ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Ιούλη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜ. ΤΑΞΗΣ
Οπισθεν ολοταχώς από τον Ε. Γιαννόπουλο

"Ανέκρουσε πρύμναν" ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος,στα χέρια του οποίου βρίσκεται από χτες το πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου ΠάγουΔ. Δωρή,για την κατάσχεση των φακέλων από την Κρατική Ασφάλεια του υπουργείου Δημόσιας Τάξης που αφορούσαν την υπόθεση της παράνομης χορήγησης αδειών σε αλλοδαπούς και την "προστασία" νυκτερινών κέντρων. Το πόρισμα εστάλη στον υπουργό από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χτες φέρονταν ικανοποιημένος από το πόρισμα του Δ. Δωρή και, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις εναντίον των δύο εισαγγελικών λειτουργών Γ. Γεράκη και Π. Παναγιωτόπουλου. Με το πόρισμα ο υπουργός θεωρεί ότι αποσαφηνίζονται πλέον τα πάντα, ενώ παράλληλα διαμηνύει ότι δε θα επιτρέψει "εκτροπή" και "ασυδοσία". Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θεωρεί πως αν προκύψει περαιτέρω πρόβλημα, υπάρχει και ο νόμος 2509/97 "περί ευθύνης υπουργών".

Το πόρισμα του Δ. Δωρή, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τους εισαγγελείς Πρωτοδικών Γ. Γεράκη και Π. Παναγιωτόπουλο, καθώς ενήργησαν στα πλαίσια των υπηρεσιακών τους καθηκόντων, ενώ, όπως διευκρινίστηκε, η έρευνά τους αφορούσε αποκλειστικά και μόνο καταγγελίες κατά αστυνομικών οργάνων και όχι κατά του υπουργού Δημόσιας Τάξης.

Χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης φαίνονταν... μεταλλαγμένος και έριξε τους τόνους. Να θυμίσουμε ότι στην αρχή μίλησε για μη κόσμια συμπεριφορά των δύο εισαγγελικών λειτουργών και προχτές έκανε λόγο για παράνομη εισβολή και σοβαρό παράπτωμα των Γ. Γεράκη και Π. Παναγιωτόπουλου.

Πάντως, στο πόρισμα του Δ. Δωρή μεταξύ άλλων αναφέρονται:

  • Οι ενέργειες των εισαγγελικών λειτουργών Γ. Γεράκη και Π. Παναγιωτόπουλου ήταν σύννομες.
  • Οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί δεν ήταν υποχρεωμένοι να ενημερώσουν κανέναν, αφού ενεργούσαν με εντολή του προϊσταμένου τους Γ. Κολιοκώστα και με την παρουσία τους στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης είχαν σκοπό να ελέγξουν φακέλους με καταγγελίες πολιτών αποκλειστικά και μόνο σε βάρος αστυνομικών οργάνων, για χορήγηση παράνομων αδειών σε αλλοδαπούς και για "προστασία" νυχτερινών κέντρων.

Παράλληλα, στο πόρισμα αναφέρεται ότι με βάση τα στοιχεία του Δ. Δωρή και των εξηγήσεων που του έδωσαν οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί και ο προϊστάμενός τους δε συντρέχει λόγος άσκησης πειθαρχικής δίωξης εναντίον των Γ. Γεράκη και Π. Παναγιωτόπουλου.

Η εκτίμηση ότι οι δύο εισαγγελείς ενήργησαν σύννομα και η έρευνα δε θίγει τον υπουργό, ενισχύεται και από γεγονός ότι στις καταθέσεις των Γ. Γιάννε και Η. Βλαχογιάννη, διευθυντή και υποδιευθυντή αντίστοιχα της Κρατικής Ασφάλειας,αναφέρεται ότι η συμπεριφορά των εισαγγελικών λειτουργών ήταν ευγενέστατη. Επίσης, στο πόρισμα του Δ. Δωρή επισημαίνεται ότι η "έφοδος" στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης δε διέρρευσε από τους δύο εισαγγελείς, αφού κατά την εμφάνισή τους στην Κρατική Ασφάλεια δεν είχαν μαζί τους ούτε καν γραμματέα, προκειμένου να διασφαλίσουν το απόρρητο της ανάκρισης.

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος χτες αρνήθηκε να σχολιάσει τις προχτεσινές δηλώσεις Γιαννόπουλου για μη σύννομη ενέργεια των δύο εισαγγελέων. Αντίθετα, ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Β. Μαρκής δήλωσε ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν κανένα στοιχείο που να συνδέεται με τις πράξεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και ότι η έρευνα αφορά καταγγελίες σε βάρος αστυνομικών.

Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι "δεν υπάρχει οποιαδήποτε "κόντρα" ή διένεξη" μεταξύ εισαγγελικών λειτουργών και της εκτελεστικής εξουσίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Δημόσιας Τάξης υπογράφουν τέτοιες άδειες "για λόγους που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα" και ότι αυτή "η κατάσταση έχει παγιωθεί" και τηρείται μέχρι σήμερα. Για παρέμβαση της Εκτελεστικής Εξουσίας στη Δικαιοσύνη μίλησαν οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Εβερτ και Π. Παυλόπουλος.

Στο μεταξύ ο εισαγγελέας Γ. Γεράκης εξετάζει μάρτυρες με ταχείς ρυθμούς και προτίθεται να ολοκληρώσει την έρευνα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Χτες κατέθεσαν στον εισαγγελέα ο διευθυντής του ΚΕΠΥΟ, Π. Γεωργιάδης και οι αστυνομικοί Γ. Σπηλιόπουλος, Κ. Ινιοτάκης, Β. Πατίλας,Κουκούλας και ο δημοσιογράφος Μ. Τριανταφυλλόπουλος.

Τέλος και χτες συνεχίστηκε στον Τύπο μπαράζ δημοσιευμάτων όπου αστυνομικοί κατηγορούν αλλήλους για χορήγηση παράνομων αδειών και "προστασία" νυχτερινών κέντρων.

O αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ

Με γραπτή δήλωσή του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Α. Βασιλόπουλος, στράφηκε χτες κατά των συνδικαλιστών και ειδικότερα κατά της Ενωσης Αξιωματικών Αττικής, η οποία μια μέρα νωρίτερα είχε ζητήσει την παραίτηση της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας. Ο Α. Βσιλόπουλος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ενώ η ηγεσία οδηγήθηκε στη λήψη μέτρων για την πάταξη της διαφθοράς, οι συνδικαλιστές "για λόγους δικούς τους είχαν αντιδράσει στην ίδρυση της ειδικής υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων, για λόγους δικούς τους δεν ήθελαν προϊστάμενο της υπηρεσίας αυτής εισαγγελικό λειτουργό και για λόγους δικούς τους, ουδέποτε έχουν προτείνει κάποιο συγκεκριμένο μέτρο ή έστω την όποια σκέψη τους για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, που σιγοτρώει τα σωθικά της Ελληνικής Αστυνομίας". Και αφού στη συνέχεια δηλώνει ότι ζήτησαν με περίσσιο θράσος την παραίτηση της ηγεσίας, σημειώνει ότι στην ανακοίνωσή τους "παραδέχονται τουλάχιστον τη σκανδαλολογία, τη λασπολογία και τα αλληλοκαρφώματα των φατριών, όπου μέρος συμμετοχής, έχουν και οι ίδιοι".

Ο Α. Βασιλόπουλος υπενθυμίζει ότι από τον Οκτώβριο του 1996 είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι "οι διοικούντες και οι διοικητές των υπηρεσιών και γενικά οι αξιωματικοί δεν είναι άμοιροι ευθυνών, για τη συμπεριφορά του αστυνομικού προσωπικού. Εχουν υποχρέωση να εμπνέουν με το παράδειγμά τους, να καθοδηγούν με τις κατευθύνσεις και τις οδηγίες τους το προσωπικό και να λαμβάνουν αυστηρά πειθαρχικά μέτρα σε βάρος των παρανομούντων και ιδιαίτερα εκείνων που τα παραπτώματα αφορούν διαφθορά χαρακτήρα. Και ερωτώ δυο χρόνια περίπου μετά: Ποιος διοικητής ή ποιος συνδικαλιστής κατήγγειλε περίπτωση διαφθοράς αστυνομικού; Με λόγια μόνο και δημόσιες εμφανίσεις στα τηλεοπτικά παράθυρα, δε λύνεται το πολύ σοβαρό πρόβλημα της διαφθοράς στην Ελληνική Αστυνομία. Περιμένω έστω και τώρα να δείξουν με έργα ότι ενδιαφέρονται πραγματικά να αποκατασταθεί το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας".

Η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών χαρακτήρισε πάντως οργίλη τη δήλωση αυτή και επιφυλάχτηκε να απαντήσει διεξοδικά, όταν ολοκληρωθεί η εισαγγελική έρευνα.


Ιδιωτικοποιήσεις χωρίς... σχέδιο

Η κυβέρνηση προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις χωρίς σχέδιο και συνολική ενιαία στρατηγική, είναι το μοτίβο που μονότονα επαναλαμβάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως η ΝΔ, ο ΣΥΝ, το ΔΗΚΚΙ, αναφερόμενα κάθε φορά στις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα των Δημοσίων Επιχειρήσεων που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είναι χαρακτηριστικός ο κραυγαλέος τίτλος της χτεσινής"Αυγής": "Εκποιούν τις ΔΕΚΟ χωρίς σχέδιο", αναφέρει και εκφράζει τη... δυσφορία της, γιατί "οι υπό μετοχοποίηση (περίπου 30) δημόσιες επιχειρήσεις δεν έχουν καταρτίσει επιχειρησιακά πλάνα, ούτε έχουν προσλάβει συμβούλους, με αποτέλεσμα η διαδικασία (ιδιωτικοποίησής τους) να αναβληθεί για το τέλος του 1999", και τελικά "η εξέλιξη αυτή να στερεί φέτος τον κρατικό προϋπολογισμό από σημαντικά έσοδα"...

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής δηλώνει καθαρά υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων και πιέζει την κυβέρνηση Σημίτη να προχωρήσει πιο γρήγορα και σταθερά, κατηγορώντας την πως... υποχωρεί μπροστά στις πιέσεις των εργαζομένων. Από την άλλη η ηγεσία του ΣΥΝ τάσσεται υπέρ των "διαρθρωτικών αλλαγών", που προωθεί η κυβέρνηση Σημίτη και στις οποίες πρωτεύουσα θέση έχουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλάτην κατηγορεί ότι, τάχα, δεν έχει "σχέδιο και στρατηγική" για τις ιδιωτικοποιήσεις και καταφεύγει σε "αυταρχισμό, ΜΑΤ, αδιαφάνεια" κλπ., που, "διασπούν την κοινωνική συνοχή" και δεν επιτρέπουν τη συναίνεση των εργαζομένων - για να περάσουν, προφανώς, χωρίς κοινωνικές αντιδράσεις οι ιδιωτικοποιήσεις... Το ΔΗΚΚΙ, χωρίς να απορρίπτει τις ιδιωτικοποιήσεις, κατηγορεί την κυβέρνηση Σημίτη ότι προχωρά σε "άκρατες ιδιωτικοποιήσεις"...

Τα κόμματα αυτά, λοιπόν, στηρίζουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Ομως, μπροστά στη γενικευμένη δυσαρέσκεια και την οργή των εργαζομένων, που αντιδρούν αγωνιστικά πλέον, προσπαθούν να ελιχθούν, να αποφύγουν το πολιτικό κόστος της στήριξης ουσιαστικά της αντιλαϊκής πολιτικής. Για να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο, εφευρίσκουν διάφορες θεωρίες και περιορίζουν την όποια κριτική τους σε δευτερεύοντα ζητήματα. Το ΚΚΕ από την αρχή έχει ενημερώσει τον ελληνικό λαό ότι η αντιλαϊκή επέλαση των ιδιωτικοποιήσεων και των άλλων βάρβαρων μέτρων - ανεξάρτητα από χρονοδιαγράμματα και συγκεκριμένους ρυθμούς - είναι συστατικά στοιχεία του "μονόδρομου" της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, της ΟΝΕ, της κατευθυντήριας λογικής των Συνθηκών του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ και των διάφορων "προγραμμάτων σύγκλισης" και αποτελούν το περιεχόμενο μιας ενιαίας και αδιαίρετης πολιτικής. Της πολιτικής στρατηγικής της ολιγαρχίας και των πολυεθνικών στις σύγχρονες συνθήκες εξέλιξης του καπιταλιστικού συστήματος.

Μιας στρατηγικής που, αξιοποιώντας τους αρνητικούς διεθνείς συσχετισμούς δύναμης, θέτει στην πρώτη γραμμή το θέμα της πλήρους αναθεώρησης όλων των μέχρι σήμερα δεδομένων του συστήματος προς όφελος του κεφαλαίου, για την απόσπαση υπερκερδών. Αυτή η ενιαία πολιτική στρατηγική της ΕΕ, του Μάαστριχτ και της ΟΝΕ υπηρετείται με τις "διαρθρωτικές αλλαγές" των ιδιωτικοποιήσεων, τις ανατροπές εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση βασικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και των άλλων εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι κατανοούν όλο και περισσότερο ότι ο μόνος δρόμος είναι η σύγκρουση μ' αυτές τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης. Και με την ψήφο τους στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, έχουν μια ακόμα ευκαιρία να την καταδικάσουν, όπως και τα κόμματα που την υπηρετούν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ