ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θέατρο σκιών;

Στις "Φοίνισσες" του Ευριπίδη, εκεί που δύο αδέλφια συναντιούνται και βάζουν τους στρατούς τους να πολεμήσουν μεταξύ τους, ο μεν Πολυνείκης παραδέχεται ότι, πέρα από την αδικία που επικαλείται, το κίνητρο για τον πόλεμο που προκαλεί ο ίδιος, είναι το χρήμα. Ο δε Ετεοκλής, ενεργώντας σαν όργανο του Κρέοντα, ομολογεί επίσης ότι για εκείνον (που η αδικία προέρχεται από τις πράξεις του αδελφού του, που έφερε ενάντια στην πόλη ξένο στρατό) κίνητρο της μάχης είναι η εξουσία. Είναι λοιπόν για τον Ευριπίδη, τόσο το χρήμα όσο και η εξουσία παράγοντες και, ταυτόχρονα, αιτίες που μπορούν να απομακρύνουν το λάτρη τους από τις πραγματικές αξίες της ζωής, να καταργήσουν τη σχέση του ως ανθρώπου με τις δυνατότητες του δημιουργικού λόγου, τις οποίες κάθε απλός άνθρωπος μπορεί να βιώσει στην καθημερινότητά του, να τον οδηγήσουν στην πλάνη. Βέβαια στο θεατρικό δράμα που συνέθεσε ο Ευριπίδης επέρχεται η κάθαρση, που λειτουργεί στην τραγωδία σαν η εφαρμογή του μέτρου της δικαιοσύνης. Και οι δυο πρωταγωνιστές της αλληλοσφαγής αίρουν τελικά μόνοι τους τη μεταξύ τους διαφορά, την οποία είναι ανίκανοι ακόμη και να μοιραστούν. Πέφτουν και οι δύο νεκροί, ο ένας σκοτωμένος από το χέρι του άλλου. Τέτοια είναι η δικαιοσύνη στον περιορισμένο χωροχρόνο του αρχαίου αττικού δράματος.

Στα Πατήσια της Αθήνας το υπουργείο Παιδείας έστειλε τις κρατικές δυνάμεις καταστολής, για να τσακίσει με τη χρήση εργοστασιακά κατασκευασμένων ροπάλων και την εκτόξευση χημικών αερίων από μασκοφόρους αστυνομικούς, τη ριζική και κάθετη διαμαρτυρία του μισού εκπαιδευτικού κόσμου εναντίον της εφαρμογής ενός εξεταστικού συστήματος για την πρόσληψη των δασκάλων στα δημόσια σχολεία. Εναντίον της εφαρμογής ενός θεσμού εξετάσεων, που και μόνο λόγω του διαγωνιστικού χαρακτήρα του θα απαιτούσε περισσότερη συζήτηση, ακόμη και από τους ίδιους τους εμπνευστές του. Μα τις ίδιες μέρες που ο υπουργός Παιδείας ήθελε να εξετάσει τους μελλοντικούς δασκάλους της χώρας, απαιτώντας από αυτούς να του απαριθμήσουν τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη (!!!), ο ίδιος από υπαιτιότητα ή από αμέλεια (αδιάφορο) αποτύγχανε στις δικές του γραπτές εξετάσεις, δίνοντας τη λάθος ψήφο σε ένα επίμαχο άρθρο του Συντάγματος. Πραγματικά δεν μπορεί κανείς να γνωρίζει ποιες μεταρρυθμίσεις μέλλεται να αποδειχτούν σημαντικότερες για την ιστορία. Αυτές του Κλεισθένη, ή οι συνταγματικές του 1998.

Οπως και να 'χει - και επειδή, όπως όλα δείχνουν, οι διορισμοί των εκπαιδευτικών δε θα γίνουν με βάση τις εξετάσεις αυτές - ο κύριος Αρσένης, ως καλός γνώστης των κανόνων του αρχαίου ελληνικού κλέους, που οφείλει να είναι ως προϊστάμενος της δημόσιας παιδείας, θα όφειλε είτε να αναγνωρίσει το σφάλμα του στις γραπτές εξετάσεις και να παραιτηθεί, δίνοντας τη θέση του στον εμπνευστή της επόμενης σωτήριας εξεταστικής μεταρρύθμισης. Είτε να προσπαθήσει να σωθεί στα προφορικά. Ακυρώνοντας πρώτα από όλα αυτές τις σαθρές εξετάσεις, που μετρούν ήδη στο "ενεργητικό" τους: Την αντίθεση ενός μεγάλου μέρους των εκπαιδευτικών και τις επιφυλάξεις των υπολοίπων, ενώ ένα μικρό μόνο μέρος τους τις αποδέχεται. Τον σκεπτικισμό - τουλάχιστον - της ευρύτερης κοινής γνώμης. Τον ξυλοδαρμό του προέδρου της Ενωσης των καθηγητών από άτομα κρυμμένα στη, δίκην ασφαλείας, ανωνυμία τους. Την παρολίγον δολοφονία ενός φοιτητή από παρακρατική συμμορία. Τη φυγή στο... άγνωστο του πιθανού δολοφόνου, ο οποίος πιστεύει ότι θα μπορέσει με αυτό τον τρόπο να αποφύγει την τιμωρία. Οπως και τον παρολίγο μοιραίο τραυματισμό ενός ανύποπτου πολίτη - διαδηλωτή από αστυνομικό. Τι άλλο περιμένει, άραγε;

Αγης ΜΑΡΑΓΚΟΥΔΑΚΗΣ

ΗΛΕΚΤΡΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Παράδειγμα αντίστασης για το σήμερα

Εκδήλωση τιμής στο Νέο Ηράκλειο

Πενήντα τέσσερα χρόνια πέρασαν από το μαρτυρικό θάνατο της ηρωίδας Ηλέκτρας Αποστόλου και η εκδήλωση που διοργάνωσε, στην πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού στο Ν. Ηράκλειο, ο δήμος της πόλης και τα Παραρτήματα των ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ με την Επιτροπή Γυναικών ΠΕΑΕΑ,δε θύμιζε σε τίποτα μνημόσυνο. Αντίθετα, το μήνυμα που βγήκε από την εκδήλωση ήταν ότι τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν η Ηλέκτρα Αποστόλου, οι άλλες αγωνίστριες και αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συνεχίζουν να υπάρχουν και να αποτελούν κίνητρο για τους νέους, ώστε να αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο. "Στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η πάλη για τα οράματα και τα ιδανικά, που τόσες χιλιάδες αγωνιστές έδωσαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν, είναι ο καλύτερος τρόπος για να τιμηθούν αυτοί, αλλά και τα 80 χρόνια πρωτοπόρας δράσης του ηρωικού κόμματος, του ΚΚΕ. Του Κόμματος που στις γραμμές του γαλουχήθηκαν, διαπαιδαγωγήθηκαν εκατοντάδες γυναίκες αγωνίστριες, που με τη στάση τους άλλαξαν ριζικά το πρότυπο της γυναίκας που την ήθελε στο περιθώριο της ζωής", επισήμανε η νεαρή Χρ. Αποστόλου που η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ της ανέθεσε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια η Χρ. Αποστόλου κάλεσε τη νέα γενιά που οι έχοντες και κατέχοντες τη θέλουν στο περιθώριο, χωρίς γνώμη και άποψη, άβουλη μακριά από τους μαζικούς φορείς, έξω από τη συλλογική δράση, να αντισταθεί, να ορθώσει το δικό της μέτωπο απέναντι στους ψεύτικους παραδείσους που της προτείνουν και να βαδίσει στο δρόμο που χάραξε η Η. Αποστόλου και οι άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης.

"Χρέος των νεότερων γενιών, επισήμανε η Χρ. Αποστόλου, είναι να φέρουμε τη νεολαία σε επαφή με την ιστορία και το μεγαλείο της Εθνικής Αντίστασης. Ειδικά φέτος που τιμούμε τα 80 χρόνια ιστορίας και δράσης του Κόμματος που αποτέλεσε την καρδιά και τη ραχοκοκαλιά της Εθν. Αντίστασης, χρειάζεται να δώσουμε μια υπόσχεση: Να τραβήξουμε, ακολουθώντας το παράδειγμα των παλιότερων, στο δρόμο που χάραξε το ΕΑΜ και οι οργανώσεις του, ενάντια στον ιμπεριαλισμό, γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τους νέους".

Ο Γ. Παπαθεοδώρου,μέλος του Παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Ν. Ηρακλείου, στο χαιρετισμό του τόνισε: "Η θυσία της Ηλέκτρας Αποστόλου συμβολίζει τη θυσία χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών της Εθνικής Αντίστασης, που δεν υπέκυψαν στη ναζιστοφασιστική υποδούλωση, που δεν παρασύρθηκαν από την παθητική, την ταπεινωτική στάση της άρχουσας τάξης. Παρ' όλα αυτά η σημερινή κυβέρνηση που θέλει να λέγεται "σοσιαλιστική" δεν κατάλαβε ότι για να επιζήσει ένας λαός, ένα έθνος πρέπει οι νεότερες γενιές να παραδειγματίζονται από τους αγώνες και τις θυσίες, που ο ίδιος ο λαός πραγματοποιεί σε κάποια ιστορική περίοδο. Πράγμα που δε γίνεται, στην πατρίδα μας και προσβάλλει τον πατριωτισμό του λαού μας εκθέτοντάς μας ανεπανόρθωτα".

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο δήμαρχος Ν. Ηρακλείου, Γ. Μαστοράκος,που ανακοίνωσε ότι ο δήμος θα εγκαταστήσει το άγαλμα της Ηλέκτρας Αποστόλου σε ένα χώρο παιδείας και πολιτισμού, στο Πολιτιστικό Κέντρο, που φέρει και το όνομά της.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία της κόρης της Ηλέκτρας Αποστόλου, Αγνής Σιδερίδου,η οποία αναφέρθηκε στο νόημα της θυσίας της μητέρας της."Η θυσία της αποτελεί σύμβολο, γιατί εκτός των άλλων κατόρθωσε να οργανώσει πολλές γυναίκες στον αγώνα, δίνοντας έτσι ένα άλλο νόημα στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Πιστεύω ότι τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκε είναι, όσο ποτέ, επίκαιρα σήμερα".

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, έγινε προσκλητήριο νεκρών και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή. Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούστηκαν τραγούδια από το ρώσικο μουσικό συγκρότημα "Γκρενάντα Γκρουπ" και η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τα μέλη του Συνδέσμου Διάδοσης Δημοτικών Χορών και Τραγουδιών.

Στην προχτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκαν, εκ μέρους του ΚΚΕ η Μαρία Λαμπρινού,μέλος της ΚΕ του Κόμματος, ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Νίκος Τερζόγλου,ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αντιστασιακών ΔημοσιογράφωνΝίκος Καραντηνός,ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής Παναγιώτης Μακρής,αντιπροσωπείες αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ κ.ά.

Ε. Γ.

Η νεαρή Χρ. Αποστόλου, που η Επιτροπή Γυναικών της ΠΕΑΕΑ, της ανέθεσε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, κάλεσε τη νέα γενιά να βαδίσει στο δρόμο που χάραξαν η Η. Αποστόλου και οι άλλοι αγωνιστές και αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία της κόρης της Ηλέκτρας Αποστόλου, Αγνής Σιδερίδου, η οποία τόνισε ότι τα ιδανικά, για τα οποία θυσιάστηκε η μητέρα της, είναι, όσο ποτέ, επίκαιρα σήμερα

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) με βαθιά συγκίνηση, αλλά και με ξεχωριστή τιμή, θυμάται και τιμά την ηρωίδα του λαού Ηλέκτρα Αποστόλου. Στη μνήμη της Ηλέκτρας, στα 54 χρόνια από τον ηρωικό θάνατό της, το ΔΣ της ΠΕΑΦΕ προσφέρει 50.000 δρχ., για τα 80χρονα του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ