Η αγωνίστρια ΚΙΤΣΑ ΒΡΑΝΙΣΤΑ, της οποίας η καρδιά έπαψε να χτυπά, ύστερα από μακρόχρονη ανίατη αρρώστια, στις 16 Αυγούστου 1981 στην Τασκένδη, καταγόταν από το χωριό Σπήλαιο Καστοριάς. Οι γονείς της ήταν φτωχοί αγρότες με δημοκρατικές και προοδευτικές παραδόσεις. Στις αρχές του 1948, κατατάχτηκε στο ΔΣΕ. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, τραυματίστηκε, νοσηλεύτηκε στην Κορυτσά και με τη λήξη του Εμφύλιου, κατέφυγε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Εκεί δημιούργησε οικογένεια, δούλεψε στην παραγωγή φιλότιμα και συνειδητά και τιμήθηκε με επαίνους από τη διεύθυνση της επιχείρησης.
Ηταν υποδειγματική σύζυγος και μητέρα.
Στη μνήμη της, ο σύζυγός Βασίλης Βράνιστας, οι κόρες της Μαγδαληνή και Ελένη και τα εγγόνια της προσφέρουν 5.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
* * *
Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έχασα τον άντρα μου ΓΙΑΝΝΗ ΤΖΑΝΕΤΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης. Στον πόλεμο του '40 - '41 τραυματίστηκε στην Πρεμετή. Στην Κατοχή, αντάρτης του ΕΛΑΣ με καπετάνιο τον Κρόνο, πολέμησε τους κατακτητές στα βουνά της Ρούμελης. Τραυματίστηκε για δεύτερη φορά στη μάχη στις Καρούτες.
Μετά την Απελευθέρωση - για τους αγώνες του - πιάστηκε και στάλθηκε στο Μακρονήσι.
Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Καισαριανής της ΠΕΑΕΑ, 10.000 δρχ. στο κόμμα του, το ΚΚΕ, 5.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".
Μαγδαληνή Τζανετή
Την Κυριακή, 16 Αυγούστου, στις 9.15 π.μ. στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα Κάτω Τούμπας, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του
ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΗΛΙΑΔΗ
συνταξιούχου τυπογράφου και συνδικαλιστή, ο οποίος πέθανε στις 11 Ιούλη 1998 και κηδεύτηκε στην Αθήνα.
Στη μνήμη του, προσφέρουμε στη ΚΟ Θεσσαλονίκης 50.000 δρχ. γιά τα 80χρονα του ΚΚΕ.
Η οικογένειά του