Απόφαση - κόλαφος για το μέλλον της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού
"Σάρκα και οστά" στη διάλυση ουσιαστικά της ΔΕΗ δίνει χτεσινή απόφαση της διορισμένης από την κυβέρνηση διοίκησης στην επιχείρηση, η οποία εφαρμόζοντας τις αποφάσεις που πήρε τον προηγούμενο μήνα το Υπουργικό Συμβούλιο προχωρά ολοταχώς στην κατάργηση του δημόσιου - κοινωφελή χαρακτήρα της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Παράλληλα, με εν λευκώ εξουσιοδότηση του γενικού διευθυντή, δρομολογούνται οι διαδικασίες για αλλαγές στη δομή της ΔΕΗ, αλλαγές που θα εξυπηρετήσουν το νέο σκηνικό που δημιουργείται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και το οποίο θέλει την επιχείρηση απλό υπηρέτη και διεκπεραιωτή των ιδιωτικών συμφερόντων που θα δραστηριοποιηθούν στον κλάδο.
Το σημαντικότερο - πέραν της ίδιας της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στα μεγαλοεπιχειρηματικά συμφέροντα - από την εισήγηση που παρουσιάστηκε και υιοθετήθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ, είναι το "σπάσιμο" των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ σε τρεις τομείς, παραγωγή, μεταφορά, διανομή. Το αποτέλεσμα από μια τέτοια ρύθμιση είναι να χαθεί κάθε ουσιαστική δυνατότητα ενεργειακού σχεδιασμού και άσκησης πολιτικής κοινής ωφέλειας, ενώ παράλληλα υποδομή δεκαετιών που έχει ακριβοπληρώσει ο φορολογούμενος πολίτης, τεχνογνωσία χρόνων που κατέχει η ΔΕΗ τίθενται στην υπηρεσία των ιδιωτικών συμφερόντων. Την ίδια στιγμή η ΔΕΗ διατηρεί την κυριότητα του συστήματος μεταφοράς(σύστημα υψηλής τάσης), αλλά η εκμετάλλευση και διαχείριση αυτού περνάει σε ανώνυμη εταιρία, που θα ιδρυθεί με την επωνυμία Ενιαίος Διαχειριστής Συστήματος. Μάλιστα, η ΔΕΗ θα είναι υποχρεωμένη να υπακούει στις αποφάσεις του Διαχειριστή Συστήματος, ο οποίος θα υποδεικνύει την ανάπτυξή του. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην εισήγηση, ο φορέας αυτός "θα ενσωματώσει από τη ΔΕΗ", δηλαδή θα της αφαιρέσει, "την αρμοδιότητα για την κατανομή φορτίου, την αρμοδιότητα για τη διασφάλιση της ανάπτυξης του συστήματος μεταφοράς και της πρόβλεψης της εξέλιξης του φορτίου".
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές που γίνονται στη ΔΕΗ πραγματοποιούνται βάσει των προτάσεων ξένης πολυεθνικής που προσελήφθη ως σύμβουλος της επιχείρησης και η οποία κινούμενη κυρίως στο χώρο της ενέργειας εξυπηρετεί, προφανώς, συμφέροντα επιχειρήσεων που διακαώς αναμένουν την απελευθέρωση της αγοράς στην Ελλάδα, προκειμένου να απλώσουν τα πλοκάμια τους και στη χώρα μας...
Την πεπατημένη ακολούθησε και φέτος το ΔΝΤ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, καθώς από τη μία έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Σημίτη, από την άλλη ζήτησε σκληρότερη λιτότητα για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ
Σκληρότερη πολιτική λιτότητας, με περικοπές σε μισθούς - συντάξεις και αύξηση των φορολογικών βαρών, καθώς και ευρύτερο, από το ήδη εξαγγελθέν, πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, "προτείνει", όπως άλλωστε αναμενόταν, στην ετήσια έκθεσή του, για την ελληνική οικονομία, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, απονέμει για μία ακόμη φορά τα εύσημα στην κυβέρνηση Σημίτη για την οικονομική πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, καθώς και για την απόφασή της να υποτιμήσει τη δραχμή κατά 14% (!) τον προηγούμενο Μάρτη, σαν μέτρο για την είσοδο της Ελλάδας στο μηχανισμό των σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Συστήματος.Κατά την προσφιλή του όμως τακτική σημειώνει ότι οι μέχρι τώρα επιτυχείς προσπάθειες θα πρέπει να ενταθούν... Στην έκθεση αμφισβητείται η δυνατότητα επίτευξης των στόχων για πληθωρισμό (σε μέσα επίπεδα) στο 5% το 1998 και 3,5% το 1999, καθώς και για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 2,1% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο και στο 0,8% το 2000. Στόχοι, οι οποίοι, όπως επισημαίνει η έκθεση, είναι αναγκαίοι, προκειμένου η Ελλάδα να εισέλθει στην ΟΝΕ το 2001. Κατά την άποψη των συντακτών της έκθεσης, η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε "ευρείες και βαθιές μεταρρυθμίσεις", ώστε να μπορέσει να φτάσει στη μεγαλύτερη δυνατή οικονομική ανάπτυξη...
Από κεκτημένη ίσως ταχύτητα επιτίθενται "στον ευρύ και αναποτελεσματικό δημόσιο τομέα" που υπάρχει στη χώρα μας, ενώ απορρίπτουν "την πανταχού παρουσία του κράτους στην οικονομία" και προτείνουν σαν λύση μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες "θα οδηγήσουν στη μείωση του χρέους της Ελλάδας".
Οι κοινότοπες πλέον διακηρύξεις του ΔΝΤ, οι οποίες επαναλαμβάνονται πανομοιότυπα κάθε χρόνο, διά πάσαν ασθένεια και πάσαν νόσον, ιδιαίτερα φέτος αποκτούν τα χαρακτηριστικά της μεγαλύτερης πρόκλησης και θράσους, καθώς ακριβώς τις ημέρες αυτές στις χώρες της ΝΑ Ασίας και της Ιαπωνίας σοβεί ευρείας έκτασης νομισματική κρίση, η οποία σύμφωνα με διεθνείς παρατηρητές, μπορεί να συμπαρασύρει τα νομίσματα της Ευρώπης, αλλά και το ίδιο το δολάριο των ΗΠΑ. Και το ξέσπασμα της κρίσης οφείλεται ακριβώς στο γεγονός, ότι οι χώρες αυτές φιλελευθεροποίησαν τις οικονομίες τους, ακολούθησαν ευρύ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, καθήλωσαν τις κοινωνικές δαπάνες, ακολούθησαν δηλαδή τις υποδείξεις του ΔΝΤ...
Σε πολλές περιπτώσεις, οι ...μειωμένες τιμές που παρουσιάζουν οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ αποτελούν σκέτη πρόκληση, αφού μόλις πριν λίγες μέρες είχαν επιβάλει ανατιμήσεις...
Πρόκληση και κοροϊδία για τα λαϊκά εισοδήματα αποδεικνύεται, μέρα με τη μέρα, η περίφημη "συμφωνία κυρίων" μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων των ιδιοκτητών των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για "μειώσεις" στις τιμές μιας σειράς ειδών πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
Τη στιγμή που χτες ανώτερα στελέχη του υπουργείου εξέφραζαν την πλήρη ικανοποίησή τους για την επιτυχία της συμφωνίας στην εφαρμογή της, δίνοντας ποσοστά μειώσεων μέχρι 10%, βάσει, όπως υποστήριζαν, τιμοληψιών σε κεντρικά σούπερ μάρκετ στα πέντε είδη προϊόντων που αφορά η συμφωνία (δηλαδή ρύζι, αλλαντικά, ζυμαρικά, όσπρια και χαρτικά οικιακής χρήσης), στην πράξη αποδεικνύεται ότι επιχειρηματίες του λιανεμπορίου παραμένουν στην πλειοψηφία τους απρόθυμοι να εφαρμόσουν τη "συμφωνία", με άλλοθι τη μη συμμετοχή της βιομηχανίας.
Εκπρόσωπος μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ δήλωνε χτες στο "Ρ" ότι με βάση στοιχεία της εταιρίας δεν υπάρχουν πραγματικές μειώσεις σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν από δέκα - δεκαπέντε μέρες. Μειώσεις για πενταροδεκάρες έγιναν μόνο σε κάποια είδη, όπως τα όσπρια, που ούτως ή άλλως έχουν μειωμένη ζήτηση το καλοκαίρι στο ποσοστό ακριβώς που δέχτηκε ο προμηθευτής να "κόψει" από το σούπερ μάρκετ. "Ούτε δεκάρα παραπάνω", είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τις μειώσεις που καταγράφτηκαν σε ορισμένα σούπερ μάρκετ που και πάλι είναι αμελητέες, σε σχέση με τις παροχές - εκπτώσεις που εξασφαλίζουν τα σούπερ μάρκετ από τις βιομηχανίας, οι καταναλωτές με τα χαμηλά εισοδήματα που έχουν κάθε λόγο να προσέχουν την εξέλιξη των τιμών στα ράφια διαπιστώνουν το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες τους. Σύμφωνα με καταγγελίες καταναλωτών, λίγες μέρες πριν την εφαρμογή της "συμφωνίας" για μειώσεις στις τιμές, σημειώθηκαν ανατιμήσεις σε μια σειρά προϊόντα από τα είδη που εντάσσονται σ' αυτή, με αποτέλεσμα οι μειωμένες τιμές που εμφανίζονταν χτες να είναι "μαϊμού", ενώ επιβλήθηκαν αυτές τις μέρες αυξήσεις και σε είδη που είναι εκτός συμφωνίας.
Ποσό 300 δισ. δραχμών εισέπραξε το υπουργείο Οικονομικών από τη χτεσινή δημοπρασία ομολόγων επταετούς διάρκειας, ενώ οι προσφορές ήταν εντυπωσιακές.
Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου, το μεσοσταθμικό επιτόκιο της χτεσινής δημοπρασίας διαμορφώθηκε στο 7,80% παρουσιάζοντας μείωση 0,60 μονάδων σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία στις 2/6/98, όπου το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 8,40%.
Οι προσφορές ανήλθαν στα 760 δισ. δραχμές, με αποτέλεσμα να υπερκαλυφθεί το αρχικά δημοπρατούμενο ποσό των 250 δισ. δραχμών και να γίνουν αποδεκτές και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 50 δισ. δραχμών.
Η αρχικά θετική αυτή εξέλιξη, απλώς επιβεβαιώνει ότι οι μακροχρόνιοι κρατικοί τίτλοι συνεχίζουν να είναι ελκυστικοί λόγω των υψηλών επιτοκίων που προσφέρουν. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος της αθρόας προσέλευσης ξένων κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Τέτοια προσέλευση υπήρξε, σε δύο δόσεις, και κατά τη χθεσινή δημοπρασία και την προηγούμενη βδομάδα, με την εισροή 350 και 100 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.