ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βουλγαρικό Δόγμα εναντίον της Ελλάδας;

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της δημοσιογράφου Λιάνας Κανέλλη στο περιοδικό "Νέμεσις" που κυκλοφορεί

"Νέο Εθνικό Δόγμα της Βουλγαρίας για τον 21ο αιώνα", αποκαλύπτει το περιοδικό "Νέμεσις", που κυκλοφορεί σήμερα, πως επεξεργάστηκε η Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών, με το οποίο επιχειρείται να εμφανιστεί "Βουλγαρικό Εθνος", στα πλαίσια του οποίου γίνεται λόγος για Βουλγάρους εκτός Βουλγαρίας και, ανάμεσά τους, για "Βουλγάρους της Θράκης του Αιγαίου" και της "Μακεδονίας του Αιγαίου"! Δεν είναι χωρίς ιδιαίτερη σημασία ότι στην επεξεργασία του "Δόγματος" συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες, καθηγητές, ακαδημαϊκοί, στρατιωτικοί και άλλοι σημαίνοντες παράγοντες της Βουλγαρίας. Σχετικά σημειώνεται ότι, πέρα από τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ για τους "Μακεδόνες", που κατοικούν στα γεωγραφικά όρια της τελευταίας, είναι η πρώτη φορά που κύκλοι της Βουλγαρίας προωθούν, ανεπίσημα για την ώρα, "Εθνικό Βουλγαρικό Δόγμα", στο οποίο προβάλλεται η ύπαρξη βουλγαρικής εθνότητας έξω από τα σύνορά της και ειδικότερα στις γειτονικές χώρες και, κυρίως, στην Ελλάδα! Κι αυτό δε γίνεται τυχαία, αυτήν την περίοδο που επικίνδυνα σχέδια εξυφαίνονται στα Βαλκάνια με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ενωση και Γερμανία απειλούν με πολεμική επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και περαιτέρω διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας, με κίνδυνο, δηλαδή, γενικότερης ανάφλεξης στα Βαλκάνια. Ενώ, ταυτόχρονα, μεθοδεύονται αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια, διχοτόμηση του Αιγαίου και της Κύπρου και οξύνεται ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστών για το μοίρασμα νέων αγορών στα Βαλκάνια.

Σ' αυτές ακριβώς τις επικίνδυνες εξελίξεις, η άρχουσα τάξη της Βουλγαρίας, προβάλλοντας καινοφανείς θεωρίες για βουλγαρική εθνότητα σε άλλες χώρες, έρχεται να προσθέσει νέα αποσταθεροποιητικά στοιχεία στην περιοχή. Και, βεβαίως, η κίνηση αυτή, που υπηρετεί και εθνικιστικά σχέδιά της για Μεγάλη Βουλγαρία, δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες και κινδύνους. Μεγάλες ευθύνες, ωστόσο, για τέτοιες αρνητικές εξελίξεις έχουν και η ελληνική κυβέρνηση και η άρχουσα τάξη της χώρας μας, καθώς, παίζοντας στο παιχνίδι της κατάκτησης των αγορών των βαλκανικών χωρών, δίνουν προσχήματα για αποσταθεροποιητικές κινήσεις.

Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη στο δημοσίευμα του "Νέμεσις", στο "νέο εθνικό δόγμα για τον 21ο αιώνα", που επεξεργάζεται η βουλγαρική πλευρά, εκτός των άλλων, περιλαμβάνονται διαπιστώσεις, όπως αυτές:

"...Τμήματα από τη Βουλγαρία μαζί με τους πληθυσμούς παραμένουν σε γειτονικά κράτη, συνεπεία των προσαρτήσεων μετά τους πολέμους. Για το λόγο αυτό, η Βουλγαρία καλείται να υποστηρίζει τα δικαιώματα των ομοεθνών της και να καταβάλλει αμείωτη προσπάθεια για τη διαφύλαξη και την ανάπτυξη της βουλγαρικής τους συνείδησης και του βουλγαρικού πολιτισμού". Και αφού γίνεται λόγος για "ενωμένη Βουλγαρία στα όρια των παλαιών της εθνικών εδαφών", προστίθεται: "Οι ιστορικές παρακαταθήκες δίνουν κίνητρα σε όλους τους Βουλγάρους να κοιτάζουν ταυτόχρονα προς όλες τις κατευθύνσεις - τη Δοβρουτσά, τη Θράκη του Αιγαίου και της Αδριανούπολης, τη Βεσσαραβία, τη Μακεδονία του Αιγαίου και τον Βαρδάρη"!

Παρακάτω, για να στηρίξουν όλους αυτούς τους αντιεπιστημονικούς νεολογισμούς τους, το "Εθνικό Δόγμα Βουλγαρίας" επικαλείται νεοανακαλυφθέντα αρχαία αρμενικά έγγραφα (Ασχαράτσουϊτς) και κάνοντας λόγο για "αυτοτελή εθνική ομάδα Πρωτοβουλγάρων", επιχειρούν να διορθώσουν "την επιστήμη, που έκανε τρομερό λάθος, όταν κατέτασσε τους Βουλγάρους στη μογγολοειδή ράτσα", ενώ, ισχυρίζονται, "πρόκειται για έναν τελείως διαφορετικό λαό που ανήκει στην ινδοευρωπαϊκή φυλή". Για να καταλήξει: "Οι Βούλγαροι δεν είναι ούτε Τάταροι, ούτε Μογγόλοι, ούτε Τούρκοι και έπρεπε να περάσει τόσος καιρός για να λάμψει η αλήθεια". Προχωρώντας περισσότερο - και αποκαλύπτοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη συγκεκριμένη στόχευσή τους - αναφέρονται στο "Ελληνικό Εθνικό Δόγμα" για να υποστηρίξουν ότι "η "Μεγάλη Ιδέα" δημιουργήθηκε πριν από 170 χρόνια. (Και) στη βάση των δογμάτων των βουλγαρικών κρατών, κείνται σαφώς διατυπωμένοι γεωπολιτικοί στόχοι και γεωπολιτικά συμφέροντα, που κατευθύνονται κυρίως στην εδαφική διεύρυνση εις βάρος της Βουλγαρίας".

Ως "ρεαλιστές" βεβαίως, γνωρίζουν πως δε θα ήταν εφικτή σήμερα η προβολή τέτοιων απόψεων ως επίσημη πολιτική, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, και γι' αυτό καθησυχάζουν πως η Βουλγαρία δέχεται "να συνορεύει μόνον με δικά της εδάφη και δικούς της πληθυσμούς, αφού ουδέποτε επιδίωξε να καταλάβει τη Σουμαδία ή το Κόσσοβο της Σερβίας, την ...Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, τη νήσο Κρήτη ή την Κύπρο της Ελλάδας ή εδάφη της Ρουμανίας ή της Αλβανίας"! Παρ' όλο που, υποστηρίζει, στη διάρκεια των πολέμων, οι γείτονες "της άρπαξαν εδάφη, ανέκαθεν βουλγαρικά, με πληθυσμούς βουλγαρικούς", όπως, μεταξύ άλλων, "η Ελλάδα (άρπαξε) τη Μακεδονία του Αιγαίου και τη Δυτική Θράκη του Αιγαίου"!

ΠΕΔΙΟ ΒΟΛΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Εστία κινδύνων για την περιοχή

Αυξάνεται η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής γύρω από το Πεδίο Βολής Κρήτης (ΠΒΚ) μετά το προχτεσινό περιστατικό, όταν αντιαεροπορικός πύραυλος τύπου ΝΙΚΗ εξερράγη στον αέρα και τα φλεγόμενα θραύσματά του διασκορπίστηκαν σε κατοικημένες περιοχές, προκαλώντας και πυρκαγιά στο χωριό Χορδάκι, στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Η ανησυχία επιτείνεται από την προκλητικά αδιάφορη στάση των αρμοδίων αρχών. Την ίδια ώρα κερδίζει έδαφος η θέση για απομάκρυνση του Πεδίου Βολής, το οποίο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό λειτουργεί όχι για τις ανάγκες εκπαίδευσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά για την εκπαίδευση των δυνάμεων των άλλων ΝΑΤΟικών χωρών.

Στο χωριό Χορδάκι χτες βράδυ πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση κατοίκων, οι οποίοι ζουν καθημερινά κάτω από το φόβο να πέσει ένας πύραυλος στα σπίτια τους, ενώ είχε προγραμματιστεί να γίνει και ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Περιοχής Ακρωτηρίου.

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ

Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ,σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι "για μια ακόμα φορά, αισθάνεται την ανάγκη να προειδοποιήσει το χανιώτικο λαό για τους άμεσους και σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η ίδια η ζωή του από την παραμονή και λειτουργία των αμερικανονατοϊκών βάσεων και του Πεδίου Βολής Κρήτης".

Η ΝΕ Χανίων συνεχίζει στην ανακοίνωσή της: "Το (προ)χτεσινό συμβάν επιβεβαίωσε, ότι, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να έχουμε θύματα, πέρα από τη συνεχή ρύπανση του περιβάλλοντος. Αυτό φαίνεται πως δε συγκινεί τους τοπικούς αρμόδιους παράγοντες, πολύ περισσότερο την ίδια την κυβέρνηση. Η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ καλεί το λαό, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς των Χανίων να αγωνιστούν για να κλείσουν οι βάσεις και όλες οι επικίνδυνες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ακρωτηρίου, πριν είναι πολύ αργά".

Η ΝΑΣ Χανίων

H "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" (ΝΑΣ) Χανίων σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι και σε παλαιότερη ανακοίνωσή της είχε επισημάνει το σοβαρό κίνδυνο που δημιουργεί η λειτουργία του ΠΒΚ και των αμερικανικών βάσεων στο Ακρωτήρι, για τη ζωή των κατοίκων της περιοχής και του νομού ολόκληρου.

"Το (προ)χτεσινό περιστατικό, σημειώνεται, επιβεβαίωσε στο ακέραιο αυτές μας τις εκτιμήσεις και διέψευσε περίτρανα τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι της Νομαρχίας και του Δήμου Χανίων για το πόσο χρήσιμη είναι τάχα η παρουσία τους, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν στην επέτειο γιορτασμού του δημιουργίας του ΠΒΚ. Τώρα έχουν καταπιεί κυριολεκτικά τη γλώσσα τους, δεν είπαν κουβέντα για το περιστατικό και την πραγματική του διάσταση. Τι να πουν άλλωστε, όταν σ' όλη τους τη θητεία λειτουργούσαν ως γνήσιοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και υπερασπιστές της αντιλαϊκής πολιτικής της.

Η ΝΑΣ καλεί τους αρμόδιους και την κυβέρνηση να προχωρήσουν στο άμεσο κλείσιμο αυτών των πολλαπλά επικίνδυνων εγκαταστάσεων, πριν θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα. Η Πρωτοβάθμια και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να πρωτοστατήσει σ' αυτό αν θέλει να εκφράσει τα συμφέροντα του Χανιώτικου λαού και όχι μόνο. Η κυρία νομάρχης έχει χρέος να προχωρήσει σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση, αλλά και το διοικητή του ΠΒΚ που, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε κατοίκους της "Μπανανίας" απέδωσε το συμβάν στον... κακό αέρα".

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Πρόγραμμα οι επιθυμίες των εφοπλιστών

Τις επιθυμίες και τα αιτήματα των εφοπλιστών μετέτρεψε σε πρόγραμμα του κόμματός του για τη ναυτιλία ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως προέκυψε από τη χτεσινή ομιλία στη "Ναυτιλιακή λέσχη" του Πειραιά.

Ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να αποσπάσει την εύνοια και υποστήριξη των εφοπλιστών, σπάζοντας την παράδοση να μη δίνει υποσχέσεις, εννοείται μόνο απέναντι στα λαϊκά στρώματα, πρόσφερε τα πάντα στους "αναξιοπαθούντες" εφοπλιστές, ορισμένοι από τους οποίους αποτελούσαν το ακροατήριό του. Από την αρχή της ομιλίας του φρόντισε να τους κολακέψει, λέγοντας ότι η επικοινωνία του μαζί τους είναι "άσκηση" για τον τρόπο που θα ασκήσει την εξουσία και δεσμεύτηκε ότι θα επιδιώκει την καλή συνεννόηση και διαρκή επικοινωνία μαζί τους, αφού "παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική οικονομία". Δε δίστασε μάλιστα δημόσια να ζητήσει τη συνεργασία τους για να διαμορφώσει η ΝΔ συγκεκριμένες προτάσεις στο νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί! Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας επιτέθηκε στην κυβέρνηση, γιατί δείχνει ατολμία στην ικανοποίηση των αιτημάτων των εφοπλιστών, ενώ έμμεσα δεσμεύτηκε για την κατάργηση των όποιων φραγμών στη σύνθεση των πληρωμάτων, γιατί, όπως είπε, "εμείς πιστεύουμε ότι η ανταγωνιστικότητα οδηγεί στην ανάπτυξη και την αύξηση της απασχόλησης". Χαρακτήρισε επίσης παρωχημένες τις απόψεις που ζητούν τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Ειδικά για την επιβατηγό ακτοπλοϊα τάχθηκε υπέρ της αναθεώρησης του "άκαμπτου νομοθετικού πλαισίου", δίνοντας έμφαση στο σύστημα αδειών σκοπιμότητας και στο ναυλολόγιο. Τέτοιες περιπτώσεις "δρουν ως ανασταλτικός παράγοντας για τη βελτίωση των όρων παραγωγικής δραστηριότητας".

Αναφερόμενος στο ΝΑΤ ζήτησε κατάργηση "όλων των χαριστικών και πριμοδοτικών διατάξεων για εισφορές και αποδοχές", καθώς και "οι παροχές να βασίζονται στην ανταποδοτικότητα".

Θα ληφθεί υπόψη...

Στο πλαίσιο των περιοδειών, που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα, ο πρωθυπουργός έκανε χτες ...περιοδεία και στο Συνδικαλιστικό του ΠΑΣΟΚ. Πολύ σωστά θα πει κανείς, αφού, λόγω των τεράστιων λαϊκών αντιδράσεων απέναντι στην ακολουθούμενη πολιτική, οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους άλλοτε ξεσκεπάζουν το ρόλο των κυβερνητικοδίαιτων εργατοπατέρων και άλλοτε δημιουργούν ρήγματα στους ιμάντες ποδηγέτησης του κινήματος από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Μόλις πρόσφατα, δε, ο Κ. Σκανδαλίδης είχε δηλώσει ότι "πρέπει να δείξουμε κατανόηση στους συνδικαλιστές, κυρίως στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ"...

Χτες, λοιπόν, ο κ. Σημίτης πήγε στα νεοσύστατα γραφεία του Συνδικαλιστικού Τομέα του κόμματός του, για να πει, αφ' ενός, ότι ο κομματικός μηχανισμός πρέπει να στρατευτεί παρά τω πλευρώ της κυβερνητικής πολιτικής και, αφ' ετέρου, ότι η κυβέρνησή του θα πάρει τις αποφάσεις της "με διάλογο" και έχοντας ..."υπόψη" της "τη θέληση των εργαζομένων"...

Το πόσο λογαριάζει τη "θέληση" των εργαζομένων ο πρωθυπουργός, φάνηκε στην κατακλείδα του λόγου του. Εκεί ειδικά, που είπε ότι "θα συνεχίσουμε αταλάντευτα την πολιτική που έχουμε χαράξει". Ας το λάβουν ...υπόψη τους οι εργαζόμενοι.

ΚΚΕ
Δημόσια συζήτηση για την Αμυντική Βιομηχανία

Δημόσια συζήτηση με θέμα: "Η κατάσταση της Αμυντικής Βιομηχανίας στη χώρα και οι προτάσεις του ΚΚΕ",διοργανώνει η ΚΕ του Κόμματος αύριο Σάββατο, 4 Ιούλη,στις 10 π.μ.,στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (οδός Πανεπιστημίου 52 - 54).

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί να πάρουν μέρος η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εκπρόσωποι των Γενικών Επιτελείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρήσεων Αμυντικής Βιομηχανίας της χώρας, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργοστασίων, επιχειρήσεων στο χώρο της Αμυνας, καθώς και δεκάδες άλλοι φορείς και πρόσωπα.

Στη δημόσια συζήτηση για την Αμυντική Βιομηχανία, εισηγητικές παρεμβάσεις, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, θα κάνουν ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και ο Βασίλης Καλαματιανός,μέλος της ΚΕ. Θα υπάρξουν, επίσης, παρεμβάσεις εκπροσώπων φορέων από το χώρο της Αμυνας. Μπορούν, ακόμη, να πάρουν μέρος στη συζήτηση και οι προσκαλεσμένοι, συμβάλλοντας στον προβληματισμό.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πιστεύει ότι η συζήτηση για την Αμυντική Βιομηχανία στην Ελλάδα αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα, λόγω των εξελίξεων που σημειώνονται - και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς - τόσο γενικότερα, όσο και στον ευαίσθητο χώρο της Αμυνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ