Στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, οι εργαζόμενοι καταδίκασαν το αντεργατικό νομοσχέδιο και απαίτησαν από την κυβέρνηση να το αποσύρει
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-
Αγωνιστικά απάντησαν οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Μακεδονίας - Θράκης, στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει ανελέητα κατακτήσεις και δικαιώματα της εργατικής τάξης, με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις που κατατέθηκε χτες στη Βουλή. Σε ικανοποιητικά επίπεδα κυμάνθηκαν τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία. Αν και κατακαλόκαιρο, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν μαζικά και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής, κάτω από την πίεση του ίδιου του κινήματος. Στη Θεσσαλονίκη, από τις 12 ως τις 4 το μεσημέρι, σταμάτησαν να κυκλοφορούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ.Δεν κινήθηκαν και τα τρένα, στο πλαίσιο της πανσιδηροδρομικής απεργίας των εργαζομένων του ΟΣΕ. Ετσι, στο δίκτυο της Βόρειας Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο δρομολόγια κοινωνικών αναγκών.
Παρά την αφόρητη ζέστη, οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης έδωσαν μαχητικό"παρών" στη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση, έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και απαίτησαν τη συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν επιδέχεται βελτιώσεις. Μαζική ήταν η προσυγκέντρωση, στην οποία είχε καλέσει η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων Θεσσαλονίκης,στο χώρο μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου και από εκεί, λίγο πριν τις 11, οι διαδηλωτές ξεκίνησαν και με πορεία κατευθύνθηκαν προς το Εργατικό Κέντρο, όπου πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση. Μίλησε ο Απ. Πολίτης, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ από το χώρο των σιδηροδρομικών και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο γενικός γραμματέας του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.Αξίζει να αναφέρουμε πως η πλειοψηφία των μελών της διοίκησης του ΕΚΘ απουσίαζε από τη χτεσινή συγκέντρωση!Αυτή τους η στάση ήρθε ως συνέχεια της τακτικής που ακολούθησαν το προηγούμενο διάστημα, δηλαδή της παντελούς αδιαφορίας για την ενημέρωση των εργαζομένων και την προπαγάνδιση της απεργίας.
Ευθύνες στις πλειοψηφούσες παρατάξεις σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, επέρριψε ο γγ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης, μιλώντας για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας. Πιο ειδικά για το επίμαχο νομοσχέδιο, σημείωσε πως είναι το απόσταγμα του κατάπτυστου "Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000". "Αν από τότε οι ηγεσίες αυτών των παρατάξεων είχαν αποχωρήσει από το "διάλογο" και προετοίμαζαν την εργατική τάξη για να αντιμετωπίσει αυτά τα αντεργατικά σχέδια, σήμερα το συνδικαλιστικό κίνημα θα πάλευε από καλύτερες θέσεις". Επίσης, κατήγγειλε πως, ακόμη και σήμερα, εξακολουθούν να παίζουν το ίδιο παιχνίδι: "Προσπαθούν απεγνωσμένα να γίνουν "φύλλο συκής" σε ένα νομοσχέδιο - λαιμητόμο, για να αποτρέψουν τον ξεσηκωμό της εργατικής τάξης". Στη συνέχεια, σημείωσε ότι δε φτάνει να κριτικάρεις το διάλογο και ύστερα να τον επικαλείσαι και κατήγγειλε την πλειοψηφία του ΕΚΘ, που συνειδητά δεν προχωρεί στην οργάνωση της αντίστασης, στην ενημέρωση και τη μεθόδευση της πάλης στην πόλη και το νομό και βάζει πλάτη για να περάσει το νομοσχέδιο. Κάλεσε τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να αποδυναμώσουν αυτές τις ηγεσίες και να αλλάξουν τους συσχετισμούς στο συνδικαλιστικό κίνημα. Να οργανώσουν μέτωπο πάλης για την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ δήλωσε αισιόδοξος πως η πάλη των εργαζομένων θα το "κουρελιάσει" στην πράξη.
Στη συγκέντρωση, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ και της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Επίσης ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Μ. Σπυριδάκης και ο υποψήφιος δήμαρχος του συνδυασμού "Θεσσαλονίκη Αντεπίθεση Τώρα" Αγ. Σαχίνης, που έμπρακτα έχουν αποδείξει πως όχι μόνο συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων, αλλά παράλληλα παλεύουν για να μην χρησιμοποιηθεί η ΤΑ σαν "Δούρειος Ιππος" για το πέρασμα των αντεργατικών σχεδίων της κυβέρνησης.
Στη συνέχεια, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και με συνθήματα, όπως "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο", "Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, 8ωρο, ασφάλιση για όλους μας δουλιά", "Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή των μονοπωλίων είναι εντολή", καλούσαν τους πολίτες να βγουν μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπιση των κεκτημένων τους. Να πουν "όχι στις σειρήνες της υποταγής" και να βγουν στην αντεπίθεση. Η πορεία διαλύθηκε στην πλατεία τηςΑγ. Σοφίας.Εκεί οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να επαγρυπνούν και να βρίσκονται σε ετοιμότητα αγωνιστική, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή στα μέσα Αυγούστου.
Την απόρριψη του νομοσχεδίου και την άμεση απόσυρσή του από τις διαδικασίες της Βουλής, απαίτησαν αγωνιστικά και οι εργαζόμενοι στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν έξω από τα Εργατικά Κέντρα Κατερίνης,Κιλκίς,Νάουσας,Καβάλας,Ξάνθης,Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης.Οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν για την περιφρούρηση και τη διεύρυνση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους και προειδοποίησαν την κυβέρνηση πως θα τους βρει μπροστά της σε κάθε νέο αντεργατικό βήμα.
Οταν η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή τέτοια νομοθετικά τερατουργήματα, όπως αυτό για τις εργασιακές σχέσεις, όταν η ίδια η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδέχεται ουσιαστικά ρυθμίσεις, που τινάζουν στον αέρα τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και το ίδιο το οχτάωρο, τότε είναι αναμενόμενο να έχουν αποθρασυνθεί τόσο οι σύνδεσμοι των εργοδοτών, που να φτάνουν στο σημείο που έφτασε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Β. Ελλάδας. Να τι γράφει ο ΣΒΒΕ σε χτεσινό του υπόμνημα προς το υπουργείο Εργασίας σχετικά με το νομοσχέδιο - τέρας:
"Ο ΣΒΒΕ πιστεύει ότι ο ελάχιστος ημερήσιος χρόνος απασχόλησης πρέπει να είναι 2 - 3 ώρες και χωρίς χρονικό περιορισμό σε ημέρες εργασίας εβδομαδιαίως"! Και βεβαίως, οι αμοιβές, όπως και η κοινωνική ασφάλιση, να είναι "ευθέως ανάλογες με τον πραγματικό χρόνο απασχόλησης", δηλαδή να αντιστοιχούν σε 2 - 3 ώρες δουλιάς τη μέρα!
Τώρα, ποιος εργαζόμενος θα ζήσει με τέτοιες αποδοχές και ποιος θα μπορέσει να βγει στη σύνταξη, είναι κάτι που αφήνει παγερά αδιάφορους τους βιομηχάνους της Βόρειας Ελλάδας, όπως και όλης της Ελλάδας.
Αυτοί επιμένουν, και τώρα που βρήκανε "παπά"... εκσυγχρονιστή, ζητάνε να θάψουν τα εργατικά δικαιώματα στο σύνολό τους. Γι' αυτό και συνεχίζουν απτόητοι και ζητάνε επιπλέον: Η κατάργηση του οχτάωρου και η αύξηση των ωρών εργασίας, παρακαλώ, να μην προϋποθέτει ούτε καν συμφωνίες - μαϊμού σαν και αυτές που προβλέπει το νομοσχέδιο, αλλά να "αποτελεί διευθυντικό δικαίωμα". Ούτε το δεκάωρο ημερησίως τους φτάνει, ζητάνε 12ωρο (!) και 56 ώρες τη βδομάδα και... όσοι αντέξουν, όσοι επιζήσουν!
Θέλετε κι άλλα; Με τη φόρα που πήραν και με τη βεβαιότητα ότι η κάθε επιθυμία τους είναι εντολή για την κυβέρνηση Σημίτη, σίγουρα θα δούμε.
Μαζικά οι εργαζόμενοι της Πάτρας απαίτησαν χτες συμμετέχοντας στην απεργία και στην απεργιακή συγκέντρωση να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο και έριξαν στο κενό τις προσπάθειες της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου για υπονόμευση της απεργίας (που έφτασε σε συγκεκριμένους χώρους όπως στην "Αμστελ", και στην απεργοσπασία από στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ) και την τρομοκρατία των εργοδοτών.
Η συμμετοχή στην απεργία κυμάνθηκε στο 75 με 80%. Συγκεκριμένα απήργησε το 85% των οικοδόμων, το 80% των τσαγκαράδων, το 60% σε μέταλλο, ιματισμό, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΟΤΕ και Τράπεζες, στον "Δούρο" και στον "Καλογεράκη" το 90%, στη "ΜΙΣΚΟ" το 95%, ενώ καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στις επιχειρήσεις"ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ", "ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ", "Χαρτελλάς" και "Φριγκοκλάς".
Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, ενώ μαζική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στην προσυγκέντρωση των 19 σωματείων στην πλατεία Αγίου Γεωργίου. Με τα συνθήματά τους οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, ενώ κατήγγειλαν την αντεργατική κυβερνητική πολιτική. Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στη Νομαρχία.
Χαιρετισμό στη συγκέντρωση απηύθυνε ο εκπρόσωπος του σωματείου της "Φριγκοκλάς" και στη συνέχεια πήρε το λόγο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας Α. Αντωνόπουλος,ο οποίος κατήγγειλε τα σχέδια της κυβέρνησης, της εργοδοσίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κάλεσε τους εργαζόμενους σε ενίσχυση της ενότητας και της πάλης τους για να ανατραπεί η αντεργατική νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, για να αποσυρθεί το νομοσχέδιο - τερατούργημα και να μην εφαρμοστούν στην Πάτρα τα ΤΣΑ. Τελευταίος μίλησε εκπρόσωπος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ο οποίος ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, κατήγγειλε την κυβερνητική πολιτική και κάλεσε τους εργαζόμενους σε ένταση του αγώνα για να μην επανέλθουν στον εργασιακό μεσαίωνα.
Απεργιακή συγκέντρωση με ικανοποιητική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί και στην Καλαμάτα, έξω από το Εργατικό Κέντρο, ενώ κι εκεί η συμμετοχή στην απεργία ήταν αυξημένη, ιδιαίτερα στα ορυχεία και στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.
Επίσης, συλλαλητήριο καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκε χτες το βράδυ και στην Τρίπολη.
Η Ζώνη, το λιμάνι και τα γιαπιά έδωσαν τον τόνο στη χτεσινή κινητοποίηση
"Κάτω τα χέρια από το 8ωρο",βροντοφώναξαν χτες και οι απεργοί του Πειραιά, που στα πλαίσια της 24ωρης απεργίας ένωσαν τα αγωνιστικά τους πυρά ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, απαιτώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου που "καίει" τις εργασιακές σχέσεις.
Μεταλλεργάτες, οικοδόμοι, εργάτες από τις επιχειρήσεις ιματισμού, νεολαίοι και συνταξιούχοι, με το μαχητικό τους "παρών" στη συγκέντρωση που διοργάνωσαν πρωτοβάθμια σωματεία του Πειραιά στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά,διατράνωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν στην αντεργατική λαίλαπα.
Αυτό διαμηνύουν και τα ποσοστά συμμετοχής των εργαζομένων στην απεργία. Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος - Πειραιά και γιαπιά έμειναν έρημα. "Νεκρό" ήταν και το λιμάνι, καθώς οι λιμενεργάτες συμμετείχαν καθολικά στην απεργία. Κλειστές έμειναν και οι βιοτεχνίες ιματισμού. Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων και σ' όσους χώρους κηρύχτηκαν στάσεις εργασίας, όπως στους ΗΣΑΠ,στον ΟΣΕ,στην καπνοβιομηχανία ΚΕΡΑΝΗΣ και αλλού. Στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά η πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου ΤΡΙΑΙΝΑ,κάλεσε τους εργαζόμενους να πράξουν κατά... συνείδηση!
Ομιλητής στην απεργιακή συγκέντρωση ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, Γιώργος Τούσσας,ο οποίος, αφού ενημέρωσε τους απεργούς τι περιέχει το νομοσχέδιο, σημείωσε: "Στο μαύρο μέτωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της κυβέρνησης, των άλλων διαχειριστών του συστήματος και της ολιγαρχίας του πλούτου, πρέπει να αντιτάξουμε το εργατικό, λαϊκό, αγωνιστικό μέτωπο για να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική και οι φορείς της, να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την εφαρμογή μιας άλλης αντιμονοπωλιακής, φιλολαϊκής πολιτικής". Οσον αφορά την πλειοψηφία στην ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος, ο ομιλητής σημείωσε ότι "στηρίζουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, υπεραμυνόμενοι των αντεργατικών κατευθύνσεων του επιτελείου των Βρυξελλών", υπογραμμίζοντας ότι "προκαλούν την εργατική τάξη με την άρνησή τους να διεκδικήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου".
Στη συγκέντρωση χαιρέτισε από την πλευρά των σωματείων συνταξιούχων Πειραιά ο Γιάννης Κυριαζάκος.
Ακολούθησε δυναμική πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας,ενώ κυριάρχησαν τα συνθήματα: "Κάτω τα χέρια από το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και για διάλογο", "Ο εκσυγχρονισμός σας είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη", "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη". Αντιπροσωπεία των εργαζομένων κατέθεσε ψήφισμα στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος,Θ. Παπακωσταντίνου.
Σε όλη τη διάρκεια της αγωνιστικής κινητοποίησης συμμετείχαν ο δήμαρχος Περάματος, Γιάννης Πατσιλινάκος,οι υποψήφιοι δήμαρχοι Νίκαιας και ΚερατσινίουΒέρα Νικολαϊδου και Ελένη Παπαδοπούλου αντίστοιχα, η υποψήφια νομάρχης Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη και άλλοι.
ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-
Συγκεντρώσεις καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου πραγματοποιήθηκαν και σε Στερεά και Εύβοια. Στη Χαλκίδα, στη Λαμία, στη Λιβαδειά, στη Θήβα και στην Αμφισσα συμμετείχαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, ενώ σε υψηλά επίπεδα κυμάνθηκε και η συμμετοχή στην απεργία.
Οι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις κατήγγειλαν την αντεργατική κυβερνητική πολιτική όπως αυτή εκφράζεται και στο νομοσχέδιο ανατροπής των εργασιακών σχέσεων, ενώ κλήθηκαν από τους ομιλητές σε επαγρύπνηση και αγώνα για την περιφρούρηση των κεκτημένων δικαιωμάτων τους, καθώς στην περιοχή είναι συνεχείς οι απόπειρες ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και σε μια σειρά επιχειρήσεις κάνει την εμφάνισή του ο εργασιακός Μεσαίωνας.
Να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση στη Θήβα πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων, ενώ στην Εύβοια, αν και υπήρξε απόφαση του Εργατικού Κέντρου για συμμετοχή στην απεργία, στην πράξη υπονομεύτηκε από τα ίδια τα μέλη της διοίκησής του. Πολλά από τα οποία, αν και στελέχη παρατάξεων που ελέγχουν επιχειρησιακά σωματεία, δεν πήραν απόφαση για απεργία, αλλά περιορίστηκαν σε στάσεις εργασίας.
"Δε θα αφήσουμε να πάνε τις κατακτήσεις μας στο εκτελεστικό απόσπασμα".Αυτό διατράνωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Λέσβου που πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση, στο ψήφισμα της οποίας καταγγέλλονται μία προς μία οι διατάξεις του αντεργατικού νομοσχεδίου, αλλά και οι πλειοψηφίες εκείνων των συνδικαλιστικών οργανώσεων που το προετοίμασαν με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο".
Στο ψήφισμα εκφράζεται η πεποίθηση των εργαζομένων ότι αν το νομοσχέδιο γίνει πράξη, τότε θα είναι τραγικές οι συνέπειες σε βάρος τους. "Η ανεργία και ο εργασιακός μεσαίωνας - τονίζεται - περιμένει τους νέους. Οι άνεργοι θα γίνουν αντικείμενο της πιο άγριας εκμετάλλευσης προς όφελος του κέρδους και της αγοράς, ενώ οι συνταξιούχοι θα δουν τους αγώνες τους όχι μόνο να μη δικαιώνονται, αλλά τα παιδιά και τα εγγόνια τους να γυρνάνε σε συνθήκες εργασίας του προηγούμενου αιώνα".
Ιδιαίτερα ικανοποιητική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων της Κέρκυρας στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και στην απεργία, εντύπωση μάλιστα προκάλεσε το υψηλό ποσοστό συμμετοχής των ξενοδοχοϋπαλλήλων σ' αυτή. Αγωνιστικό "παρών" έδωσαν και στη συγκέντρωση της Κέρκυρας οι συνταξιούχοι.
Μετά τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι πορεύτηκαν στους δρόμους της πόλης και στα γραφεία της Περιφέρειας, όπου και επιδόθηκε το ψήφισμα με το οποίο ζητείται η απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΝΑΣ, της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΚΚΕ και εκπρόσωποι του Συλλόγου Αδιορίστων Εκπαιδευτικών.
Αγωνιστική διέξοδο στην αγανάκτησή τους έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι της Λάρισας, παίρνοντας μαζικά μέρος στην απεργία και την απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στις 10πμ στην πλατεία "Τάκη Γαργαλιάνου" και καταδικάζοντας δριμύτατα το αντεργατικό νομοσχέδιο. Οι εργαζόμενοι φάνηκαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα, ανταποκρινόμενοι και στην απόφαση που πήραν στις 13 του μήνα σε πανθεσσαλική σύσκεψη σωματεία και Εργατικά Κέντρα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων (με θλιβερή εξαίρεση το Εργατικό Κέντρο Βόλου).
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Τ. Τσόγκας, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και ο Θ. Χαχάμης, οργανωτικός γραμματέας, ενώ ομόφωνα εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης του νομοσχεδίου το οποίο επιδόθηκε στον νομάρχη μετά από την πορεία των διαδηλωτών στους δρόμους της Λάρισας.
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή στην απεργία έφτασε στους οικοδόμους το 90%, στο σκυρόδεμα 90 - 95%, στην "ΙΝΤΡΑΜΕΤ" και στον ΟΣΕ το 65%, στη "ΡΑΠΤΕΞ" 85%.
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε και στην Καρδίτσα,στις 9πμ στο Εργατικό Κέντρο, από πρωτοβάθμια σωματεία, αφού η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου αρνήθηκε να διοργανώσει απεργιακή συγκέντρωση με τη δικαιολογία ότι "είναι καλοκαίρι και ο κόσμος λείπει"!