ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Αυγούστου 1998
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αόριστες... συμβάσεις ορισμένου χρόνου!

Συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας καταγγέλλουν τον τρόπο απόλυσής τους

Τη συνέχιση της εργασίας τους και την αντιμετώπιση μισθολογικών και άλλων εκκρεμοτήτων, ζητούν τέσσερις αρχαιολόγοι και συντηρητές, οι οποίοι με άλλους συναδέλφους τους απασχολήθηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου από την Η' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων της Κέρκυρας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, προσλήφθηκαν βάσει προκήρυξης η οποία αναφερόταν στην πρόσληψη προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου, χωρίς ουσιαστικά να ορίζει το χρόνο απασχόλησης, ο οποίος θα ήταν "μέχρι 880 ώρες"! Η διαβεβαίωση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, Φ. Λιάπη,ήταν πως θα εξαντληθεί ο χρόνος των 880 ωρών, ωστόσο, ενώ προσλήφθηκαν στις 3 Ιούνη 1998,τους ανακοινώθηκε ότι λύνεται η σύμβαση εργασίας στις 22 Ιούλη,ενάμιση περίπου μήνα από την πρόσληψή τους! Οι απολυμένοι συμβασιούχοι πήραν γραπτή την καταγγελία σύμβασης στις 23 Ιούλη, ανακαλύπτοντας ότι στα χαρτιά, η ημερομηνία απόλυσης ήταν... 16 Ιούλη!

Την καταγγελία αυτή, οι αρχαιολόγοι Σ. Αργυρού και Α. Σγουρούδης και οι συντηρητές Δ. Ανδριώτης και Μ. Γεωργιάδου την έκαναν και γραπτή, με επιστολή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο.Στην επιστολή τονίζεται ακόμα ότι παρά το αίτημά τους, οι συμβασιούχοι δεν έλαβαν γνώση της σύμβασης σύμφωνα με την οποία έγινε η πρόσληψη, ούτε τους την έδωσαν να υπογράψουν! Επιπλέον, τους ζητήθηκε να εργαστούν αμισθί,από τις 22 Ιούλη και ύστερα, μέχρι να λυθεί το οικονομικό ζήτημα που είχε να κάνει με "μη έγκριση κονδυλίων από πλευράς υπουργείου Οικονομικών", όπως τους ενημέρωσαν!

Εκτός των άλλων, η καταγγελία της σύμβασής τους, ανέφερε ότι έγινε "επειδή έληξε ο συμπεφωνημένος χρόνος" εργασίας, συμφωνία που οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ποτέ δεν έγινε. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι υπογραμμίζουν στην επιστολή τους ότι "μια τέτοια προσυμφωνία, μεταξύ εργοδότη και εργαζομένων δεν έγινε ποτέ και αν μη τι άλλο θεωρείται αδιανόητο να αναφέρεται κάτι τέτοιο σε ένα έγγραφο που "θέλει" να ονομάζεται "επίσημο" ή "δημόσιο"".

Παράλληλα, τονίζουν ότι "ενώ έχουμε απολυθεί από την 22.7.98 και διανύουμε ήδη τον τρίτο μήνα από την πρόσληψή μας, δεν έχουμε εισπράξει τους μισθούς μας.Δεδομένου ότι επί σειρά ετών συνεργαζόμαστε με την Η' ΕΠΚΑ, βασιστήκαμε στην πρόσληψή μας από τη εν λόγω υπηρεσία και χάσαμε τις άλλες προσφορές εργασίας για το έτος 1998. Και σαν να μην αρκούσαν όλα αυτά, η προϊσταμένη της υπηρεσίας απαίτησε να υπογράψουμε υπεύθυνες δηλώσεις ότι θα εργαστούμε αμισθί, διαφορετικά δε θα ήταν δυνατή η επαναπρόσληψή μας μελλοντικά".

Ως πού θα φτάσουν;

Απίστευτες καταγγελίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κω για μεγαλοξενοδόχους

Αίσθηση προκάλεσαν στην κοινωνία της Κω οι σοβαρότατες καταγγελίες εργαζομένων στα ξενοδοχεία "ΡΟΜΠΙΝΣΟΝ ΚΛΑΜΠ" και "ΝΟΡΙΝΤΑ",ότι στο μεν πρώτο τους απαγορεύεται να αγοράσουν νερό από το ξενοδοχείο και μάλιστα σε συνθήκες καύσωνα, στο δε δεύτερο "προτρέπονται" να φέρνουν υλικά καθαριότητας από το σπίτι! Εχει σημασία να αναφερθεί ότι μέτοχος του πρώτου ξενοδοχείου είναι η πολυεθνική TUI, από τους μεγαλύτερους τουρ οπερέιτορ, ενώ το δεύτερο ανήκει στον επιχειρηματία Μήτση.

Με αφορμή τα σχόλια που προκάλεσαν οι καταγγελίες και τα ερωτηματικά για το κατά πόσο αληθεύουν, το Σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει: "Το Σωματείο ξέρει πολύ καλά ότι όλα αυτά είναι αλήθεια, γιατί ξέρει εδώ και καιρό τι συμβαίνει στον κλάδο. Και το έχει καταγγείλει άπειρες φορές. Εχουμε καταγγείλει την εντατικοποίηση, την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από τη συλλογική σύμβαση, από την εργατική νομοθεσία, για να αυξάνουν τα κέρδη των εργοδοτών, όπως του κ. Μήτση που "προτρέπει" τους εργαζόμενους να φέρνουν τα υλικά από τα σπίτια τους!".

Τα "πυρά" του Σωματείου δέχονται οι αρμόδιοι που καταγγέλλεται ότι κωφεύουν στις καταγγελίες των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται: "Η υπουργός Ανάπτυξης μας αγνοεί. Τα πολιτικά κόμματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν έχουν πάρει καμία θέση απέναντι στα προβλήματα αυτά, που τα γνωρίζουν. Οι τοπικές αρχές, "μία από τα ίδια". Και η εύλογη απορία μας είναι: Προς τι η έκπληξη τώρα των "άπιστων Θωμάδων";".

"Προκαλούμε - καταλήγει η ανακοίνωση - όσους, καλοπροαίρετα ελπίζουμε, εκπλήσσονται με αυτή την κατάντια, τώρα να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους προς τους εργαζόμενους και όχι μόνο του κλάδου, αφού δεν είναι οι μόνοι που χτυπιούνται, να καταγγείλλουν προς κάθε κατεύθυνση την κατάσταση που επικρατεί και ακόμα καλύτερα στην επόμενη κινητοποίηση να συναντηθούμε όλοι μαζί στο δρόμο του αγώνα".

Κινδύνευσαν πληρώματα - επιβάτες

Τα κακοσυντηρημένα μηχανοστάσια και οι σάπιες λαμαρίνες των γέρικων πλοίων του περιβόητου ελληνικού στόλου έβαλαν σε κίνδυνο μέσα σε τέσσερις μέρες, από την περασμένη Κυριακή μέχρι και χτες, τη ζωή 61 ναυτεργατών και1.700 επιβατών!

Χτες τα ξημερώματα το κακοσυντηρημένο μηχανοστάσιο του 25χρονου επιβατηγού οχηματαγωγού πλοίου "ΜΥΤΙΛΗΝΗ" της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου,βγήκε "εκτός" (μπλακ άουτ) για μισή ώρα, από τις 2.30 μέχρι τις 3 το πρωί! Η ζημιά σημειώθηκε όταν το πλοίο έπλεε μεταξύ της νησίδας Βενέτικο και του Ακρωτήριου Μαστίχου Χίου.Η βλάβη αποκαταστάθηκε από το πλήρωμα της μηχανής και το πλοίο κατέπλευσε στις 4.10 το πρωί στο λιμάνι της Χίου, όπου μετά από επιθεώρηση επιτράπηκε ο απόπλους για τη συνέχιση του δρομολογίου του. Το "ΜΥΤΙΛΗΝΗ" εκτελούσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο από Πειραιά για Χίο - Μυτιλήνη - Λήμνο μεταφέροντας 1.700 επιβάτες - όλοι είναι σώοι - και 170 οχήματα. Το ευτύχημα στην υπόθεση είναι ότι δεν έπνεαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή.

Την Τρίτη το απόγευμα το μηχανοστάσιο του 19χρονου φορτηγού πλοίου "ΠΕΡΣΕΥΣ" με σημαία Μάλτας, άρπαξε φωτιά, καθώς έπλεε 90 μίλια ανατολικά του Αντεν.Στο πλοίο επέβαιναν 25 ναυτεργάτες (ανάμεσά τους, ένας Ελληνας). Μετά από σήμα του Κέντρου Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,δίπλα στο φλεγόμενο πλοίο έσπευσαν δύο παραπλέοντα πλοία από τα οποία το BOW LEOBARD με σημαία Νορβηγίας παρέλαβε το πλήρωμα. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Τυνησία, φορτωμένο με λιπάσματα για το Μπαγκλαντές.

Τα προβλήματα σε αυτά τα πλοία έρχονται να προστεθούν στα περιστατικά της Κυριακής και της Δευτέρας, όταν στο....32χρονοφορτηγό πλοίο "ΓΑΛΗΝΗ ΙΙ" μπήκαν νερά καθώς έπλεε ανατολικά της Σύρου (στο πλοίο επέβαιναν 7 ναυτεργάτες, 3 παιδιά και δύο γυναίκες), ενώ 17 ώρες αργότερα αρπάζει φωτιά το μηχανοστάσιο του φορτηγού πλοίου SEA DREAM με 24 ναυτεργάτες πλήρωμα(ανάμεσά τους 9 Ελληνες).

Ζητάνε και τα "ρέστα"!

Μήνυση του προέδρου της Ενωσης Μαγείρων κατά συνδικαλιστών, που πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις των άνεργων ναυτικών!

Μέρος της επίθεσης, που έχουν εξαπολύσει εφοπλιστές, κυβέρνηση και οι εγκάθετοί τους στις ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκτιμάται ότι αποτελεί και η μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ενωσης Μαγείρων και στέλεχος της ΠΑΣΚΕ Γιώργος Μαρουλάκης,εναντίον 5 συνδικαλιστών της παράταξης "Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση",οι οποίοι πρωτοστάτησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις των άνεργων ναυτεργατών. Οι συνδικαλιστές που κατηγορούνται είναι ο Σάββας Τσιμπόγλου γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, ο Γιώργος Μαρίνος από την Ενωση Ασυρματιστών, οι Γιάννης Μανουσογιαννάκης και Αποστόλης Καρήμαλης πρόεδρος και ταμίας του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και Νίκος Μπέλεσης μέλος της διοίκησης της Ενωσης Μαγείρων!

Ο Γ. Μαρουλάκης κατηγορεί τους συνδικαλιστές, για δήθεν παραβίαση "οικιακού ασύλου", "εξύβριση" και "προπηλακισμούς", επειδή οι πέντε στις 2 Απρίλη, συμπαραστεκόμενοι στους άνεργους συναδέλφους τους, συμμετείχαν στην αγωνιστική κινητοποίηση στο κτίριο της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας όπου στεγάζονται και τα κλαδικά σωματεία. Την αντίδραση των ανέργων είχε προκαλέσει η κατάπτυστη ανακοίνωση που συνυπόγραφε ο Γ. Μαρουλάκης μαζί με άλλους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ (από τους οποίους ορισμένοι αποτελούν και μάρτυρες κατηγορίας), με την οποία αποκαλούσαν τους άνεργους "αργόσχολους" και "κουλουράδες".

Η ανακοίνωση είχε εκδοθεί την 1η Απρίλη, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ, στη διάρκεια της οποίας οι άνεργοι είχαν καταθέσει λίστα με όλα τους τα στοιχεία, προκειμένου να ναυτολογηθούν με την πρώτη ευκαιρία. Επιπλέον, οι άνεργοι με την αγωνιστική τους παρουσία στη διάρκεια της συνεδρίασης της ΕΕ, υποχρέωσαν τους συνδικαλιστές να πάρουν απόφαση για 24ωρη απεργία, η οποία ματαιώθηκε με την υπονομευτική τακτική, τόσο του Γ. Μαρουλάκη, όσο και των μαρτύρων του.

"Αρνούμαστε κατηγορηματικά τις κατηγορίες και τονίζουμε ότι, τόσο το περιεχόμενο της μηνυτήριας αναφοράς, όσο και το περιεχόμενο των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας, είναι αναληθές και υπηρετεί προφανείς στόχους μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων, συνιστώντας απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και αντιπαράθεσης", σημειώνουν με το απολογητικό τους υπόμνημα οι 5 συνδικαλιστές, υπογραμμίζοντας: "Οι άνεργοι ναυτεργάτες είχαν ιερή υποχρέωση να υπερασπιστούν την τιμή και την υπόληψή τους, να υπεραπιστούν το δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή. Είχαν υποχρέωση να καυτηριάσουν τη σε βάρος τους επίθεση και να ζητήσουν από τους υβριστές τους να ανακαλέσουν και να συναισθανθούν τις ευθύνες τους". Σε άλλο σημείο, απαντώντας στους ισχυρισμούς του μηνυτή, τονίζουν ότι τα περί προπηλακισμών είναι ανάξια λόγου, αφού άλλωστε δεν προσδιορίζεται σε κανέναν από τους πέντε συγκεκριμένη πράξη. Ανυπόστατη είναι και η κατηγορία περί "οικιακού ασύλου", αφού, όπως σημειώνεται: "Είναι σαφές ότι η παρουσία των ανέργων και των συνδικαλιστών στα γραφεία της ΠΝΟ - που είναι περιουσία των ναυτεργατών - αποτελεί αναφαίρετο συνδικαλιστικό δικαίωμα".

Από τις κινητοποιήσεις των ανέργων ναυτικών



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ