ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απομονωμένοι οι νοσταλγοί της "Καρφίτσας"

Ανακοίνωση καταδίκης της προσπάθειας τρομοκράτησης του φιλειρηνικού λαού της Κέρκυρας. Αντιιμπεριλιστική διαδήλωση - απάντηση χτες βράδυ

Απάντηση στην προκλητική παρουσία των ετοιμοπόλεμων αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Κέρκυρα, αλλά και στους τοπικούς παράγοντες, που ζήλεψαν τη δόξα των παρακρατικών τραμπούκων της δεκαετίας του '60 και αυτοαναγορεύτηκαν "προστάτες" των μαγαζιών, εξαπολύοντας απειλές ενάντια σε όσους αντιτίθενται στην παρουσία στο νησί των Ράμπο - πελατών τους, έδωσαν χτες βράδυ οι Κερκυραίοι με τη μαζική συγκέντρωσή τους και πορεία που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της τοπικής Επιτροπής Ειρήνης και άλλων μαζικών φορέων. Οι διαδηλωτές με πορεία κατέληξαν στο λιμάνι της Κέρκυρας, στο μόλο, όπου αποβιβάζονται τα πληρώματα του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου, διαδηλώνοντας ενάντια στη μετατροπή της Κέρκυρας σε αμερικανικό ορμητήριο για την επικείμενη επέμβαση στο Κοσσυφοπέδιο και γενικότερα ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οι τραμπούκοι, ωστόσο, δεν τόλμησαν να προκαλέσουν.

Ανακοίνωση καταδίκης της παρουσίας των αμερικανικών πλοίων, αλλά και καταγγελίας των νοσταλγών των παρακρατικών μεθόδων τοπικών στελεχών της ΝΔ για τον εκφοβισμό του κερκυραϊκού λαού, εξέδωσε η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ.

"Η κατάσταση στο γειτονικό μας Κοσσυφοπέδιο, τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΕ του ΚΚΕ, είναι έτοιμη να εκραγεί από την απροκάλυπτη επέμβαση του ΝΑΤΟ στα εσωτερικά της Νέας Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, γιατί αυτή η επέμβαση θα γενικεύσει τις πολεμικές συγκρούσεις στα νότια Βαλκάνια και θα συμπαρασύρει αργά ή γρήγορα και την Ελλάδα. Πολύ σωστά, λοιπόν, η Επιτροπή Ειρήνης Κέρκυρας και άλλοι φορείς αποφάσισαν να αντιδράσουν ενωτικά, αγωνιστικά, δημοκρατικά και να καλέσουν τον κερκυραϊκό λαό σε αντι-ΝΑΤΟική - φιλειρηνική κινητοποίηση σήμερα (σ. σ χθες) με την ευκαιρία του ελλιμενισμού στην Κέρκυρα ενός μεγάλου αμερικανικού ελικοπτεροφόρου.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει αυτήν τη φιλειρηνική κινητοποίηση και καλεί τον κερκυραϊκό λαό να συμμετάσχει ενεργητικά και ενωτικά για να συμβάλουμε στην αποτροπή της ΝΑΤΟικής επέμβασης, στη διαφύλαξη της ειρήνης.

Ομως αμέσως μετά την ανακοίνωση για την πραγματοποίηση της φιλειρηνικής πορείας μια μικρή ομάδα από τον ηγετικό πυρήνα του Συλλόγου Καταστηματαρχών παλιάς πόλης με επικεφαλής τους κ. κ Σπ. Μητσιάλη και Γιάννη Μπογδάνο, άρχισε τις υπόγειες, αλλά και ανοιχτές, απειλές ότι θα παρεμποδίσει τη φιλειρηνική πορεία, ότι θα "προστατέψει το κύρος της Κέρκυρας"!!!.

Πρόκειται για πρωτοφανή ενέργεια πολιτικού τραμπουκισμού που επαναφέρει τις γνωστές από τη δεκαετία του 1960 καταδικασμένες μεθόδους παρακρατικών, που διοργάνωναν αντι-συγκεντρώσεις.

Ομως ούτε οι συγκεκριμένοι κύριοι, ούτε και κανείς άλλος, δεν έχουν κανένα δικαίωμα να παρεμποδίσουν τη φιλειρηνική πορεία. Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων πολιτών να διαδηλώνουν και αυτό δε θα το αναιρέσουν με τραμπουκισμούς και απειλές ορισμένοι νοσταλγοί της "Καρφίτσας" και του παρακράτους,τα φασιστοειδή που, επικαλούμενοι την Κέρκυρα, φροντίζουν μόνον για τα κέρδη τους και αδιαφορούν για τη ζωή των παιδιών του ελληνικού και των άλλων λαών που θα θυσιαστούν για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ.

Οι πρωτεργάτες των απειλών, των εκβιασμών και των τραμπουκισμών είναι οργανωμένα μέλη του κόμματος της ΝΔ, η οποία φέρνει ακέραια την ευθύνη για τις τρομοκρατικού χαρακτήρα πράξεις των μελών της. Η ΝΔ φαίνεται δεν μπορεί να αποχωριστεί τους ακροδεξιούς τραμπούκους και τα φασιστοειδή, τα οποία, βέβαια, ξελασπώνουν και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από τη "βρώμικη δουλιά" να παρεμποδίσει αυτή με αστυνομικές δυνάμεις τη φιλειρηνική πορεία.

Φαίνεται ότι τμήμα της ΝΔ είναι υπάκουο στην πολιτική του "κοινωνικού αυτοματισμού" της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και αναλαμβάνουν εργολαβικά να ξελασπώνουν το ΠΑΣΟΚ από τις "δύσκολες δουλιές".

Καλύτερα θα 'ταν οι πρωτεργάτες των τραμπούκικων απειλών να διοργάνωναν καμιά συγκέντρωση, που να διαδηλώνουν τη θέλησή τους να 'ρχονται τα ΝΑΤΟικά πλοία.. για να φανούν ποιοι είναι...

Το ΚΚΕ καλεί τον κερκυραϊκό λαό και τη νεολαία να απομονώσουν τέτοιες καταδικασμένες πραχτικές και να πάρουν μέρος στη φιλειρηνική πορεία".

Πρωτοφανής η ολιγωρία της Αστυνομίας

Σε τακτική ανακρίτρια ανατέθηκε η κύρια ανάκριση για την εξιχνίαση της αποτρόπαιης δολοφονικής απόπειρας των φασιστοειδών της "Χρυσής Αυγής"

Στη 10η τακτική ανακρίτρια Μαρία Λεπενιώτη ανατέθηκε η κύρια ανάκριση για την εξιχνίαση της αποτρόπαιης δολοφονικής απόπειρας των φασιστοειδών της "Χρυσής Αυγής". Ηδη η ανακρίτρια μελετά τη δικογραφία που διαβιβάστηκε από την Αστυνομία αρχικά στον εισαγγελέα Χρ. Μαρκογιαννάκη και εντός των προσεχών ημερών θα αρχίσει να εξετάζει εκ νέου τόσο τους μάρτυρες όσο και τα θύματα της εγκληματικής επίθεσης.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η Αστυνομία επέδειξε πρωτοφανή ολιγωρία αφού δεν έκανε από την πρώτη μέρα σωστές εκτιμήσεις για τη βαρύτητα των αδικημάτων και την ταυτότητα των δραστών. Στη συνέχεια, όταν πλέον είχε βουίξει ο τόπος για τις ευθύνες της, αλλά και για την αδυναμία της να συλλάβει τους δράστες, ενήργησε με προχειρότητα που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τις πραγματικές προθέσεις εκείνων που ανέλαβαν να εξιχνιάσουν τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Οπως έχουμε ήδη ξαναγράψει τα ρόπαλα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δράστες δεν εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς, ενώ αντιθέτως βρέθηκαν και φωτογραφήθηκαν από τους φωτορεπόρτερ. Ο διοικητής του τοπικού τμήματος όχι μόνο αγνοούσε (; ) ότι ο αστυφύλακας Β. Σωτηρίου,που ανήκει οργανικά στη δύναμή του ήταν αυτόπτης μάρτυρας, ενώ είχε κάνει δηλώσεις στις τηλεοράσεις, αλλά δεν ήξερε ότι η συγκεκριμένη καφετερία στην οποία διαδραματίστηκε η βίαιη επίθεση ήταν της γυναίκας του αστυφύλακα. Το τρίτο σημαντικό στοιχείο το οποίο αποκαλύπτεται από τον ίδιο τον πατέρα του Δ. Κουσουρή, είναι ότι οι αστυνομικοί δε θεώρησαν σκόπιμο να του πάρουν κατάθεση! Μάλιστα, όταν δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα στο νοσοκομείο και τηλεφώνησε στον αξιωματικό υπηρεσίας του Τμήματος της Κυψέλης, τον αντιμετώπισαν σκαιότατα, λέγοντάς του κατάμουτρα "ξύλο που το θέλετε όλοι σας"! Η επόμενη κίνηση ήταν, όπως είπε, να του κλείσουν το τηλέφωνο και να τον αφήσουν απροστάτευτο, κάτι που έλυσε αργότερα ο αρχηγός της Αστυνομίας, όταν αναγκάστηκε να μιλήσει μαζί του.

Η ΕΔΕ για τη στάση του αστυνομικού Β. Σωτηρίου ανατέθηκε σε αστυνομικό διευθυντή ο οποίος είχε ήδη μια πρώτη επικοινωνία τόσο με τον ίδιο όσο και με τη γυναίκα του, ως ιδιοκτήτρια της καφετερίας. Επειδή στις δυο καταθέσεις που της είχαν πάρει απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είχε πει δυο φορές ότι δεν υπήρχαν αστυνομικοί στο χώρο όταν ξυλοκοπήθηκαν οι φοιτητές, δεν αποκλείεται να βρεθεί και η ίδια κατηγορούμενη. Η αποσιώπηση της παρουσίας του χαρακτηρίζεται πάντως από κύκλους της Αστυνομίας ως επιπόλαιη ενέργεια, που τραυμάτισε το κύρος της Αστυνομίας, ενώ αν είχε πει την αλήθεια από την πρώτη στιγμή, κανείς δε θα μπορούσε να τον κατηγορήσει για αντιυπηρεσιακές ενέργειες.

Ενα από τα θύματα της επίθεσης, ο Δ. Κουσουρής σε συνέντευξή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για προσχεδιασμένη επίθεση που αποσκοπούσε στην εξόντωσή του. Είπε επίσης ότι είναι σε θέση να αναγνωρίσει τον ένα από τους δράστες που πρόλαβε να δει την ώρα που παρότρυνε τους συνεργούς του να αρχίσουν την επίθεσή τους, χτυπώντας πρώτα τον ίδιο. Καταγγέλλει επίσης ότι λίγο πριν εκδηλωθεί η επίθεση, η ομάδα των χρυσαυγιτών που δικαζόταν στα δικαστήρια είχε πολύ καλές σχέσεις με ορισμένους αστυνομικούς των ΜΑΤ που ήταν εκεί από το πρωί για μέτρα τάξης.

Προχωράει η βαλκανική ταξιαρχία

Η οργάνωση της πολυεθνικής "ειρηνευτικής" δύναμης της ΝΑ Ευρώπης, δηλαδή της πολυεθνικής βαλκανικής ταξιαρχίας ταχείας επέμβασης, που θα αναλαμβάνει κατ' ανάθεση από το ΝΑΤΟ, ρόλο τοπικού "χωροφύλακα" της Νέας Τάξης,ήταν το αντικείμενο της 4ης Συνάντησης Στρατιωτικών Εμπειρογνωμόνων,που ολοκληρώθηκε χτες στην Αθήνα υπό την αιγίδα του ελληνικού ΓΕΕΘΑ. Στη συνάντηση μίλησε χτες και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αθ. Τζογάνης,ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πρωτοβουλίες όπως αυτή της συγκρότησης της πολυεθνικής ταξιαρχίας εντάσσονται στη διεύρυνση του στρατιωτικού ρόλου του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Μάλιστα ανέφερε ότι η δημιουργία της πολυεθνικής ταξιαρχίας "προάγει τη συνεργασία μεταξύ των χωρών" και συμβάλλει στην... "εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας".

Στη συνάντηση πήραν μέρος αντιπροσωπείες από τις παρακάτω χώρες, του λεγόμενου "αμερικανικού τόξου" των Βαλκανίων: Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες (ως παρατηρητής), Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Σλοβενία (ως παρατηρητής) και Τουρκία.Στη συνάντηση αυτή, που αποτελεί συνέχεια τριών προηγούμενων συναντήσεων, οι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες επεξεργάστηκαν ειδικά θέματα που αφορούν την πολυεθνική δύναμη, όπως η οργάνωση, η δομή των στρατηγείων, νομικά και οικονομικά θέματα, αρμοδιότητες κλπ., ώστε το Σεπτέμβρη στα Σκόπια σε επίπεδο υπουργών να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα η Ελλάδα, η Τουρκία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεσμεύτηκαν να διαθέσουν για τη συγκρότηση της ταξιαρχίας από ένα μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού, η Αλβανία ένα λόχο, η ΠΓΔΜ ένα μηχανοκίνητο λόχο, η δε Ιταλία δήλωσε ότι θα παράσχει οποιαδήποτε υποστήριξη. Ανοιχτό μένει το θέμα της έδρας της δύναμης, για την οποία ερίζουν Ελλάδα και Τουρκία, αλλά δεν αποκλείεται να εγκατασταθεί και σε μια άλλη βαλκανική χώρα.

Στα ίδια πλαίσια εντάσσεται και το Σεμινάριο Χειρισμού Κρίσεων "Αθήνα - '98",που θα πραγματοποιηθεί από τις 30 Ιούνη μέχρι τις 3 Ιούλη.Το σεμινάριο αυτό είναι στο πνεύμα του προγράμματος PFP (Σύμπραξη για την Ειρήνη) και σκοπός του - σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, που είναι και ο διοργανωτής του - είναι "η ενημέρωση των συμμετεχόντων επί των δυνατοτήτων και μέσων που διαθέτει η διεθνής κοινότητα στην πρόληψη - χειρισμό κρίσεων". Στην ουσία έρχεται να εξυπηρετήσει την ένταξη και την ενσωμάτωση στους ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς των πρώην χωρών - μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας, που είναι και ο αντικειμενικός σκοπός του προγράμματος PFP.

Ετοιμο το νομοσχέδιο για την ψηφιακή

Με τη χτεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Τύπου, το νομοσχέδιο για την ψηφιακή τηλεόραση παίρνει την τελική του μορφή και εντός των ημερών θα δοθεί στη δημοσιότητα. Στη χτεσινή σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Τύπου Δημήτρη Ρέππα, ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος και ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπαδημητρίου. Στη διάρκεια της συνάντησης, έγιναν οι τελικές παρατηρήσεις και προσθήκες στο κείμενο του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο Δημήτρης Ρέππας, πριν την κατάθεση και συζήτησή του στο Θερινό Τμήμα της Βουλής, θα δοθεί στα κόμματα και στους αρμόδιους φορείς.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟΝ "902 TV"
Η παρουσίαση του βιβλίου για το ΕΑΜ

Την ενδιαφέρουσα παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου" - Σπάνια Ντοκουμέντα του ΕΑΜ (1944 - 1947)" από τις εκδόσεις ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ που έγινε την Τετάρτη 24/6 και προλόγισε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,μεταφέρει σήμερα στην οθόνη, η Τηλεόραση του 902, στις 8.00 μμ από την εκπομπή "Ενα βιβλίο - μια ιστορία".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ