επέβαλαν τσουχτερές αυξήσεις - και είναι πολλές από το 1974 - πρόβαλαν ως πρόσχημα τη μείωση των ελλειμμάτων, τον εκσυγχρονισμό του στόλου και την αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών. Και βέβαια, παρά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις, τα ελλείμματα όλο και αυξάνονται (απόρροια της πολιτικής του ξέφρενου και ασύμφορου δανεισμού των συγκοινωνιακών φορέων, αντί της επιδότησης). Οσον αφορά τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των συγκοινωνιακών υπηρεσιών, τα σημερινά νούμερα είναι άκρως αποκαλυπτικά: Μόνο στην ΕΘΕΛ (λεωφορεία), οι ετήσιες μετακινήσεις μειώθηκαν από 700 εκατομμύρια το 1992 σε 335 εκατομμύρια το 1997!

Αν η κυβέρνηση είχε πρόθεση να εξυγιάνει και να εκσυγχρονίσει πραγματικά τις αστικές συγκοινωνίες, θα φρόντιζε να δώσει λύσεις εκεί που "πάσχουν" (επιδότηση με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι δανεισμό, κονδύλια για την ανανέωση του στόλου, προσλήψεις προσωπικού κλπ.). Αλλά, το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει εκχώρηση των συγκοινωνιών στην πλουτοκρατία. Προάγγελοι της ιδιωτικοποίησης είναι το επιχειρούμενο χτύπημα κάθε εργασιακής κατάκτησης και δικαιώματος, καθώς και οι αυξήσεις στα εισιτήρια. Πάντως, η υλοποίηση ή όχι του κυβερνητικού σχεδίου, από δω και πέρα είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και του επιβατικού κοινού. Το συμφέρον για δημόσιες, σύγχρονες, φτηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες είναι κοινό. Κοινό πρέπει να είναι και το μέτωπό τους ενάντια στην κυβερνητική πολιτική.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
  • Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου,και ώρα 6 μ.μ., θα αρχίσουν οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πεσόντες του μπλόκου της Κοκκινιάς, από την ιστορική Μάνδρα με τις καταθέσεις στεφανιών. Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν από κοινού η ΠΕΑΕΑ Κοκκινιάς και το Σωματείο Θυμάτων Γερμανικής Κατοχής "Ο Φοίνικας".Επίσης την Παρασκευή 21 Αυγούστου,στις 6 μ.μ. θα γίνει η κεντρική εκδήλωση με ομιλίες, καταθέσεις στεφανιών και απαγγελίες, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς το Γ Νεκροταφείο και θα υπάρξει προσκλητήριο νεκρών.
  • Εκδήλωση μνήμης και τιμής πραγματοποιεί το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κάτω Κλειτορίας Καλαβρύτων, αύριο Κυριακή 16 - 8 - 1998. Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι ηρωικοί νεκροί της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου της περιόδου 1941 - 1949 στην πλατεία του χωριού Κ. Κλειτορίας στις 11.00 π.μ.
  • Η Κοινότητα του ΚΟΜΜΕΝΟΥ πραγματοποιεί από τη Δευτέρα 10 - 8 - 1998 μέχρι αύριο Κυριακή 16 - 8 - 1998, εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη μέρα του ολοκαυτώματος του χωριού από τα γερμανικά στρατεύματα. Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν την Κυριακή 16 Αυγούστου με την επιμνημόσυνη δέηση. Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Κοινότητα και ο Μορφωτικός Σύλλογος του Κομμενού.
  • Η Κοινότητα Σαϊδόνας, ο Σύλλογος Σαϊδονιτών και τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ και ΠΕΑΤΑΘ συνδιοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, του ιστορικού αντιστασιακού χωριού της Σαϊδόνας και των άλλων χωριών της Μεσσηνιακής Μάνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Κυριακή 16 - 8 - 1998 και ώρα 10 π.μ. στο χώρο του μνημείου του χωριού.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ