"Προκλητική" η στάση της Τουρκίας, λέει ο Δ. Ρέππας, με αφορμή την επέτειο του "Αττίλα"
Για "προκλητική στάση" και "αμετροέπεια" κατηγόρησε χτες ο Δ. Ρέππας την τουρκική πλευρά, με αφορμή τις δηλώσεις Γιλμάζ, που έγιναν κατά την επέτειο της εισβολής του "Αττίλα" στην Κύπρο, για να συμπληρώσει "καλούμε και πάλι την ηγεσία της Τουρκίας, με συνετό τρόπο να συμβάλει, ώστε να εξομαλυνθούν οι σχέσεις των δύο χωρών". Αναφερόμενος, δε, στην επίσκεψη Ντεμιρέλ σε στρατιωτικά φυλάκια, στη Θράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για "επίσκεψη φιλοφρόνησης", που "δεν είναι κάτι δυσάρεστο. Είναι, όμως - συμπλήρωσε - κάτι που μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς "παρωνυχίδα" μπροστά στον όγκο, το μέγεθος, το νόημα και τη σημασία των δηλώσεων που κάνει ο Τούρκος Πρόεδρος, όσον αφορά το Κυπριακό ή τις ελληνοτουρκικές σχέσεις".
Σχολιάζοντας, παράλληλα, την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στα Κατεχόμενα, λόγω της επετείου της εισβολής, ο Δ. Ρέππας ανέφερε ότι "βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η παρουσία τέτοιων στρατιωτικών δυνάμεων και τόσων Τούρκων αξιωματούχων στην Κύπρο, δείχνει πως η Τουρκία αισθάνεται αδύναμη, αισθάνεται ανασφαλής και προσπαθεί μ' αυτήν την πρωτοφανή πρόκληση να καλύψει αυτή την αδυναμία της, γιατί περί αυτού πρόκειται. Λες και κάτι επιδιώκουν να αποδείξουν οι ηγέτες της Τουρκίας...", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι "η παρουσία του κ. Γιλμάζ στην Κύπρο είναι μια αρνητική παρουσία, όπως επίσης και η στάση του Τούρκου Προέδρου, όσον αφορά το Κυπριακό, με αφορμή τις επετείους του "Αττίλα", είναι μία στάση, η οποία δε συμβάλλει στην πρόοδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων".
Σχετικά με την "αμερικανική πρωτοβουλία", την οποία ανήγγειλε ο προεδρεύων του Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ, η οποία θα αναληφθεί για το θέμα των "S - 300", ο Δ. Ρέππας μίλησε για "συνήθη συνάντηση των πολιτικών διευθυντών της "τρόικας" της ΕΕ με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης", όπου αποφασίστηκε "να υπάρξει μία διαβούλευση για το θέμα αυτό μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης, της ΕΕ και της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Δεν έχει προκύψει κάποια μορφή πρωτοβουλίας, η οποία αναμένεται από την πλευρά των ΗΠΑ", συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συναντήθηκε, χτες, με τον εκπρόσωπο της αυστριακής προεδρίας της ΕΕ και ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.
Οπως μετέδωσε το ΑΠΕ, σε δηλώσεις του, ο Ντ. Χάνεϊ χαρακτήρισε χρήσιμη τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, με τον οποίο, όπως είπε, είχε εντατικές συνομιλίες, αλλά δε θέλησε να εισέλθει στο περιεχόμενό τους.
Αργότερα, ο Ντ. Χάνει συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Ι. Κασουλίδη, ο οποίος, πάντως, σε δηλώσεις του ανέφερε πως δε διαπίστωσε νέες ή ευφάνταστες ιδέες εκ μέρους του Βρετανού διπλωμάτη. Η συζήτηση, είπε, επικεντρώθηκε στην επανέναρξη των συνομιλιών με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με πιθανή εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων και θέματα ασφάλειας, τα οποία, όπως τόνισε, λόγω των τουρκικών προκλήσεων, παίρνουν διαστάσεις. Οσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρώτη έγνοια της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια του κυπριακού λαού, αλλά "θα είμαστε οι τελευταίοι που θα παίρναμε μέτρα, που θα οδηγούσαν σε όξυνση της κατάστασης, πέραν των έννομων δικαιωμάτων μας να προασπίζουμε την άμυνά μας".
Οσον αφορά τις προχτεσινές δηλώσεις του σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, με τις οποίες φάνηκε ότι ήταν ενάντια στη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Κύπρο, ο Γ. Κασουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Βρετανός αξιωματούχος"είχε μιλήσει εναντίον της λέξεως εγγύηση, διότι υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, όχι της απαγόρευσης πτήσεων".
Αργά το απόγευμα, ο σερ Χάνει πήγε στα Κατεχόμενα, όπου είχε συναντήσεις με Τουρκοκύπριους πολιτικούς, ενώ ο Ρ. Ντενκτάς αρνήθηκε να τον συναντήσει.
Ο Ραούφ Ντενκτάς, δε, επανέλαβε τον ισχυρισμό του, σε ομιλία του με την ευκαιρία της επετείου της τουρκικής εισβολής, ότι η Κύπρος μπορεί να "χωρέσει δυο κράτη". Ανέφερε επίσης ότι είναι "παράλογο" οι Ελληνοκύπριοι να θέλουν την ίδρυση ελληνικού, όπως είπε, κράτους στο νησί, επέκρινε τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο για την πολιτική του και ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να "εκκαθαρίσουν" το νησί από τους Τουρκοκύπριους. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι ενήργησε με διαλλακτικότητα, προκειμένου να επιτευχθεί η ειρήνη.
Τέλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Σώτος Ζακχαίος, απέστειλε στις 15 Ιούλη επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία καταγγέλλει τις νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, στις 10 Ιούλη.
Στην επιστολή, που κυκλοφόρησε στις 17 Ιούλη ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Σ. Ζακχαίος τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι τέτοιες παραβιάσεις είναι αντίθετες προς τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, οι οποίες αναφέρουν ότι τέτοιες υπερπτήσεις αυξάνουν την πολιτική ένταση στο νησί και υπονομεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη λύσης.
Ξεκίνησε χθες η συζήτησή του στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής
Με τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου που προβλέπει τη δημιουργία ΑΕ διαχείρισης της περιουσίας του ΕΟΤ, συνεδρίασε χθες το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής. Το ΚΚΕ επισήμανε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, αφού επί της ουσίας εκχωρεί αρμοδιότητες του ΕΟΤ καθοριστικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη.
Οπως χαρακτηριστικά επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου "το νομοσχέδιο που συζητούμε δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πιστή εφαρμογή των εντολών της ΕΕ, του Μάαστριχτ, της Συνθήκης του Αμστερνταμ, και της ΟΝΕ για τον τουρισμό. Με αυτό το σχέδιο νόμου η κυβέρνηση παραδίδει την ανεκτίμητης αξίας περιουσία και σημαντικό τμήμα από τις δραστηριότητες του ΕΟΤ στις πολυεθνικές. Ενώ διαπιστώνεται ο τεράστιος ρόλος του ΕΟΤ στην ανάπτυξη του τουρισμού, στο όνομα ορισμένων αδυναμιών, ελλείψεων και ανεπαρκειών, που είναι φυσικό να υπάρχουν, δεν επιδιώκεται η αντιμετώπιση και το ξεπέρασμά τους, αλλά η κατάργησή του, ή σύμφωνα με τη λαϊκή έκφραση "πονάει το δόντι, κόβουμε το κεφάλι"". Πρόσθεσε ότι "με τη σύσταση ΑΕ ουσιαστικά προωθείται ένας χωρίς προηγούμενο αναχρονισμός. Παραδίδονται τα πιο κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία και δραστηριότητες του ΕΟΤ στις μεγάλες πολυεθνικές". Παράλληλα, ο Σταύρος Παναγιώτου τόνισε ότι "προοιωνίζεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση" με το γεγονός του κατακερματισμού σε 40 ονομαστικές μετοχές.
Η κεντρική εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Ροδούλα Ζήση, επανέλαβε τα μέχρι τώρα επιχειρήματα της κυβέρνησης, για εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου άσκησης τουριστικής πολιτικής και την εναρμόνισή του με τις σημερινές ανάγκες. Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο Θ. Κασσίμης τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, ζήτησε όμως να υπάρξει "ουσιαστικός περιορισμός" των δραστηριοτήτων του ΕΟΤ και τη μετατροπή του σε έναν οργανισμό χωρίς περιουσία αλλά με επιτελικό ρόλο. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι διαγράφει τις τεράστιες πολιτικές του ευθύνες για τη μέχρι τώρα πορεία του ΕΟΤ, ενώ έκανε λόγο για "εκχώρηση" των τουριστικών δραστηριοτήτων σε "κάποιους άσχετους με την τουριστική πολιτική".
Παράλληλα χθες, με την έναρξή της συνεδρίασης του Τμήματος, διενεργήθηκε η ονομαστική ψηφοφορία που εκκρεμούσε από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, για τις τροπολογίες που κατέθεσαν το ΚΚΕ και η Νέα Δημοκρατία, για το σταμάτημα της βιομηχανίας δικών εναντίον των αγροτών που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις το χειμώνα του 1997. Πραγματοποιήθηκαν δύο ψηφοφορίες για τις τροπολογίες στις οποίες το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο, 53 ψήφοι κατά και 44 υπέρ, αφού οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις καταψήφισαν. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η πολλοστή φορά που από την πλευρά του ΚΚΕ, κατατίθεται τροπολογία με αυτό το περιεχόμενο.
Σε "λιμάνι" του 6ου Αμερικανικού Στόλου θα μετατραπεί η χώρα, καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα 10 και πλέον αμερικανικών πλοίων, που, είτε, ήδη, βρίσκονται στη χώρα, είτε αναμένεται να καταπλεύσουν στα ελληνικά λιμάνια τις επόμενες μέρες, στο πλαίσιο των "περιπολιών" τους στη ΝΑ Μεσόγειο.
Αυτή η έντονη παρουσία των Αμερικανών στην περιοχή προκαλεί εύλογη ανησυχία, αν σκεφτεί κανείς ότι πολύ πρόσφατα ο Μ. Κλίντον είχε απειλήσει ευθέως την Ελλάδα, σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Κ. Σημίτη, για πρόκληση "έντασης" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Συγκεκριμένα και όπως δημοσιεύεται στο χτεσινό φύλλο της "Βραδυνής", μέχρι χτες ελλιμενισμένο στους Αγίους Θεοδώρους βρισκόταν το πλοίο LOYISE. Στο ίδιο λιμάνι, αναμένεται μέχρι τέλους του μηνός το πλοίο NORMACSUN, ενώ την ίδια περίοδο θα καταφθάσει στην Κέρκυρα το DEYO. Επίσης, μέσα στον Αύγουστο, αναμένεται να καταπλεύσουν στην Ελλάδα τα αμερικανικά πλοία SUPPLY (στη Σούδα), ARLEIGH BURKE (στη Ζάκυνθο), CONCORD (στη Ρόδο), BIG HORN (στην Κω), LITLEHALES (στη Σύρο), CAPE ST. GEORGE (στη Σαντορίνη), AYSTIN (στη Θεσσαλονίκη) και PATHFINDER (στη Ρόδο).
Η κυβέρνηση, όπως ήταν αναμενόμενο, επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, όταν χτες τέθηκε το θέμα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο. "Οι επισκέψεις των πολεμικών πλοίων είναι προγραμματισμένες και συνήθεις", υποστήριξε ο Δ. Ρέππας... Υποστήριξε, δε, ότι "γίνονται κατά περιόδους" και πως "δεν είναι έντονη αυτή η παρουσία", αφού, πάντα κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, "έχει εκδηλωθεί και άλλες φορές, στο παρελθόν, με τον ίδιο τρόπο και δεν έχει σχέση με την εικαζόμενη ή αναμενόμενη από κάποιες πλευρές ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε "θερμό" επεισόδιο"...