Για δεύτερη συνεχή μέρα, συνέχιζαν χτες το καταστροφικό τους έργο οι πυρκαγιές στη Φαλαισία Αρκαδίας και στο Μαχαλά και τη Μέδουσα στον Ταϋγετο.Στην πρώτη πυρκαγιά, τραυματίστηκαν ο διοικητής της ΠΥ Μεγαλόπολης Χρήστος Ξύδης (κάταγμα στο χέρι) και ο δασοπυροσβέστης Ανδρέας Φρίντζος,ενώ κάηκε ένα όχημα της Πυροσβεστικής. Επίσης, δύο νέες πυρκαγιές ξέσπασαν χτες στο Γέρακα Αττικής,η οποία, αν και είχε πέντε εστίες, αντιμετωπίστηκε έγκαιρα, και στις Βολίμες Ζακύνθου,όπου είχε πάρει μεγάλη έκταση.
Χτες η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να επιχειρήσει τη δημιουργία εντυπώσεων, που "βολεύουν" την εμπρηστική της πολιτική. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίος,σε έκτακτη χτεσινή συνέντευξη Τύπου, προχώρησε σε ανακοινώσεις για συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνται για εμπρησμούς, επικεντρώνοντας σε μια τουλάχιστον περίεργη υπόθεση, με επίκεντρο έναν 30χρονο αγρότη, τον Γεώργιο Αναστασόπουλο.Σύμφωνα με τον υπουργό, ο 30χρονος ομολόγησε ότι προκάλεσε έξι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν νυχτερινές ώρες στην περιοχή της Κοινότητας Καλιδόνα Ηλείας, από τις οποίες κάηκαν συνολικά 113 στρέμματα και όχι δεκάδες χιλιάδες, όπως δόθηκε αρχικά η εντύπωση. Ο υπουργός είπε πως ο Γ. Αναστασόπουλος κατέθεσε ότι είχε οικονομικά προβλήματα και για να τα λύσει άρχισε να βάζει φωτιές, επειδή δυο συγγενείς του, του είπαν ότι υπήρχε ένας δασικός υπάλληλος που διέθετε χρήματα σε όποιον μπορούσε να πλήξει το κύρος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (!). Είπε επίσης ότι ο νεαρός αγρότης κατονόμασε τον δασικό υπάλληλο Κρεσταίνων Αλέξη Κρανίτη,τον πρόεδρο της Κοινότητας Καλιδόνα Φώτη Αλεξόπουλο και τον Γεώργιο Μαυροειδή,κάτοικο Μίνθης Ηλείας, οι οποίοι προσήχθησαν από αστυνομικούς στην Πυροσβεστική Πύργου και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία. Ο εισαγγελέας Πύργου εξέδωσε εντάλματα για τη σύλληψή τους, αν και όλοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με όσα τους κατηγορεί ο αγρότης.
Ο Γ. Ρωμαίος ρωτήθηκε χτες, αν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που φέρουν τον αγρότη να έχει σχέσεις με ακροδεξιές οργανώσεις. Είπε, όμως, ότι η έρευνα δεν ασχολήθηκε ακόμα μ' αυτήν την πλευρά της υπόθεσης.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για Τούρκους εμπρηστές ή για εμπρηστές από το χώρο της Δασικής Υπηρεσίας, πρόσθεσε ότι οι έρευνες στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις και ότι όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες, μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, ανάλογα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ίσως να είναι σε θέση να μιλήσει για το χώρο των εμπρηστών ή για την κατεύθυνσή τους.
Σύμφωνα με τον υπουργό, από την αρχή υπήρχαν υπόνοιες ότι στην Πελοπόννησο έδρασαν οι εμπρηστές, βάσει οργανωμένου σχεδίου. Από τα στοιχεία που συγκεντρώνονται προκύπτει ότι εμπρηστές έχουν χτυπήσει και σε πολλές άλλες περιοχές. Στην Κρήτη μετά τις ρουκέτες που βρέθηκαν κοντά σε αλσύλλιο στην περιοχή της Κνωσού, καταγγέλθηκε από τον εποχικό πυροσβέστη Ιωάννη Ζουραράκη ότι είδε δυο άνδρες να τοποθετούν σε θάμνο εμπρηστικό μηχανισμό (κουτί με πυρίτιδα και "φιδάκι"). Οταν τους πλησίασε και χειροδίκησε μαζί τους, ο ένας από τους δυο τον απείλησε με περίστροφο. Οι δράστες διέφυγαν με μοτοσικλέτα προς το δάσους του Σελάκανου.