Σε διαρκή, συντονισμένο πανεργατικό αγώνα για να μην περάσει ο εργασιακός Μεσαίωνας, για να υπερασπιστούν το οχτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις και την πλήρη απασχόληση, κλήθηκαν οι εργαζόμενοι κατά τη χτεσινή κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος
Μήνυμα καταδίκης του αντεργατικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης και απαίτησης να αποσυρθεί τώρα έστειλε η χτεσινή πανελλαδική πανεργατική απεργία. Μαχητική, αν και εν μέσω καλοκαιριού, ήταν η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος και η πορεία προς την αστυνομοκρατούμενη Βουλή, όπου το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν: "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο και τα δικαιώματά μας".
Οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης, εμποροϋπάλληλοι και γενικότερα εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, αλλά και συνταξιούχοι και νέοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κάνιγγος. Ουσιαστικά απούσες ήταν οι δυνάμεις του πρασινογάλαζου μπλοκ - στελέχη του οποίου, όπως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, εμφανίστηκαν για λίγο στη συγκέντρωση για να εξαφανιστούν μετά - δείγμα της υπονομευτικής προσπάθειας που κατέβαλλαν το προηγούμενο διάστημα, ξεκινώντας με την αποδοχή του νομοσχεδίου και εμφανίζοντας "διαφωνίες" σε... σημεία.
"Ενα τραγικό γεγονός, ο φρικτός θάνατος τριών πυροσβεστών και ενός εθελοντή σημάδεψαν τη χτεσινή μέρα και το στοιχείο της οργής για τους υπαίτιους δεν μπορεί να λείπει απ' τη σημερινή μας απεργιακή συγκέντρωση", σημείωσε στην αρχή της ομιλίας του, ο Α. Ζαζόπουλος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
Αναφερόμενος στο αντεργατικό νομοσχέδιο, σημείωσε πως οι στόχοι του είναι σαφείς. Επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που να βαθαίνει την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, να διαλύσει το συνδικαλιστικό κίνημα. Επισήμανε πως για να το πετύχουν αυτό, χτυπούν τον πυρήνα των εργατικών κατακτήσεων: το 8ωρο, τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την πλήρη απασχόληση, γενικεύουν τη μερική απασχόληση, ιδιωτικοποιούν τον ΟΑΕΔ και νομιμοποιούν το δουλεμπόριο με τη θέσπιση των ιδιωτικών γραφείων ευρέσεως εργασίας. "Η εργατική τάξη - συνέχισε - απορρίπτει συνολικά το κυβερνητικό τερατούργημα. Δεν παίρνει γιατρειά και μερεμέτια. Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί".
Επισήμανε πως διαφορετική θα ήταν η κατάσταση, αν οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ δεν κινούνταν στη λογική της υποταγής, καταβάλλοντας συστηματική προσπάθεια εξαπάτησης των εργαζομένων και υπογράμμισε πως αυτές οι ηγεσίες και σήμερα κατρακυλούν στον κατήφορο. Χαρακτήρισε επικίνδυνη για τους εργαζόμενους τη στάση τους απέναντι στο νομοσχέδιο και υπογράμμισε: "Οι εργατοϋπάλληλοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τέτοιες ηγεσίες".
"Τώρα - συνέχισε - πρέπει χωρίς άλλη καθυστέρηση να αρχίσει η αντίστροφη πορεία, η ανάπτυξη του αγώνα, η αντεπίθεση, να δυναμώσει ο αγωνιστικός ταξικός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος" και κάλεσε όλους όσοι δυσανασχετούν να συμβάλλουν σε αυτό και "όλοι μαζί να προχωρήσουμε σε αγώνα καθολικό πανεργατικό ικανό να αποτρέψει τα σκοτεινά σχέδια κυβέρνησης κεφαλαίου". Κάλεσε, τέλος, τους εργαζόμενους να συστήσουν επιτροπές υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων παντού και να ανεβάσουν το συντονισμό της δράσης, να αναδείξουν στα συνδικάτα πραγματικούς αγωνιστές και να καταδικάσουν με την ψήφο τους όσους προωθούν και στηρίζουν αντιλαϊκές πολιτικές. "Στο μέτωπο των δυνάμεων του κεφαλαίου - τόνισε - να αντιτάξουμε το δικό μας παλλαϊκό αντιμονοπωλιακό μέτωπο".
Ο Θ. Βασιλόπουλος,γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, στην ομιλία του, σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δέχονται μια επίθεση διαρκείας, που στόχο έχει τη μετατροπή τους από εργαζόμενους με δικαιώματα σε απασχολήσιμους. Αναφέρθηκε στην εμπειρία απ' το χώρο που εκπροσωπεί, όπου οι ελαστικές μορφές εργασίας είναι σε έξαρση και κατέληξε σημειώνοντας πως απέναντι στη σκληρή πολιτική πρέπει να δυναμώσει η πάλη και η ενότητα των εργαζομένων.
Ο Γ. Κούκος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΟΣΕ, παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια, εξέφρασε την αντίθεσή του σε... διατάξεις του νομοσχεδίου που στρέφονται ευθέως κατά των εργαζομένων.
Μεταλλαγμένος... εμφανίστηκε ο Λ. Αυγητίδης,αναπλ. γραμματέας οικονομικού της ΓΣΕΕ, που σαν στέλεχος της ΔΑΚΕ είχε αποδεχτεί το νομοσχέδιο φέρνοντας αντιρρήσεις σε σημεία και ο οποίος στην ομιλία του χτες, "ανακάλυψε" ότι το νομοσχέδιο απορυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις και τις οδηγεί σε πλήρη ελαστικοποίηση.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα,επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπείας του Κόμματος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας Λ. Αυδής,ο υποψήφιος δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής,ο δήμαρχος Ζεφυρίου Κ. Λάππας και ο αντιδήμαρχος Πετρούπολης Γ. Δημητρίου.Επίσης αντιπροσωπεία της ΟΓΕ και του σωματείου εργαζομένων "Γεωργίου" στη Φλώρινα.
Φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο, δεν είναι για παζάρια και διάλογο", "Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη" και "Αυτά τα μέτρα αυτή η πολιτική με αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί" οι διαδηλωτές πορεύτηκαν προς τη Βουλή.
Κορυφώνοντας τις προκλήσεις της προς τους εργαζόμενους της χώρας, η κυβέρνηση επέλεξε τη χτεσινή μέρα - μέρα πανεργατικής απεργίας - να καταθέσει στη βουλή το νομοθετικό τερατούργημα, με στόχο να το ψηφίσει μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου!
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε είναι ακόμα χειρότερο - όσο μπορεί να γίνει χειρότερο ένα τέτοιο κατασκεύασμα - αφού οι όποιες αλλαγές είναι στην κατεύθυνση που υπέδειξαν οι εργοδοτικές οργανώσεις, δηλαδή της παραπέρα ελαστικοποίησης...
Ετσι, στο άρθρο 1,που αναφέρεται στις άτυπες μορφές απασχόλησης, γίνεται 15 μέρες από οκτώ,η προθεσμία μέσα στην οποία ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιεί στην Επιθεώρηση Εργασίας τη συμφωνία που συνάπτει με εργαζόμενο για παροχή υπηρεσιών ή έργου με φασόν, τηλε-εργασία κλπ.
Στο άρθρο 2,που αναφέρεται στη μερική απασχόληση, γίνεται η προσθήκη ότι σε εποχιακές ξενοδοχειακές και επισιτιστικές επιχειρήσεις οι έγγραφες ατομικές συμβάσεις για παροχή μερικής απασχόλησης γίνονται για παροχή ημερησίας ή εβδομαδιαίας εργασίας.
Επίσης για να μην υπάρξει καμιά... παρεξήγηση, στη διάταξη που όριζε ότι η μερική απασχόληση λαμβάνεται ως χρόνος προϋπηρεσίας, προστίθεται ότι για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, 8 ώρες εργασίας με μερική απασχόληση, αντιστοιχούν σε μία μέρα προϋπηρεσίας.
Σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ στη διάταξη που προβλέπει μερική απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, διάρκειας έξι μηνών, προστίθεται ότι η ημερήσια απασχόληση δεν υπερβαίνει τις 4 ώρες.
Στο άρθρο 3,για τη "διευθέτηση" του χρόνου εργασίας, η δυνατότητα κατάργησης του οχταώρου επεκτείνεται και στις μικρότερες επιχειρήσεις, κάτω των 50 ατόμων. Ειδικότερα δίνεται η δυνατότητα και σε επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 20 εργαζόμενους, να κάνουν το οχτάωρο 9ωρο και δεκάωρο και σε επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 20 εργαζόμενους να κάνουν το οχτάωρο, εννιάωρο.Και για να μη μείνει καμιά αμφιβολία για τους στόχους της κυβέρνησης, προστίθεται και άλλη διάταξη, βάσει της οποίας τέτοιου είδους συμφωνίες θα μπορεί να συνάπτει ο εργοδότης ακόμα και με ένωση προσώπων που έχει συσταθεί από 5 τουλάχιστον άτομα!
Στο άρθρο 4,για τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, διευρύνεται η δυνατότητα των εργοδοτών να πληρώνουν κάτω και από τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις και για τους εργαζόμενους εκείνους που ήταν 12 και πάνω μήνες άνεργοι πριν την πρόσληψή τους.
Στο άρθρο 5 για τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, αφαιρείται ακόμα και η διάταξη βάσει της οποίας χρειαζόταν πιστοποίηση από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης.
Την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, συνόδευσαν νέες προκλητικές, όσο και αποκαλυπτικές δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου."Τα πορίσματα του Συμφώνου Εμπιστοσύνης προς το 2000 - τόνισε - είναι η βάση πάνω στην οποία στηρίζεται το σχέδιο νόμου". Συνεχίζοντας, τόλμησε να ισχυριστεί ότι με το νομοσχέδιο εκτός από την "ευελιξία", στηρίζεται η ασφάλιση των εργαζόμενων και ενισχύεται η απασχόληση. Σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν να αποφασίζουν 5 άτομα για θέματα όπως η κατάργηση του 8ωρου, απάντησε "ας αφήσουμε τους ίδιους να αποφασίζουν ποιοι είναι οι καλύτεροι όροι εργασίας για τους ίδιους και την επιχείρηση"!
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τις πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑΚ
Να δυναμώσουν τον αγώνα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο και να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, καλεί τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή της, η ΕΣΑΚ.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται: "Είναι δεδομένο το συμπέρασμα ότι τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση βρίσκουν την κατηγορηματική αντίθεση της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων. Οσοι δεν αντιδρούν ακόμα, είναι γιατί δεν έχουν ενημερωθεί.
Οι εργαζόμενοι που απήργησαν σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς, αψηφώντας την εργοδοτική τρομοκρατία και τους μηχανισμούς της κυβέρνησης, που πήραν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε μια σειρά πόλεις, παρά το πολύμορφο σαμποτάρισμα που προηγήθηκε από τις δυνάμεις της ταξικής συνεργασίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, έστειλαν μήνυμα διαμαρτυρίας και καταδίκης αυτής της πολιτικής.
Η σημερινή κινητοποίηση αποκάλυψε ακόμα πιο πολύ ότι οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ δε θέλουν να οργανώσουν την πάλη των εργαζομένων, προχώρησαν στο ανοιχτό ή συγκαλυμμένο σαμποτάρισμα της απεργίας και των συγκεντρώσεων.
Αυτή τη φορά, πιο απροκάλυπτα στην ΑΔΕΔΥ αρνήθηκαν οι συγκεκριμένες δυνάμεις να καταδικάσουν το αντεργατικό τερατούργημα και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διασπώντας την ανάγκη για ενιαίο μέτωπο των εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Στη ΓΣΕΕ, ενώ υποχρεώθηκαν να προκηρύξουν 24ωρη απεργία, στη συνέχεια έσπειραν σύγχυση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και προχώρησαν στο σαμποτάρισμά της.
Χαρακτηριστικό είναι ότι σε μεγάλους χώρους δουλιάς, όπως, π.χ., στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και αλλού, προχώρησαν σε ανοιχτή απεργοσπασία. Οπως και το γεγονός ότι σε μια σειρά συγκεντρώσεις δε συμμετείχαν ούτε τα πιο γνωστά συνδικαλιστικά τους στελέχη.
Τώρα που η επίθεση της κυβέρνησης και των κεφαλαιοκρατών κορυφώνεται. Τώρα που πλήττονται τα θεμελιακά δικαιώματα, 8ωρο, μονιμότητα, συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Τώρα που ο αγώνας είναι ανάγκη να δυναμώσει, φαίνεται πιο καθαρά ο επικίνδυνος ρόλος αυτών των δυνάμεων.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις δίνουν γην και ύδωρ στην κυβερνητική πολιτική, προδίδοντας τα συμφέροντα του συνόλου των εργαζομένων.
Η κατάσταση αυτή μπορεί να αλλάξει. Υπάρχουν δυνατότητες, αν οι εργαζόμενοι πάρουν την υπόθεση υπεράσπισης των δικαιωμάτων τους στα δικά τους χέρια.
- Να συνεχιστούν σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε γειτονιά, πολύμορφες δραστηριότητες καταγγελίας και καταδίκης των αντεργατικών μέτρων και της πολιτικής της κυβέρνησης.
- Να οργανώσουν τώρα τον αγώνα, συγκροτώντας παντού Επιτροπές Αγώνα, Επιτροπές Υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. Να συσπειρωθούν στα συνδικάτα.
- Να πλατύνει και διευρυνθεί ο συντονισμός των συνδικάτων και των συνδικαλιστών. Να προχωρήσει η συσπείρωση των αγωνιστικών ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η κοινή δράση όλων των εργαζομένων, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
- Να καταδικαστούν και απομονωθούν οι δυνάμεις εκείνες και οι συνδικαλιστές που ξεπουλούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.
- Να ενισχυθούν οι αγωνιστικές ταξικές δυνάμεις της ΕΣΑΚ, μέσα στα συνδικάτα. Να γίνουν βήματα στην ενίσχυση της κοινής δράσης εργατών, αγροτών, μικρομεσαίων επαγγελματιών, ενάντια στην επίθεση των μονοπωλίων".
Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησαν με ψήφισμά τους οι διαδηλωτές που συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Σωματείων Αθήνας.
Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα τονίζεται: "Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι της Αθήνας, που πήραμε μέρος στην απεργία και στην προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής, απαντάμε ΟΧΙ στο νομοσχέδιο "για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων" που γυρίζει τις εργασιακές σχέσεις στον προηγούμενο αιώνα.
Το απορρίπτουμε συνολικά και απαιτούμε την απόσυρσή του τώρα. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε τα κατακτημένα δικαιώματά μας, θα παλέψουμε για διεύρυνσή τους.
Με το σχέδιο νόμου, που δόθηκε στη δημοσιότητα, η κυβέρνηση θέλει τους εργαζόμενους απόλυτα υποταγμένους στην ολοκληρωτική εκμετάλλευση του κεφαλαίου. Θέλει να θωρακίσει το σύστημα που υπηρετεί, να απομακρύνει τον κίνδυνο αμφισβήτησής του από τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Μέσω του συγκεκριμένου νομοσχεδίου θέλει να χτυπήσει τα συνδικάτα της εργατικής τάξης, να προωθήσει την ατομική συμφωνία. Επιδιώκει την αύξηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και της τρομοκρατίας.
Στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου προβλέπεται:
Εμείς οι συγκεντρωμένοι απορρίπτουμε συνολικά το νομοσχέδιο και απαιτούμε την απόσυρσή του. Απαιτούμε από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να μη συμμετέχουν σε κανέναν διάλογο γενικά και για το νομοσχέδιο ειδικά.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους, τους νέους και τις νέες σε συνεχή επαγρύπνηση για απόκρουση της επίθεσης από την κυβέρνηση, για αγωνιστική απαίτηση της απόσυρσής του.
Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε μαχητικά, μαζικά, συντονισμένα ενάντια σ' αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και τους εκφραστές της.
Υπερασπιζόμαστε: Το 8ωρο, 7ωρο. Τις συλλογικές συμβάσεις και την εφαρμογή τους.
Απαιτούμε: 7ωρο, 5ήμερο με πλήρη απασχόληση, χωρίς μείωση αποδοχών και ουσιαστικές αυξήσεις.
Αγωνιζόμαστε: Για διεύρυνση των δικαιωμάτων μας και την κατάκτηση όσων δικαιούμαστε.
Δημιουργούμε το δικό μας πανεργατικό παλλαϊκό μέτωπο απόκρουσης και ανατροπής της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής και των εκφραστών της".
"Εχουμε πένθος σήμερα, θρηνούμε τρεις συναδέλφους μας".Μ' αυτά τα λόγια και κομπιάζοντας άρχισε τη σύντομη παρέμβασή του χτες στην απεργιακή συγκέντρωση ο Θ. Τσούνας, από την Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Αττικής. Τα λόγια του καταπέλτης για μια κυβέρνηση που "αντί να λύσει τα προβλήματά μας, περιορίζεται σε ευχολόγια".
Ο συνδικαλιστής κατήγγειλε ότι οι τρεις νεκροί πυροσβέστες είναι θύματα της υπερεντατικοποίησης και συνέχισε: "Ξεχνάει το κράτος ότι και οι πυροσβέστες είναι εργαζόμενοι και ως τέτοιοι έχουν δικαιώματα. Δικαιώματα που σήμερα είναι ανύπαρκτα. Είναι τραγικό να αναλογιστεί κανείς ότι ενώ θρηνούμε θύματα, δεν παίρνουμε καν επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας".
Η συμπαράσταση των απεργών αποτυπώθηκε και σε ψήφισμα, στο οποίο καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική "που είναι ο πραγματικός εμπρηστής, ενισχύει τους καταπατητές οικοπεδοφάγους, ενισχύει τις ορέξεις των εμπρηστών, νομιμοποιεί καταπατήσεις δασικών εκτάσεων, ξεπουλά τη δημόσια περιουσία με νομοσχέδια που έχουν ετοιμαστεί".
Με το ψήφισμα απαιτείται απόσυρση των νομοσχεδίων για τις δασικές εκτάσεις και να παρθούν παραδειγματικά μέτρα σε όσους θέλουν να αλλάξουν τη χρήση των καμένων δασικών εκτάσεων, να υπάρξει σχέδιο αναδάσωσης, αποτελεσματικό σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών, μέτρα που θα συμβάλλουν και στην προστασία των εργαζομένων του Πυροσβεστικού Σώματος.
Ωρα 8.15 χτες το πρωί. Τα πρώτα πανό άρχισαν να ξεδιπλώνονται στην πλατεία Ομονοίας, στην οποία από πολύ νωρίτερα είχαν αρχίσει να καταφτάνουν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Αθήνας.
Η ζέστη και η αποπνικτική ατμόσφαιρα του κέντρου της Αθήνας δεν εμπόδισαν τους συνταξιούχους ΙΚΑ Αθήνας να δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" στην προσυγκέντρωση. Πρώτοι ύψωσαν το πανό τους, στο οποίο αναγραφόταν το χρόνιο αίτημά τους για επανασύνδεση της κατώτερης σύνταξης με τα 20 μεροκάματα του ανειδίκευτου εργάτη.
Ακολούθησαν οι οικοδόμοι από το Συνδικάτο της Αθήνας, οι μεταλλεργάτες του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας "Προμηθέας",οι εργάτες των κλάδων ένδυσης, οι εργαζόμενοι της "Σόφτεξ", οι λογιστές, οι εμποροϋπάλληλοι, οι νέοι από τις Επιτροπές Νέων Σωματείων Αθήνας κ.ά. Σε όλα τα πανό αποτυπωνόταν η απόφαση για υπεράσπιση του 8ωρου, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων και η αντίθεση των εργαζομένων στο εκτρωματικό νομοσχέδιο που ισοπεδώνει όλα αυτά και πολλά ακόμα κεκτημένα δικαιώματά τους.
Γύρω στις 9πμ οι συγκεντρωμένοι παρατάχθηκαν στη Γ' Σεπτεμβρίου και συγκροτημένα ξεκίνησαν τη μαχητική και με παλμό πορεία τους προς την πλατεία Κάνιγγος, όπου πραγματοποιήθηκε η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. "Η εργατιά παλεύει και απαιτεί, το νομοσχέδιό τους να καταργηθεί" και "Αυτά τα μέτρα, αυτή η πολιτική, μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί",όπως και πολλά ακόμα συνθήματα ηχούσαν καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας. Η πλατεία Κάνιγγος - άδεια ως εκείνη την ώρα - έδωσε την εικόνα χώρου απεργιακής συγκέντρωσης αμέσως μόλις η πορεία έφτασε εκεί και οι διαδηλωτές πήραν θέση μπροστά από την εξέδρα των ομιλητών.