ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Ιούλη 1998
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Αποπροσανατολίζει τις έρευνες ο υπουργός Δικαιοσύνης

Την κατάλληλη στιγμή βρήκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος,για να επιτεθεί σε όλους αυτούς που αντιπαλεύουν την πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Παίρνοντας αφορμή τη βομβιστική ενέργεια στο χώρο των δικαστηρίων από τους "γνωστούς αγνώστους", οι οποίοι χτύπησαν σε μια κρίσιμη στιγμή που οι εισαγγελικοί λειτουργοί διενεργούν ταυτόχρονα δύο έρευνες, τη μία για τα διαπλεκόμενα και την άλλη για τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ, ο Ε. Γιαννόπουλος έμμεσα, αλλά σαφώς καταφέρθηκε κατά των αγώνων που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Παράλληλα, οι προχτεσινές βομβιστικές ενέργειες στο χώρο των δικαστηρίων της πρώην Σχολής Ευελπίδων έδειξαν για άλλη μια φορά, ότι τα μέτρα προστασίας στο χώρο της Δικαιοσύνης είναι ανύπαρκτα. Οι "γνωστοί άγνωστοι" χτύπησαν σ' έναν ευαίσθητο χώρο και σε μια καθοριστική χρονική στιγμή.

Αν και κατά καιρούς η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει εξαγγείλει διάφορα μέτρα για την ασφάλεια και προστασία των δικαστηρίων, στην ουσία οι χώροι αυτοί είναι ξέφραγο αμπέλι. Ενδεικτικά αναφέρουμε την ένοπλη επίθεση που είχε πραγματοποιηθεί στο κτίριο "16", όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών, στις 28 Ιούνη από την αποκαλούμενη οργάνωση "Κόκκινη Γραμμή", ενώ στις 26 Γενάρη είχε εξουδετερωθεί εκρηκτικός μηχανισμός στο κτίριο "6" των δικαστηρίων. Επίσης, στις 16 Ιούνη εκδηλώθηκε και η δολοφονική απόπειρα εναντίον του Δ. Κουσουρή και των δύο φίλων του ακριβώς απέναντι από την είσοδο των δικαστηρίων.

ΚΚΕ: Προβοκατόρικη δήλωση Γιαννόπουλου

Πάντως, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ απαντώντας στη χτεσινή δήλωση του Ε. Γιαννόπουλου αναφέρει ότι πρόκειται για προβοκατόρικη δήλωση, που στρέφεται ευθέως εναντίον του λαϊκού κινήματος.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει: "H δήλωση του Ευάγγελου Γιαννόπουλου ότι "τα προβλήματα δε λύνονται με βόμβες", εμμέσως αλλά σαφώς προσανατολίζει την έρευνα στο χώρο των αγωνιζόμενων εργαζόμενων που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική. Πρόκειται, επομένως, για δήλωση προβοκατόρικη που στρέφεται ευθέως κατά του λαϊκού κινήματος και στοχεύει στη δυσφήμισή του, όπως κατ' εξακολούθηση και μεθοδευμένα κάνει συνολικά η κυβέρνηση και πιο ειδικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ταυτόχρονα η παραπάνω δήλωση του Ευ. Γιαννόπουλου, είτε το θέλει ο ίδιος είτε όχι, αποπροσανατολίζει τις έρευνες για την ανεύρεση των κάθε φορά βομβιστών και εμπρηστών, άρα, εξ αντικειμένου οδηγεί στη συγκάλυψη των ενόχων για ενέργειες τρομοκρατίας.

Αν η κυβέρνηση και ο υπουργός Δικαιοσύνης ήθελαν να οδηγηθούν στο νήμα που συνδέει τους διάφορους μηχανισμούς τρομοκρατίας, θα έπαιρναν συγκεκριμένα μέτρα και θα στρέφονταν εκεί που πράγματι υπάρχουν αυτοί οι μηχανισμοί. Αυτό, όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά και αξιοποιούν τα διάφορα γεγονότα εμπρησμών ή εκρήξεων για να συκοφαντήσουν το λαϊκό κίνημα".

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Στο μεταξύ η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με χτεσινή της ανακοίνωση αποδοκιμάζει την ενέργεια των "γνωστών - αγνώστων" να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε κτίρια του Πρωτοδικείου Αθηνών και τη συσχετίζει με τις έρευνες που διενεργούνται αυτή την περίοδο.

"Δεν αποτελεί σύμπτωση - αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕ - ότι τέτοιες ενέργειες λαμβάνουν χώρα τη στιγμή που τις δικαστικές αρχές απασχολούν υποθέσεις που αφορούν περιπτώσεις διαφθοράς αστυνομικών και τα λεγόμενα διαπλεκόμενα. Εντεύθεν είναι προφανές, ότι, οι κάτω από τον πέπλο της ανωνυμίας κινούμενοι και βαρύγδουπους τίτλους επικαλούμενοι, σκοπό έχουν να ματαιώσουν την εξιχνίαση των πιο πάνω υποθέσεων και την τιμωρία των ενεχόμενων σ' αυτές".

Αντίθετα, σε χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων των Φυλακών Ανηλίκων του Αυλώνα αποσυνδέει την τοποθέτηση του εκρηκτικού μηχανισμού με την "έρευνα Γεράκη".

Τέλος, "ανησυχητικά φαινόμενα" χαρακτήρισε την τρομοκρατική ενέργεια στο χώρο της Δικαιοσύνης ο προϊστάμενος της Τριμελούς Διοίκησης Πρωτοδικείου Αθηνών, Ι. Χαμηλοθώρης,ενώ ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών και μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες ενδυναμώνουν φοβίες μεταξύ των πολιτών και πλήττουν τους θεσμούς.


ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Δώστε εξηγήσεις...

Για τα λεφτά που δόθηκαν στα τέλη του '97 με τις "τις προγραμματικές συμφωνίες" και για τα λεφτά που "χάνονται" από τη διαχείριση των κονδυλίων του Κοινοτικού Ταμείου, ζητά διευκρινίσεις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Η Κομισιόν επεμβαίνει ενεργά στη διαχείριση του δημόσιου πλούτου από την κυβέρνηση και ζητά εξηγήσεις, τόσο για τα λεφτά που δόθηκαν στα τέλη του 1997 με τις "προγραμματικές συμφωνίες", ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών, μεταξύ 195 ιδιωτικών εταιριών και 10 ΔΕΚΟ, όσο και για τα λεφτά που "χάνονται" από τη διαχείριση των κονδυλίων του Κοινωνικού Ταμείου (ΚΤ) ιδιαίτερα όσον αφορά στην περιβόητη "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση".Δύο αρμόδιοι επίτροποι και οι αντίστοιχες κοινοτικές υπηρεσίες, έχοντας προειδοποιήσει από καιρό την κυβέρνηση για τις επιφυλάξεις των Βρυξελλών σχετικά με τα δύο ανωτέρω μεγάλα "πακέτα", προχωρούν πλέον σε "δραστική" αντιμετώπιση των κυβερνητικών επιλογών. Ιδιαίτερα ο Ιταλός επίτροπος Μ. Μόντι, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, διαμήνυσε με επιστολή του στην κυβέρνηση, ότι οι απαντήσεις της Αθήνας για τις "προγραμματικές συμφωνίες" δεν κρίνονται ικανοποιητικές και απαιτεί, πλέον, πλήρη στοιχεία για όλες τις συμβάσεις με τις ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες θα εξεταστούν κατά περίπτωση και ανάλογα θα καταγγελθούν ή όχι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Προπαγάνδα και υποκρισία

Από την πλευρά του ο αρμόδιος για θέματα εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, Ιρλανδός επίτροπος Π. Φλιν, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα (16-17 του Ιούλη), όπου θα συναντήσει, εκτός των άλλων, και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, μεταφέροντας μια άρνηση για μεταφορά κονδυλίων του Κοινοτικού Ταμείου προς "αλλού" και μια επίπληξη για τη χαμηλότατη "απορροφητικότητα" των αντίστοιχων κονδυλίων του "δεύτερου Πακέτου Ντελόρ" (1993 - 1999).Τα στοιχεία του Π. Φλιν καταδείχνουν περίτρανα ότι όλες οι κυβερνητικές διακηρύξεις για "στρατηγικές" αντιμετώπισης της ανεργίας ή "εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης" είναι σκέτη προπαγάνδα. Και οποιαδήποτε "διόρθωση" δε θα αποσκοπεί παρά στο βόλεμα των "ημετέρων", αφού το ζήτημα είναι να φαγωθούν λεφτά χωρίς απόδοση έργου. Η παρέμβαση της Κομισιόν είναι αυτονόητη στα πλαίσια του υπερ - εργολαβικού ρόλου που αναλαμβάνει σε κάθε έργο, δημόσιες συμβάσεις και υλοποίηση Κοινοτικών Προγραμμάτων, αφήνοντας στην κυβέρνηση τη "νομαρχιακή" επιτήρηση.

Και βέβαια, η "κοινωνική ευαισθησία" που δήθεν επιδεικνύει η Κομισιόν όταν επιπλήττει την κυβέρνηση, είναι σκέτη υποκρισία, αφού όλοι τους αντιμετωπίζουν εχθρικά οτιδήποτε αφορά "κοινωνική δαπάνη". Μόλις χτες έγινε γνωστό ότι μετά από επιμονή Αγγλίας - Γερμανίας και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η Κομισιόν "πάγωσε", μετά από χρόνια, όλα τα κονδύλια του κοινοτικού προϋπολογισμού σχετικά με το πρόγραμμα "αγώνας κατά της φτώχειας", με τη φθηνή δικαιολογία ότι η φτώχεια, λέει, είναι "εθνική" και όχι ευρωπαϊκή υπόθεση (!).

Σε τι διαφέρει η κοινωνική αναλγησία της κυβέρνησης των Αθηνών, η οποία έχει ανακοινώσει με τυμπανοκρουσίες ένα τεράστιο πρόγραμμα του Κοινοτικού Ταμείου ύψους 2.560,5 εκατ. ECU, έχει "απορροφήσει" μόλις 910 εκατ. ECU, τουτέστιν το 35% και προσπαθεί τον τελευταίο χρόνο του "δεύτερου Πακέτου Ντελόρ" να μεταφέρει κονδύλια από την αποκατάσταση των ανέργων και την εκπαίδευση προς δρόμους και τεχνικές μελέτες "βιτρίνας" για την εξυπηρέτηση "πελατειακών" υποχρεώσεων;

Αλτ στις "προγραμματικές συμφωνίες"

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές των Βρυξελλών, ο γενικός διευθυντής της αρμόδιας 15ης Γενικής Διεύθυνσης, Τζον Μογκ, απέστειλε επιστολή προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία οι υπηρεσίες του επιτρόπου Μ. Μόντι αμφισβητούν το σύνολο των "προγραμματικών συμφωνιών" πολυετούς ισχύος που υπέγραψε "βιαστικά" η κυβέρνηση στα τέλη του 1997, με 195 ιδιωτικές επιχειρήσεις, κρίνουν "μη ικανοποιητικές" τις εξηγήσεις της κυβέρνησης, απαιτούν πλήρη στοιχεία για κάθε σύμβαση, ανακοινώνουν έλεγχο ξεχωριστά για κάθε συμφωνία και απειλούν με προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Η κυβέρνηση είχε συνάψει τις "προγραμματικές συμφωνίες" ύψους άνω του ενός τρισεκατομμυρίου δραχμών ανάμεσα στις ΔΕΚΟ και τις ιδιωτικές εταιρίες στα πλαίσια της εξαίρεσης της χώρας από την Οδηγία 93/38 ΕΟΚ, η οποία έληγε στα τέλη του 1997. Η οδηγία 93/38 του Συμβουλίου της 14/7/1993 "περί συντονισμού των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων στους τομείς του ύδατος, της ενέργειας, των μεταφορών και των τηλεπικοινωνιών", είχε ημερομηνία έναρξης ισχύος την 1/7/199,4 αλλά οι Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα είχαν πετύχει εξαίρεση. Για τη χώρα μας η Οδηγία άρχισε να ισχύει από 1/1/1998 και ακριβώς στα τέλη του 1997 η κυβέρνηση υπέγραψε "εσπευσμένα" τις "προγραμματικές συμφωνίες". Η κοινοτική οδηγία (που επεκτάθηκε και με "κοινή δήλωση προθέσεων" μεταξύ ΗΠΑ και Κοινότητας από το 1993) απαιτεί προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τις συμβάσεις με διαδικασία ανοιχτή, κλειστή ή με διαπραγμάτευση, ενώ εφαρμόζεται όχι μόνο στις δημόσιες αρχές και επιχειρήσεις, αλλά και στις "ιδιωτικές επιχειρήσεις". Η 15η Γενική Διεύθυνση της Κομισιόν απέστειλε μια πρώτη επιστολή προς την κυβέρνηση στις αρχές του Γενάρη 1998, ζητώντας "διευκρινίσεις" για τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη σύναψη των συμβάσεων και εκφράζονται αμφιβολίες για παραβιάσεις των "κανόνων ανταγωνισμού" από τις συμφωνίες μεταξύ ΔΕΚΟ και επιχειρήσεων. Η Κομισιόν εκτιμά ότι ανεξάρτητα της εξαίρεσης, οι ελληνικές αρχές έπρεπε να συμμορφωθούν με την κοινοτική νομοθεσία. Η Αθήνα έδωσε κάποιες εξηγήσεις, οι οποίες όμως κρίνονται "μη ικανοποιητικές", γι' αυτό και ζητήθηκαν "πλήρη στοιχεία". Κάθε μία από τις συμβάσεις θα εξεταστεί ξεχωριστά και, αν κριθεί, θα αρχίσει η διαδικασία προσφυγής της Κομισιόν κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Σύμφωνα με την Οδηγία 93/38 θα πρέπει να προκηρυχτεί διεθνής διαγωνισμός και να υπάρχει "συντονισμός των εθνικών διαδικασιών σύναψης συμβάσεων" σ' όλους αυτούς τους τομείς από την Κομισιόν.

Επίπληξη για τα κοινωνικά προγράμματα

Ο επίτροπος Π. Φλιν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη σε Αθήνα και τριήμερη σε Κύπρο (18-21 Ιούλη). Στην Αθήνα θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Εργασίας και Υγείας. Βασικό θέμα της επίσκεψης, το "πλαίσιο στήριξης" (ΚΠΣ) του "δεύτερου Πακέτου Ντελόρ", ιδιαίτερα στους τομείς εργασίας και Κοινωνικού Ταμείου (ΚΤ). Θα συζητηθεί το λεγόμενο "εθνικό πρόγραμμα απασχόλησης" που υποβάλλει η κυβέρνηση με τις ευλογίες των Βρυξελλών - που, όμως δε δίνουν "δεκάρα τσακιστή" για την ανεργία. Αντίθετα, σκληρός αναμένεται να 'ναι ο επίτροπος στη "μη απορρόφηση" των κοινοτικών κονδυλίων του ΚΤ. Ενα χρόνο πριν τη λήξη του "πακέτου" έχει απορροφηθεί μόλις το 35%. Η κυβέρνηση ήθελε να μεταφερθούν κονδύλια από την "καταπολέμηση της ανεργίας" και την εκπαίδευση προς κάποια "μεγάλα έργα" για τα οποία υπάρχει ιδιωτικό "ενδιαφέρον" και θα μπορούσαν να "απορροφηθούν". Η Κομισιόν αρνείται αυτό το ανοιχτό σκάνδαλο και δέχεται μόνο εσωτερική μεταφορά κονδυλίων του ΚΤ από τους υπόλοιπους τομείς προς τη "συνεχή κατάρτιση", όπου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη "απορροφητικότητα" (41%). Ο,τι συμβιβασμός και να επέλθει θα 'ναι σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των μελετών "βιτρίνας". Μεγάλη κομπίνα ετοιμάζεται στο πρόγραμμα "παιδεία και αρχική κατάρτιση", όπου προβλέπονται τα περισσότερα κονδύλια (1.164,7 εκατ. ECU) και έχουν απορροφηθεί μόνο 220 εκατ. ECU (18,5%) και η Κομισιόν φαίνεται διατεθειμένη να επιτρέψει στην κυβέρνηση τη μεταφορά κονδυλίων από τα "υπο - προγράμματα" παιδείας προς τη "συνεχή κατάρτιση". Ιδιαίτερα τα "προγράμματα" Λυκείου που τόσο προπαγανδίζει το υπουργείο Παιδείας, θα μείνουν χωρίς καν τα ψίχουλα που είχαν προγραμματιστεί αρχικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ