Στα μέτωπα της φωτιάς περιόδευσε χτες η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα. Τόνισε την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο Τζουμάκα. Ζήτησε να αποζημιωθούν οι πληγέντες και σαν μια ελάχιστη πράξη ευθύνης από την κυβέρνηση κάλεσε να απομακρύνει από τη θέση του τον υπουργό Γεωργίας
Την ανάγκη για άμεση κινητοποίηση των κατοίκων ολόκληρης της χώρας, έτσι ώστε τώρα και άμεσα η Βουλή να εγκαταλείψει της θερινές διακοπές και σε Ολομέλεια να ανακαλέσει το νόμο του υπουργείου Γεωργίας, που ευθύνεται για τις καταστροφικές πυρκαγιές, επισήμανε η Αλέκα Παπαρήγα,ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, από την Περαχώρα και την Αιγιάλεια που περιόδευσε χτες.
Παράλληλα η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε τον ελληνικό λαό να ξεσηκωθεί για να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο Τζουμάκα, που αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και που θα οδηγήσει στο να καεί ό,τι απέμεινε.Τόνισε ακόμα την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση, ώστε να αποζημιωθούν οι μικροκαλλιεργητές και οι μικροπαραγωγοί για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματά τους από τις καταστροφές.
Ειδικότερα για τον υπουργό Γεωργίας η Γραμματέας του Κόμματος επανέφερε το θέμα της απομάκρυνσής του μετά και τις χτεσινές προκλητικές του δηλώσεις σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ, στις οποίες χαρακτηρίζει τους δασικούς, τους δασολόγους και τους δασάρχες παρακρατικούς. "Υπεύθυνη είναι η κυβερνητική πολιτική και πρέπει μέσα από αγώνες και μάχες του λαού να τιμωρηθεί παραδειγματικά", τόνισε η Αλ. Παπαρήγα.
Η Αλ. Παπαρήγα έφτασε στην Περαχώρα στη μία το μεσημέρι. Εκείνη τη στιγμή η φωτιά μαινόταν σε δύο μέτωπα, ενώ υπήρχαν διάσπαρτες εστίες σε μήκος 10 χιλιομέτρων. Οι κάτοικοι στη συνάντησή τους με την Αλ. Παπαρήγα εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, αφού εδώ και πέντε μέρες η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη, λόγω της έλλειψης συντονισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν καεί τουλάχιστον 30.000 στρέμματα πευκοδάσους και ελαιώνα,ενώ παραγωγή ίση με 600 τόνους ρητίνης είχε καταστραφεί. Αυτό ακριβώς ήταν και το μεγαλύτερο πλήγμα για τους κατοίκους, αφού οι περισσότεροι είναι ρητινοπαραγωγοί.
"Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Αγιο Νικόλαο το περασμένο Σάββατο οφείλεται σε εμπρησμό", κατήγγειλαν οι κάτοικοι στη συζήτηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. "Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι την ίδια στιγμή εκδηλώθηκε φωτιά σε τέσσερα μέτωπα". Οι κάτοικοι προσπαθούν τώρα, όπως εξήγησαν στην Αλ. Παπαρήγα, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και του στρατού να σώσουν το δάσος στην περιοχή Λίμνη Βουλιαγμένης,αφού είναι ο τελευταίος πνεύμονας πρασίνου για την περιοχή. Και ακριβώς σε αυτό το σημείο περιέγραψαν με λεπτομέρειες τι έγινε από το περασμένο Σάββατο, όταν ξέσπασε η φωτιά. "Τα αεροπλάνα ήρθαν το Σάββατο το απόγευμα. Λίγο αργότερα έπαθαν βλάβη και έφυγαν. Ξανάρθαν στις 6.30 το πρωί της Κυριακής. Δυόμισι ώρες μετά, στις 9, έφυγαν. Ξεκίνησε ο αέρας. Το χωριό καιγόταν. Τη Δευτέρα δεν ήρθαν αεροπλάνα. Ηρθε ένα το πρωί, αλλά χάλασε και έφυγε. Στις 6.30 το απόγευμα της Δευτέρας ήρθε ο στρατός. Δεν ήξεραν όμως τι να κάνουν, δεν υπήρχε καθόλου συντονισμός. Με μια λέξη μπάχαλο...". Αυτή ακριβώς την περιγραφή έκανε ο Μ. Λογοθέτης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περαχώρας, που μαζί με τους κατοίκους και όποιες άλλες δυνάμεις υπάρχουν στην περιοχή, έχουν δημιουργήσει μια αντιπυρική ζώνη που ξεκινά από το Λουτράκι και καταλήγει στην Περαχώρα. "Από το 1974 και μετά ζητάμε να καθαρίζουμε εμείς τα πεύκα, να είμαστε εμείς οι δασοφύλακες. Δε μας άφησαν", συμπλήρωσε ο Μ. Λογοθέτης.
"Θύματα" της αλλαγής της αρμοδιότητας της δασοπυρόσβεσης - που έχει πλέον η Πυροσβεστική - χαρακτήρισε τους κατοίκους της περιοχής ο δήμαρχος Περαχώρας Π. Παύλου."Αυτός ο νόμος θα κάψει όλη την Ελλάδα", τόνισε κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την Αλ. Παπαρήγα. Παράλληλα ανέφερε το εξής: "Από προχθές το Δασαρχείο με πρωτοβουλία του δασάρχη συμμετέχει στην επιχείρηση πυρόσβεσης, κάτι που σύμφωνα με το δήμαρχο, έχει σώσει την περιοχή των Γερανίων μέχρι αυτή τη στιγμή".
Από την πλευρά της η Αλ. Παπαρήγα κάλεσε του κατοίκους να ξεσηκωθούν και να απαιτήσουν λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μετά τις πυρκαγιές. "Πρέπει να κινηθούμε τώρα. Να παρθούν μέτρα. Υστερα θα 'ρθουν οι πλημμύρες",δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στις 5 χτες το απόγευμα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον νομάρχη Κορινθίας, Α. Μανωλάκη,στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κόμματος, για απόσυρση του νομοσχεδίου Τζουμάκα και ανάκληση του πρόσφατου νόμου για τη δασοπυρόσβεση.
Στις 6.45 το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα έφτασε στην Κοινότητα Κερύνεια Αιγιάλειας,όπου συναντήθηκε με προέδρους κοινοτήτων της περιοχής και με κατοίκους. Χαριστική βολή για τους κατοίκους της κοινότητας Κερύνειας Αιγιάλειας ήταν οι πυρκαγιές που έκαψαν χιλιάδες στρέμματα ελιάς και σταφίδας.
Οι κάτοικοι στη συνάντησή τους με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ ζήτησαν να ανοιχτεί άλλη μια γεώτρηση στην περιοχή, που μαζί με την υπάρχουσα θα δώσει αρκετό νερό, ώστε να αρδευτεί η κατεστραμμένη περιοχή και να γίνουν περίπου 2.000 στρέμματα ποτιστικά."Οι αγρότες, τόνισαν οι κάτοικοι, θα έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν με την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών και κτηνοτροφικών φυτών, στο χρόνο που χρειάζονται τα ημικατεστραμμένα ελαιόδεντρα να γίνουν παραγωγικά".
Δηλώσεις της Αλ. Παπαρήγα στη διάρκεια της περιοδείας
"Το πρώτο πράγμα που συναντήσαμε εδώ ήταν η αγανάκτηση των κατοίκων, γιατί αισθάνονται πραγματικά μόνοι και αβοήθητοι, παρά το γεγονός ότι κάποιες δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπάρχουν, αλλά η έλλειψη συντονισμού είναι το πρώτο και βασικό ζήτημα για την αποτελεσματικότητα. Δεύτερο, είμαι εξαιρετικά αγανακτισμένη, γιατί βλέπω ότι θα αντιμετωπίσουν το φάσμα, θα έλεγα, της φτώχειας, εκείνοι που ζουν από το πεύκο και το ρετσίνι του. Επομένως, πέρα από την άμεση ανάγκη να σβηστούν οι πυρκαγιές, άρα να εξαντληθεί στο μάξιμουμ ο καλύτερος συντονισμός των μέσων που υπάρχουν, χρειάζεται και να παλέψουμε τώρα που το πράγμα είναι ζεστό και καίει κυριολεκτικά, γιατί τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα αύριο και του χρόνου.
Εμείς είπαμε στους κατοίκους της Περαχώρας να κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια να σβηστούν οι εστίες, αλλά χρειάζεται κυριολεκτικά να κινητοποιηθούν και οι κάτοικοι της Περαχώρας και όλης της Κορινθίας, να προσθέσω και όλης της Ελλάδας, ούτως ώστε τώρα και άμεσα η Βουλή να εγκαταλείψει τις θερινές διακοπές και να αποφασίσει σε Ολομέλεια. Να ανακαλέσει το νόμο εκείνο που κυριολεκτικά αποδιάρθρωσε τη δασοπυρόσβεση και όπλισε το χέρι ορισμένων να καίνε με πρόσθετα όπλα και να μπορεί να ολοκληρώνεται το έργο από την έλλειψη συντονισμού εξαιτίας της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στην Πυροσβεστική από τη Δασική Υπηρεσία.
Να ξεσηκωθεί ο λαός να μην ψηφιστεί στη Βουλή ο νόμος Τζουμάκα, ο οποίος οδηγεί στον αποχαρακτηρισμό των δασικών εκτάσεων. Αν περάσει αυτός ο νόμος σημαίνει ότι θα καεί ό,τι απέμεινε και στο Νομό Κορινθίας και σε όλη την Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα. Τώρα χρειάζεται παρέμβαση.
Τέλος, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και εμείς θα την εξειδικεύσουμε κατά περιοχή για τις αποζημιώσεις και τη στήριξη μικροκαλλιεργητών, μικροπαραγωγών, για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα. Και όταν λέμε στήριξη δεν εννοούμε να τους στείλουν στις τράπεζες να τους δανείζουν τοκογλυφικά, αλλά να τους στηρίξουν κυριολεκτικά. Και το οφείλει η κυβέρνηση, διότι η ίδια με την πολιτική της έγινε ο μεγάλος εμπρηστής. Το κύριο, λοιπόν, είναι να παλέψουμε κατά ενός νόμου και ενός νομοσχεδίου.
Το επόμενο διάστημα θα γίνουν πολύ μεγαλύτερες καταστροφές. Πρέπει να προληφθούν από δω και μπρος. Οι ίδιοι οι κάτοικοι έχουν τέτοιες και τόσες καταγγελίες, που νομίζω ότι καλά θα κάνει ο κ. Σημίτης να τις μελετήσει και να πάψει να χαμογελά με ικανοποίηση ότι όλα βαίνουν καλώς στην Ελλάδα και τα πάντα πάνε ρολόι".
"Εχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση, εδώ και μέρες, να συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να συζητηθεί το πρόβλημα των πυρκαγιών σε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση. Είναι απαράδεκτο να μην υλοποιεί η κυβέρνηση το συγκεκριμένο αίτημα του ΚΚΕ και να το παραπέμπει στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Πρέπει η κυβέρνηση να απαντήσει αμέσως και η απάντησή της να είναι θετική".
Με συντριπτικά στοιχεία απαντούν οι δασικοί στον Τζουμάκα
Με επιθέσεις κατά των δασολόγων και με συσκέψεις που δεν οδηγούν πουθενά, συνεχίζει η κυβέρνηση την... καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Δύο υπουργοί της κυβέρνησης, οι Στ. Τζουμάκας (Γεωργίας) και Γ. Ρωμαίος (Δημόσιας Τάξης) συνεπικουρούμενοι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έχουν αναλάβει το έργο να σηκώσουν... κουρνιαχτό που θα κρύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για την καταστροφή των δασών της χώρας και να ρίξουν το κρίμα σε όλους τους άλλους, ενώ προσπαθούν να "αποδείξουν" ότι δεν έχουν ευθύνες και πως κάνουν ό,τι μπορούν.
Ο υπουργός Γεωργίας επιτέθηκε χτες λάβρος κατά των δασικών, χαρακτηρίζοντας τους, στην ουσία, παρακρατικούς... Λοιδορώντας τους υποστήριξε ότι τα στοιχεία για τις καταπατήσεις καμένων εκτάσεων θάβονται από κυκλώματα δασικών. Από την άλλη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δήλωνε, μετά την προχτεσινή σύσκεψη του ΣΔΟ, ότι οι μεγάλες φωτιές αντιμετωπίστηκαν αποφασιστικά από τον κρατικό μηχανισμό! Πάντως, χτες έγινε κατορθωτό να πετάξουν 6 από τα 15 πυροσβεστικά αεροπλάνα, τα οποία έχουν εμφανίσει πολλές βλάβες διότι έχουν καταπονηθεί από τις συνεχείς επιχειρήσεις.
Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας το μέλος του ΔΣ του ΓΕΩΤΕΕ, Α. Ραλλάτος, κατήγγειλε στο "Ρ" τη συκοφαντική επίθεση του Στ. Τζουμάκα. "Αιτία των πυρκαγιών", μας είπε, "είναι οι πολιτικές όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που με τη δασική τους πολιτική και τους νομούς που ψηφίζουν κατά καιρούς και το ιδιοκτησιακό χάος που διαιωνίζουν για τα δάση, αποτελούν τη βασική αιτία για τις καταπατήσεις που γίνονται μετά τις φωτιές".
"Οι εκτάσεις που έχουν καταπατηθεί μετά τις φωτιές είναι εύκολο να καταγραφούν, αρκεί μετά την πυρκαγιά να αεροφωτογραφηθούν οι καμένες περιοχές και να ελέγχονται τακτικά" πρόσθεσε. "Το πρώτο γίνεται περιστασιακά και το δεύτερο δεν υφίσταται, αφού είναι τεράστιες οι ελλείψεις της Δασικής Υπηρεσίας σε προσωπικό. Οι δασικές υπηρεσίες εκτελούν τους νόμους. Η νομοθεσία που υπάρχει δίνει τη δυνατότητα να καταπατηθούν δασικές εκτάσεις μετά από πυρκαγιά".
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων Κ. Μπέσης,δήλωσε χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι οι δηλώσεις του Στ. Τζουμάκα αποτελούν μεθοδεύσεις για να καλύψει τους χειρισμούς και τις ευθύνες του. "Δεν είναι τυχαίο το γεγονός της μεταφοράς της δασοπυρόσβεσης, ούτε ότι εν μέσω θέρους έχει προστεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για αποχαρακτηρισμό δασικών εκτάσεων" είπε. Ο Δ. Κανελλόπουλος,πρόεδρος της Ενωσης Δασοπόνων, τόνισε ότι "είναι μια μεθοδευμένη κατάσταση κατά των δασικών υπαλλήλων, να διαλύσουν τη ΔΥ για να μπορέσουν να αποχαρακτηρίσουν περίπου 30 εκατ. στρέμματα ενόψει εκλογών... Η αυστηρή νομοθεσία που υπάρχει εφαρμόζεται κατά γράμμα από τη ΔΥ. Είναι εμπόδιο... Μεθοδεύεται η κατάργηση της ΓΓ Δασών και η συρρίκνωση της ΔΥ. Ο Στ. Τζουμάκας είναι ηθικός αυτουργός που καίγεται η Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Είναι ηθικός αυτουργός, για να μην πω ότι πρέπει να του καταλογιστεί ο ενδεχόμενος δόλος".
Το φύλλο των "Νέων" που φιλοξενεί τη συνέντευξη Στ. Τζουμάκα θα σταλεί από τους δασολόγους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Επίσης, ο Δ. Κανελλόπουλος αναφέρθηκε στην περσινή σκανδαλώδη προμήθεια τεσσάρων μεταχειρισμένων πυροσβεστικών αεροσκαφών από τη Γιουγκοσλαβία. "Ενώ ήταν της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης", τόνισε ο Δ. Κανελλόπουλος, "συστάθηκε εταιρία - "μαϊμού" με την οποία έκανε απευθείας διαπραγμάτευση ο Στ. Τζουμάκας. Αυτό έγινε πέρυσι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Και γράφει στο πρακτικό, η επιτροπή συστάθηκε, μετά, ότι δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε την τιμή διότι την έκλεισε ο υπουργός". Το κόστος ήταν 24 εκατ. δολάρια.
Με ανακοίνωσή της η ΠΕΔΔΥ, αναφερόμενη στη συνέντευξη του υπουργού Γεωργίας, αναφέρει ότι "δική του είναι η ευθύνη για τις περαιτέρω ενέργειες, εάν φυσικά διαθέτει οποιοδήποτε στοιχείο. Εάν δεν το πράξει, τότε θα είναι το λιγότερο ένας κοινός συκοφάντης".
Μία από τις χειρότερες μέρες του καλοκαιριού προβλέπεται να είναι η σημερινή, καθώς η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τους 41 βαθμούς Κελσίου και οι βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν.
Μολονότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα Δημόσια Νοσοκομεία - και λόγω των αδειών - εντούτοις το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας δηλώνει ότι τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ και οι υπηρεσίες του βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση θερμοπληξιών και άλλων περιστατικών, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών.
Επίσης, το υπουργείο Υγείας και το ΕΚΑΒ, συνιστούν: Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο. Αναζήτηση σκιερών μερών. Προτίμηση στα ανοιχτόχρωμα ρούχα με ανοιχτό λαιμό. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που υπάρχει υψηλή θερμοκρασία, πολλή υγρασία και ηλιακή ακτινοβολία. Αφθονα υγρά με τη μορφή του πόσιμου νερού, αλλά και των πάσης φύσεως αναψυκτικών, κατά προτίμηση φυσικών χυμών. Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών. Ολιγοθερμική δίαιτα, που να περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρών ουσιών. Συχνά ντους. Ελαφρύ ντύσιμο των νεογνών, με τα χέρια και τα πόδια ελεύθερα και χορήγηση υγρών μαζί με το γάλα. Τα παιδιά να μην παραμένουν στον ήλιο περισσότερο από 10 - 30 λεπτά μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τις ομάδες υψηλού κινδύνου,που είναι τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη και ηπατοπάθειες. Επίσης, προσοχή χρειάζονται τα άτομα που παίρνουν φάρμακα για χρόνια νοσήματα.
Ως μέτρα πρώτης βοήθειας, πριν τη μεταφορά του πάσχοντος σε Νοσοκομείο, συνιστάται η ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος, με πλήρη έκδυση από τα ρούχα, η τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, στις μασχάλες και τους βουβώνες και η εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό.
"Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης για τα δάση είναι οι εμπρηστικοί δαυλοί". Με αυτά τα λόγια ο υποψήφιος δήμαρχος της "Δημοκρατικής Ενότητας Ηλιούπολης", Κυρ. Κανελλόπουλος,κάλεσε το λαό της πόλης, στη διάρκεια συγκέντρωσης που οργάνωσε η παράταξη, ν' αντισταθεί και να απαιτήσει να κηρυχτεί όλη η καμένη έκταση στον Υμηττό, αναδασωτέα. "Ευθύνες, όμως τόνισε, έχει και η δημοτική αρχή που ξόδεψε 250 εκατ. για να βάλει κάγκελα στην πόλη, αλλά δεν πήρε μέτρα να προστατέψει το δάσος. Εχει επίσης ευθύνη γιατί σκύβει το κεφάλι στην κυβέρνηση και δεν προσπάθησε να ενώσει τον κόσμο σε ένα κοινό μέτωπο για τον Υμηττό. Ο λαός όμως έχει δύναμη και πρέπει να βγει από τα σπίτια και να επιβάλλει με αγώνα τη θέλησή του στην κυβέρνηση".
Την αναγκαιότητα της σύστασης ενιαίου φορέα δασοπροστασίας επισήμανε στην ομιλία της η εκπρόσωπος της ΝΑΣ Αθήνας, Φρόσω Κορτζίδου,απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα στο λαό της Ηλιούπολης να τιμωρήσει αυτή την πολιτική και να αλλάξει το σκηνικό στις εκλογές του Οκτώβρη. "Στείλτε το μήνυμά σας, τόνισε χαρακτηριστικά, μήνυμα καταδίκης για την καταστροφή των δασών. Απαιτείστε να σταματήσει πια η κοροϊδία. Να διατεθούν κονδύλια για τα δάση. Καταργείστε την πολιτική της ελεύθερης αγοράς πριν αυτή καταργήσει τα δάση και πριν μετατρέψει τον αέρα του πεύκου σε είδος εμπορεύσιμο".
Το νομοσχέδιο του Τζουμάκα, επισήμανε η Φρ. Κορτζίδου, στην ουσία εξυπηρετεί όλο εκείνο το κύκλωμα των μεγαλοεργολάβων, των διάφορων επιχειρηματικών ομίλων που κάνουν επενδυτικά σχέδια για περιοχές ολόκληρες και θέλουν να καταργηθούν και οι τελευταίοι περιορισμοί και φραγμοί στην ιδιωτική κερδοσκοπία που υπάρχουν με τη δασική νομοθεσία. Μέχρι σήμερα το κύκλωμα αυτό κινιόταν στο ημίφως αλλά, τώρα, θέλει να νομιμοποιηθεί.
Ανακοίνωση του ΓΕΑ για τα "Καναντέρ"
Πολλαπλάσιο ήταν το έργο των παλαιάς τεχνολογίας πυροσβεστικών αεροσκαφών το χρονικό διάστημα από τις 1 έως τις 27 Ιουλίου. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του ΓΕΑ ,το πτητικό τους έργο ήταν 1.022 ώρες, "το οποίο είναι και το υψηλότερο της τελευταίας πενταετίας".
Τα αεροσκάφη διενήργησαν 3.584 υδροληψίες σε σχέση με 1.163 του Ιούλη 1997. "Τούτο δείχνει αφ' ενός ότι το έργο κατάσβεσης για τον μήνα Ιούλιο 1998 ήταν πολλαπλάσιο σε σχέση με τον αντίστοιχο του 1997 διότι ερρίφθησαν επί των πυρκαγιών 19.712 τόνοι νερού έναντι 6.396 του 1997, αφ' ετέρου δε ο αυξημένος δείκτης βλαβών ήταν αναμενόμενος λόγω της καταπόνησης των αεροσκαφών".
Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αναφέρει ότι τα αεροσκάφη CL-215 επιχείρησαν σε θερμοκρασιακές συνθήκες ιδιαίτερα δυσμενείς λόγω των συχνών καυσώνων που επικράτησαν, γεγονός που είχε και άμεση επίπτωση στην αύξηση των βλαβών των αεροκινητήρων των αεροσκαφών που ανήλθαν σε 153 βλάβες επί συνόλου 210, ήτοι ποσοστό 72,8%.
"Παρά ταύτα, με υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού η κατάσταση αντιμετωπίστηκε μέχρι σήμερα επιτυχώς από τη μονάδα 355 ΜΤΜ καθώς η διαθεσιμότητα των αεροσκαφών με το πρώτο φως της ημέρας κατά τον Ιούλη 1998 ανήλθε σε 83,8% που συγκρινόμενη με τους αντίστοιχους μήνες της παρελθούσης πενταετίας είναι η υψηλότερη".
Σε εξέλιξη ήταν χτες οι πυρκαγιές στην Κρανιά Ολύμπου (καίει από τις 23 Ιουλίου) όπου 20 ορειβάτες και 30 πυροσβέστες με δυο αεροσκάφη προσπαθούσαν να σβήσουν τις φλόγες. Στα Ροβανιά Ταϋγέτου όπου επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με πέντε οχήματα και δυο αεροπλάνα. Στη Νύφη της Μάνης όπου το έργο της κατάσβεσης έχουν αναλάβει 20 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα κι ένα αεροπλάνο "Πεζετέλ", στην Κουβελα Μεσσηνίας όπου έχουν καταστραφεί χιλιάδες στρέμματα με δάση. Η φωτιά μαίνεται από τις 24 Ιουλίου. Στον τόπο υπάρχουν 50 πυροσβέστες με δέκα οχήματα. Η ίδια κατάσταση επικρατούσε χτες στον Αργυρό Αλιβερίου όπου επιχειρούσαν 20 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα κι ένα ελικόπτερο "Σινούκ".
Με προσχήματα και υπεκφυγές απάντησε η κυβέρνηση στην πρόταση του ΚΚΕ για έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για το τεράστιο και σοβαρό θέμα των πυρκαγιών. Οπως ενημέρωσε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης, τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα, η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι αδύνατη, λόγω της θερινής περιόδου και της απουσίας πολλών βουλευτών από την Αθήνα, η σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.
"Καλύτερα να καίγονταν τα σπίτια μας από ό,τι τα πεύκα"!
Η συγκλονιστική αυτή φράση ανήκει σε κάτοικο της Περαχώρας. Είναι ρητινοπαραγωγός. Μετά τις φωτιές δε θα έχει κανένα εισόδημα, αφού σχεδόν ολόκληρο το χωριό "Ζει από τα πεύκα. Ζει από το ρετσίνι". Οπως είπαν οι ίδιοι οι κάτοικοι: "Είναι η βασική μας ασχολία". Μάταια ζήτησαν να προστατέψουν οι ίδιοι τα πεύκα. Το Δασαρχείο, εδώ και δυο δεκαετίες, δεν τους το επιτρέπει. Και τώρα αναρωτιούνται γιατί. Οπως είπαν έχουν ήδη καταστραφεί περίπου 600 τόνοι ρετσίνι...
Σε ένα χάρτη της περιοχής έδειξαν οι κάτοικοι στην Αλέκα Παπαρήγα ολόκληρη την έκταση που καταστράφηκε από την πυρκαγιά. Το χάρτη αυτό έχει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περαχώρας και με αυτόν οι κάτοικοι καθοδηγούν και προσανατολίζουν τους πυροσβέστες, οι οποίοι δε γνωρίζουν το χώρο. Και μια λεπτομέρεια: το χάρτη αυτό οι κάτοικοι τον έχουν εφοδιαστεί από το Δασαρχείο, που δεν έχει καμία αρμοδιότητα πλέον για τη δασοπυρόσβεση...