Τα χιλιάδες θέματα δεκαετιών που περίμεναν στο συρτάρι του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ξεκαθαρίστηκαν. Ο χρόνος που μεσολαβούσε μεταξύ γνωμοδότησης και υπογραφής υπουργού μειώθηκε από τους 5 μήνες στις 20 ημέρες. Ετσι στο εξής το ΚΑΣ είναι "ελεύθερο" να αποκαταστήσει τον επιστημονικό του χαρακτήρα και να ασχοληθεί με θέματα που οριοθετούν αρχές προστασίας και ανάδειξης.
Στο νέο τρόπο λειτουργίας του ΚΑΣ αναφέρθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος,κάνοντας παράλληλα μία αναδρομή στην τελευταία περιοδεία του Συμβουλίου, που περιλάμβανε αυτοψίες στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Λευκάδας, Πρέβεζας, Αρτας, Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Κέρκυρας.Μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή όπου η εγκατάλειψη σε κάποιες περιοχές συναγωνίζεται την τουριστική αξιοποίηση κάποιων άλλων.Εκείνο που σίγουρα είχε να αντιμετωπίσει το ΚΑΣ ήταν όχι μόνο η αντιμετώπιση μεγάλων και σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων, αλλά και δεκάδων αιτημάτων από δήμους και κοινότητες για αξιοποίηση του "δικού" τους μνημείου, του μνημείου της περιοχής, με κύριο επιχείρημα το έσοδο που θα αποδώσει.Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά έργα είναι ενταγμένα στα Περιφερειακά Κοινοτικά Προγράμματα και όλοι ζητούν μία θέση στο επόμενο πακέτο.
Καλείται, λοιπόν, η Αρχαιολογική Υπηρεσία κατ' αρχήν να ιεραρχήσει προτεραιότητες και έπειτα να τιθασεύσει αιτήματα, δεδομένου ότι οι 300 περίπου αρχαιολόγοι και άλλοι τόσοι αρχιτέκτονες και συντηρητές αντίστοιχα δε φτάνουν για τα 900.000 μνημεία που είναι καταγραμμένα στη χώρα μας. Στην Αιτωλοακαρνανία,απ' όπου ξεκίνησε την περιοδεία του το Συμβούλιο, εντυπωσίασαν αρχαιολογικοί χώροι όπως το Θέρμο, το αρχαίο θέατρο Στράτου και η Πλευρώνα, αλλά η περιοχή δείχνει εγκαταλειμμένη.
Η Νικόπολη,στην Πρέβεζα, είναι ένας τεράστιος αρχαιολογικός χώρος, με ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά μνημεία, που φτάνει τα 20.000 στρέμματα. "Οι δυνάμεις που διαθέτει η Εφορεία δεν επαρκούν", είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟ. Στόχος είναι η Νικόπολη να ενταχθεί στο Ταμείο Διαχείρισης Πόρων Αρχαιολογικών Εργων, ώστε να γίνουν τα απαραίτητα έργα στερέωσης και ανάδειξης και ο χώρος να παραδοθεί στο κοινό. Αλλά στα έργα που συντελούνται από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, με κοινοτικά κονδύλια, στα μοναστήρια του νησιού κρίνεται αναγκαία η εκτέλεση και η επίβλεψη των έργων συντήρησης των τοιχογραφιών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, ώστε να διασφαλιστεί ο μνημειακός χαρακτήρας τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το μοναστήρι της Ελεούσας, που ήταν εγκαταλειμμένο, τώρα σχεδιάζεται η "ανάδειξή" του σε χώρο φιλοξενίας και συνεδρίων, αλλά το τι πρόκειται να γίνει με τη συντήρηση του μνημείου και του διακόσμου του παραμένει θολό.
Οσο για τη Δωδώνη,τόσο το θέατρο όσο και ο αρχαιολογικός χώρος χρήζουν άμεσων στερεωτικών επεμβάσεων. Για το έργο έχουν προγραμματιστεί 100 εκατομ. για το 1998 στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με τη Νομαρχία.
Στην Κέρκυρα το Συμβούλιο επισκέφτηκε τα έργα στο Μον Ρεπό, όπου θα στεγαστεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, τον αρχαιολογικό χώρο της Παλαιόπολης και το Παλαιό Φρούριο, όπου γίνονται εκτεταμένες εργασίες στο πλαίσιο Προγραμματικής Σύμβασης με το δήμο.
Την κωμωδία "Οταν οι γυναίκες το γλεντούν" του Κάρλο Γκολντόνι,παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας,στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης, ενώ αμέσως μετά ξεκινά περιοδείες σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία θα ολοκληρωθεί με τις παραστάσεις, στο Θέατρο Κήπου της Θεσσαλονίκης από τις 10-20 Σεπτέμβρη. Θα δώσει, επίσης, δύο παραστάσεις, στο Ηρώδειο, στις 21 και 22 Αυγούστου.
Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη και μουσική διδασκαλία Αίγλης Χαβά - Βάγια.Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι του Φίλιππου Παπαγεωργίου,η μουσική του Γιάννη Μεταλλινού και οι χορογραφίες του Ισίδωρου Σιδέρη.Παίζουν: Κατερίνα Γιουλάκη, Μάρθα Καραγιάννη, Ελένη Ερήμου, Σάσα Καστούρα, Κώστας Χαλκιάς, Βασίλης Σεϊμένης, Γιολάντα Καπέρδα,κ.ά. Συνολικά συμμετέχουν 40 ηθοποιοί, χορευτές και τραγουδιστές.
Η περιοδεία του ΚΘΒΕ θα ξεκινήσει από τα Δίκαια του Εβρου, στις 5 Ιούλη. Το ίδιο μήνα θα περιοδεύσει σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Βέροια, Καστοριά, Φλώρινα, Πτολεμαϊδα, και Κιλκίς, ενώ μέσα στον Αύγουστο σε Μονοδένδρι Ιωαννίνων, Γρεβενά, Κοζάνη, Καβάλα, Δράμα και Σέρρες. Τέλος, το Σεπτέμβρη σε Θέρμη, Αρεθούσα και Νεοχωρούδα Θεσσαλονίκης.
Μια από τις σημαντικότερες ποιητικές φωνές της εποχής μας, η Κική Δημουλά,είναι η αφετηρία ενός νέου κύκλου που ξεκινάει από τη "Χιζ Μάστερς Βόις" της "Μίνως - ΕΜΙ". Πρόκειται για μια σειρά CD που θα περιλαμβάνουν έργα σημαντικών λογοτεχνών, ποιητών και πεζογράφων. "Στην αγκαλιά της άκρης" είναι ο τίτλος του πρώτου CD του κύκλου αυτού, που περιλαμβάνει είκοσι ποιήματα της Κικής Δημουλά από τις συλλογές της "Επί τα ίχνη", "Το λίγο του κόσμου", "Η εφηβεία της λήθης",καθώς και το ποίημα "Επεισόδιο",που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Ποίηση". Ολα τα ποιήματα απαγγέλλει η Κική Δημουλά,ενώ ο Θάνος Μικρούτσικος,φανατικός θαυμαστής της ποίησής της, επιχειρεί ένα μουσικό σχολιασμό των ποιημάτων της στα οκτώ αυτοσχεδιαστικά κομμάτια του για πιάνο που ερμηνεύει ο ίδιος. Πρόκειται για μια δημιουργική "συνομιλία" των ήχων. "Η έκδοση ενός βιβλίου - είπε στην παρουσίαση του CD η Κική Δημουλά - είναι ήδη μια γενναιότης από μέρους του συγγραφέα, αφού εκτίθεται σε μίαν ανοιχτή δημόσια εξομολόγηση. Πλην τον καθησυχάζει, ότι δεν ξέρει αν θα υπάρξει εξομολόγος - αναγνώστης. Με αυτήν τη διαβολική μέθοδο της ηχογράφησης, η μυστικότης, η απόκρυψη διαταράσσεται. Είναι η φωνή πια, που τα εξομολογείται σχεδόν όλα με ευκρίνεια".
Με τη φαρσοκωμωδία του Νικολάου Λάσκαρη "Μαλλιά κουβάρια" θα περιοδεύσει το καλοκαίρι, σε όλη την Ελλάδα, το "Θέατρο Καισαριανής".Μια κωμωδία που αν και γράφτηκε στα τέλη του περασμένου αιώνα, μοιάζει να είναι τόσο σημερινή και επίκαιρη. Συζυγικές, ερωτικές, αλλά και όλες οι ανθρώπινες σχέσεις βρίσκονται σε κρίση. Τι μέλλει γενέσθαι; Μπερδεύονται, παρεξηγούνται, φτάνουν σε ακραίες συγχύσεις και εκρηκτικό παραλογισμό. Ολοι, εμπλεκόμενοι και διαπλεκόμενοι, θα γίνουν, όπως λέει και ο λαός μας, "μαλλιά κουβάρια". Η σκηνοθεσία είναι του Σπύρου Κωνσταντινίδη,η μουσική του Τάσου Καρακατσάνη,τα σκηνικά - κοστούμια της Νίκης Πέρδικα και οι χορογραφίες του Σίμωνα Πάτροκλου.Τους ρόλους ερμηνεύουν: Τάσος Αναγνώστου, Ανδρέας Βαρούχας, Μαίρη Γαρίτση, Νίκος Γριζάνης, Αυγερινή Γαλανοπούλου, Θάνος Κανούσης, Σπύρος Κωνσταντινίδης, Εβίτα Παπασπύρου.Παίζουν και οι μουσικοί: Σταύρος Μπέλκης (βιολί) και Αντώνης Γιαννίκος (ακορντεόν).
Μαριονέτες, κούκλες, σκιές, ξυλοπόδαροι, κέφι και χρώμα, θα πλημμυρίσουν το όμορφο νησί της Υδρας. Δεκατρία χρόνια μετά τη γέννηση του πρώτου φεστιβάλ, το Διεθνές Φεστιβάλ Μαριονέτας Υδρας,μας περιμένει και φέτος το καλοκαίρι, γεμάτο εκπλήξεις. Συγκροτήματα από έξι διαφορετικές χώρες θα παρουσιάσουν τη δουλιά τους, στις 10, 11 και 12 του Ιούλη, "με στόχο", όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, "να γνωρίσει ο κόσμος από κοντά την τέχνη της μαριονέτας, να διασκεδάσει, να ανταλλάξει ιδέες και εμπειρίες. Οι φυλετικές, γλωσσικές, οικονομικές και πολιτιστικές διαφορές είναι σίγουρο πως δε χωράνε στο νησί της Υδρας, που για τόσα χρόνια είναι τόπος συνάντησης έκφρασης απ' όλο τον κόσμο".
Η ιδέα του Φεστιβάλ της Υδρας, ξεκίνησε από τον καθηγητή Μ. Μέσκε,ιδρυτή του Marionetteatern της Σουηδίας. Στο φετινό πρόγραμμα συμμετέχουν μαριονέτες από το Τόγκο, την Αγγλία, την Παλαιστίνη, τη Βραζιλία, την Τουρκία και την Ολλανδία. Από τη χώρα μας, συμμετέχει ο Τ. Κώνστας και παραμυθοδράματα με σκιές θα παρουσιάσει ο Μ. Χατζάκης.Επίσης θα φιλοξενηθεί η παράσταση της Α. Νόβακ"Η Ευρώπη στην Κρήτη".Οι παραστάσεις θα δίνονται κάθε πρωί στο λιμάνι και κάθε βράδυ στο γήπεδο. Είσοδος ελεύθερη.
Ιδιαίτερα αξιόλογη ήταν η παρουσία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών. Οι παραστάσεις της στο Ηρώδειο με την όπερα του Βέρντι "Η Δύναμη του πεπρωμένου" σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τις παρακολούθησαν περίπου 17.000 θεατές. Η ΕΛΣ ετοιμάζεται πυρετωδώς για την παρουσίαση του μπαλέτου "Ζορμπάς" του Μίκη Θεοδωράκη,στο Ηρώδειο (19, 21,22/7) σε μουσική διεύθυνση του Ηλία Βουδούρη και χορογραφία του Λόρκα Μασίν.Χορεύουν οι: Γιώργος Μελογιαννίδης, Γιάννης Ντοντσάκης, Λόρκα Μασίν, Αλίνα Στεργιανού, Σύνθια Φρυδά, Ρωξάνη Παπανικόλα κ.ά. Ηδη ξεκίνησε από τα ταμεία της ΕΛΣ (Ακαδημίας 59) και του Φεστιβάλ Αθηνών (Σταδίου 4) η προπώληση των εισιτηρίων (9.000, 7.000, 5.000, 4.000, 2.500 δρχ. φοιτητικό).