ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΝΑΖΕΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ...

Η αρχή έγινε με τον ΟΤΕ. Ακολούθησαν τα ναυπηγεία, οι τράπεζες, τα "Ελληνικά Πετρέλαια", τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών, ο ΕΟΤ και πολλοί άλλοι οργανισμοί και υπηρεσίες. Στην "προκρούστεια κλίνη" των ιδιωτικοποιήσεων, σειρά παίρνουν, η "Ολυμπιακή Αεροπορία", άλλες κρατικές τράπεζες, τα ΕΛΤΑ, οι αστικές συγκοινωνίες, ο ΟΣΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΕΗ... Μακρύς ο κατάλογος των εγκλημάτων και των "θυμάτων".

Για "κράτος - στρατηγείο" έκανε λόγο ο κ. Σημίτης, και πέταξε την κορόνα, ότι το κράτος δεν μπορεί να είναι "έμπορας αρωμάτων". Ομως η κυβέρνησή του, χωρίς να "κοκκινίζει", αντέχει τη δυσοσμία που αναδύεται από το γενικό ξεπούλημα της κρατικής περιουσίας. Φαίνεται πως το μόνο "κράτος - στρατηγείο", που έχουν υπόψη τους στο ΠΑΣΟΚ, είναι αυτό που με επιτυχία, μπορεί να διευθύνει τη γενική επίθεση κατά του δημόσιου τομέα, αλλά και κάθε τι με κοινωνικό χαρακτήρα, που υπάρχει σ' αυτόν τον τόπο.

Ομως τι ξεπουλάει η κυβέρνηση; Στην κορυφή του καταλόγου που παραθέσαμε, φιγουράρουν επιχειρήσεις που διακρίνονται για την κερδοφορία τους και πάνω απ' όλα, για τον στρατηγικό ρόλο και χαρακτήρα τους στην ελληνική οικονομία γενικότερα: ΟΤΕ, τράπεζες, "Ελληνικά Πετρέλαια", ΚΑΕ... Για τη δημιουργία και την ανάπτυξη αυτών των επιχειρήσεων ο Ελληνας φορολογούμενος, αλλά και οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, έχουν προσφέρει δισεκατομμύρια και τρισεκατομμύρια. Και τελικά ποιο κράτος, μπορεί να λειτουργήσει στοιχειωδώς, αν όλα παραδοθούν στη ζούγκλα της αγοράς. Για ποια Ελλάδα μπορεί να γίνεται λόγος, όταν πωλούνται ακόμα και οι βραχονησίδες, όταν πάνω σε κάθε κοινωφελή επιχείρηση στήνεται η σημαία του Χρηματιστηρίου και της κερδοσκοπίας του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου;

Εμφανίζουν τους "ιδιώτες" και την ιδιωτικοποίηση, σαν το... φάρμακο, που θα γιάνει τις "ασθένειες" των ΔΕΚΟ. Αποκρύπτουν όμως προκλητικά από τον ελληνικό λαό, πως αυτοί ακριβώς οι "ιδιώτες", σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις, ευθύνονται για τα προβλήματα των δημόσιων επιχειρήσεων. Τα μονοπώλια, ντόπια και ξένα, είναι αυτά που έκαναν "χρυσές δουλιές", από τις προμήθειες των ΔΕΚΟ, χάρη βέβαια στην ανάλογη πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων. Η ληστρική εκμετάλλευσή του από το κεφάλαιο, είναι η ανοιχτή και αγιάτρευτη πληγή, που ταλανίζει το δημόσιο τομέα. Μια πληγή, που γίνεται ακόμη περισσότερο βαθιά και επώδυνη, από τη ρουσφετολογία και την αντιμετώπισή του δημόσιου τομέα ως κομματικού φέουδου των εκάστοτε κυβερνώντων. Σε τελική ανάλυση, η "παθολογία" των δημόσιων επιχειρήσεων, που έχει κατακλύσει τον τελευταίο καιρό και τα πρωτοσέλιδα των αστικών ΜΜΕ, δεν είναι τίποτα άλλο, από την παθολογία του ίδιου του κεφαλαιοκρατικού συστήματος και της δημόσιας διοίκησής του.

Εκτοξεύουν την κατηγορία των "ελλειμμάτων", για ορισμένες ΔΕΚΟ στις μεταφορές και στις επικοινωνίες, για να στήσουν τα "εκσυγχρονιστικά τους δικαστήρια" και να στείλουν τις "εγκληματούσες" επιχειρήσεις στην αγχόνη των ιδιωτικοποιήσεων. Αλλά ποιος ευθύνεται για τα ελλείμματα στις αστικές συγκοινωνίες, στα ΕΛΤΑ, στον ΟΣΕ; Η απάντηση είναι γνωστή. Εδώ Θα αρκεστούμε στην παράθεση ενός μέρους της ανοιχτής επιστολής του "Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου" προς τον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του:

"Δεν πρέπει να λησμονείται ότι το μεγαλύτερο μέρος του δυσβάστακτου σωρευτικού ελλείμματος που βαρύνει σήμερα τον ΟΣΕ, οφείλεται αποκλειστικά στην ελληνική πολιτεία, που από το 1970 έως σήμερα ποτέ δεν εκπλήρωσε τις οικονομικές της υποχρεώσεις... Ολα αυτά τα χρόνια ο ΟΣΕ, υποχρεώνεται από το κράτος να προσφύγει σε επαχθείς δανεισμούς, που έχουν σαν αποτέλεσμα να τον πνίξουν τα τοκοχρεολύσια"...

Τα παραπάνω φαίνεται να τα λησμονεί η κυβέρνηση, όπως επίσης, ότι πουθενά στον κόσμο, οι αστικές συγκοινωνίες, οι σιδηρόδρομοι, τα ταχυδρομεία δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις. Που, σημειωτέον, οι επιδοτήσεις αυτές δεν προέρχονται από το προσωπικό ταμείο του κ. Παπαντωνίου, αλλά από το υστέρημα και το αίμα των εκατομμυρίων εργαζομένων που φορολογούνται γι' αυτό το λόγο. Για να απολαμβάνουν δηλαδή ορισμένες βασικές υπηρεσίες από τη μεριά του κράτους.

Αραγε, μήπως με την ιδιωτικοποίηση, το "κράτος - στρατηγείο", θα ελαφρύνει τους φορολογούμενους; Σίγουρα όχι. Οπως σίγουρο είναι ότι, πέραν της δυσβάστακτης φορολογίας, ο εργαζόμενος θ' αναγκαστεί να πληρώνει διπλάσια και τριπλάσια κόμιστρα για τις συγκοινωνίες ή τις άλλες αναγκαίες υπηρεσίες. Μια ματιά στα κόμιστρα των ιδιωτικών ΚΤΕΛ, στα τιμολόγια των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ή των ιδιωτικών ταχυδρομικών επιχειρήσεων, είναι και η μεγαλύτερη απόδειξη, σε ποιον αντικοινωνικό Καιάδα μας ρίχνει η κυβέρνηση με τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση των συγκοινωνιών, του ΟΣΕ, των ΕΛΤΑ.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, είναι αρκετά γαλαντόμος απέναντι στα ιδιωτικά ΚΤΕΛ (π.χ. δίνει 22,5 δισ. στον ΟΑΣΘ), είναι μια ακόμα απόδειξη ότι η κυβέρνηση με σχέδιο και συστηματικά στραγγαλίζει οικονομικά τις αστικές συγκοινωνίες, όπως και άλλες κοινωφελείς επιχειρήσεις, για να τις οδηγήσει πιο εύκολα και με τις μικρότερες κοινωνικές αντιδράσεις, στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Αν για κάτι ακόμη μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι θα προκύψει από τις ιδιωτικοποιήσεις, αυτό δεν είναι ούτε η εξυγίανσή τους, ούτε πιο προσιτές και ποιοτικές επιχειρήσεις. Ιδιωτικοποιημένες ΔΕΚΟ, ήταν και θα είναι συνώνυμες με πιο ακριβές υπηρεσίες και προϊόντα, μια πιο διαπλεκόμενη πολιτεία με το ιδιωτικό κεφάλαιο, υποταγμένη στα κελεύσματα των οικονομικά ισχυρών και μια κοινωνία υπόδουλη στις ακόρεστες ορέξεις τους.

Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

Εμφανίζουν τους "ιδιώτες" και την ιδιωτικοποίηση, σαν το... φάρμακο, που θα γιάνει τις "ασθένειες" των ΔΕΚΟ. Αποκρύπτουν όμως προκλητικά από τον ελληνικό λαό, πως αυτοί ακριβώς οι "ιδιώτες", σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις, ευθύνονται για τα προβλήματα των δημόσιων επιχειρήσεων

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΖΟΦΟΥ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΚΙΝΗΣΗ ΧΙΟΥ"
Καλούμε σε ετοιμότητα

- Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στη Χίο μετά τις τελευταίες φωτιές;

- Από τις τελευταίες φωτιές έχουν καεί γύρω στα 10.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης και δασικής έκτασης και το πιο τραγικό από όλα είναι ότι το τελευταίο περιαστικό δάσος της πόλης της Χίου καταστράφηκε ολοσχερώς.

Για την κατάσταση αυτή, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και η πολιτική που ακολουθεί, καθώς με την περικοπή των δαπανών που έκανε για την προστασία των δασών από τις φωτιές έφερε και το ανάλογο αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, για το Νομό της Χίου, φέτος, είχαμε 35 θέσεις λιγότερες για δασοπυροσβέστες, με αποτέλεσμα στην περιοχή που ξεκίνησε η φωτιά να μη λειτουργεί το φυλάκιο της δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα, η ανυπαρξία πυροσβεστικού αεροπλάνου στο νησί είχε σαν αποτέλεσμα - κάτι που έγκαιρα είχε εντοπιστεί, όχι μόνο από εμάς, αλλά και από άλλους αρμόδιους φορείς - τα δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα που έφτασαν με καθυστέρηση, μετά από εντολή, να φύγουν για τη Χαλκιδική.

Εκτός των άλλων, μεγάλη ευθύνη φέρουν, τόσο η Νομαρχιακή, όσο και η Τοπική Αυτοδιοίκηση της Χίου. Ο νομάρχης και ο δήμαρχος, παρόλο ότι σε πρόσφατη σύσκεψη υπό την υπουργό Αιγαίου Ε. Παπαζώη είχε εντοπιστεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς στο νησί, συμμορφώθηκαν με τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον περιορισμό των δαπανών της πυροπροστασίας.

- Μετά τις πυρκαγιές, ακολουθεί ο χειμώνας. Πέρσι, το νησί της Χίου είχε δεχτεί "χτυπήματα" και από τις πλημμύρες. Πόσο ορατός είναι και αυτός ο κίνδυνος;

- Ο κίνδυνος που θα διατρέξει η πόλη της Χίου τον επόμενο χειμώνα δεν είναι απλά ορατός, είναι βέβαιος. Αφού τα δύο ποτάμια που διασχίζουν την πόλη έχουν τις πηγές τους στην καμένη περιοχή, οπότε θα έχουμε το ίδιο φαινόμενο του περασμένου Δεκέμβρη, αφού δε θα υπάρχει πια η προστασία του περιαστικού δάσους.

Για να αποφευχθούν, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα δημιουργίας φυσικών αναχωμάτων, ώστε να εμποδιστεί ο όγκος των νερών, να ξηλωθούν άμεσα οι κατασκευές, που υπάρχουν στις κοίτες των ποταμών και, φυσικά, να κηρυχτεί άμεσα αναδασωτέα η έκταση. Την ίδια ώρα, πρέπει να σκεφτούμε τους πληγέντες, στους οποίους πρέπει να καταβληθεί η αποζημίωση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική.

- Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η θέση της Αυτοδιοίκησης απέναντι στα μεγάλα προβλήματα των κατοίκων;

- Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να είναι διεκδικητική σε κάθε απόφαση περικοπής δαπανών για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών. Αυτή είναι και η διαφορά μας σαν "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" από τους άλλους συνδυασμούς, γιατί πιστεύουμε στον κοινωνικό ρόλο της ΤΑ και όχι σ' αυτόν που της επιφυλάσσει η κυβέρνηση του φοροεισπράκτορα και του διεκπεραιωτή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Να σημειώσουμε ότι στο νησί δεν είχαμε ακόμα μεγαλύτερες καταστροφές, χάρη στην αυτοθυσία των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και του κόσμου, που με κάθε μέσο και τρόπο βοήθησε στην κατάσβεση της φωτιάς. Εμείς ως παράταξη καλούμε για μια ακόμα φορά το λαό της Χίου σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε από τη μια, να διαφυλάξει τον κοινωνικό ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, από την άλλη, να βάλει στο περιθώριο τους κάθε λογής σωτήρες, που, προσπαθώντας να βρουν αγωνιστικές περγαμηνές, αυτοαποκαλούνται "αντιστασιακοί και διωκόμενοι" ή υποβάλλουν παραιτήσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ε. Γ.

"Η ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ασυλία αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δημοκρατική κατάκτηση. Προστατεύει τον βουλευτή και ιδιαίτερα εκείνους τους βουλευτές, που βρίσκονται συμπαραστάτες στους λαϊκούς αγώνες, από τις διώξεις". Αυτό τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου, σε δήλωσή του (σελίδα 7).

ΝΕΕΣ εξελίξεις στο μέτωπο της προωθούμενης από την κυβέρνηση ιδιωτικοποίησης της Ιονικής δρομολογούνται, με την πρόθεση του Συλλόγου Εργαζομένων της τράπεζας να καταθέσει αγωγή κατά της εγκυρότητας της Γενικής Συνέλευσης της Εμπορικής Τράπεζας της 19.6.1998 (σελίδα 20).

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ αναδρομικά τα επιδόματα παραγωγικότητας τεσσάρων χρόνων, που δεν τους έχουν χορηγηθεί, διεκδικούν τα Σωματεία Εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων, που πραγματοποίησαν χτες νέα στάση εργασίας (σελίδα 21).

ΟΛΑ τα υποπρογράμματα για το περιβάλλον - τέσσερα χρόνια μετά - βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, ενώ τα σπουδαιότερα από αυτά έχουν απορροφητικότητα κονδυλίων κάτω από 10% (σελίδα 32).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ