ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας περιόδευσε χθες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος

Οι εργαζόμενοι έχουν την εμπειρία και τη δύναμη να βάλουν φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Χρειάζεται συνολική οργάνωση της αντίστασης με όπλο την ψήφο, την εμπειρία και τη συνείδηση. Από αυτή την άποψη, η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών μπορεί και πρέπει να δώσει το μήνυμα της αντίθεσης του λαού στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων.

Αυτά τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χθες στους εργαζόμενους, στη διάρκεια της επίσκεψής της στο Μεσολόγγι.

Η Αλ. Παπαρήγα συνοδευόμενη από τον Γιάννη Ποσοτίδη, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ, τον Ηλία Λέγγερη,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Τάκη Πατούλα, γραμματέα της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας, επισκέφθηκε το εργοστάσιο της "3Ε" ("Κόκα Κόλα") και συζήτησε με τη διεύθυνση και τους εργαζομένους. Οι εργαζόμενοι σημείωσαν πως η επιχείρηση, που απασχολεί 43 μόνιμους εργαζομένους και 10 εποχιακούς, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα καθώς έχει κέρδη και εξάγει τα προϊόντα της στο εξωτερικό. Ωστόσο, πρόσθεσαν πως τα επιμέρους εργοστάσια της "3Ε" ανταγωνίζονται το ένα το άλλο για το μοίρασμα των αγορών.

Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να εφησυχάζουν όταν δεν αντιμετωπίζουν άμεσα εργασιακά προβλήματα, καθώς με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που η κυβέρνηση φέρνει το θερινό τμήμα της Βουλής, θα χτυπηθούν οι εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό και η Ελλάδα θα γεμίσει με υποαπασχολούμενους και ημιάνεργους, οι οποίοι δε θα φαίνονται ως άνεργοι (δουλεύοντας λίγα μεροκάματα το μήνα) κι έτσι θα χαθούν τα επιδόματα ανεργίας, η ασφάλιση και οι συντάξεις. Τόνισε πως πρέπει να στηριχτούν οι ντόπιες επιχειρήσεις και ιδιαίτερα εκείνες που σχετίζονται με την αγροτική οικονομία καθώς μπορούν να είναι κερδοφόρες. Σημείωσε πως οι εργαζόμενοι έχουν αποκτήσει εμπειρία για τη στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων και θα πρέπει να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους, τόσο με την ψήφο τους, όσο και με τη συμμετοχή τους στον ενωμένο αγώνα "πριν έρθουν τα χειρότερα".

Στη συνέχεια, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισκέφθηκε τον ΟΤΕ Μεσολογγίου και συζήτησε για το μέλλον του με τους εργαζομένους. Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως υπάρχει σχέδιο ξεπουλήματος του ΟΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο με τη μετοχοποίησή του κατά 49%. Απέδειξε πως ο ΟΤΕ έχει πλεόνασμα κερδών το οποίο επενδύει σε αμφίβολες επενδύσεις σε Αρμενία, Ρουμανία και Σερβία αντί να κινηθεί στην κατεύθυνση της ψηφιακής τηλεόρασης η οποία δωρίζεται στους ιδιώτες. Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα του ΟΤΕ, ο οποίος είναι απαραίτητος και για την άμυνα και ασφάλεια της χώρας και να συμβάλουν στη διαμόρφωση επιτροπών ενημέρωσης και αντίστασης.

Επόμενος σταθμός της Αλ. Παπαρήγα ήταν το Δημαρχείο Μεσολογγίου όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχος Δημήτρη Παληογιάννη και εκπροσώπους της ΤΑ. Οι φορείς της πόλης αναφέρθηκαν στην υποβάθμιση της περιοχής και την ανάγκη περιφερειακής ανάπτυξης.

Είναι χαρακτηριστικό, της υποβάθμισης, όπως τόνισε ο αντιδήμαρχος Μεσολογγίου, πως πριν λίγα χρόνια από 800 βιομηχανικούς εργάτες που είχε το ΕΚ, σήμερα μόλις που υπάρχουν 100! Η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε πως όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής και εκφράζονται περισσότερο ή λιγότερο οξυμένα κατά τόπους. Τόνισε πως χρειάζεται συνολικό αντιπάλεμα αυτής της πολιτικής που προωθεί τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεχαρβάλωμα του παραγωγικού ιστού. Ευκαιρία - πρόσθεσε - για να καταδειχτεί αυτή η αντίσταση είναι οι ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, όπου οι εργαζόμενοι πρέπει να στείλουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική, στηρίζοντας τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, όπου εντάσσονται αγωνιστές που δε θέλουν την ΤΑ στήριγμα της κυβερνητικής πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων.

Να βρει συνεχιστές

Το απόγευμα η Αλ. Παπαρήγα παρευρέθηκε στην εκδήλωση της ΝΕ Αιτωλοακαρνανίας στο Αγρίνιο για να τιμήσει τη μνήμη του παλαίμαχου κομμουνιστή και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Δημήτρη Μπόση, ο οποίος δώρισε όλη του την περιουσία στη ΝΕ και - χάρη σ' αυτή - αποκτήθηκαν τα γραφεία του Κόμματος στο Αγρίνιο. Από όλους τους ομιλητές τονίστηκε το μεγαλείο του Δ. Μπόση, ο οποίος όχι μόνο αφιέρωσε όλη του τη ζωή στην υπηρεσία του Κόμματος, αλλά με την τελευταία του πράξη απέδειξε πως οι κομμουνιστές είναι ανιδιοτελείς στον αγώνα τους για ένα καλύτερο αύριο.

Παίρνοντας το λόγο η Αλ. Παπαρήγα, σημείωσε πως "ο σύντροφος πέθανε και σκέφτηκε το Κόμμα. Γι' αυτό οφείλετε να τιμήσετε την προσφορά του με την ένταση της δράσης σας ώστε η προσφορά του να βρει συνεχιστές".

Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ τιμά τόσο τον ίδιο όσο και τα 80 χρόνια της ηρωικής ιστορίας του Κόμματος. "Αυτό το παράδειγμα του ηρωισμού των χιλιάδων επώνυμων και ανώνυμων κομμουνιστών - τόνισε - έχει σήμερα πολιτική και ηθική αξία. Γιατί όταν το ηθικό μέτωπο είναι ψηλά, τότε και τα άλλα μέτωπα είναι ψηλά. Αν κρατήσεις στην μπόρα μπορείς να ονειρεύεσαι για το αύριο. Μένεις ορθός, ανασυγκροτείσαι, προετοιμάζεις το επόμενο κίνημα".

Αργά το βράδυ η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μίλησε σε συγκέντρωση στην πλατεία Δημοκρατίας του Αγρινίου.

Τέρμα πια οι αυταπάτες, η μοιρολατρία, η απάθεια

Το δρόμο της συνειδητοποίησης του πολιτικού χαρακτήρα των προβλημάτων, της ενότητας του λαού, της οργανωμένης αντίστασής του, αλλά και της επίθεσής του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και, βεβαίως, των πολιτικών φορέων που την ακολουθούν, υπέδειξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Μεσολόγγι

Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες το μεσημέρι στο Μεσολόγγι προς τα τοπικά ΜΜΕ, η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε τα παρακάτω:

"Είχαμε μια επίσκεψη στην 3Ε ("Κόκα - Κόλα"), στη συνέχεια πήγαμε στον ΟΤΕ της πόλης σας και στο Δημαρχείο.

Αυτό που άκουσα, είτε από τους εργαζόμενους, είτε από άλλους παράγοντες, είναι ότι αισθάνονται πως η περιοχή του Μεσολογγίου είναι εγκαταλειμμένη και οικονομικά και κοινωνικά και απαιτούν μια πολιτική περιφερειακή, στα πλαίσια - όπως μου είπαν - μιας δίκαιης αποκέντρωσης.

Εγώ πρέπει να σας πω τι απάντησα και τι απαντώ επισήμως. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν προβλήματα τοπικής σημασίας και αυτά δεν τα υποτιμά κανείς. Μόλις ο άνθρωπος, που ανήκει στα λαϊκά στρώματα, ανοίξει την πόρτα του, μόνο προβλήματα συναντά, μικρά ή μεγάλα. Ωστόσο, εμείς θέλουμε να είμαστε δίκαιοι με τους κατοίκους της κάθε περιοχής. Υπογραμμίσαμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των προβλημάτων που απασχολούν το νομό δεν είναι τοπικά. Εμφανίζονται σαν οξυμένα τοπικά, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας γενικότερης αντιλαϊκής και αντιδραστικής πολιτικής, που ακολουθείται χρόνια τώρα και που πλήττει όλη την Ελλάδα.Βεβαίως, σε κάθε περιοχή η οξύτητα των προβλημάτων μπορεί να πάρει ένα ιδιαίτερο τοπικό χρώμα.

Θέλω να συγκεντρώσω την προσοχή σας σε δύο μεγάλα θέματα, που, κατά τη γνώμη μας, αν δεν προσεχτούν από το λαό και δε διαμορφωθούν εστίες αντίδρασης - τοπικές και πανελλαδικές - τότε τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα και για την Ελλάδα και για το νομό σας.

Για το καλό των λίγων οι ιδιωτικοποιήσεις

Το πρώτο θέμα αφορά την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση και πρέπει να πούμε ότι εδώ έχει και τη συναίνεση των περισσότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μιλάω για ιδιωτικοποιήσεις, όχι επιχειρήσεων τσιγάρων και αρωμάτων, που λέει ο πρωθυπουργός, αλλά ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη, στην κοινωνική πολιτική, στην άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των επιχειρήσεων αποδεικνύει ότι υπάρχει πολύ χρήμα συσσωρευμένο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Τώρα, όπως ξέρετε, πουλιούνται μέχρι και λιμάνια μέχρι και το νερό, η αποχέτευση, τα πάντα.

Υπάρχει, λοιπόν, χρήμα. Για να αγοράζονται τέτοιοι μεγάλοι τομείς, σημαίνει ότι υπάρχει πλεόνασμα χρημάτων. Οι επιχειρηματίες δεν ξέρουν τι να το κάνουν και πρέπει να το τοποθετήσουν. Αγοράζουν από δω και από κει. Αυτό σημαίνει πως έχουν εξασφαλίσει ότι θα βγάλουν κέρδη. Δεν αγοράζει κανείς κάτι που δε θα του αποφέρει κέρδος. Επομένως, αυτό που λένε, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για το καλό του ελληνικού λαού, βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από την πραγματικότητα. Γίνονται για το κακό του ελληνικού λαού, για το κακό της Ελλάδας. Γίνονται για το καλό των λίγων.Μάλιστα, τις τελευταίες μέρες, και με την πρόταση που έκανε ο όμιλος Λάτση να αγοράσει την Κρήτης με ένα τίμημα τρεις φορές πάνω από το αρχικό τίμημα που είχε καθορίσει η κυβέρνηση, αποκάλυψε κάτι που, τουλάχιστον, εμείς ξέραμε: ότι μέσα από την προσφορά και τη ζήτηση, στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων, διαμορφώνονται στην Ελλάδα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, όπου συμμετέχουν Ελληνες και ξένοι, και αυτοί οι όμιλοι, αφού θα υπερισχύσουν πια στην ελληνική αγορά, θα είναι έτοιμοι να ξεκοκαλίσουν το πακέτο Σαντέρ, το οποίο είναι γύρω στα 13 δισ. Το πακέτο Σαντέρ εκεί θα πάει, θα το μοιράσουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Γι' αυτό ορισμένοι κάνουν αγορές. Για να βρεθούν σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων επιχειρηματικών ομίλων, για να μπορέσουνε να φάνε το πιο μεγάλο ψάρι, τον καρχαρία, που είναι το πακέτο Σαντέρ. Και να σας προβλέψω κάτι άλλο: Η κυβέρνηση λέει ψέματα ότι κάνει τις ιδιωτικοποιήσεις για να καλύψει τα ελλείμματα. Το πακέτο Σαντέρ θα το φάνε οι ιδιώτες. Το ελληνικό δημόσιο δε θα μπορέσει να επιδοτήσει τα έργα υποδομής, να καταβάλει, δηλαδή, το μερίδιο της εθνικής επιδότησης, και θα κάνει έναν καινούριο κύκλο δανείων από τους ιδιώτες και τα ελλείμματα θα γίνουν ακόμα πιο μεγάλα, πολύ περισσότερα από αυτά που έχουμε. Ο φαύλος κύκλος, δηλαδή, θα συνεχίζεται και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν για το λαό θα είναι ακόμα χειρότερα.

Καταργείται η έννοια της ανεργίας

Το δεύτερο είναι το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, που κατέθεσε η κυβέρνηση στο Θερινό Τμήμα της Βουλής. Κατ' αρχήν το κατέθεσε στους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, θα το πάει και στο Θερινό Τμήμα της Βουλής και στη συνέχεια έχουμε το μίνι - ή μάξι - ασφαλιστικό και ένα καινούριο νομοσχέδιο, που θα αλλάξει τα δεδομένα της όποιας προστασίας είχαμε απέναντι στους ανέργους. Μ' αυτά τα νομοσχέδια, στην ουσία, καταργείται η έννοια, άρα και η τυπική προστασία, της ανεργίας. Γιατί, πια, ως επίσημη εργασία θα θεωρείται η μερική απασχόληση, η ευκαιριακή απασχόληση, η ελάχιστη απασχόληση. Επομένως, σε λίγα χρόνια στην Ελλάδα δε θα αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν άνεργοι, άρα και η οποιαδήποτε επιδότηση, η οποιαδήποτε στοιχειώδης προστασία.Εφαρμόζεται ένα καθεστώς εργασιακών σχέσεων, το οποίο θα κάνει ακόμα πιο φθηνή και πιο εκμεταλλεύσιμη την εργατική δύναμη, που ήδη είναι αντικείμενο υπερεκμετάλλευσης. Απόδειξη, τα κέρδη που βγαίνουν.

Εμείς, λοιπόν, λέμε στον ελληνικό λαό πως "τέρμα πια στις αυταπάτες" ότι όλα γίνονται για το καλό του, ή ότι όλα επιβάλλονται γιατί το θέλουν οι καιροί και τα μηνύματα της εποχής μας. Τέρμα η μοιρολατρία, τέρμα η απάθεια, τέρμα η αντίληψη που λέει ότι "το πρόβλημα υπάρχει στη διπλανή μου πόρτα και όχι στη δική μου".

Υπάρχει ο δρόμος της συνειδητοποίησης του πολιτικού χαρακτήρα των προβλημάτων, ο δρόμος της ενότητας του λαού, της οργανωμένης αντίστασής του αλλά και της επίθεσής του για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και, βεβαίως, για την ανατροπή και των πολιτικών φορέων που την ακολουθούν. Διαφορετικά, θα μετράμε απώλειες, ερείπια. Και τα προβλήματα που δημιουργούνται τώρα στην Ελλάδα δεν είναι προβλήματα δύο, τριών, πέντε χρόνων. Οι αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα είναι μακροπρόθεσμης σημασίας. Εχει αξία, λοιπόν, να τις δυσκολέψουμε, έχει αξία να τις παρεμποδίσουμε. Αν πετύχουν οι εργαζόμενοι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, κάτι είναι και αυτό. Με ποια έννοια; Με την έννοια της αξιοποίησης του χρόνου για να γίνει πιο αποτελεσματική η πάλη και η επίθεση, για να μετριαστεί το κακό και στη συνέχεια να ανατραπεί. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Μπορεί να μη φέρνει σήμερα όλα τα αποτελέσματα που θέλουμε, αλλά αποτελεί προετοιμασία του εδάφους για αποτελεσματικούς αγώνες στην πορεία.

Εμείς αυτό το μήνυμα φέρνουμε σήμερα στον ελληνικό λαό και προσπαθούμε να το διαδώσουμε με όλους τους τρόπους: τις περιοδείες, τη μαζική πολιτική δράση των Οργανώσεών μας. Ομως, ο πιο αποφασιστικός τρόπος είναι η προσπάθεια που κάνουμε να ενωθεί αγωνιστικά ο λαός και να διαμορφώσει το δικό του Μέτωπο.

Να αξιοποιήσει ο ψηφοφόρος την ψήφο του

Τέλος, θεωρούμε ότι η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών αποκτά πια άλλη σημασία, δίνεται μάχη γενικού πολιτικού χαρακτήρα. Μπορεί, π.χ., να διαμορφώνονται ψηφοδέλτια σε τοπικό ή νομαρχιακό επίπεδο, που να δίνουν την εντύπωση στους κατοίκους ότι αυτά τα ψηφοδέλτια έχουν καλές προτάσεις. Μπορεί να υπάρχουν και πολλοί καλοπροαίρετοι άνθρωποι σε όλα τα ψηφοδέλτια και άνθρωποι διατεθειμένοι να προσφέρουν. Αυτό που θα κριθεί, όμως, σ' αυτές τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές είναι η πολιτική της κυβέρνησης και θα κριθεί και η στάση των κομμάτων απέναντι στα ζητήματα της ιδιωτικοποίησης, των εργασιακών σχέσεων, σ' αυτές τις επιλογές που τις λένε "ευρωπαϊκή πολιτική". Δεν είναι ευρωπαϊκή πολιτική, είναι η πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου. Τα ίδια κάνουν και οι Αμερικανοί, τα ίδια και οι Γιαπωνέζοι.

Εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει ο ψηφοφόρος, όταν πάει στην κάλπη, να πάρει υπόψη του το εξής: πώς θα αξιοποιηθεί η ψήφος του; Αν πάει στο συνδυασμό που στηρίζει η κυβέρνηση θα της δώσει το πράσινο φως να συνεχίσει ακάθεκτη αυτή την πολιτική. Την άλλη μέρα θα λέει "τόσες πράσινες σημαίες" στην Ελλάδα, ακόμα και άσχετα από το τι είναι το τοπικό ψηφοδέλτιο, ακόμα και αν είναι ο δικός μας άνθρωπος, ο συγγενής, ο φίλος μας. Θα μετρήσει ποιο κόμμα τον στήριξε. Τα ψηφοδέλτια που στηρίζει ή θα στηρίξει το ΚΚΕ είναι ψηφοδέλτια που εκφράζουν την αντίθεση με το συμβιβασμό σ' αυτή την πολιτική ή την αντίθεση με μια ψευτοαντιπολίτευση σ' αυτή την πολιτική. Θα στηρίξουμε ψηφοδέλτια όχι με κριτήρια αν συμφωνούν συνολικά με την πολιτική του ΚΚΕ. Δεν πρόκειται άλλωστε για ψηφοδέλτια με σφυροδρέπανο. Ομως, θα είναι ψηφοδέλτια κοινής δράσης, σύμπνοιας κομμουνιστών και άλλων ανθρώπων, που συμφωνούν ότι πρέπει να αντισταθούμε σ' αυτή την πολιτική και που δε θέλουν να γίνουν οι δήμοι και οι νομαρχίες στηρίγματα των ιδιωτικοποιήσεων και της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων

. Οι δήμοι και οι νομαρχίες μπορούν να προσφέρουν πολλά, αν σταθούν στο πλευρό της εργατικής τάξης, της φτωχής αγροτιάς και των ταλαιπωρημένων μικρών επιχειρήσεων. Εχει μεγάλη σημασία να φανεί την επόμενη μέρα από τις εκλογές η αντίθεση του λαού με αυτές τις πολιτικές. Αν δε φανεί η αντίθεση που υπάρχει, θα έχουμε νέο καταιγισμό μέτρων μετά τον Οκτώβρη. Εμείς με αυτές τις απόψεις στηρίζουμε και τα συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα και διεκδικήσεις. Αν δεν έχεις γενική διάθεση στήριξης, δεν μπορείς να στηρίξεις ούτε τα τοπικά. Εμείς έχουμε και τη γενική διάθεση και την τοπική".

Στόχος τους, η παραπέρα διάλυση της Νέας Γιουγκοσλαβίας

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εμπλοκή της βάσης του Ακτιου σε επιχειρήσεις στο Κόσσοβο, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε:

"Τόσο το Ακτιο, όσο ο Αραξος και η Σούδα έχουν τεθεί στην υπηρεσία της στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο. Εμείς δε διαπραγματευόμαστε. Είμαστε αντίθετοι με τη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ακόμα και στη διαδικασία της απειλής επιχειρήσεων. Γιατί αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν ούτε ειρηνικό ούτε ανθρωπιστικό σκοπό, αλλά έχουν σκοπό την παραπέρα διάλυση της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Για διάφορους λόγους η Νέα Γιουγκοσλαβία - βεβαίως όχι κομμουνιστικούς - αντιστέκεται στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Αυτό θέλουν να χτυπήσουν. Τώρα πια έχει φανεί ότι αυτό το κίνημα στο Κοσσυφοπέδιο δεν έχει σχέση με τα κινήματα της εθνικής αυτοδιάθεσης που υπήρχαν στον 20ό αιώνα. Ολοι αυτοί οι Κοσσοβάροι οπλίζονται απ' έξω, χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Οι περιοχές της Αλβανίας και του Κόσσοβου είναι πλούσιες σε μεταλλεία. Αυτό οπωσδήποτε παίζει ρόλο. Τα Βαλκάνια γενικά είναι η περιοχή που ενώνονται τρεις ήπειροι. Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Πρόκειται για επιθετικό πόλεμο που θα φέρει την Ελλάδα και το φιλειρηνικό ελληνικό λαό, που ήταν πάντα φίλος των λαών των Βαλκανίων, σε αντίθεση με τους γειτονικούς λαούς. Και ξέρετε τι λένε: "μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις". Θα υποστούμε κι εμείς τις συνέπειες του πολέμου στην πορεία.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
Χωρίς τη συμβολή της Επιτροπής Θεσμών

Απολογιστική συνέντευξη Τύπου χτες στη Βουλή

Χωρίς την οποιαδήποτε συμβολή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καταρτίστηκε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη χορήγηση αδειών ψηφιακής τηλεόρασης, αφού παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε ακροάσεις φορέων, η Επιτροπή δεν ολοκλήρωσε τις εργασίες της. Αυτό σημείωσε χτες ο πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννης Καψής, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Επιτροπή στη Βουλή, προκειμένου να παρουσιάσει τον απολογισμό του έργου της. Σύμφωνα με όσα είπε πάντως ο Γ. Καψής και από την πλευρά της κυβέρνησης δε ζητήθηκε η οποιαδήποτε αρωγή. Οπως ανακοινώθηκε, πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεχίσει - άτυπα - και μέσα στο καλοκαίρι το έργο της ερευνητικά για το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης, επιχειρώντας να έχει στοιχεία και από την ευρωπαϊκή εμπειρία που υπάρχει για το όλο θέμα. Πάντως ο Γ. Καψής αποσαφήνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν είναι υποχρεωμένη να έχει τη γνώμη της Επιτροπής προκειμένου να προχωρήσει στην ψήφιση νομοθετήματος για το θέμα, σημειώνοντας ότι ακόμα και αν ψηφιστεί, υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων από τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Αύριο το μνημόσυνο της Τζένης Φάμπα

Αύριο Σάββατο, στις 10.30 το πρωί, στο Α Νεκροταφείο, θα γίνει 40ήμερο μνημόσυνο της ΤΖΕΝΗΣ ΦΑΜΠΑ,στον τάφο της- τομέας 10, αριθμός 93.

Εκδηλώσεις Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ικαρίας σε συνεργασία με το Δήμο Αγίου Κηρύκου πραγματοποιεί εκδήλωση για την ειρήνη το Σάββατο 4 Ιούλη ώρα 9.00 μμ στην πλατεία Αγ. Κηρύκου. Ομιλητής θα είναι ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ, με θέμα: "Κίνδυνος για την Ειρήνη στην περιοχή μας". Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Αγ. Δημητρίου διοργανώνει εκδήλωση για την ειρήνη στα Βαλκάνια την Τετάρτη 8 Ιούλη στις 8.00 μμ στην πλατεία Ηρώου Αγ. Δημητρίου (πεζόδρομος).

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία και παράσταση Καραγκιόζη από τον Κυριάκο Δεσύλλα.

Παρακολουθήστε από την Τηλεόραση του "902" σήμερα Παρασκευή, στα πλαίσια των εκπομπών "Πολιτική Επικαιρότητα":

- Στις 20.30,σε επανάληψη τη συνέντευξη Τύπου της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, στο Μεσολόγγι, και

- Στις 21.30,την ομιλία της για τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, στη συγκέντρωση του Κόμματος στο Αγρίνιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ