ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντιπαράθεση... με συκοφαντίες

Προσωπικά οφέλη και επιδιώξεις, αλλά και κομματικούς μηχανισμούς "είδε" να κρύβονται πίσω από την έντονη δράση που αναπτύσσουν τα στελέχη της "Προοδευτικής Κίνησης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής" - για να ενημερώσουν για το αντεργατικό νομοσχέδιο και άλλα ζητήματα που αφορούν τον κλάδο - ο Μ. Λαζαρίδης,στέλεχος του συνδυασμού "Ενωτική Παράταξη" που πλειοψηφεί στο Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής!

Ο "συνδικαλιστής" δεν είναι η πρώτη φορά που προσφεύγει σε τέτοιου είδους συνδικαλιστική αντιπαράθεση, ωστόσο οι επιθέσεις του εναντίον της "Προοδευτικής Κίνησης" έχουν ενταθεί από τις τελευταίες αρχαιρεσίες που οι δυνάμεις της διπλασιάστηκαν.

Ωστόσο, ο συνδυασμός του οποίου ηγείται δεν επιδεικνύει τον ίδιο ζήλο για την επίλυση των οξύτατων προβλημάτων των εργαζομένων, αφού αρνείται ακόμα και να συγκαλέσει τα όργανα του σωματείου, ακόμα και μετά τη δημοσιοποίηση του αντεργατικού νομοσχεδίου, που για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους θα σημάνει, αν εφαρμοστεί, την αρχή του τέλους ακόμα κι αυτών των ελάχιστων δικαιωμάτων που τους έχουν απομείνει.

Τις συκοφαντίες του Μ. Λαζαρίδη καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η "Προοδευτική Κίνηση" και σημειώνει ότι είναι δικαίωμα των στελεχών της να ενημερώνουν τους εργαζόμενους και να στέκονται στο πλευρό τους σε κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημά τους. Επίσης, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται ότι: "Αυτός που μιλά για προσωπικά οφέλη και επιδιώξεις των στελεχών της Κίνησης είναι αυτός που εδώ και εφτά χρόνια παίρνει τη σύνταξη του εργατοπατέρα. Οσον αφορά τους κομματικούς μηχανισμούς, δεν κρύψαμε ποτέ την ταυτότητά μας και τα πολιτικά μας "πιστεύω", αλλά και ποτέ δε σταματήσαμε να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα των εργατών. Απ' αυτούς κρινόμαστε, αυτοί ενίσχυσαν το συνδυασμό μας στις τελευταίες αρχαιρεσίες και μόνο απέναντί τους αισθανόμαστε υπεύθυνοι".

Στους εργολάβους ο ΟΣΚ!

Υπογράφτηκε από τον υπουργό Παιδείας το Προεδρικό Διάταγμα, που μετατρέπει τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων σε ανώνυμη εταιρία. "Στον αέρα" και οι εργαζόμενοι

Στα χέρια μεγάλων τεχνικών εταιριών παραδίδει η κυβέρνηση και τα σχολικά κτίρια, καθώς προχτές υπογράφτηκε Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία, που θα μπορεί να είναι πολυμετοχική! Πρόκειται, ουσιαστικά, για δυο Προεδρικά Διατάγματα στη συσκευασία ενός, αφού καθορίζεται σε αυτό, τόσο η μετατροπή σε ΑΕ, όσο και το καταστατικό της νέας εταιρίας, επιλογή που κρίθηκε αναγκαία από την κυβέρνηση λόγω της καθυστέρησης που υπήρχε στην προώθηση του πρώτου Προεδρικού Διατάγματος.

Αιφνιδιαστικά, ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης κάλεσε προχτές το απόγευμα το Σύλλογο Εργαζομένων ΟΣΚ για να τους ανακοινώσει απλώς τις κυβερνητικές αποφάσεις και να τους παραδώσει υπογεγραμμένο το Προεδρικό Διάταγμα.

Στο άρθρο 6 του Προεδρικού Διατάγματος ορίζεται ότι η ΑΕ θα έχει μια μετοχή που θα ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο, για να το αναιρέσει ακριβώς στο επόμενο, άρθρο 7, όπου προβλέπεται ότι: "Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, μπορεί να αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας με έκδοση νέων μετοχών. Με την ίδια απόφαση καθορίζεται ο τρόπος διάθεσής τους"!!!

Επίσης, στο άρθρο 3, παρ. 18, καθορίζεται πως η εταιρία με απόφαση του ΔΣ και έγκριση της Γενικής Συνέλευσης μπορεί να ιδρύει θυγατρικές εταιρίες ή να συμμετέχει σε άλλες με παρεμφερείς σκοπούς και δραστηριότητες.Στο ίδιο άρθρο προβλέπεται η δυνατότητα του ΔΣ να πουλάει ελεύθερα οικόπεδα του ΟΣΚ ή γενικότερα να αξιοποιεί την ακίνητη περιουσία, όπως επίσης και να προσλαμβάνει ειδικούς τεχνικούς συμβούλους... Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα (άρθρο 28, παρ. 3β) με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, μετά από πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου, να διαλυθεί ο ΟΣΚ!

Οσον αφορά τους εργαζόμενους, οι σχέσεις εργασίας μετατρέπονται σε ιδιωτικού δικαίου, με το "χάπι" ότι θα είναι μόνιμες προσωποπαγείς. Οι ήδη συμβασιούχοι του ΟΣΚ αφήνονται στην τύχη τους, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την εφαρμογή ελαστικών μορφών εργασίας στους νεοπροσλαμβανόμενους. Στον "αέρα" είναι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων μετά τη μετατροπή σε ΑΕ, με μια αόριστη δέσμευση ότι θα ισχύσει το ίδιο καθεστώς με διάταξη που ...θα συμπεριληφθεί στο "μίνι" ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Αγανάκτηση επικρατεί στους εργαζόμενους, οι οποίοι συνεχίζουν τις στάσεις εργασίας κατά τη διάρκεια διενέργειας δημοπρασιών.

ΟΧΙ και τα λιμάνια στους ιδιώτες!

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Υπαλλήλων Λιμανιών και η "Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών" καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση στα δικά τους χέρια

Να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης στα χέρια τους, καλούν τους εργαζόμενους στα λιμάνια με κοινή τους ανακοίνωση οι παρατάξεις "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" Υπαλλήλων Λιμανιών και η "Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών" (ΑΕΛ), επισημαίνοντας: "Στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και μιας χούφτας μεγαλοκεφαλαιοκρατών, που ζητούν το ξεπούλημα και την παράδοση των λιμανιών, πρέπει να αντιπαρατάξουμε το μεγάλο μέτωπο πάλης της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων, μέσα και έξω από το λιμάνι, που θίγονται από την ιδιωτικοποίηση, έτσι ώστε να διευρυνθεί η δράση και να πολλαπλασιαστεί η πίεση".

Οι δύο παρατάξεις επισημαίνουν ότι ο αγώνας για την απόκρουση της κυβερνητικής απόφασης να μετατρέψει τον ΟΛΠ και ΟΛΘ σε Ανώνυμες Εταιρίες σταμάτησε στην πιο κρίσιμη φάση του, με ευθύνη των διαμορφωμένων πλειοψηφιών στην Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και μάλιστα όταν, παράλληλα με το ξεπούλημα των λιμανιών από την κυβέρνηση, βρίσκεται σε εξέλιξη μια γενικευμένη επίθεση για την ανατροπή θεμελιακών εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων με μια σειρά νομοσχέδια, όπως αυτό που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Η απόρριψη από τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ, που πλειοψηφούν στην ΟΜΥΛΕ και στα Σωματεία Λιμενεργατών, των προτάσεων που κατέθεσαν η ΔΕ και η ΑΕΛ, για συντονισμό δράσης με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων ΔΕΚΟ και με τους άλλους εργαζόμενους που θίγονται άμεσα από την ιδιωτικοποίηση (ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κ.ά.), έδωσε στην κυβέρνηση, όπως σημειώνεται, το χρόνο για δημιουργία παραπέρα τετελεσμένων. Επιπλέον, στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι οι ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ όχι μόνο πολεμούν το συντονισμό δράσης, αλλά προσπαθούν να δημιουργούν και αντιθέσεις ανάμεσα στους εργαζόμενους στα λιμάνια και σε αυτούς άλλων χώρων, ενώ παράλληλα διολισθαίνουν και από το αίτημα να παραμείνουν τα λιμάνια σε καθεστώς Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου,κάνοντας λόγο για "διάλογο" και "διασφαλίσεις".

"Καλούμε κάθε συνάδελφο να πάρει την υπόθεση στα χέρια του - συνεχίζει - για άμεση έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με συντονισμό δράσης και με το αδιαπραγμάτευτο αίτημα της παραμονής των λιμανιών στο καθεστώς του ΝΠΔΔ. Να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης".

Διώκονται καπνεργάτριες

Ανακοίνωση - καταγγελία της ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ

Υπό δίωξη βρίσκονται καπνεργάτριες στην Καβάλα είτε γιατί ενοχλεί την εργοδοσία η συνδικαλιστική τους δράση είτε γιατί η προϋπηρεσία τους θεωρείται ότι στοιχίζει ακριβά! Αποτέλεσμα, πολλές απ' αυτές να αντιμετωπίζουν τραγικό πρόβλημα, παραμένοντας για πολύ καιρό άνεργες. Την παραπάνω καταγγελία κάνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της.

Ανάμεσα σ' αυτές τις εργαζόμενες, βρίσκονται και τέσσερις ΕΣΑΚίτισσες συνδικαλίστριες, που πρωτοστάτησαν στην ανάπτυξη του αγώνα για να παραμείνει η ΣΕΚΕ στην Καβάλα και για άλλα αιτήματα του κλάδου.

Στην ανακοίνωση, τονίζεται ότι για όσα συμβαίνουν δεν παίρνεται κανένα μέτρο από την κυβέρνηση, αλλά ούτε από τους τοπικούς αρμόδιους παράγοντες, που, ενώ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στις συγκεκριμένες καπνεργάτριες, δεν κάνουν τίποτα για τη δικαίωσή τους. Ανάμεσά τους, ακόμα και η πλειοψηφία στη διοίκηση της Καπνεργατοϋπαλληλικής Ενωσης, παρότι οι τρεις εργαζόμενες είναι μέλη της διοίκησης!

Η ΝΕ Καβάλας του ΚΚΕ καλεί τις καπνεργάτριες, αλλά και κάθε άνεργο και εργαζόμενο να κινητοποιηθούν και να σπάσουν τους αποκλεισμούς, να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, για να μην περάσουν οι αντεργατικές μεθοδεύσεις και τα νομοσχέδια και να στείλουν μήνυμα αντίστασης στις επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

ΟΙ ΕΒΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΑΜΕΙΩΝ
Απορρίπτεται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Την άμεση απόσυρση του προσχεδίου της κυβέρνησης για την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ ζητούν με ανακοινώσεις τους, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου,το οποίο χαρακτηρίζουν απαράδεκτο. Παράλληλα εκφράζουν την αντίθεσή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο και ζητούν επίσης την απόσυρσή του.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι το προσχέδιο δεν καθορίζει την εικόνα και τη λειτουργία του ενιαίου Ταμείου, αλλά για όλα - όπως ύψος εισφορών, παροχών ασθένειας, συντάξεις, αρμοδιότητες ΔΣ - θα αποφασίζει ο υπουργός με Προεδρικά Διατάγματα. Εκτιμάται ότι η φιλοσοφία του προσχεδίου είναι να μεταφέρει τα βάρη και τις ευθύνες των εκάστοτε κυβερνήσεων στους ασφαλισμένους.

Οι δυο οργανώσεις τοποθετούνται υπέρ της ενοποίησης, θέτοντας ως αναγκαίες τις παρακάτω προϋποθέσεις: Η ενοποίηση να οδηγήσει σε αναβάθμιση των συντάξεων και όχι να έχει ως βάση τις κατώτερες συντάξεις πείνας του ΤΕΒΕ. Αναβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Κάλυψη εξόδων του νέου φορέα κατά 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη ελλειμμάτων του ΤΣΑ απ' τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι απ' τον ΛΑΦΚΑ. Εξυγίανση του ΤΣΑ για να σταματήσει η ελλειμματική του διαδικασία και για να μην υπάρξει κίνδυνος να συμπαρασύρει και τους ασφαλισμένους των άλλων Ταμείων. Αιρετή διοίκηση με απλή αναλογική και έλεγχος από εκλέκτορες που θα αποτελούν και τη Γενική Συνέλευση του νέου φορέα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ