ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Ιούλη 1998
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κυβερνητικές εξαγγελίες χωρίς αντίκρισμα

Ανακοίνωση για την κυβερνητική επίθεση "πλύσης εγκεφάλου", που έχει εξαπολυθεί αυτή την περίοδο στη Θεσσαλία, με μια ακριβοπληρωμένη "επικοινωνιακή πολιτική"

Τη δημαγωγία της κυβέρνησης, έτσι όπως εκδηλώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ στη Θεσσαλία, αποκαλύπτει με χτεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

"Η επίσκεψη και οι δηλώσεις του υπουργού - τονίζει - εντάσσονται σε μία γενικότερη κυβερνητική επίθεση "πλύσης εγκεφάλου" που έχει εξαπολυθεί αυτή την περίοδο στη Θεσσαλία με μια ακριβοπληρωμένη "επικοινωνιακή πολιτική", με χρήματα του ελληνικού λαού.

Προσπαθούν να πείσουν τους κατοίκους της Θεσσαλίας ότι στην περιοχή μας γίνονται έργα καθοριστικά για την ανάπτυξη και ανασυγκρότηση της περιοχής και κατ' επέκταση της χώρας".

"Πόση σχέση όμως έχουν όλα αυτά με την άσχημη πραγματικότητα που βιώνουν η εργατική τάξη, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής μας;" - επισημαίνει η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ, η οποία σχολιάζει σχετικά με τις συγκεκριμένες εξαγγελίες του υπουργού:

Πρώτον, τα έργα δεν είναι ενταγμένα σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και στήριξης των τομέων, όπως η γεωργία, η βιομηχανία, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεύτερον, δεν είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου παρέμβασης για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων. Αχελώος... δημαγωγίας

Οσα έργα ξεκίνησαν ή εξαγγέλθηκαν για ακόμη μια φορά - τονίζει η ανακοίνωση - δεν εξασφαλίζουν μια αναπτυξιακή πορεία της Θεσσαλίας προς όφελος των κατοίκων της. Δε διασφαλίζουν την προστασία του θεσσαλικού κάμπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το έργο εκτροπής των υδάτων του άνω ρου του Αχελώου.

Τα έργα κεφαλής, τα οποία και αυτά καθυστερούν - ακόμα και αν ολοκληρωθούν - θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Χωρίς τα φράγματα στη Θεσσαλία (Πύλης, Μουζακίου) και τα εγγειοβελτιωτικά έργα στον κάμπο - που ούτε καν τα σκέφτεται η κυβέρνηση - δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί και το μικρό μέρος των υδάτων που προβλέπεται να εκτραπούν προς τη Θεσσαλία.

Επίσης δε θα εμπλουτιστούν τα υπόγεια νερά και με την έλλειψη ολοκληρωμένων αντιπλημμυρικών έργων θα χειροτερεύσει η σημερινή κατάσταση. Χώρια που ορισμένα από αυτά τα έργα εξαγγέλλονται σε κάθε προεκλογική περίοδο τα τελευταία χρόνια (όπως φράγμα Σμοκόβου, Κάρλα κλπ.).

Ο κ. υπουργός, για να κρύψει την έλλειψη συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της περιοχής πρόσθεσε μια ακόμα εξαγγελία, του ενιαίου φορέα διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας.

Δεν ξεγελούν το λαό

Η προεκλογικού τύπου επίσκεψη του κ. Λαλιώτη και το περιεχόμενο των δηλώσεών του - επισημαίνει η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ - είχε εκτός των άλλων ως στόχο και τη στήριξη των κυβερνητικών δημάρχων και νομαρχών που συνωστίζονταν πίσω του κατά την περιοδεία του.

Ανησυχεί η κυβέρνηση για την τύχη τους στη Θεσσαλία.

Οι αγώνες των αγροτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μαθητών, των εκπαιδευτικών, των άλλων κοινωνικών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, επιδρούν θετικά στη λαϊκή συνείδηση και σίγουρα θα εκφραστεί η γενική δυσαρέσκεια τόσο για τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, όσο και για την πολιτική των κυβερνητικών δημάρχων και νομαρχών, που "βάζουν πλάτη" για να περάσει αυτή η πολιτική σε βάρος του εργαζόμενου λαού της Θεσσαλίας και μέσα από την Αυτοδιοίκηση.

Τέτοιου είδους φιέστες, που εκτός των άλλων υποτιμούν τη νοημοσύνη του λαού, όχι μόνο δε θα τον ξεγελάσουν, αντίθετα θα δυναμώσουν την προσπάθειά του για να βγει μέσα από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ένα μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το λαό μας. Καλούμε το θεσσαλικό λαό και τους φορείς του - καταλήγει η ανακοίνωση - να απορρίψουν τις ξεπερασμένες μεθόδους αποπροσανατολισμού του λαού που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση, να συντονίσουν τη δράση τους, να αναπτύξουν τους αγώνες τους για τη διεκδίκηση μιας πραγματικά αναπτυξιακής πολιτικής προς όφελος των κατοίκων της Θεσσαλίας.

"ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ"
Για Αυτοδιοίκηση στο πλευρό των εργαζομένων

Μεγάλη συγκέντρωση το βράδυ της Τετάρτης, με ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Ν. Παπακωνσταντίνου και μέλη διοικήσεων συνδικάτων

Συσπείρωση, συγκρότηση μετώπου και ενίσχυση του εργατικού κινήματος, ήταν το μήνυμα της λαϊκής συγκέντρωσης που διοργάνωσε η "Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου", την Τετάρτη το βράδυ, στην πλατεία Ανοιξης.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τις παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων και συνδικάτων της Αθήνας. Ο Γιώργος Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, επισήμανε ότι το "αντιεργατικό νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση κατεδαφίζει θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης, όπως είναι το 8ωρο. Αυτές οι ρυθμίσεις για τον εργάτη σημαίνουν λιγότερα λεφτά, μεγαλύτερη εκμετάλλευση".

Ο Μήτσος Αθανασόπουλος,μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας αναφέρθηκε "στην ανεργία (που έχει ξεπεράσει το 10%), στο αντιλαϊκό νομοσχέδιο, στις ευθύνες των κομμάτων που συμμετείχαν στον κοινωνικό διάλογο, αλλά και ορισμένων ηγετικών στελεχών του συνδικαλιστικού κινήματος". Στη συνέχεια, τόνισε την ανάγκη "σε αυτές τις εκλογές να αναδειχτούν κομμουνιστές δήμαρχοι, που θα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων".

"Να αντισταθούμε σε αυτή τη νέα μορφή δουλεμπορίου. Η ΓΣΕΕ έπρεπε να απορρίψει το νομοσχέδιο αντί να το κουβεντιάζει. Απαιτούμε καλύτερες συλλογικές συμβάσεις και συνθήκες εργασίας", είπε ο Παναγιώτης Φωτεινάκης εκπρόσωπος του Σωματείου Σιδηροδρομικών "Πελοποννησιακός".

Στη συνέχεια της συγκέντρωσης μίλησε ο Γιώργος Πέρρος από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων, ο οποίος είπε: "Η νέα γενιά βιώνει ήδη τη μερική απασχόληση. Είναι υποχρέωσή μας να αγωνιστούμε, να συσπειρωθούμε και να ενισχύσουμε το ταξικό κίνημα".

Για το ρόλο του Δήμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μίλησε ο Πέτρος Γρατσάνης από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση με το "έκτρωμα" που προωθεί θέλει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ΕΕ, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, των βιομηχάνων και των ΜΜΕ. Χρειαζόμαστε δημάρχους που θα αντιστέκονται, θα βρίσκονται στο πλευρό των εργαζομένων και θα παίρνουν θέση στα προβλήματά τους". Ο Π. Γρατσάνης αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου σχετικά με τα πολιτικά δικαιώματα των εργαζομένων και τις απεργίες: "Βάζουν βέτο στο δικαίωμα των εργαζομένων να συνδικαλίζονται και να απεργούν. Η κυβέρνηση εκτός από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, τα ΜΑΤ, τώρα χρησιμοποιεί και τα δικαστήρια, για να μείνει πιστή στις επιταγές της ΕΕ".

Στη μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) σε ανώνυμη εταιρία, αναφέρθηκε ο Μανώλης Δανδουλάκης,γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζόμενων στον ΟΣΚ. "Η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ είναι ευθύνη και του Δήμου. Η νέα ρύθμιση για τον ΟΣΚ προβλέπει την πώληση μελετών για τα σχολεία στους χρήστες, δηλαδή τους γονείς. Ζούμε πολύ άγριες εποχές. Η μόνη λύση είναι συσπείρωση και αγώνας", είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Δανδουλάκης.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου

Τη συγκέντρωση έκλεισε ο υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου Ν. Παπακωνσταντίνου,της "Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου", ο οποίος παρότρυνε το λαό του Ζωγράφου να κάνει ένα βήμα μπροστά και να πει ΟΧΙ σε ένα δήμο φορομπήχτη, επιχειρηματία και κυβερνητικό τοποτηρητή, αλλά να παλέψει για ένα δήμο που θα αποτελεί μετερίζι για μια καλύτερη ζωή. "Οι εργαζόμενοι παράγουν τον κοινωνικό πλούτο της χώρας μας και αυτούς πρέπει να στηρίξουμε. Στη σημερινή συγκέντρωση προσκαλέσαμε εκείνα τα σωματεία που δεν κάνουν εκπτώσεις στα δικαιώματα των εργατών".

Οσο για τη δράση των άλλων δημοτικών παρατάξεων στο Δήμο Ζωγράφου, ο Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε: "Οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις είναι στυλοβάτες της κυρίαρχης πολιτικής, υποστηρίζουν ότι τα προβλήματα των εργαζομένων δεν αφορούν το Δήμο. Εκφράζουν την αντίληψη χαμοζωής για τους βιοπαλαιστές. Ψήφισαν υπέρ της αύξησης τροφείων στους παιδικούς σταθμούς στο Δήμο μας και συζητούν για μείωση μισθών και αλλαγή εργασιακών σχέσεων. Αυτοί οι "φιλεύσπλαχνοι" είναι οι στυλοβάτες μιας βάρβαρης και απάνθρωπης πολιτικής". Και κατέληξε: "Να στρατευτούμε όλοι, ώστε να φτάσει σε κάθε Ζωγραφιώτη το μήνυμα για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση διεκδικητική, μαχητική. Αν υπήρχαν αγωνιστές δήμαρχοι η κατάσταση θα ήταν διαφορετική, ανθρώπινη".

Πολλαπλοί εμπρησμοί στη Θεσσαλονίκη

Το ενδεχόμενο συντονισμένης και καλά σχεδιασμένης εμπρηστικής ενέργειας εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Θεσσαλονίκης, που χτες το μεσημέρι, ξαφνικά και μέσα σε διάρκεια μισής ώρας είδαν να εκδηλώνονται πυρκαγιές σε 12 σημεία. Το ενδεχόμενο ισχυροποιείται και από το γεγονός ότι όλη την ημέρα χτες έπνεαν ισχυροί άνεμοι στη Θεσσαλονίκη. Οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο μετά το απόγευμα. Ολες εκδηλώθηκαν σε αγροτικές περιοχές και έκαψαν ξερά χόρτα, σε μεγάλες όμως εκτάσεις. Συγκεκριμένα εστίες φωτιάς εκδηλώθηκαν στη βιομηχανική περιοχή Θεσσαλονίκης κοντά στο εργοστάσιο της "Βιτρουβίτ" προς Αγχίαλο και Εδεσσα. Επίσης στην περιοχή του Αγ. Βασιλείου, με κατεύθυνση προς το Χορτιάτη, στη Σίνδο, στην περιοχή του Αεροδρομίου "Μακεδονία", στα Διαβατά, το Καλοχώρι, στη Μαγνησία, στο Σχολάρι και στο 12ο χιλ. Θεσσαλονίκης - Κιλκίς.

Τέλος πυρκαγιές ξέσπασαν στις Σέρρες, στην αγροτική περιοχή του Γαζώρου και στη Χαλκιδική, σε Ποτίδαια και Νέα Πλάγια. Στα σημεία της φωτιάς επενέβησαν άμεσα δυνάμεις της Πυροσβεστικής, όμως λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν όλη μέρα χτες, το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο. Αναγκαία κρίθηκε και η ρίψη νερού από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα που σταθμεύουν στη Θεσσαλονίκη. Τελικά οι φωτιές τέθηκαν υπό έλεγχο, όμως όλη τη νύχτα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης.

Ο υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου, Νίκος Παπακωνσταντίνου

Δυναμική συγκέντρωση στον Τύρναβο

Μεγάλη απήχηση είχαν οι θέσεις του ΚΚΕ στους κατοίκους του Τυρνάβου Λάρισας, στην προχτεσινή μεγάλη συγκέντρωση. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Χρήστος Χαλκιάς,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τόνισε την ανάγκη να αντισταθεί ο λαός της περιοχής στην εγκατάσταση του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στην περιοχή του Τυρνάβου. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ο λαός της περιοχής να ψηφίσει τον αγωνιστή υποψήφιο δήμαρχο Χρήστο Κιτσίδη.

Επίσης, σε καθημερινή βάση συνεχίζονται οι περιοδείες του αγωνιστή υποψήφιου νομάρχη Λάρισας Γιάννη Παττάκη,στα χωριά και τις περιοχές του νομού. Σε κάθε χωριό, γίνονται συσκέψεις και συγκεντρώσεις, μέσα από τις οποίες φαίνεται η απήχηση της αγωνιστικής πολιτικής που εκφράζει ο Γ. Παττάκης όχι μόνο στον αγροτικό πληθυσμό, αλλά και στα ευρύτερα στρώματα του λαού, όπου δείχνουν όλοι αποφασισμένοι να εκλέξουν αγωνιστή νομάρχη. Και όπως λένε και οι κάτοικοι του νομού θα τον εκλέξουν.

Περιοδείες του Γ. Παττάκη έχουν προγραμματιστεί σε καθημερινή βάση σε όλο το νόμο μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ