ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεταπτυχιακά συντήρησης για... χημικούς

Με τη Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης αποφάσισε να ασχοληθεί το Τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,οργανώνοντας μεταπτυχιακό τμήμα στη Συντήρηση Αρχιτεκτονικών Μνημείων και Εργων Τέχνης. Το τμήμα φυσικά δεν αφορά στους Συντηρητές Αρχαιοτήτων, διότι αυτοί δεν έχουν πρώτο πτυχίο από Ανώτατο Ιδρυμα, αλλά από το ΤΕΙ. Αφορά στους απόφοιτους γενικά των θετικών επιστημών, οι οποίοι, όμως, δεν είναι συντηρητές και πολύ περισσότερο δεν έχουν βασικές σπουδές στη συντήρηση.

Το ΑΠΘ για να οδηγηθεί σε αυτή την πρωτοβουλία δηλώνει ότι έλαβε υπόψη του το αίτημα της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Ορους να ιδρυθεί Τμήμα Συντηρητών. Και απορούμε διότι το αίτημα η Συντήρηση να είναι τμήμα της Ανώτατης Εκπαίδευσης με δυνατότητα μεταπτυχιακών σπουδών και εκπόνησης διδακτορικής διατριβής,δεν είναι κατ' αρχήν αίτημα της Ιεράς Επιστασίας, που δεν είναι και η καθ' ύλην αρμόδια, άλλωστε, να έχει τέτοια αιτήματα, αλλά του κλάδου των Ελλήνων συντηρητών και συνεπικουρείται από σχετικά διεθνή και ευρωπαϊκά ντοκουμέντα, όπως το Κείμενο της Παβία (Οκτώβριος 1997).

Αλλά το ΑΠΘ "για πολλούς λόγους δεν έκρινε σκόπιμο" όπως δηλώνει, να ιδρύσει προπτυχιακό τμήμα, αλλά έκρινε πιο σκόπιμο να ιδρύσει μεταπτυχιακό για όσους έχουν ένα "ισχυρό φυσικοχημικό background". Οι πολλοί λόγοι δεν αναφέρονται, στο μεταξύ είναι γνωστό ότι η Κοινότητα κινεί τέτοια κονδύλια, από τα οποία παίρνει και το ΕΜΠ, χωρίς να θεωρείται αυτονόητη η ενημέρωση των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟ.Οσο για το Αγιον Ορος είναι γνωστή η εμπλοκή που επιδιώκει να έχει σε θέματα διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς ζητώντας τη διαχείριση κονδυλίων για τέτοιο έργο, δίχως την αναγκαία εποπτεία του ΥΠΠΟ.

Ζητάει, λοιπόν, το ΑΠΘ από το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού να διαθέσει τα εργαστήριά του για να ειδικευτούν στη συντήρηση εικόνων οι σπουδαστές που δεν είναι συντηρητές. Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε συνεργασία με την Αγγλία, Γαλλία, Βέλγιο, αλλά όχι και με τους Ελληνες συντηρητές που διδάσκουν στο Τμήμα Συντήρησης του ΤΕΙ ούτε με την αρμόδια Διεύθυνση του ΥΠΠΟ.Ουδείς γνωρίζει το πρόγραμμα σπουδών και το διδακτικό προσωπικό.

Το γεγονός καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και οΣύλλογος Αποφοίτων Συντηρητών του ΤΕΙ, ως υπονομευτικό του αιτήματος η Συντήρηση Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης να είναι ανώτατης εκπαίδευσης. Εξάλλου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού αρνήθηκε να παραχωρήσει τα εργαστήριά του,ενώ σχετική απάντηση έστειλε και η Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ,τονίζοντας ότι τα εργαστήρια συντήρησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας δεν είναι εκπαιδευτικοί χώροι, ούτε οι συντηρητές έχουν εκπαιδευτικό ρόλο. Αλλωστε το αίτημα του ΑΠΘ αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται το πρόγραμμα σπουδών. Το περίεργο είναι ότι η 10η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με χώρο ευθύνης το Αγιο Ορος, δέχτηκε να παραχωρήσει εργαστήρια και συντηρητές!

Δ. ΜΥΡΙΛΛΑ

Θεατρικός λόγος

Από τα Γιάννενα ξεκινά τη μεγάλη φετινή του περιοδεία το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.Σήμερα (9.30μμ) στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ θα παρουσιάσει την κωμωδία του Γιώργου Θεοτοκά "Το παιχνίδι της τρέλλας και της φρονιμάδας".Το έργο, γραμμένο το 1947, παίρνει αφορμή το γνωστό δημοτικό τραγούδι "Του Μαυριανού και της αδελφής του" και δίνει την ευκαιρία στο συγγραφέα να μιλήσει για τη σχέση του Ελληνα με τον πολιτισμό και την ιστορία του. Σκηνοθεσία Νίκος Χατζηπαππάς,σκηνικά - κοστούμια Γιώργος Ασημακόπουλος,μουσική Γιώργος Μπουντουβής,χορογραφίες Κατερίνα Μήτσιου.Παίζουν: Μιχάλης Μπίζιος, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Θανάσης Σκαρλίγκος, Βασίλης Σιάφης, Κώστας Γαλανάκης, Φίλιππος Σοφιανός κ. ά. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις σε χωριά των Νομών Ιωαννίνων, Αρτας και σε δήμους της Ηπείρου, ενώ στις 19 Αυγούστου "Το παιχνίδι της τρέλλας και της φρονιμάδας" θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο.

  • Μετά την πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας παρουσιάζει τις "Νεφέλες" του Αριστοφάνη σήμερα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και το Σάββατο στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Η παράσταση ανεβαίνει σε ελεύθερη απόδοση Ανδρέα Βουτσινά, Ελένης Τριανταφυλλάκη - Πήττα,σκηνοθεσία Ανδρέα Βουτσινά,σκηνικά - κοστούμια Τίτις Κυριακίδου,μουσική απόδοση χορικών Βασίλη Δημητρίου,χορογραφίες Ερσης Πήττα και μουσική διδασκαλία Αίγλης Χαβά - Βάγια.
  • Αύριο, την Παρασκευή και την Κυριακή (9μμ) στο Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών (Θόλου 5, Πλάκα), θα παρουσιαστούν "Οι Ρήτορες" του Χριστόφορου Χριστοφή,σε μορφή δραματοποιημένου αναλογίου. Παίζουν οι: Ολγα Τουρνάκη, Χρήστος Τσάγκας, Παναγιώτης Ζαγανιάρης,σε σκηνοθετική επιμέλεια του συγγραφέα, μουσική επένδυση Χρήστου Παπαγεωργίου,σκηνική επέμβαση Ηλία Λεδάκη και φωτισμούς Κατερίνας Μαραγκουδάκη.
Συναυλία ζωής κι ελπίδας

Τη μουσική και το τραγούδι, που αγγίζει τους νέους, αλλά και κάθε άνθρωπο με ευαισθησία, διάλεξε η θεραπευτική κοινότητα "Παρέμβαση" για να στείλει το μήνυμα του αγώνα της ενάντια στα ναρκωτικά. Η "Παρέμβαση" είναι ο διοργανωτής της συναυλίας, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή (19/7), στο θέατρο Λυκαβηττού, στην οποία θα συμμετέχουν οι Πέτρος Γαϊτάνος, Αναστασία Μουτσάτσου, Γιάννης Σαββιδάκης και Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Στόχος της συναυλίας είναι η οικονομική ενίσχυση της "Παρέμβασης", της οποίας τα έξοδα υπερβαίνουν κατά πολύ την κρατική επιχορήγηση, καθώς και η ενημέρωση του κόσμου για το πρόγραμμα της κοινότητας. Στη διάρκεια των 7 χρόνων από την ίδρυσή της, η "Παρέμβαση" έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό χρηστών, η πλειοψηφία των οποίων κατάφερε να απεξαρτηθεί (73%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΘΕΑ). Με την ενεργό συμμετοχή της οικογένειας, με προγράμματα επανένταξης, με ηθική και ψυχολογική στήριξη, με εξειδικευμένο προσωπικό, η "Παρέμβαση" απέδειξε πως το πρόβλημα των ναρκωτικών μπορεί να αντιμετωπιστεί, αν υπάρχει θέληση, ενημέρωση και διαρκής προσπάθεια. Αυτό, άλλωστε, το βλέπει κανείς ζωντανά στα μάτια πολλών πρώην χρηστών, που με τη βοήθεια της θεραπευτικής κοινότητας κατάφεραν να επανέλθουν ενεργά στη ζωή.

"Γαλάτεια" στο Θέατρο Αναβρύτων

Την Παρασκευή, 17 Ιουλίου, θα ξεκινήσει το "Αθμόνιο Θέατρο" τις παραστάσεις του στο Θέατρο Αναβρύτων, στο Μαρούσι με τη "Γαλάτεια" του Σπυρίδωνος Βασιλειάδη, που πέθανε στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, σε ηλικία μόλις 29 χρόνων (1845-1874). Εργο βασισμένο στο μύθο του Πυγμαλίωνα, που δίνει ζωή στο άγαλμα της Γαλάτειας, υμνεί τον έρωτα και τη δύναμη της αδελφικής φιλίας, συνδυάζοντας στοιχεία δημοτικής ποίησης και αρχαίας ελληνικής τραγωδίας. Η "Γαλάτεια" θα παρουσιαστεί σε απόδοση Ιωάννας Κλεφτογιάννη, σκηνοθεσία Λεωνίδα Λοϊζίδη, σκηνικά - κοστούμια Λαλούλας Χρυσικοπούλου, μουσική Χρήστου Λεοντή κι επιμέλεια κίνησης Ρένας Καμπαλάδου. Παίζουν οι: Αταλάντη Κλαπάκη, Δημήτρης Πέπας, Κοσμάς Σταύρου, Παντελής Καψάλης, Κώστας Λεβαντής. Οι παραστάσεις, που δίνονται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Αμαρουσίου, θα διαρκέσουν έως τις 26 Ιουλίου.

Η Πανελλήνια Ενωση Λογοτεχνών προκηρύσσει τον 17ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης, Διηγήματος, Μυθιστορήματος, Δοκιμίου και Θεατρικού Εργου. Επίσης, προκηρύσσει τον 1ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 2629.239, 6742.379, 6434.838.

Ταξίδι στις Οινούσσες των προσφύγων

Οι Οινούσσες, μία συστάδα εννέα νησιών στο Ανατολικό Αιγαίο, στο στενό που χωρίζει τη Χίο από τη Χερσόνησο της Ερυθραίας, είναι γνωστές για τη ναυτική τους παράδοση. Οι περισσότεροι, όμως, αγνοούν ότι στις Οινούσσες εγκαταστάθηκε ένα μεγάλο ποσοστό προσφύγων της Μικράς Ασίας. Ευκαιρία για ένα ενδιαφέρον ταξίδι στις Οινούσσες των Μικρασιατών είναι το βιβλίο του ιστορικού Νίκου Ανδριώτη "Το μικρό ταξίδι - η άφιξη και η εγκατάσταση των Μικρασιατών προσφύγων στις Οινούσσες". Πρόκειται για την πρώτη από τις μελέτες που έχει αναθέσει το Ναυτικό Μουσείο Οινουσσών σε ειδικούς επιστήμονες, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, για την ανάδειξη της φυσιογνωμίας και της ιστορίας του νησιού.

Μέρος της μελέτης είναι αφιερωμένο στους οικισμούς της Μ. Ασίας που βρίσκονται απέναντι από το νησί, από τους οποίους προήλθαν οι πρόσφυγες των Οινουσσών. Στο βιβλίο γίνεται αναφορά στον πρώτο διωγμό του 1914, στην καταστροφή του 1922, στην άφιξη των Μικρασιατών, στα πρώτα χρόνια εγκατάστασής τους στο νησί και στην ενσωμάτωσή τους στη ζωή του νησιού. Οι γραπτές πηγές για την άφιξη και την εγκατάσταση των προσφύγων είναι λιγοστές και η εικόνα του τόπου προέλευσης των προσφύγων καταγράφεται από το παλαιό δημοτολόγιο της Κοινότητας των Οινουσσών. Η έκδοση περιλαμβάνει παράρτημα με τον κατάλογο των προσφύγων που έλαβαν γεωργικό κλήρο το 1932, συνεντεύξεις προσφύγων, καθώς και φωτογραφίες, σχέδια και χάρτες.

Συνάντηση νέων

Στις Καστανιές του Εβρου, δίπλα στις όχθες του ποταμού Αρδα, για τέταρτη συνεχή χρονιά, πραγματοποιείται από τις 22 - 26 Ιουλίου η "Συνάντηση Νέων - Αρδας '98".Συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, βραδιά ποίησης, έκθεση βιβλίου, επιδείξεις μοτοσικλετών κ.ά. συνθέτουν το πρόγραμμα της συνάντησης, που φιλοδοξεί να γίνει δίαυλος επικοινωνίας, συνεργασίας και αλληλεγγύης των νέων της Βαλκανικής.

Η αυλαία των εκδηλώσεων θ' ανοίξει (22/7) με προβολή από την Κινηματογραφική Λέσχη Ν. Ορεστιάδας (αν και έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα φέτος έχασε τη στέγη της) και ροκ συναυλίες από τοπικά συγκροτήματα. Μεταξύ των καλλιτεχνών, που θα συμμετάσχουν στο πενθήμερο είναι οι Ν. Πορτοκάλογλου, Γ. Κότσιρας, Κ. Μακεδόνας, Δ. Γαλάνη, Γ. Νταλάρας κ.ά., ενώ στις 24/7 διοργανώνεται ποιητική βραδιά με θέμα το χρόνο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ