ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούλη 1998
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Επί ποδός τα συνδικάτα

Παμπειραϊκό συλλαλητήριο την Τρίτη στις 7μμ στην πλατεία Κοραή. Στα χέρια τους παίρνουν οι εργαζόμενοι και τα σωματεία τους την προετοιμασία και το περιεχόμενο της πανεργατικής απεργίας στις 23 Ιούλη. Παναθηναϊκό συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη και πλατιά ενημερωτική καμπάνια από το ΕΚΑ

Με συλλαλητήρια στη Λάρισα και στα Τρίκαλα αύριο Δευτέρα και την Τρίτη στον Πειραιά (7μμ στην πλατεία Κοραή),αρχίζουν οι κινητοποιήσεις ενάντια στο αντεργατικό, αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που διαλύει τις εργασιακές σχέσεις, καταργεί το οχτάωρο και το κανονικό ωράριο, αναδεικνύει την κατάρα της μερικής απασχόλησης σε "επίσημη" εργασία, οδηγεί στο απόσπασμα τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πλήττει στον πυρήνα της τη συλλογική διεκδίκηση και υπονομεύει το ίδιο το συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι κινητοποιήσεις αναμένεται να γενικευτούν και να επεκταθούν σε όλη τη χώρα, παρά την επιμονή της κυβέρνησης να φέρει στη Βουλή για ψήφιση το τερατούργημα μέσα στην "καρδιά" του καλοκαιριού, ποντάροντας στα "μπάνια του λαού"... Κορύφωση των αντιδράσεων θα αποτελέσει η 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία,που υποχρεώθηκε να κηρύξει η ΓΣΕΕ για τις 23 Ιούλη, ενώ παράλληλα μια σειρά Εργατικά Κέντρα και εκατοντάδες σωματεία σ' όλη τη χώρα διαμορφώνουν το δικό τους αγωνιστικό πρόγραμμα, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ενημέρωση των εργαζομένων για το, ιστορικής σημασίας, χτύπημα που επιχειρείται.

Ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για το συνδικαλιστικό κίνημα της Αθήνας, αλλά και γενικότερα, έχει η απόφαση στην οποία κατέληξε προχτές το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.Μια απόφαση - κόλαφο για την κυβέρνηση και τις παραδομένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, αφού το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας απορρίπτει το τερατούργημα στο σύνολό του και ζητά την απόσυρσή του, καλεί τη ΓΣΕΕ να αποχωρήσει από την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου" και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες κινητοποίησης των εργαζομένων της πρωτεύουσας. Σ αυτή την κατεύθυνση, ξεκινά από αυτή τη βδομάδα ενημερωτική εξόρμηση στους εργασιακούς χώρους και οργανώνει πανεργατικό συλλαλητήριο στις 16 Ιούλη στις 7.30 στην πλατεία Κάνιγγος.

Με θλιβερή εξαίρεση, μέχρι τώρα τουλάχιστον, την "πρασινογάλαζη" πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, όλα τα συνδικάτα, των οποίων έχουν συνεδριάσει τα συλλογικά όργανα, έχουν καταδικάσει το νομοθετικό τερατούργημα στο σύνολό του και απαιτούν την απόσυρσή του. Αυτό ακριβώς το περιεχόμενο δίνουν και με τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία, σε αντίθετη με τις ηγετικές ομάδες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, που αποδέχονται ουσιαστικά το εκτρωματικό νομοσχέδιο, προβάλλοντας ορισμένα σημεία ...διαφωνίας και κάποιες προτάσεις που δεν αλλάζουν τη βαθιά αντιδραστική του ουσία. Η θέση τους αυτή επισημοποιήθηκε κατά την τελευταία Ολομέλεια της ΓΣΕΕ, την περασμένη Τετάρτη, όπου είπαν "ναι" στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την κατάργηση του οχτάωρου, ζητώντας κάποια αυξημένη αντιπαροχή κατά την περίοδο του μειωμένου ωραρίου. Είπαν "ναι" στην κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε "ευπαθείς" περιοχές, αρκεί να παραμείνουν κάποια επιδόματα (ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας). Είπαν "ναι" στη μερική απασχόληση, με αντάλλαγμα κάποιο πλαφόν κλπ.! Η απαράδεκτη αυτή στάση προκάλεσε τη διαφοροποίηση τεσσάρων στελεχών της ΠΑΣΚΕ που τάχθηκαν υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, αλλά και την εν μέρει διαφοροποίηση και άλλων συνδικαλιστών της ίδιας παράταξης, που φρόντισαν να πάρουν τις αποστάσεις τους, σημειώνοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το νομοσχέδιο για τους κλάδους απ' όπου προέρχονται. Σε ό,τι αφορά τη ΔΑΚΕ, πρόκειται για μια τακτική καθαρά υπαγορευμένη από την ηγεσία της ΝΔ, η οποία επαυξάνει στη λήψη αντεργατικών μέτρων. Αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα βρίσκεται σε διαδικασία εκλογής οργάνων μετά το συνέδριο που πραγματοποίησε το περασμένο Σαββατοκύριακο, δεν επέτρεψε, τουλάχιστον μέχρι τώρα, καμιά διαφοροποίηση στα ηγετικά κλιμάκια αυτής της παράταξης.

Ωρες ευθύνης

Το νομοσχέδιο "για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων" είναι πλέον στα χέρια των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Και ο πιο αδαής στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων φρίττει από την ωμότητα, την υποκρισία και τον κυνισμό των συντακτών, απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Δεν υπάρχει αλήθεια πιο πιστό δείγμα της αναλγησίας της κυβέρνησης, όσο αυτό το κείμενο των 21 άρθρων, όταν το 8ωρο, η πλήρης απασχόληση, οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συλλογική δράση, η ίδια η δομή του συνδικαλιστικού κινήματος βρίσκονται στο στόχαστρο και "εκτελούνται" με συνοπτικές διαδικασίες μέσα από ένα άριστα ενορχηστρωμένο σχέδιο άρθρων και παραγράφων. Θα λέγαμε ότι είναι νομοσχέδιο μακράς πνοής, γιατί υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου για την υποταγή της εργατικής τάξης και του συνδικαλιστικού κινήματος συνολικά, για τον κατακερματισμό της και τη ματαίωση κάθε απόπειρας αντίστασής της στο μέλλον. Επομένως, υπηρετεί το στόχο της διαιώνισης της κυριαρχίας του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του χωρίς "δυσάρεστα απρόοπτα".

Τα άρθρα 2,3,4 και 5 αποτελούν την "ψυχή" του νομοσχεδίου, όπου καρατομούνται το οκτάωρο, οι κλαδικές συμβάσεις, η πλήρης απασχόληση, ο ΟΑΕΔ, με την ίδρυση ιδιωτικών γραφείων. Στα υπόλοιπα άρθρα προωθείται ο "ευνουχισμός" των Επιθεωρήσεων Εργασίας. Κοινός στόχος, ο εξοβελισμός του εργασιακού και κλαδικού συνδικάτου. Αποκαλύπτεται έτσι η απάτη ότι δήθεν καταργείται το διευθυντικό δικαίωμα. Ολα τα άρθρα τα διαπερνάει ο υποβιβασμός του ρόλου του σωματείου και το άνοιγμα του δρόμου για ατομικές συμβάσεις. Τα "επιχειρηματικά συμβούλια" και οι "ενώσεις προσώπων" βγαίνουν από τη ναφθαλίνη για να εξωραϊσουν το τερατούργημα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας που με τον όρο "ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης", καθορίζουν την ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης. Το 8ωρο θα γίνεται 9ωρη απασχόληση για τρεις μήνες και 10ωρη για έξι μήνες, χωρίς αύξηση των αποδοχών πέραν του 8ώρου, αφού σε ισόποσο διάστημα μετά την αύξηση του ωραρίου θα ακολουθεί μειωμένη απασχόληση! Είναι η ουσία της αντίληψης του καπιταλιστικού συστήματος για τον ελεύθερο χρόνο ανάπαυσης του εργάτη! Να αυξάνει τον απλήρωτο χρόνο εργασίας του εργάτη με την επιμήκυνση του ωραρίου εργασίας, την ελαστικοποίησή του ανάλογα με τις ανάγκες του καπιταλιστή. Οταν το 1886 στο Σικάγο, οι εργάτες πάλευαν για "8 ώρες δουλιά, 8 ώρες ανάπαυση, 8 ώρες ό,τι θέλει ο καθένας", ζητούσαν το δικαίωμα να έχουν μερίδιο στην κοινωνική και πολιτιστική δραστηριότητα, ζητούσαν το δικαίωμα στη ζωή. Σήμερα 112 χρόνια μετά, το κεφάλαιο για να ξεπεράσει την κρίση του και να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό, υπαγορεύει στους πολιτικούς εκπροσώπους μοντέλο εργασιακών σχέσεων πιο πίσω από το 1886, εντείνοντας πολλαπλάσια την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου εργασίας.

Η κυβέρνηση, με άλλοθι την ανεργία, προχωράει στη θεσμοθέτηση όλων αυτών, γιατί ο ρόλος της ως πειθήνιου υπαλλήλου των πολυεθνικών, της υπαγορεύει να εκτελέσει και αυτό το έργο. Ο ρόλος της είναι δεδομένος. Είναι και ο ρόλος των συμβιβασμένων πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ που έχουν συμπράξει με τον "κοινωνικό διάλογο" σε αυτό το τερατούργημα και έχουν χαιρετίσει την τελευταία απάτη της δήθεν "κατάργησης του διευθυντικού δικαιώματος"!

Ο ρόλος του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος είναι ο ρόλος της οργάνωσης της πάλης, της συγκρότησης πανελλαδικού αγωνιστικού μετώπου με αίτημα την απόσυρση του αντεργατικού νομοσχεδίου. Σε τούτες τις κρίσιμες ώρες ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ στην τελευταία συνεδρίαση της Εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΘ πρότεινε 24ωρη και 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, συντονισμό των Εργατικών Κέντρων Μακεδονίας - Θράκης, συλλαλητήριο και αποκλεισμό των εισόδων της πόλης και του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης. Η πλειοψηφία του ΕΚΘ προτίμησε να προτείνει τη συνέχιση του διαλόγου της ΓΣΕΕ με την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο από μηδενική βάση!

Εκείνοι "διάλογο" με την κυβέρνηση για το φτιασίδωμα του νομοσχεδίου, εμείς στον ενωμένο μαζικό αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου και την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Προχωράμε ενωτικά, συντονίζουμε τη δράση μας.

Θόδωρος Κυριακίδης

γενικός γραμματέας του ΕΚΘ

Σαρωτικές θα είναι οι συνέπειες

Αυτό το νομοσχέδιο δεν πρέπει να περάσει, τονίζει ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα τουριστικά - επισιτιστικά επαγγέλματα, όπου η "ελαστικοποίηση" έχει ήδη καταστήσει ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους

Σαρωτικές θα είναι οι συνέπειες του αντεργατικού νομοσχεδίου και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού. Οι εργαζόμενοι σ' αυτόν τον κλάδο, που ο αριθμός τους αγγίζει τις 200.000, είναι οι πρώτοι - μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους - που θα νιώσουν ολοκληρωτικά στο πετσί τους τι σημαίνει "διευθέτηση του χρόνου απασχόλησης" και με το νόμο, αφού με τον ένα ή άλλο - παράνομο κατά κύριο λόγο έως τώρα - τρόπο, χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν ωρομίσθιοι, χωρίς ασφάλιση, χωρίς κανένα απολύτως δικαίωμα στην πράξη. Τώρα, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, οι εργοδότες θα έχουν και τη νομική κατοχύρωση, αφού όλα όσα επιδίωκαν και κατέθεσαν εγγράφως στον "κοινωνικό διάλογο" εμπεριέχονται σ' αυτό.

Μια συζήτηση, με τον Χρήστο Κατσιώτη,γραμματέα της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, φωτίζει τα βασικά - τελειωτικά πλήγματα που θα δεχτούν συνολικά οι εργαζόμενοι αν περάσει τελικά αυτό το νομοσχέδιο. "Με αυτό το νομοσχέδιο - μας λέει - διαλύονται εντελώς οι εργασιακές δομές. Συγκεκριμένα, στον κλάδο του τουρισμού δε θα μείνει τίποτα όρθιο. Οι εργαζόμενοι θα υποχρεώνονται να δουλεύουν την περίοδο αιχμής όσες ώρες τούς χρειάζονται οι εργοδότες. Τις περιόδους που η δουλιά θα είναι "πεσμένη", θα τους απασχολεί αντιστρόφως ανάλογα... Αυτό σημαίνει ότι: Τους μήνες του καλοκαιριού, που τα ξενοδοχεία θα είναι πλήρη, ο εργαζόμενος θα εξαναγκάζεται να δουλεύει απεριόριστες ώρες χωρίς να πληρώνεται ούτε μια ώρα υπερωρία. Το "αντάλλαγμα" θα είναι οι μειωμένες ώρες που θα εργάζεται ή τα ρεπό που θα παίρνει το χειμώνα, που η πληρότητα των ξενοδοχείων είναι μικρή...

Αυτά τα φαινόμενα δεν ήταν άγνωστα για τον κλάδο το προηγούμενο διάστημα. Συνέβαιναν σε εκτεταμένο βαθμό, αλλά ήταν παράνομα, καταγγέλλονταν και αντιμετωπίζονταν σε κάποιο βαθμό από το συνδικαλιστικό κίνημα. Τώρα, όμως, με αυτό το νομοσχέδιο τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ. Ο Χρ. Κατσιώτης επισημαίνει μερικές μόνο από τις άμεσες συνέπειες που θα επιφέρει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο στους εργαζόμενους που είναι:

  • Η απόλυση χιλιάδων εργαζομένων με πλήρη απασχόληση, που ή δε θα ξαναπροσληφθούν, ή θα ξαναπροσληφθούν με μερική απασχόληση.
  • Η δραματική μείωση στους μισθούς, η κατάργηση όλων των επιδομάτων, των αδειών κλπ.
  • Η κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
  • Μεγάλο χτύπημα θα δεχτούν και τα ασφαλιστικά δικαιώματα, αφού η μερική απασχόληση συνεπάγεται μερική ή και καθόλου ασφάλιση. Το αποτέλεσμα θα είναι, πολλοί εργαζόμενοι να αναγκαστούν να δουλεύουν εφ' όρου ζωής, αφού τα ένσημά τους δε θα αρκούν για τη συνταξιοδότησή τους όταν φτάσουν σ' αυτό το όριο. Αν λάβει κάποιος υπόψη του τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι κάποιας περασμένης ηλικίας να βρουν δουλιά σ' αυτόν τον κλάδο, είναι εύκολο να αντιληφθεί για το αν και πότε θα συνταξιοδοτηθούν.
  • Θα υπονομευτεί η ίδια η υπόσταση του συνδικαλιστικού κινήματος, αφού "αναδεικνύει" το ρόλο ατομικά του κάθε εργαζομένου με υπεροχή των ατομικών συμβάσεων εργασίας, ρίχνει βάρος στα επιχειρησιακά συμβούλια και τις ενώσεις προσώπων, όπως τις ονομάζει, περιθωριοποιώντας τα σωματεία και το οργανωμένο εργατικό κίνημα με τη σημερινή του δομή και λειτουργία.

Καταλήγοντας, ο Χρ. Κατσιώτης σημειώνει ότι "αυτό το απαράδεκτο αντεργατικό νομοσχέδιο, αυτό το νομοθετικό έκτρωμα, που εισάγει μεσαιωνικές ρυθμίσεις, πρέπει να απορριφθεί από το εργατικό κίνημα. Με συντονισμένους αγώνες πρέπει να απαιτήσουμε την απόσυρσή του ή την ακύρωσή του στην πράξη".

Αυτοί ξέρουν...

Συζήτηση με τη γενική γραμματέα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, για το περιεχόμενο και τους στόχους του αντεργατικού νομοσχεδίου, που θα αποτελέσει, όπως τονίζει, "χαριστική βολή" για κάθε εργατικό δικαίωμα

Ως την προσπάθεια επιβολής "δικτατορίας στους εργασιακούς χώρους", χαρακτηρίζει το αντεργατικό νομοσχέδιο η Μαρία Τσαγκατάκη,γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Ο κλάδος των εμποροϋπαλλήλων, είναι ο κλάδος με την πιο έντονη "ελαστικότητα". Ειδικά στα σούπερ μάρκετ η συντριπτική πλειοψηφία εργάζεται με μερική απασχόληση. Νέοι άνθρωποι καταφεύγουν στα πολυκαταστήματα, για να δουλέψουν έστω και για μερικές ώρες.

"Μαρινόπουλος, Βασιλόπουλος, ALIMENTA, Ατλάντικ και πολλά άλλα έχουν μετατραπεί σε εργατικά γκέτο. Εκεί, μαζί με την εργατική αξιοπρέπεια, καταρρακώνεται και η ανθρώπινη υπόσταση", επισημαίνει η Μ. Τσαγκατάκη και συνεχίζει: "Πρόσφατα ήρθε στο Σύλλογο ένας εργαζόμενος στα ΚΟΝΤΙΝΕΤ,που του χρωστάει ο εργοδότης 7.000 ώρες υπερωρίες που τις πραγματοποίησε μέσα σε 4 χρόνια εργασίας". Εφτά χιλιάδες ώρες υπερωρίας σε 4 χρόνια, ισοδυναμούν με τρία χρόνια επιπλέον άμισθης, στην προκειμένη περίπτωση, δουλιάς!

Ποιες είναι όμως οι άμεσες συνέπειες που θα έχει η εφαρμογή αυτού του αντεργατικού νομοσχεδίου; Οπως μας λέει η γραμματέας των Εμποροϋπαλλήλων, "μια ματιά μόνο σε τρεις παραγράφους του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, φτάνει για να διαπιστώσεις το τι πρόκειται να γίνει".

Το άρθρο 2 παρ. 1 αναφέρει επί λέξει. "Κατά τη σύσταση της σχέσης εργασίας, ή κατά τη διάρκεια αυτής ο εργοδότης και ο μισθωτός δύνανται με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ημερήσια ή εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη ή μηνιαία εργασία, η οποία θα είναι μικρότερης διάρκειας από την κανονική (μερική απασχόληση). "Αρα - εξηγεί η Μ. Τσαγκατάκη - όλοι οι εργοδότες σε συνδυασμό με τη μη ύπαρξη πλαφόν για τη μερική απασχόληση, θα μετατρέψουν την πλήρη απασχόληση σε μερική και την αορίστου χρόνου σε ορισμένου, αφού η συγκεκριμένη παράγραφος αναφέρει ότι ο εργοδότης μπορεί και κατά τη διάρκεια της σχέσης εργασίας να τη μετατρέψει.Εάν κάποιος δε δεχτεί, το σίγουρο είναι ότι θα απολυθεί". Οσο για την "ασφαλιστική δικλείδα" άρθρο 2 παρ. 6 που αναφέρει "καταγγελία της σχέσης εργασίας λόγω μη αποδοχής από το μισθωτό εργοδοτικής πρότασης για μερική απασχόληση είναι άκυρη", η συνδικαλίστρια σημειώνει: "Αυτή η... δικλείδα είναι τουλάχιστον αστεία, αφού ο εργοδότης ποτέ δε θα παραδεχτεί ότι απέλυσε έναν εργαζόμενο διότι δε δέχτηκε την αλλαγή της εργασιακής του σχέσης, αλλά θα βρει κάποια άλλη δικαιολογία".

Το άρθρο 2 παρ. 2, αναφέρει: "Κατά τη σύσταση της σχέσης εργασίας ή κατά τη διάρκεια αυτής ο εργοδότης και ο μισθωτός δύνανται με έγγραφη ατομική σύμβαση να συμφωνήσουν κάθε μορφή απασχόλησης εκ περιτροπής ανά μέρα, εβδομάδα ή μήνα συμπεριλαμβανόμενης και της διαλείπουσας εργασίας". Ως διαλείπουσα εργασία θεωρείται η περιοδική απασχόληση χωρίς εκ των προτέρων καθορισμό του χρόνου κατανομής της. "Αυτό - σημειώνει η Μ. Τσαγκατάκη - σημαίνει ότι κάθε μέρα ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να σε απασχολεί όσες και όποιες ώρες θέλει. Αυτό φαίνεται από τον όρο "διαλείπουσα εργασία" και πρακτικά σημαίνει ότι ο εργοδότης θα έχει τη δυνατότητα να πάρει τηλέφωνο τα μεσάνυχτα και να πει "έλα στη δουλιά σε χρειάζομαι"".

Στο στόχαστρο βρίσκεται και η Κυριακάτικη αργία και γενικά οι αργίες. Στο άρθρο 2 παρ. 4 αναφέρεται: "Σε κάθε περίπτωση η απασχόληση κατά την Κυριακή ή άλλη ημέρα αργίας ως και η νυκτερινή εργασία συνεπάγεται την καταβολή της νόμιμης προσαύξησης". Αυτό είναι διάτρητο, σχολιάζει η συνομιλήτριά μας και εξηγεί: "Ποιος εργαζόμενος είναι αυτός που θα ζητήσει τη νόμιμη προσαύξηση και ποιος θα ελέγξει τον εργοδότη ότι πράγματι την κατέβαλε, όταν το ίδιο άρθρο προβλέπει πιο πάνω στην παρ. 1 ατομική σύμβαση ακόμα και για εργασία μια μέρας και παρακάτω στην παρ. 5 ότι η παροχή της συμφωνημένης εργασίας των μερικών απασχολούμενων γίνεται άπαξ ημερησίως;". Αναφορικά με τις αποδοχές, ο μέσος μισθός των εμποροϋπαλλήλων με πλήρη απασχόληση είναι σήμερα περίπου 150 χιλιάδες δραχμές, ενώ ο μέσος μισθός των εργαζομένων με μερική απασχόληση είναι 70 χιλιάδες. "Ποιος είναι ο εργοδότης που θα κρατήσει στη δουλιά του εργαζόμενο με 150 χιλιάδες δραχμές το μήνα, όταν στη θέση του θα μπορεί να απασχολεί με λιγότερα λεφτά δύο εργαζόμενους με μερική απασχόληση;", σημειώνει η γγ των εμποροϋπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά το συνδικαλιστικό κίνημα, το θέμα τίθεται ως εξής: "Ποιος εργαζόμενος με ατομική σύμβαση εργασίας για μέρα ή και για μια εβδομάδα θα σκεφτεί να γραφτεί στο σωματείο, όταν ξέρει ότι την επόμενη μέρα θα απολυθεί;".

Για το τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην ισχύσει αυτό το νομοσχέδιο η Μ. Τσαγκατάκη είναι κατηγορηματική. "Αυτό το νομοσχέδιο δεν παίρνει καμία βελτίωση. Χρειάζεται συνολική απόρριψη. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι οι διατάξεις του αφορούν όλους τους εργαζόμενους, τους οποίους στοχεύει να τους μετατρέψει σε απασχολήσιμους. Χρειάζεται διαρκής και συντονισμένος αγώνας για να μην περάσει".

Κείμενα: Σταμάτης ΖΗΣΙΜΟΥ

Σύσκεψη σωματείων της Αθήνας

Η ανάπτυξη του αγώνα και ο συντονισμός της δράσης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, με στόχο τη συνολική απόσυρσή του, είναι το θέμα της σύσκεψης που οργανώνει αύριο Δευτέρα, στις 7μμ, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ