ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ"
Κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα

Στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά και στο γκαράζ του Δήμου Αθηναίων περιόδευσαν κλιμάκια της ΝΑΣ, με επικεφαλής τον υποψήφιο πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά, Σπύρο Χαλβατζή

"Το τραπεζικό σύστημα δεν πρέπει να περάσει στον έλεγχο της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας ή στην ιδιωτική πρωτοβουλία".Αυτό τόνισε προς τους εργαζόμενους του κεντρικού καταστήματος της Εθνικής Τράπεζας στον Πειραιά, ο Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας", κατά τη διάρκεια της χτεσινής του περιοδείας. Τον Σπ. Χαλβατζή συνόδευε ο υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ Θεοχάρης Παπαμάργαρης.

Το κλιμάκιο της ΝΑΣ συναντήθηκε με τη διοίκηση του καταστήματος και, στη συνέχεια, οι δύο υποψήφιοι μίλησαν στους υπαλλήλους. Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι "δεν έχουμε κανένα δογματισμό όταν υποστηρίζουμε ότι χρειάζεται να υπάρχει υπό κρατικό έλεγχο ένα σημαντικό μέρος του τραπεζικού συστήματος", αφού "εάν υπάρχει υπό την ευθύνη του δημοσίου η Εθνική Τράπεζα, η Γενική και η Τράπεζα της Ελλάδας, μπορεί να αξιοποιηθεί ως ένας αναπτυξιακός μοχλός για τη χώρα". Πρόσθεσε ότι ο δημόσιος τομέας χρειάζεται εκσυγχρονισμό, ανάπτυξη, αναβάθμιση και εκδημοκρατισμό, αλλά πάνω απ' όλα χρειάζεται η παραγωγική αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού του.

Υπογράμμισε επίσης ότι η κατεύθυνση είναι να μείνουν μόνο δυο - τρεις όμιλοι τραπεζών υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, γεγονός που θα έχει αρνητικά αποτελέσματα και στις εργασιακές σχέσεις.

Ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε ότι την ευθύνη για την εφαρμοζόμενη πολιτική την έχει πρωτίστως η κυβέρνηση, αλλά και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις που αποδέχονται πλήρως τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη Συμφωνία του Αμστερνταμ. Πρόσθεσε ότι η ΟΝΕ είναι μονόδρομος για τη μεγαλοαστική τάξη, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές, τους μεγαλοκατασκευαστές. "Για το λαό είναι ο δρόμος της ενότητας, της οργάνωσης, της πάλης. Οι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν μια αγωνιστική ιστορία και πιστεύουμε ότι και σε τούτη την πορεία θα πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια να δουν και την αθέατη πλευρά του λόφου, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί που αντιστέκονται και πρέπει να ενταχθούν σε αυτή την κατεύθυνση".

Ο Θ. Παπαμάργαρης αναφέρθηκε στην επίθεση που δέχονται οι εργασιακές σχέσεις και το ωράριο και κάλεσε τους υπαλλήλους να στηρίξουν στο συνδικαλιστικό τους όργανο τις δυνάμεις που αντιστέκονται σε αυτές τις επιλογές. Τέλος, τόνισε ότι αυτές οι εκλογές πρέπει να στείλουν ένα μήνυμα αντίστασης στην κυβέρνηση.

Με τους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων

Σε συσπείρωση και αγώνα κάλεσε τους εργαζόμενους καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων ο Σπύρος Χαλβατζής, στην περιοδεία που πραγματοποίησε την Τετάρτη το βράδυ στο γκαράζ του δήμου στην Ιερά Οδό, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΑΣ. "Εμείς ως ΝΑΣ πολλές φορές, τόσο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της Αθήνας όσο και στο Διευρυμένο Νομαρχιακό Συμβούλιο, θέσαμε τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στην Αυτοδιοίκηση και αποτρέψαμε ενέργειες και αποφάσεις που έθιγαν τα συμφέροντά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που με διάφορους τρόπους οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης αντιμετωπίζουν τους εργαζόμενους στους δήμους ως εργαζόμενους δεύτερης κατηγορίας", είπε στη συγκέντρωση των εργαζομένων ο Σπ. Χαλβατζής.

Σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους δήμους και τις νομαρχίες εντάσσεται στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής της κυβέρνησης, που προωθεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, ενώ από την άλλη πλευρά εξαθλιώνει τους εργαζόμενους, τους μισθοσυντήρητους και τους συνταξιούχους ακόμα και μέσα από τους δήμους και τις νομαρχίες.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που έχουν μετατραπεί σε ιμάντα εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής και σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό. "Οι δήμοι και οι νομαρχίες έχουν φτάσει στο σημείο να λένε στους δημότες: Θες πράσινο; Πλήρωσε. Θες πολιτισμό, αθλητισμό, παιδικό σταθμό για το παιδί σου; Πλήρωσε. Κι ενώ στην αρχή έλεγαν "θα δίνουμε δυο τρεις χιλιάδες για τους παιδικούς σταθμούς", τώρα υπάρχουν δήμαρχοι που παίρνουν 65.000 δρχ. τροφεία για τα παιδιά".

Ο πρόεδρος της ΝΑΣ υπογράμμισε ότι για να αλλάξει αυτή η αρνητική κατάσταση που επικρατεί στους δήμους και στις κοινότητες, πρέπει ο λαός να απαντήσει δυναμικά στις επερχόμενες εκλογές. Και να αντιδράσει στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική που επιβάλλεται από την κυβέρνηση και προωθείται μέσα από τους δήμους και πλήττει τους εργαζόμενους και τους μισθοσυντήρητους.

"Η ΝΑΣ πιστεύει ότι σ' αυτές τις εκλογές χρειάζεται αγώνας, μάχη, βαθύτερος προβληματισμός από όλους τους εργαζόμενους για να αξιολογήσουν, να κρίνουν τα όσα συμβαίνουν" τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής και συνέχισε: "Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι εργαζόμενοι θέλουν δημάρχους και νομάρχες, που θα στέκονται κοντά στα προβλήματα των εργαζομένων, θα συμπαραστέκονται σ' αυτά και θα αγωνίζονται μαζί τους για την επίλυση. Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι οι δήμαρχοι και οι νομάρχες θα λύσουν τα κοινωνικά προβλήματα, αλλά δεν μπορεί να κλείνουν εργοστάσια, επιχειρήσεις, να πετιούνται εργαζόμενοι στον δρόμο και δήμαρχοι να σφυρίζουν αδιάφορα"...

ΝΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
Μέτρα στήριξης των εργασιακών δικαιωμάτων

"Το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση βάζει νάρκη στα θεμέλια των εργασιακών σχέσεων". Αυτό τονίστηκε στις συναντήσεις που είχε με τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και τον πρόεδρο της Ενωσης Αγροτικών Συλλόγων Ροδόπης αντιπροσωπεία της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) Ροδόπης, με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Εμίν Σεμπαχεδίν.

Τα μέλη της ΝΑΣ Ροδόπης, εκτός από το αντεργατικό νομοσχέδιο, ενημερώθηκαν από τους εκπροσώπους του Εργατικού Κέντρου και της ΕΑΣ για τα νέα μέτρα γύρω από την καπνοκαλλιέργεια και τα άλλα εργατικά και αγροτικά ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τους αγρότες του νομού.

Από την ενημέρωση έγινε "καθαρό" ότι το νέο νομοσχέδιο δεν είναι καθόλου "αθώο", όπως διαλαλεί η κυβέρνηση, ενώ τονίστηκε ότι θα χρειαστούν σκληροί αγώνες για να αποκρουστεί αυτή η πολιτική.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε η παράταξη μετά τις συναντήσεις, τονίζεται ότι οι εργατοϋπάλληλοι δεν έχουν ανάγκη από τέτοια νομοσχέδια, αλλά χρειάζονται μέτρα στήριξης των εργασιακών τους δικαιωμάτων και των οικονομικών τους διεκδικήσεων.

Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, όσον αφορά την καπνοκαλλιέργεια η ΕΕ θέλει τη μείωσή της, κάτι που προσπαθεί να το πετύχει μέσα από τη διαδικασία εξαγοράς της ποσόστωσης των καπνοκαλλιεργητών, οι οποίοι θα πείθονται να κάνουν κάτι τέτοιο μέσα από τη διαδικασία εξάρτησης της πριμοδότησης από την ποιότητα. "Η διαδικασία αυτή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της ΝΑΣ Ροδόπης, θα ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση των καπνεμπόρων, γεγονός που θα οδηγεί στη μείωση της τιμής του καπνού του καπνοπαραγωγού".

Τέλος, η ΝΑΣ Ροδόπης εξέφρασε την αντίθεσή της σε μια τέτοια εξέλιξη και υπενθύμισε τις θέσεις της σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα βάλει τα ζητήματα αυτά στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, συμπαραστεκόμενη πάντα στους αγώνες του Εργατικού Κέντρου και των εργατοϋπαλλήλων του νομού.

Δραστηριότητες

- ΝΑΣ: Σήμερα Παρασκευή 17 Ιούλη, ο Σπύρος Χαλβατζής, υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών - Πειραιώς, και ο Χάρης Παπαμάργαρης, υποψήφιος νομάρχης Αθήνας της ΝΑΣ, θα επισκεφτούν στις 11 το πρωί τις εγκαταστάσεις του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής στα Ανω Λιόσια και την Τρίτη 21 Ιούλη, στις 7 το πρωί, θα γίνει επίσκεψη στην ΕΥΔΑΠ (Ωρωπού 156).

- Δυτική Αττική: Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Δυτικής Αττικής και οι δημοτικοί συνδυασμοί της περιοχής διοργανώνουν συγκέντρωση - συζήτηση, με θέμα το αντεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και τα "Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης", που προωθούνται στους δήμους της Δυτικής Αττικής. Η συγκέντρωση θα γίνει τη Δευτέρα 20 Ιούλη, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας.

- Καρδίτσα: Τη Δευτέρα 20 Ιούλη στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Κοτοπούλη, στην Ομόνοια) διοργανώνεται σύσκεψη προκειμένου να στηριχτεί η υποψηφιότητα του Κώστα Μουρατιάν στο νέο Δήμο του Παλαμά Καρδίτσας. Καλούνται να πάρουν μέρος όλοι οι σύντροφοι και φίλοι που κατάγονται από τον Παλαμά, τα Καλυβάκια, τους Γοργοβίτες, το Μάρκο, τον Κοσκινά, τη Μεταμόρφωση, το Βλωχό και τον Αγιο Δημήτριο του Νομού Καρδίτσας. Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και ο υποψήφιος δήμαρχος Κ. Μουρατιάν. - Μαρούσι: Συγκέντρωση, με ομιλητή τον υποψήφιο δήμαρχο Αμαρουσίου Χρ. Μέντζο,διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 21 Ιούλη η "Δημοτική Ενότητα Αμαρουσίου".Η συγκέντρωση θα γίνει στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 8 μ.μ.

Χωρίς νερό η μισή Θεσσαλονίκη

Στην παλαιότητα (άνω των 40 ετών) και στα "μεγάλα βάρη" λόγω της κυκλοφοριακής συμφόρησης στην περιοχή, απέδωσε το σπάσιμο του κεντρικού αγωγού που τροφοδοτεί σχεδόν τη μισή Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του ΟΥΘ κ. Παπαδημητρίου. Ο αγωγός, που περνά από την οδό 26ης Οκτωβρίου, δηλαδή την κεντρική είσοδο της Θεσσαλονίκης, έσπασε γύρω στις 7.30 π.μ. στο ύψος του παλιού εργοστασίου ΦΙΞ και σε βάθος 2,5 μέτρων. Πρόκειται για έναν 1.000άρι χαλυβδοσωλήνα που ξεκινάει από το αντλιοστάσιο Δενδροποτάμου και μεταφέρει το νερό στα αντλιοστάσια της Κασσάνδου και της Καλλιθέας.

Στις εργασίες αποκατάστασης απασχολούνταν όλα τα συνεργεία του ΟΥΘ, αλλά δόθηκαν και εργολαβίες σε ιδιώτες. Οι υπεύθυνοι του ΟΥΘ βεβαιώνουν ότι σήμερα το πρωί θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η βλάβη, αλλά οι κάτοικοι δηλώνουν επιφυλακτικοί, καθώς στο παρελθόν έχουν δει τις διαβεβαιώσεις και τα χρονοδιαγράμματα του ΟΥΘ να πέφτουν έξω.

Πάντως το νερό νεράκι είπαν χτες οι κάτοικοι της Ανω Πόλης,των Συκεών,του Επταπυργίου,του Αγίου Παύλου,της Νεάπολης,του κέντρου Θεσσαλονίκης πάνω από την Εγνατία και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, δηλαδή Καλαμαριάς,Πυλαίας,Πανοράματος,Τούμπας και Χαριλάου.

Σύνεση στη χρησιμοποίηση του νερού συνέστησε ο διευθυντής του ΟΥΘ, στους "τυχερούς" κατοίκους της βιομηχανικής περιοχής, της ΕΚΟ και των Δυτικών Συνοικιών, που χτες τουλάχιστον δε στερήθηκαν το νερό.

Εξαιτίας των εργασιών για την αποκατάσταση της βλάβης, η 26ης Οκτωβρίου παρέμεινε κλειστή όλη τη μέρα χτες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος σε όλους τους παρακείμενους δρόμους και κυρίως προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη και τη βιομηχανική περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ