ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Αξιώνουν προκλητικά περισσότερα προνόμια

Η ηγεσία του ΣΕΒ ζήτησε από την κυβέρνηση την αύξηση των ενισχύσεων (εθνικών και κοινοτικών), για επενδύσεις που υπάγονται στο άρθρο 23β του αναπτυξιακού νόμου, κατά 17 δισ. δραχμές, καθώς και ταχύτερη ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας

Σημαντικές αξιώσεις για την ενίσχυση των επιχειρήσεων - και άρα των κερδών και υπερκερδών τους - πρόβαλαν εκ νέου χτες οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο τους τη λαϊκή παροιμία που λέει "τρώγοντας ανοίγει η όρεξη"! Η ηγεσία του ΣΕΒ, που πρόβαλε τις νέες αξιώσεις των βιομηχάνων για διεύρυνση και ενίσχυση των προνομίων (επιδοτήσεων, επιχορηγήσεων και φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν από το κράτος) δεν έκρυψε ότι έχουν ήδη αποσπάσει τη δέσμευση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας για την ικανοποίηση ορισμένων από τις αξιώσεις που προβάλλουν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ι. Στράτος,ο σύνδεσμος που εκπροσωπεί υπέβαλλε προσφάτως αίτημα στον Γ. Παπαντωνίου για αύξηση των ενισχύσεων (εθνικών και κοινοτικών), που δίνονται σε επενδύσεις που υπάγονται στο άρθρο 23β του αναπτυξιακού νόμου, κατά 17 δισ. δραχμές, (6 δισ. δρχ. εθνική συμμετοχή και 11 δισ. δρχ. κοινοτική).Το επιχείρημα που προβάλλουν οι βιομήχανοι για την επιπλέον αυτή ενίσχυση - καθώς ήδη στα πλαίσια του ίδιου άρθρου έχουν δοθεί ενισχύσεις ύψους 52 δισ. δραχμών - είναι η πληθώρα των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί. Αυτά τα επενδυτικά σχέδια, υποστηρίζει η ηγεσία του ΣΕΒ, δε θα πρέπει να μείνουν έξω από τα ευνοϊκά κίνητρα, αφού η ανάπτυξη των επιχειρήσεων σημαίνει και ανάπτυξη της οικονομίας. Αποσιωπούν βέβαια, ότι από το 1995 που ισχύει ο αναπτυξιακός νόμος, έχουν δοθεί εκατοντάδες δισ. δρχ. σε επιχειρήσεις και το μόνο όφελος ήταν ο πολλαπλασιασμός των κερδών τους. Το αίτημα αυτό, όπως δήλωσε ο Ι. Στράτος έχει γίνει ήδη αποδεκτό από τον Γ. Παπαντωνίου, ο οποίος δεσμεύτηκε σχετικά και αναμένεται η σχετική απόφαση, η οποία, όπως τονίστηκε, δε θα πρέπει να καθυστερήσει.

Στα ίδια πλαίσια, οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων ζήτησαν χτες για μία ακόμη φορά, γρηγορότερους ρυθμούς προώθησης απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Αξίωσαν δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας - όπως αυτή καθορίζεται από την 6η Οδηγία της Κομισιόν - με ταχύτερους ρυθμούς. Παράλληλα πρόβαλλαν και μια σειρά αντιρρήσεις στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που η κυβέρνηση ετοιμάζει. Συνέδεσαν το θέμα με την τιμολογιακή πολιτική των καυσίμων και έκαναν λόγω για φθηνά οικιακά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, προτείνοντας αυξήσεις όλων των τιμολογίων, πλην του βιομηχανικού.

Επιπλέον ζήτησαν να υπάρχει μία ενιαία Ρυθμιστική Αρχή για ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο, η οποία να διαθέτει ανεξαρτησία και αυτονομία, επικρίνοντας τη σχετική διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, με το επιχείρημα ότι δίνει πολλές αρμοδιότητες στο υπουργείο Ανάπτυξης. Κατά τα άλλα, στη χτεσινή συνέντευξη οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ επανέλαβαν τις γνωστές τους θέσεις περί ιδιωτικοποιήσεων, επικρίνοντας την κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο θέμα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" και των αστικών συγκοινωνιών.

Υποσχέσεις για μείωση των επιτοκίων μετά το ... 2000

Μιλώντας χτες στο Ζάππειο, ο υπουργός ΕΘνικής Οικονομίας έκανε λόγο για "εθνική επιλογή", που αποτελεί η είσοδος της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ το 2001 και, στα πλαίσια αυτά, διατύπωσε την πρόβλεψη πως με την ένταξη στην ΟΝΕ θα μειωθούν τα επιτόκια χορηγήσεων γύρω στο 6 - 7%

Πτώση των επιτοκίων μετά το ...2000 και εφόσον η χώρα έχει μπει στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ), υποσχέθηκε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.Αυτό προκύπτει, μεταξύ άλλων, από τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο υπουργός, με αφορμή την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Μετάβασης στο ΕΥΡΩ από την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή, που συνεδρίασε στο Ζάππειο υπό την προεδρία του.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός, με την παραπάνω αφορμή, επανέλαβε, για άλλη μια φορά, τις γνωστές δηλώσεις του περί "εθνικής επιλογής", που αποτελεί η είσοδος της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ το 2001, επιδιδόμενος σε μία δημαγωγικού χαρακτήρα ομιλία, για τα, δήθεν, οφέλη που θα επιφέρει στην Ελλάδα η εξέλιξη αυτή. Στα πλαίσια αυτά, έκανε λόγο για επικείμενη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων σε επίπεδα της τάξης του 6 - 7%, όταν η χώρα ενταχθεί στην ΟΝΕ, ομολογώντας, παράλληλα, ότι ανάλογη μείωση θα υποστούν και τα επιτόκια καταθέσεων, κάτι που θα πλήξει καίρια τους μικροκαταθέτες, που συνήθως τοποθετούν τις αποταμιεύσεις τους σε καταθέσεις ταμιευτηρίου.

Ο Γ. Παπαντωνίου προσπάθησε, βέβαια, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που δημιουργούνται απ' αυτήν την εξέλιξη και στα επιτόκια καταθέσεων, υπογραμμίζοντας ότι τα επιτόκια χορηγήσεων θα μειωθούν με εμφανώς ταχύτερους ρυθμούς. Αποτέλεσμα αυτού, όπως είπε, θα είναι να μειωθεί η "ψαλίδα" που υπάρχει σήμερα μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων (η οποία σήμερα είναι της τάξης των 7 - 8 μονάδων) στα ευρωπαϊκά επίπεδα, όπου η αντίστοιχη διαφορά είναι της τάξης των 2 - 4 μονάδων. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι οι τράπεζες - κατά τη συνήθη μέχρι σήμερα τακτική τους - ενδεχομένως θα εξαντλήσουν μέχρι τέλους τα περιθώρια διατήρησης του "ανοίγματος" μεταξύ επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, σε βάρος πάντα των πρώτων.

Τις παραπάνω δηλώσεις του υπουργού σχολίασε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ι. Στράτος,ο οποίος άδραξε την ευκαιρία να κινδυνολογήσει, επισημαίνοντας "την ανάγκη εγκαίρως η χώρα μας να μπει στον όλο μηχανισμό του ΕΥΡΩ", διότι "θα είναι καταστροφικές οι επιπτώσεις στην περίπτωση που δεν μπούμε και θα περιθωριοποιηθεί η χώρα μας"! Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόβλεψη του Γ. Παπαντωνίου για μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, χαρακτήρισε "ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις" το να μπορούν να έχουν επιτόκια αντίστοιχα με τα επιτόκια που επικρατούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επισημαίνοντας, παράλληλα, την προσπάθεια, που θα πρέπει να επιδείξουν "οι τράπεζες, προκειμένου να οργανωθούν σε βαθμό, που να μπορούν να αντιμετωπίσουν ακριβώς τον ανταγωνισμό από τις ξένες τράπεζες".

Τέλος, ο Γ. Παπαντωνίου, αναφερόμενος στους κλάδους και τομείς της οικονομίας που δε θα έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα του ΕΥΡΩ, υποσχέθηκε οικονομική ενίσχυση από τα κονδύλια των Διαρθρωτικών Ταμείων στα πλαίσια του Γ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

ΠΟΛΥΠΡΟΠΥΛΕΝΙΟ
Στην TECHNIMONT/MONTELL η ανάθεση της μονάδας

Το "πράσινο φως" για την υλοποίηση της Μονάδας Πολυπροπυλενίου από τον όμιλο "Ελληνικά Πετρέλαια", δόθηκε χτες με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου, ο οποίος κράτησε πάνω από δύο χρόνια. Η διοίκηση της εταιρίας "Ελληνικά Πετρέλαια" ανακοίνωσε ότι για την κατασκευή του έργου επιλέχθηκε η εταιρία TECHNIMONT/MONTELL και η σχετική σύμβαση, η οποία προβλέπει την ολοκλήρωση της κατασκευής του το 2000, υπογράφηκε χτες. Πρόκειται για εργοστάσιο δυναμικότητας 130.000 τόνων το χρόνο, το οποίο θα εγκατασταθεί στο βιομηχανικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ενώ το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 37,1 δισ. δραχμές. Η μονάδα θα είναι σε μεγάλο βαθμό καθετοποιημένη, αφού η πρώτη ύλη θα προέρχεται από το Διυλιστήριο Ασπροπύργου, ενώ μέρος της παραγωγής του εργοστασίου θα τροφοδοτείται από τη μονάδα ΒΟΡΡ Φιλμ (ΕΚΟΦΙΛΜ), η οποία βρίσκεται επίσης στο στάδιο της κατασκευής στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής.

Οπως υποστηρίζει η "Ελληνικά Πετρέλαια", η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 600 θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ οι άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της μονάδας υπολογίζεται να υπερβούν τις 300. Η μονάδα αναμένεται να καλύψει τις ανάγκες της χώρας σε πολυπροπυλένιο - το αποκαλούμενο ως "πράσινο πλαστικό" λόγω των φιλικών του προς το περιβάλλον ιδιοτήτων - ενώ μέρος της παραγωγής θα διατεθεί σε γειτονικές χώρες.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Αντισυνταγματικό το σχέδιο ΠΔ για την επαγγελματική άδεια

Την έντονη αντίθεσή του για την κατάθεση στο θερινό τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας για γνωμοδότηση, του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος "Περί επαγγέλματος λογιστή φοροτεχνικού και της άδειας ασκήσεώς του", εκφράζει το διοικητικό συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ) σε επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου.

Στην επιστολή το ΔΣ της ΠΟΛ καταγγέλλει το Προεδρικό Διάταγμα ως κατασκεύασμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και μάλιστα συντάκτες που δεν έχουν καν σχέση με το λογιστικό φοροτεχνικό επάγγελμα. Σ' αυτά τα πλαίσια τονίζεται ότι το σχέδιο ΠΔ δεν κατατίθεται νόμιμα, είναι αντισυνταγματικό και ξεπερνά αυθαίρετα τα πλαίσια που ο εξουσιοδοτικός νόμος 2515/97 έχει καθορίσει. Ειδικότερα στην επιστολή η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι το ΠΔ καταστρατηγεί τη ρητή διάταξη του νόμου που αναφέρεται σ' αυτούς που ασκούσαν μέχρι την έκδοσή του το επάγγελμα. Με την αγνόηση αυτής της διάταξης - τονίζεται - χιλιάδες λογιστές που ασκούσαν το επάγγελμα, θα βρεθούν ξαφνικά χωρίς αντικείμενο και φυσικά εκτός επαγγέλματος.

Η ΠΟΛ καλεί τον υπουργό έστω και τώρα να αποσύρει το απαράδεκτο ΠΔ και να αρχίσει ένας διάλογος ουσίας, τον οποίο πεισματικά μέχρι τώρα έχει αρνηθεί.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Μειωμένες τιμές από σήμερα

Φθηνότερες κατά 3 δραχμές το λίτρο θα πωλούνται από σήμερα οι βενζίνες, ενώ μειωμένη κατά 1,30 δραχμές το λίτρο θα είναι και η τιμή λιανικής πώλησης του ντίζελ. Οπως ανακοίνωσε ο όμιλος "Ελληνικά Πετρέλαια", η μείωση αυτή των τιμών οφείλεται στις μεταβολές των διεθνών τιμών καυσίμων.

Οι νέες ενδεικτικές λιανικές τιμές πώλησης των βενζινών για ολόκληρη τη χώρα, όπως τις ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και με βάση τις παραπάνω μεταβολές, έχουν ως εξής:

  • Λεκανοπέδιο Αττικής, 213,80 δρχ./λίτρο η σούπερ και 197,90 δρχ. /λίτρο η αμόλυβδη.
  • Α Ζώνη, 218,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 202,80 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Β Ζώνη, 221,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 205,80 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Γ Ζώνη με ΦΠΑ 18%, 223,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 207,80 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.
  • Γ Ζώνη με ΦΠΑ 13%, 213,70 δρχ./λίτρο η σούπερ και 198,80 δρχ./λίτρο η αμόλυβδη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ