ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Ανοσιούργημα ενάντια στην εργατική τάξη και τις "ιερές" κατακτήσεις της, που κανείς δεν της χάρισε, αλλά με πολύ αίμα και πόνο και διωγμούς κέρδισε, αποτελεί το αντεργατικό νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, το οποίο αυτές τις μέρες συζητείται στο θερινό τμήμα της Βουλής και το οποίο υπερψηφίστηκε προχτές "επί της αρχής" από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ενα νομοσχέδιο που επιχειρεί να κάνει πράξη τον εργασιακό μεσαίωνα, να κάνει θεσμό κάθε σημερινή καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, με τις όποιες διασφαλίσεις μπορεί να προσφέρει αυτή η νομοθεσία στους εργαζόμενους. Που επιδιώκει να ρημάξει κάθε έννοια δικαιώματος των εργαζομένων, να κάνει νόμο την απόλυτη κυριαρχία του εργοδότη, κατ' επέκταση να απολυτοποιήσει την εξουσία του κεφαλαίου στην εργατική τάξη, για την άντληση όλο και μεγαλύτερων υπερκερδών. Κάθε ένα άρθρο, κάθε μια παράγραφος, κάθε μια λέξη αυτού του νομοσχεδίου, αυτό το σκοπό υπηρετεί, αποτελώντας στο σύνολό του, αυτό που η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή: "Χαριστική βολή στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις ανάγκες τους".

Είναι φανερό ότι όταν σε έχουν μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα δεν έχεις την πολυτέλεια της... συζήτησης. Ο διάλογος και οι επιμέρους τροποποιήσεις δεν μπορούν να αναιρέσουν την επικείμενη καταστροφή, δεν μπορείς με λίγα λόγια να αρκεστείς σε μια συζήτηση για το πώς θα σε εκτελέσουν, αλλά κάνεις τα αδύνατα δυνατά για να αποφύγεις το "μοιραίο". Ετσι και με το αντεργατικό νομοσχέδιο, μόνο μια επιλογή υπάρχει, αυτή της καθολικής, αποφασιστικής, αταλάντευτης αντίστασης στην ψήφιση και εφαρμογή του. Η διεξαγωγή ενός αγώνα που είναι πια αγώνας ζωής για τους εργαζόμενους της χώρας, που "έπαθλό" του είναι τα ίδια τα δικαιώματά τους, εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά, τα οποία βρίσκονται υπό κατάργηση. Οπως τόνισε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, βουλευτής Μήτσος Κωστόπουλος: "το έκτρωμα που φέρνει για συζήτηση η κυβέρνηση και μας γυρνάει αρκετά μα αρκετά χρόνια πίσω, θα το κουρελιάσουν οι εργαζόμενοι στην πράξη με την ενότητα της δράσης τους που είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ".

***

Αυτή είναι και μια καθοριστική διαφορά του ΚΚΕ σε σχέση με τα άλλα κόμματα, πέρα και έξω από τη στάση τους την ώρα της ψηφοφορίας, πέρα και έξω από τις δημαγωγικές τους φραστικές διαφοροποιήσεις από το νομοσχέδιο. Μια διαφορά που πηγάζει από τη θέση του ΚΚΕ, όπως την ανέπτυξε η Αλέκα Παπαρήγα: "εμείς δε θέλουμε να κάνουμε εποικοδομητικές προτάσεις στο νομοσχέδιο. Η μόνη εποικοδομητική πρόταση που μπορούμε να κάνουμε, είναι η κατάργησή του" και ότι: "σήμερα είναι εποχή γενικής επίθεσης του κεφαλαίου στα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Από την πλευρά μας λοιπόν, θα είναι εποχή γενικής αντεπίθεσης. Ας βγάλουν συμπεράσματα άλλα κόμματα, που προσπαθούν να κατοχυρωθούν σαν κόμματα με εποικοδομητικές προτάσεις".

Ωστόσο, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί δεν μπορούν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το νεόκοπο ΔΗΚΚΙ, να ξεφύγουν από τον "εποικοδομητικό" χαρακτήρα των παρεμβάσεών τους. Η πολιτική τους ταύτιση στην αποδοχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", η συστράτευσή τους για την επιτυχία της "Σύγκλισης" στην πορεία προς την ΟΝΕ, είναι βασικές επιλογές που καθοδηγούν τα βήματα της πολιτικής και των παρεμβάσεών τους. Μόνο όταν - όπως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο - το μέγεθος του πολιτικού εγκλήματος είναι τόσο φανερό στο λαό, φτάνουν στο σημείο να αυτοαναιρεθούν αποσπασματικά και "εκ του ασφαλούς", μια και αναμενόταν η ψήφισή του από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

***

Η κυβέρνηση, επέλεξε τον αποπροσανατολισμό για να προωθήσει την υλοποίηση αυτών των κατευθύνσεων που και τα άλλα κόμματα αποδέχονται. Υπερασπιζόμενη την υποταγή της χώρας στην εξυπηρέτηση του πολυεθνικού κεφαλαίου, κατέθεσε το νομοσχέδιο ισχυριζόμενη ότι σκοπός της είναι η μείωση της ανεργίας και ότι "διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων", σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου. Το γεγονός ότι η κατάργηση του 8ωρου, η υπονόμευση της πλήρους απασχόλησης, η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, κάθε άλλο παρά ευνοούν τους εργαζόμενους, δεν εμπόδισε τον υπουργό του ΠΑΣΟΚ να το υπερασπιστεί, τονίζοντας μάλιστα προς κάθε... ενδιαφερόμενο ότι "είναι το αποτέλεσμα της δυναμικής των εξελίξεων" στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας και ότι κινείται στην κατεύθυνση της προσαρμογής "στα ευρωπαϊκά δεδομένα", αφού "το θέμα της εναρμόνισης είναι για μας προτεραιότητα"!

Απ' τη στιγμή που οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσα από τα αντεργατικά ντοκουμέντα της, εμπεριέχονται μέσα στο νομοσχέδιο - έκτρωμα, είναι δύσκολο για τη ΝΔ, τον ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ, να εναντιωθούν σ' αυτό, χωρίς να απωλέσουν τον ευρωπροσανατολισμό τους. Ετσι, βλέπουμε τη ΝΔ να εστιάζει την τοποθέτησή της σε δευτερεύοντα σημεία του νομοσχεδίου, το οποίο αποτελεί άλλωστε συνέχεια των δικών της νομοθετικών παρεμβάσεων, την περίοδο '91 - '93. Οπως αναμενόταν, αντί να εναντιωθεί στον ίδιο της τον "παραλλαγμένο" εαυτό, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι γραφειοκρατικό και εισάγει τον κομματισμό στις επιθεωρήσεις εργασίας και στις υπηρεσίες του υπουργείου.

Η κριτική του ΣΥΝ,είναι χαρακτηριστική αυτής της αυτοαναίρεσης. Από τη μια απορρίπτονται άρθρα του νομοσχεδίου και από την άλλη, αναγνωρίζεται ότι"στην πραγματικότητα κανένα κράτος δεν μπορεί πλέον να απομονωθεί από τον υπόλοιπο πλανήτη με ορατές και αόρατες επιπτώσεις για τον πολίτη, την κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία", όπως σημείωσε ο εισηγητής του ΣΥΝ βουλευτής Σ. Δανέλλης. Μα και η κριτική που άσκησε το ΔΗΚΚΙ,μέσω κυρίως του προέδρου του Δ. Τσοβόλα, είχε να κάνει περισσότερο με μια αντιπολιτευτική, αντιΠΑΣΟΚική έξαρση, με μπόλικες αναφορές στο νεοφιλελευθερισμό, από την οποία απουσίαζε κάποια συγκεκριμένη αναφορά για το τι πρέπει να γίνει. Εύκολος, καταγγελτικός λόγος, αλλά όχι διαφοροποίηση επί της ουσίας, ήταν αυτό που πρόσφεραν αυτά τα κόμματα στη Βουλή, όπου το ένα αναζητούσε μια "καλύτερη" εφαρμογή των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το άλλο αναζητούσε την "πρόταση της Αριστεράς" χωρίς απόρριψη του ευρωμονόδρομου και το άλλο εξεγειρόταν για τη νεοφιλελευθεροποίηση του... ΠΑΣΟΚ.

Γιώργος ΦΛΩΡΑΤΟΣ

Ωστόσο, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί δεν μπορούν τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής, η ΝΔ, ο ΣΥΝ και το νεόκοπο ΔΗΚΚΙ, να ξεφύγουν από τον "εποικοδομητικό" χαρακτήρα των παρεμβάσεών τους. Η πολιτική τους ταύτιση στην αποδοχή της Συνθήκης του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", η συστράτευσή τους για την επιτυχία της "Σύγκλισης" στην πορεία προς την ΟΝΕ, είναι βασικές επιλογές που καθοδηγούν τα βήματα της πολιτικής και των παρεμβάσεών τους


ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΓΡΑΒΑΛΑ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Να αποφασίσουν οι ίδιοι οι αγρότες

- Τι εξυπηρετεί η απόφαση του ΔΣ της Ενωσης να εκχωρήσει το "μάνατζμεντ" στην ΑΤΕ;

- Είναι συνέχεια του σεναρίου, που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση και εκτελείται από την ΑΤΕ και από τις παρατάξεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ μέσα στην "Ομοσπονδία", που στοχεύει στη νέα διάρθρωση της αγροτιάς και του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας. Στοχεύει να βγάλει έξω από τις οικονομικές δραστηριότητες, τους μικρομεσαίους αγρότες. Να φτιάξει συνεταιρισμούς μεγαλοαγροτών. Αυτά που η μικρομεσαία αγροτιά, με θυσίες, κόπους και αίμα, έχτισε τα τελευταία 80 χρόνια με τη δημιουργία του συνεταιριστικού κινήματος και των συνεταιριστικών βιομηχανιών, να περάσουν στα χέρια των λίγων, στα χέρια των ιδιωτών. Η πλειοψηφία του ΔΣ της Ενωσης απέδειξε πως θεωρεί μονόδρομο την καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στους συνεταιρισμούς.

- Ποιες αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις σε βάρος των αγροτών από την εφαρμογή της απόφασης εκχώρησης των αρμοδιοτήτων του ΔΣ στο Συμβούλιο Γενικής Διεύθυνσης (ΣΓΔ);

- Η παραχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων των εκλεγμένων οργάνων της Ενωσης, στο ΣΓΔ, για τους μικρομεσαίους παραγωγούς σημαίνει ότι θα βγουν έξω από τις δραστηριότητες της "Ομοσπονδίας". Και αυτό θα γίνει μέσα από τις Ομάδες Παραγωγών και με τις συμβάσεις προμήθειας προϊόντων, κύρια με τους μεγαλοπαραγωγούς. Γιατί στόχος πλέον δε θα είναι η λειτουργία της Ενωσης σε όφελος των αγροτών, αλλά σε όφελος των ταμείων της ΑΤΕ και των μεγαλοαγροτών, στα πλαίσια των αποφάσεων της ΕΕ για σύγχρονες καπιταλιστικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Εμείς καταγγείλαμε ότι αυτή η επιλογή θα είναι ο νεκροθάφτης, όχι μόνο της Ομοσπονδίας, αλλά και του αγροτικού συνεταιριστικού κινήματος, γιατί πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ως πιλότος και για τις υπόλοιπες ενώσεις.

- Τι ρόλο έπαιξαν στις τελευταίες εξελίξεις οι παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ μέσα στο ΔΣ της Ενωσης;

- Οι άλλες παρατάξεις, ουσιαστικά, επιβεβαίωσαν ότι αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης και της ΕΕ στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που οδηγεί σε ξεκλήρισμα τη μικρή και μεσαία αγροτιά και σε διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος. Χαρακτηριστική είναι, άλλωστε, η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, που είπε πως, εκφράζοντας την πολιτική του κόμματός του για στήριξη των συμφερόντων των μεγαλοαγροτών, υιοθετεί την πολιτική της ΑΤΕ. Ο πρόεδρος της Ενωσης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, παραδέχτηκε ότι είναι υπέρ του νέου πνεύματος για τους συνεταιρισμούς, μέσα στο οποίο εντάσσεται και η μετοχοποίηση της "Ομοσπονδίας".

- Πώς θα σταθεί απέναντι στη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται η "Λαϊκή Αγροτική Ενότητα";

- Δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Παρά τη μικρή δύναμη που έχουμε στη Διοίκηση της Ενωσης, θα βγούμε να ενημερώσουμε τους αγρότες, το λαό της Θεσσαλονίκης, τους εργαζόμενους. Θα προχωρήσουμε σε κάθε διαδικασία, για να φρενάρουμε τις αποφάσεις που πήραν και να ανατρέψουμε την πολιτική που εφαρμόζουν οι αγροτοπατέρες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ζητάμε να συγκληθεί Γενική Συνέλευση, όπου οι ίδιοι οι αγρότες θα αποφασίσουν για το μέλλον της Ενωσης και θα αποφασίσουν αν θέλουν το ξεπούλημά της ή ένα συνεταιρισμό που πραγματικά θα στηρίζει το μικρομεσαίο αγρότη, και μια πολιτική στον αγροτικό τομέα σε όφελος των συμφερόντων του λαού και του τόπου.

Α. Α.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ