Ολοι στη μάχη. Καμιά επανάπαυση. Τώρα!
Σ' αυτές τις έξι λέξεις μπορεί άνετα να συμπυκνωθεί το μήνυμα που στέλνουν μέσα από τη 12η Συνδιάσκεψή τους οι κομμουνιστές της Αθήνας, τα μέλη και τα στελέχη της πιο μεγάλης και πιο άμεσα στο κέντρο των εξελίξεων, Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ. Ενα μήνυμα αντάξιο ακριβώς του ιστορικού φορτίου, που βρίσκεται πίσω από αυτά τα τρία γράμματα: ΚΟΑ.
Το διήμερο της συνδιάσκεψης ήταν εξαιρετικά πλούσιο σε θέσεις, τοποθετήσεις, εκτιμήσεις, κριτική, προτάσεις, οι οποίες τελικά συμπυκνώθηκαν σε μία απόφαση, τέτοια που θέτει σε κατάσταση μάχης το σύνολο των κομματικών δυνάμεων - όχι μόνο γιατί η παράδοση της ΚΟΑ το απαιτεί, αλλά γιατί η πραγματικότητα που βιώνουν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα το επιβάλλουν. Ετσι ώστε η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική και οι εκφραστές της να βρουν απέναντί τους ένα ρωμαλέο κίνημα αντίστασης, αντεπίθεσης, μα πολύ περισσότερο, ένα μέτωπο κοινωνικών - πολιτικών δυνάμεων, λαϊκό, δημοκρατικό, με χωρίς ψευδαισθήσεις προσανατολισμό, κόντρα στον πραγματικό εχθρό, τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό.
Η φράση του Μήτσου Ζάχαρη, γραμματέα της ΚΟΑ και μέλους του ΠΓ, στο κλείσιμο των εργασιών, "γι' αυτό για μας δεν υπάρχουν διακοπές", είναι χαρακτηριστική. Οχι μόνο γιατί κατέδειξε το μέγεθος της ανάγκης, αλλά ίσως περισσότερο, γιατί αντικατόπτρισε αυτό που σαν αγωνία έβγαινε από το σύνολο, σχεδόν, των ομιλιών: Τι θα κάνουμε, πρακτικά, άμεσα, οργανωμένα, συγκροτημένα, αποτελεσματικά, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ιστορικής σημασίας πολυμέτωπη επίθεση στην εργατική τάξη, στις κατακτήσεις και τα δικαιώματά της; Τι θα κάνουμε για το 8ωρο, τι θα κάνουμε για τις συλλογικές συμβάσεις, τι θα κάνουμε για την κοινωνική ασφάλιση, τι θα κάνουμε για τα δημοκρατικά δικαιώματα, τι θα κάνουμε για τους σχεδιασμούς που θέλουν την ευρύτερη περιοχή πεδίο πολεμικών επιχειρήσεων; Τι θα κάνουμε για ...μύρια όσα άλλα προβλήματα γεννά η πραγματικότητα της Νέας Τάξης, της γενικευμένης επίθεσης του κεφαλαίου; Κι ακόμα, πιο ειδικά, τι θα κάνουμε απέναντι στην πρόκληση του σημερινού πρωθυπουργού που προδιαγράφει το αποτέλεσμα των προσεχών δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών ως επικύρωση της κυβερνητικής πολιτικής;
Κρατήσαμε τη φράση ενός παλαίμαχου συντρόφου: "Ο Σημίτης διαπιστώνει ότι υπάρχει διακομματικό ρεύμα υπέρ της ΟΝΕ. Να απαντήσουμε λοιπόν. Πιο πολύ, πιο ανοιχτά στο κόσμο. Ξέρουμε ήδη, το διαπιστώνουμε καθημερινά: Ριζοσπαστικοποιούνται μάζες εργαζομένων. Ολοι στις "ντάπιες" για το ψηφοδέλτιο της αντίστασης". Το νόημα αυτής της φράσης νομίζουμε ότι ήταν και το μήνυμα που πέρασε από το σύνολο των ομιλιών και εκφράστηκε στην πολιτική απόφαση.
Η ΚΟΑ δεν έφτασε στην 12η Συνδιάσκεψή της σαν να ήταν κάποιος περίπατος. Η εισηγητική ομιλία του Δ. Ζάχαρη,μέλους του ΠΓ και γραμματέα της απερχόμενης Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ, περιείχε μια πυκνή εικόνα αυτής της πορείας, ειδικά του τελευταίου διμήνου. Εκατοντάδες στελέχη στο διάστημα αυτό ανταποκρίθηκαν σε ένα σύνολο ιδιαίτερα σύνθετων καθηκόντων (από την οργάνωση και διεξαγωγή των εκλογοαπολογιστικών συνελεύσεων, στις παράλληλες διεργασίες στο συνδικαλιστικό κίνημα, στις μάχες στα μέτωπα που άνοιγε η κυβερνητική πολιτική και ταυτόχρονα στην προετοιμασία της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών). Η Οργάνωση έδειξε ότι μπορεί να ανταποκρίνεται στο σύνολο αυτών των καθηκόντων.
Ειδικά για την εκλογική προετοιμασία, έγινε η εκτίμηση ότι: Περιοδείες, συσκέψεις, συγκεντρώσεις και επαφές γίνονται καθημερινά. Δεν έχει, βέβαια, προσανατολιστεί ακόμα το σύνολο των δυνάμεων σ' αυτή τη δουλιά, αλλά ταυτόχρονα είναι βέβαιο πως ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο έγκαιρα προετοιμασμένη η Οργάνωση για να δώσει μια τέτοια ιδιαίτερα δύσκολη και σύνθετη μάχη. "Να μη χαλαρώσουμε τον επόμενο ένα, ενάμιση μήνα, για να μπορέσουμε να μετρήσουμε θετικά αποτελέσματα και στις 11 και 18 του Οκτώβρη",είπε ο εισηγητής.
Για το περιβάλλον μέσα στο οποίο δρα η Οργάνωση, σε σχέση με την επίθεση της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις, όπως αυτή εντάσσεται στη γενικότερη επίθεση του κεφαλαίου, ο Δ. Ζάχαρης σημείωσε ότι "υπάρχει μεγάλη ανησυχία ανάμεσα στους εργαζόμενους για το τι θα συμβεί. Ομως ακόμα ένα μεγάλο κομμάτι δεν κατανοεί αυτή την επίθεση και το νομοσχέδιο που προωθείται σαν ταφόπλακα σε στοιχειώδη δικαιώματα και κατακτήσεις. Το θεωρεί απλά σαν ένα ακόμη μέτρο που μπορεί να χειροτερέψει τη ζωή του". Η εκτίμηση αυτή φορτώνει τους κομμουνιστές με άμεσα και μεσοπρόθεσμα καθήκοντα. Για παράδειγμα, μια πρώτη απάντηση μαζική και μαχητική πρέπει να δοθεί στη συγκέντρωση του ΕΚΑ αύριο, 16 Ιούλη, και στην απεργία της 23ης Ιούλη.
Το καθήκον δεν είναι μόνο αυτό. Στόχος είναι: Σε κάθε δήμο, σε κάθε εργατογειτονιά, σε κάθε κλάδο, να συγκροτήσουμε άμεσα μόνιμες επιτροπές υπεράσπισης των εργατικών δικαιωμάτων. Σ' αυτές χωράνε οι πάντες: Εργατικά σωματεία, σύμβουλοι, δήμαρχοι, συνδικαλιστές, νομικοί κ.ά. Αποστολή αυτών των επιτροπών, τονίστηκε, πρέπει να είναι όχι απλά η ενημέρωση και ο συντονισμός σε κινητοποιήσεις, αλλά να είναι το αποκούμπι του κάθε εργάτη που θίγεται από αυτά τα μέτρα. Σε σχέση μ' αυτό το στόχο τέθηκαν και άμεσα, συγκεκριμένα καθήκοντα για τις βασικές εργατικές γειτονιές.
Επισημάνθηκε ιδιαίτερα η απόφαση του Αρείου Πάγου να απαγορέψει τη σύσταση πολιτικής οργάνωσης σε χώρο δουλιάς. Τονίστηκαν τα καθήκοντα που αφορούν την ετοιμότητα, την επαγρύπνηση της Οργάνωσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης που πάει να διαμορφωθεί.
Ειδικές αναφορές έγιναν από την εισηγητική ομιλία για το ρόλο των κλαδικών Οργανώσεων και το δέσιμο της δουλιάς τους για τα εργατικά δικαιώματα με τα καθήκοντα της εκλογικής μάχης, για το πώς κάθε δράση θα οδηγεί στο αποτέλεσμα της έμπρακτης καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής.
Ξέχωρη αναφορά έγινε και για τις εξελίξεις στο ΣΥΝ, στο ξεσκέπασμα του ρόλου του, σαν ζήτημα που απεγκλωβίζει απλούς λαϊκούς ανθρώπους από την όποια επίδραση μπορεί να τους ασκεί. Η ένταση της δικής μας δουλιάς σ' αυτή την κατεύθυνση, της αποκάλυψης του ρόλου και της δράσης του, πρέπει να είναι τέτοια που "ό,τι θετικό στοιχείο υπάρχει να το τραβά στις κινήσεις μας".
Τελευταίο, όχι σε σημασία, ζήτημα που θίχτηκε ήταν η δουλιά για το Μέτωπο. Αναφέρθηκε ότι το τελευταίο κύρια διάστημα γίνεται μια προσπάθεια να εκτιμάται η δουλιά και να προσανατολίζεται η δράση με βάση αυτό το κύριο πολιτικό καθήκον, την οικοδόμηση του Μετώπου. Συγχύσεις υπάρχουν ακόμα, περισσότερο από άγνοια των θέσεων του Κόμματος, διαπίστωση που προσανατολίζει ανάλογα και την καθοδηγητική δουλιά στο επόμενο διάστημα.
Τον πλούτο που αναδείχτηκε μέσα από το σύνολο των ομιλιών, εντόπισε στην αρχή της παρέμβασής της η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,που παρακολούθησε τις εργασίες της Συνδιάσκεψης μαζί με έναν μεγάλο αριθμό μελών της ΚΕ και του ΠΓ, καθώς επίσης και τον επίτιμο Πρόεδρο του Κόμματος, Χ. Φλωράκη.
Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης, σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα, πιστοποίησαν μια βελτίωση, μια ανοδική πορεία της Οργάνωσης. Εδειξαν ότι υπάρχει σημαντικό δυναμικό και ότι έχει αρχίσει ένας ουσιαστικός προσανατολισμός για καλύτερη καθοδήγηση της δουλιάς, με ποιότητα και γενίκευση της πείρας.
Η Γενική Γραμματέας της ΚΕ στάθηκε ιδιαίτερα σε πλευρές της δουλιάς της Οργάνωσης που χρειάζονται βελτίωση, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να αξιοποιούνται όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις, να είναι πιο επιτελική η καθοδηγητική δουλιά, να εκφραστεί στην πράξη περισσότερο το ενιαίο των θέσεών μας και της δράσης μας. Δεν είναι οργανωτικό πρόβλημα, είπε χαρακτηριστικά. Είναι θέμα προσανατολισμού. Οι θέσεις μας έχουν μια ενιαία αντίληψη και έτσι πρέπει να εκρφάζεται και η καθοδηγητική δουλιά. Ανέφερε ως χαρακτηριστικά τη σύνδεση που πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στη δημοτική δουλιά και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, όχι μόνο όπως αυτή εκφράζεται στενά στους δήμους, αλλά, για παράδειγμα, και σε σχέση με την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Η, την απόφαση του ΣτΕ, που επιτρέπει την ίδρυση πανεπιστημίων από την Αυτοδιοίκηση, θέμα που, όπως είπε, πρέπει να γίνει "πρώτο ζήτημα για τη δημοτική δουλιά".
Σε ό,τι αφορά το άνοιγμα της δουλιάς των Οργανώσεων, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε πως τίποτα δεν πρέπει να είναι μόνο καμπανιακό. Χρειάζεται, είπε, σχεδιασμός. Τόνισε, για παράδειγμα, τη δουλιά που πρέπει να γίνεται ειδικά στη σπουδάζουσα νεολαία, "την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης". "Από εκεί, είπε, πρέπει να ξεκινήσει η δουλιά για την εργατική τάξη". Ως καθήκον που πρέπει να περνά παντού σ' όλους τους σχεδιασμούς και τις εκφράσεις της δουλιάς των κομμουνιστών, τόνισε την πάλη για ό,τι αφορά τα ζητήματα του χρόνου εργασίας. Ο νόμος που προωθείται, τόνισε, δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση της εργατικής τάξης. Και αυτή η αντίδραση πρέπει να εκφραστεί.
Ως πρώτο, άμεσο καθήκον ανέφερε τη δουλιά για τις δημοτικές εκλογές. Είναι, είπε, ένα έδαφος που καλλιεργεί και τη δουλιά του Μετώπου. Οχι εκλογικίστικα. Η μάχη, συνέχισε, δε δίνεται τις τελευταίες 20 μέρες. Πρέπει να δίνουμε σήμερα ήδη τη μάχη της ψήφου σε όλα τα μέτωπα. Η γραμμή της συσπείρωσης που προωθούμε θα φέρει και ψήφους. Παλεύουμε να κατακτήσουμε και θέσεις. Είναι και αυτό ένας δείκτης της δουλιάς μας. Πρέπει να πάρουμε μέτρα ώστε όλες μας οι δυνάμεις να έχουν ένα ενιαίο μοτίβο προπαγάνδας: "Μαύρο" στους συνδυασμούς που στηρίζουν ουσιαστικά την κυβερνητική πολιτική. "Ναι" στους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ.
Αναφερόμενη ειδικότερα στο θέμα των συνεργασιών υπενθύμισε: Εχουμε κάνει καθαρό για ποιους λόγους δεν κάνουμε πολιτική συνεργασία με άλλα κόμματα. Ομως πηγαίνουμε στη βάση των άλλων κομμάτων. Με κριτήρια. Γίνονται διεργασίες στα άλλα κόμματα. Κι από αυτούς που ανήκουν σε άλλα κόμματα θα χτιστεί το Μέτωπο. Να κάνουμε άνοιγμα σ' αυτό τον κόσμο με κατεύθυνση και σχέδιο.