ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Να αποσυρθεί απαιτούν τα συνδικάτα

Την έντονη αντίδραση εργατικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που το καταγγέλλουν και ζητούν την απόσυρσή του, προκάλεσε το νομοσχέδιο - τερατούργημα. Σε δράση αποφασιστική, μαζική, καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας

Εντονες είναι οι πρώτες αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο, που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου,για την πλήρη ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ταυτόχρονα, συνδικαλιστικά κλιμάκια από στελέχη της ΕΣΑΚ πραγματοποιούν περιοδείες ενημέρωσης για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, καλώντας τους εργαζόμενους να αγωνιστούν για την απόσυρσή του.

Σε δράση αποφασιστική, μαζική, χωρίς εφησυχασμό, για να αποσυρθεί, για να μην περάσει το αντεργατικό νομοσχέδιο, καλεί τους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,η οποία, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι η κυβέρνηση χτυπά τώρα την καρδιά των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, κατακτήσεις που ξεκίνησαν από το Σικάγο."Η κυβέρνηση - συνεχίζει - χτυπά το σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, νομοθετεί την άγρια υπερεκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Δίνει με νόμο τη δυνατότητα στην εργοδοσία να ασυδοτεί. Καταργεί το οχτάωρο, με τη χρησιμοποίηση των εργαζομένων όσες ώρες και όποτε θέλει ο εργοδότης. Επεκτείνει τη μερική απασχόληση, σταθεροποιεί τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Μεθοδεύει τη σταδιακή κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων...".

Απαράδεκτη θεωρεί η Συντονιστική Επιτροπή την πανηγυρική υποδοχή από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ των ελιγμών του υπουργού για την αφαίρεση διατυπώσεων, ανώδυνων στην ουσία τους. "Αυτοί οι πανηγυρισμοί - επισημαίνει - καθορίζουν και τη στάση τους απέναντι στο τερατούργημα". "Η κυβέρνηση - καταλήγει - έχει υποτάξει όλα της τα σχέδια στους στόχους του κεφαλαίου. Στο όνομα της κρίσης και της ανταγωνιστικότητας, με στόχο τη διατήρηση και αύξηση των κερδών και την καθυπόταξη της εργατικής τάξης, υλοποιεί όλο και πιο γοργά κάθε αντεργατική επιθυμία του κεφαλαίου. Με όραμα την ΟΝΕ και το ΕΥΡΩ, χτυπά θεμελιώδεις κατακτήσεις, όπως το 8ωρο".

- "Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο της εποχής του μεσαίωνα και του σκοταδισμού", απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου,καλώντας τους εργαζόμενους σε αγώνα για να μην περάσει και τονίζοντας σε ανακοίνωσή του ότι "η κυβέρνηση του κ. Σημίτη εφαρμόζει κατά γράμμα τις εντολές της "Λευκής Βίβλου" και της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Το ΕΚ Αγρινίου ρίχνει ευθύνες στις πολιτικές δυνάμεις που αποδέχτηκαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τονίζει πως"ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες έχουν οι ηγεσίες των παρατάξεων της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ,που αποδέχονται αυτήν την πολιτική και την ΟΝΕ", ενώ επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους.

- Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του ΕΚ Λάρισας τονίζει ότι "αυτό το νομοσχέδιο θα τινάξει στον αέρα τις σημερινές εργασιακές σχέσεις" και καλεί τη ΓΣΕΕ, στη συνεδρίαση της διοίκησής της, "να προκηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις, πριν ή όταν πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή". Επίσης, αποφάσισε, με μόνη αρνητική ψήφο αυτήν του προέδρου του, Στ. Τσουκαλά,να καλέσει όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Θεσσαλίας να απαιτήσουν από τον υπουργό Εργασίας, που επισκέπτεται την Κυριακή τη Λάρισα, να πάρει πίσω το νομοσχέδιο.

Το ΕΚ Λάρισας συγκαλεί την Παρασκευή 26 Ιούνη ενημερωτική σύσκεψη σωματείων και θα προχωρήσει σε περιοδείες σε χώρους δουλιάς, με αιχμή τη μη κατάργηση του 8ωρου. Τις επόμενες μέρες, θα πραγματοποιήσει και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λάρισα.

- Την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και το "επαίσχυντο νομοσχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας για τις "εργασιακές σχέσεις", στο οποίο αποτυπώνεται η κοινωνική βαρβαρότητα, που, κατ' εντολήν των επιτελείων των Βρυξελλών, των βιομηχάνων, των εφοπλιστών και γενικότερα του μεγάλου κεφαλαίου, προωθεί η κυβέρνηση", καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ,σε ανακοίνωσή τους, και καλούν σε αγώνα για να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα.

- Το ΔΣ του Συλλόγου Μόνιμων Εργαζομένων Δήμου Πετρούπολης, Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής,καλεί τις ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕ - ΟΤΑ "να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά ενάντια στο νέο τερατούργημα - νομοσχέδιο της κυβέρνησης με κινητοποιήσεις των εργαζομένων".

- Σε ψήφισμά του, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Υποδηματοποιίας και Δέρματος Νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κατάθεση του Νομοσχεδίου και καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική στα χέρια τους.

- "Δεν είναι μόνο το 8ωρο, που τίθεται σε αμφισβήτηση, αλλά και ο ίδιος ο θεσμός των Συλλογικών Συμβάσεων", σημειώνει, σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Καπνεργατών -τριών Θεσσαλονίκης.

"Να ξεσηκωθούμε"!

Την ανάγκη αγωνιστικής ανατροπής του νομοσχεδίου - "τερατούργημα" για τις εργασιακές σχέσεις και το 8ωρο, υπογράμμισε ο Γ. Μαυρίκος, μιλώντας σε εργαζόμενους του ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ

Σε αγώνα για να μην ψηφιστεί και σε κάθε περίπτωση να μην εφαρμοστεί στην πράξη το αντεργατικό τερατούργημα του υπουργείου Εργασίας - το νομοσχέδιο που ξεθεμελιώνει το 8ωρο και τα υφιστάμενα εργασιακά δικαιώματα - κάλεσε τους εργαζόμενους στο ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ,ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος χτες, σε μια από τις πρώτες περιοδείες που ήδη ξεκίνησαν για την ενημέρωση των εργαζομένων σχετικά με το αντεργατικό νομοσχέδιο.

Διάχυτη ήταν η ανησυχία στους εργαζόμενους για το τι τους επιφυλάσσει το νομοσχέδιο, ενώ έγιναν ερωτήσεις για το συνδικαλιστικό κίνημα, για το πώς μπορεί να το εμπιστευτούν οι εργαζόμενοι στην κατάσταση που είναι, καθώς και για τη στάση που θα κρατήσουν οι ηγεσίες του.

"Το πρώτο που ρυθμίζει αυτό το νομοσχέδιο - σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος μιλώντας τους - είναι η κατάργηση του 8ωρου, της μεγαλύτερης κατάκτησης του αιώνα μας.Της κατάκτησης, που μας εξασφάλιζε συγκεκριμένο χρόνο δουλιάς, συγκεκριμένο χρόνο ξεκούρασης και συγκεκριμένο χρόνο ψυχαγωγίας, μόρφωσης, επαφής με την οικογένεια. Τώρα ο εργοδότης θα έχει δικαίωμα, χωρίς επιπλέον αμοιβή, να επιβάλλει 9ωρα και 10ωρα για έξι μήνες και να μειώνει τις ώρες εργασίας για αντίστοιχο διάστημα. Ετσι καταργείται το 8ωρο και η πλήρης απασχόληση, με σταθερή αμοιβή και ασφάλιση, δέχεται σοβαρό πλήγμα".

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ επισήμανε στους εργαζόμενους, τις ρυθμίσεις για τη χωρίς όρια επιβολή της μερικής απασχόλησης σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την κατάργηση των συμβάσεων εργασίας μέσω των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,"σε μια Ελλάδα φθίνουσα" και άλλες πλευρές του νομοσχεδίου, το οποίο "περπατά" το δρόμο της ΟΝΕ και των αντεργατικών επιλογών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σχετικά με την πρόβλεψη "συμφωνιών" με τους εργαζόμενους για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μερική απασχόληση, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε χαρακτηριστικά: "Ξέρετε όλοι, τα ζούμε, ότι το δίλημμα θα είναι ή συμφωνείς ή φεύγεις. Και ο εργαζόμενος θα "συμφωνήσει", γιατί πρέπει να πάει το μεροκάματο στο σπίτι. Ομως - συνέχισε - αν η κυβέρνηση ψηφίσει και κάνει πράξη το νομοσχέδιο, θα γνωρίσουμε μέσα στα εργοστάσια μια δικτατορία που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί".

"Γι' αυτό - πρόσθεσε ο Γ. Μαυρίκος - πρέπει να απαιτήσουμε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο, να μην εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση στην πράξη. Να παλέψουμε για το 8ωρο, να προστατέψουμε τις συλλογικές συμβάσεις, την πλήρη απασχόληση. Υπάρχει ελπίδα και οι αγώνες των εργαζομένων της Ιονικής και των εκπαιδευτικών έδειξαν ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την κυβέρνηση".

"Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλη πολιτική σ' αυτή την κατεύθυνση, πρέπει να ξεσηκωθούμε!",τόνισε. "Δε δίνουμε τη μάχη μόνο για το δικό μας μεροκάματο. Πρέπει να παλέψουμε γι' αυτά που μας έδωσαν, όλες τις κατακτήσεις που βρήκαμε και οι οποίες δε χαρίστηκαν από κανένα. Πρέπει να σκεφτούμε τι κοινωνία θα αφήσουμε στα παιδιά μας".

Ιδιαίτερα στάθηκε στο ρόλο των συνδικαλιστικών ηγεσιών, τονίζοντας ότι "οι συνδικαλιστικές ηγεσίες που στηρίζουν την κυβέρνηση, γίνονται συνένοχες στο ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και οι εργαζόμενοι πρέπει να τις αποκαλύψουν και να τις απομονώσουν". Ταυτόχρονα καυτηρίασε το ρόλο "Δούρειου Ιππου" της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ.

Η Γ. Φλούδα,μέλος της διοίκησης του σωματείου εργαζομένων στο ΜΟΝ ΠΑΡΝΕΣ, δήλωσε στο "Ρ": "Δε θα πρέπει να επιτρέψει η γενιά μας αυτά που κληρονομήσαμε, με αιχμή το 8ωρο, να καταργηθούν. Θα κριθούμε πολύ αυστηρά, αν κάνουμε πίσω. Συνολική πρέπει να είναι η απάντηση στην επίθεση που δεχόμαστε. Οσο για τη "συμφωνία" του εργαζόμενου, που αναφέρει το νομοσχέδιο, ξέρουμε όλοι τι σημαίνει αυτό, όταν τον περιμένει η απόλυση και η ανεργία. Και να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, δε θα αφήσουμε να εφαρμοστεί".

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ
Θα γίνει ΑΕ πάση θυσία!

Την εμμονή της κυβέρνησης στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΚ επανέλαβε χτες ο Γ. Παπαντωνίου σε αντιπροσωπεία εργαζομένων. Παράταση μέχρι ένα μήνα για την ολοκλήρωση των διαδικασιών

Αποφασισμένη να προχωρήσει στη μετατροπή του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και των άλλων Οργανισμών σε ΑΕ και στη συνέχεια σε ιδιωτικοποίησή τους, είναι η κυβέρνηση. Τη θέση αυτή επανέλαβε χτες εκ νέου ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, σε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, ενώ απέξω απ' το υπουργείο εργαζόμενοι πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

"Δεν το συζητώ, ο ΟΣΚ θα γίνει ΑΕ", δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε πως αναμένεται η υπογραφή απ' το υπουργείο Παιδείας του Προεδρικού Διατάγματος για ένταξη του ΟΣΚ στον ν. 2414, όπου προβλέπεται η μετατροπή σε ΑΕ και πως θα δοθεί παράταση (έληγε χτες η προθεσμία του νόμου) μέχρι ένα μήνα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και στον ΟΣΚ, αλλά και στους άλλους Οργανισμούς (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ). Τέλος, σημείωσε πως θα δεχόταν υπαγωγή του ΟΣΚ στην Ενιαία Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας - Πειραιά, αλλά σαν ΑΕ.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΚ διανύουν την τέταρτη βδομάδα απεργίας, ενώ στη χτεσινή συγκέντρωση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας ΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Υπουργείου Παιδείας, της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής και εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών. Απ' την κινητοποίηση απουσίαζε, ο πρόεδρος του Συλλόγου ΟΣΚ (ΠΑΣΚ) που πίεζε και για αναστολή όλων των κινητοποιήσεων!

Δίπλα στους εργαζόμενους σε ένδειξη συμπαράστασης, βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ο. Κολοζώφ και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Λ. Αυδής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας Αθήνας".

Ο Μ. Δανδουλάκης αντιπρόεδρος ΠΟΣΥΠ και μέλος της Επιτροπής Αγώνα στον ΟΣΚ μάς δήλωσε: "Απ' ό,τι φάνηκε και από τη σύντομη συνάντηση που είχαμε με τον Παπαντωνίου, η κυβέρνηση επιμένει αδιάλλακτα στην απόφασή της για μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχει απέναντί της το σύνολο των μαζικών φορέων της παιδείας και άλλους φορείς που αντιτίθενται στη μετατροπή σε ΑΕ και στην ιδιωτικοποίηση. Χρειάζεται ανάπτυξη, συντονισμός των αγώνων, δημιουργία μετώπου πάλης για να αποκρουστεί αυτή η πολιτική".

Κινητοποίηση για τη ΒΕΤΛΑΝΣ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συγκέντρωση εκατοντάδων εργαζομένων στην επιχείρηση ΒΕΤΛΑΝΣ,πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου της πόλης, με στόχο την οργάνωση της δράσης των φορέων της περιοχής, για το σοβαρό πρόβλημα που δημιούργησε το κλείσιμο (για τρίτη φορά!) της κλωστοϋφαντουργίας ΒΕΤΛΑΝΣ. Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που για δύο μήνες τώρα κάνουν επίσχεση εργασίας, διεκδικούν από την εργοδοσία τα δεδουλευμένα τους που ξεπερνούν τα 200 εκατ δρχ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την βουλευτίνα του Κόμματος Μ. Μπόσκου,καθώς και αντιπροσωπείες της Δημοτικής Αρχής, του Εμπορικοβιοτεχνικού Επιμελητηρίου, του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ συμμετείχε και ο πρόεδρος της κλαδικής Ομοσπονδίας Θ. Ευθυμίου.Στην ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας Χρ. Τρεμπελής,ανέπτυξε τις θέσεις του ΕΚ που κινούνται στην κατεύθυνση της πληρωμής των δεδουλευμένων και της επιδότησης των ανέργων, καθώς και στην ανάγκη εφαρμογής κλαδικής πολιτικής στην κλωστοϋφαντουργία παρά και ενάντια στις επιταγές της ΕΕ.

Η Μ. Μπόσκου μίλησε για τις ευθύνες που έχουν η ιδιωτική πρωτοβουλία, η κυβέρνηση και η ΕΕ, καθώς και όλα τα άλλα κόμματα που στα λόγια παρουσιάζονται να κατανοούν τα προβλήματα των εργαζομένων, στην πράξη όμως ακολουθούν πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντά τους, θεωρώντας την πορεία προς την ΟΝΕ μονόδρομο. Ανέπτυξε στη συνέχεια τις θέσεις του ΚΚΕ για κλαδική πολιτική στην κλωστοϋφαντουργία, καθώς και την προστασία της πρώτης ύλης (βαμβάκι) από την καταστροφική πολιτική της ΕΕ. Τόνισε ότι η μόνη λύση είναι η οικοδόμηση ενός κοινού μετώπου πάλης του λαού της περιοχής και των φορέων του στην κατεύθυνση ανατροπής της ακολουθούμενης πολιτικής. Τέλος, υπογράμμισε τις σοβαρές ευθύνες των εκπροσώπων της ΤΑ και την ανάγκη ο λαός της περιοχής να τους αντιμετωπίσει ανάλογα στις επερχόμενες εκλογές.

Στο τέλος της συγκέντρωσης αποφασίστηκε η δημιουργία Επιτροπής Αγώνα για μεθόδευση των παραπέρα ενεργειών.

Μαχητικά συλλαλητήρια στην Πελοπόννησο

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Την απόφασή τους να αγωνιστούν για την υπεράσπιση των εργασιακών τους σχέσεων διατράνωσαν οι εργαζόμενοι της Ανατολικής Πελοποννήσου, συμμετέχοντας μαζικά και μαχητικά στα συλλαλητήρια που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Περιφέρειας Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, την Τρίπολη, το Αργος και στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών στην Κόρινθο.

Στην Καλαμάτα,στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΣΕ. Η διάθεσή τους, όπως εκφράστηκε από τις ομιλίες εκπροσώπων τους, είναι να υπερασπιστούν την πλήρη απασχόληση, απορρίπτοντας την κατάργηση του 8ωρου μέσα από τις "ευέλικτες" μορφές, καθώς και των συλλογικών τους συμβάσεων. Τονίστηκε η απόφασή τους να περιφρουρήσουν τον δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΚΟ και εκφράστηκε η εναντίωσή τους σε κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ. Επαναλήφθηκε η απαίτηση για αποχώρηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από κάθε μορφής "κοινωνικό διάλογο" και εκφράστηκε για άλλη μια φορά η απαίτηση για τριανταπεντάωρο - πενθήμερο - εφτάωρο με αυξήσεις και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, καθώς και η υπεράσπιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Χέρι χέρι με τους εργαζόμενους συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί της Μεσσηνίας (ΕΛΜΕ και Σύλλογος Αδιορίστων), οι οποίοι εξέφρασαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στο νόμο 2525 και κατάγγειλαν την κυβερνητική βία και τρομοκρατία. Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της Καλαμάτας.

Στην Τρίπολη ήταν πολλοί οι εργαζόμενοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΣΕ και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγ. Βασιλείου, αποφασισμένοι να περάσουν σε νέους αγώνες, προκειμένου να εμποδίσουν τα σχέδια της κυβέρνησης να πάρει πίσω τις εργασιακές τους κατακτήσεις και εξέφρασαν την απόφασή τους να αντιπαλέψουν το αντεργατικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει με συνοπτικές διαδικασίες. Οι ομιλίες των συνδικαλιστών συμβάδιζαν με το γενικό πνεύμα των συγκεντρωμένων και περιστράφηκαν γύρω από την υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών τους κατακτήσεων. Η συγκέντρωση ήταν μαζική και μαχητική και έκανε αίσθηση στην Τρίπολη για τον όγκο και τον παλμό της.

Στην Κόρινθο

Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο απαίτησαν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε χτες στις 7.30 μμ η Επιτροπή Συνδικαλιστών Κορίνθου στο Εργατικό Κέντρο. Οι ομιλητές Τ. Παπαδόπουλος και Τ. Αλονησιώτης,μέλη της διοίκησης του ΕΚΚ, κατάγγειλαν επίσης την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, πρόβαλαν το αίτημα για ΔΕΚΟ 100% στο Δημόσιο, καταδίκασαν τον κυβερνητικό αυταρχισμό και την καταστολή σε βάρος των εργατικών κινητοποιήσεων, ενώ απέδωσαν βαρύτατες ευθύνες στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες για την κατάσταση που διαμορφώνεται σε βάρος της εργατικής τάξης. Ακολούθησε πορεία προς τη νομαρχία.

Στους δρόμους οι ασυρματιστές

Αγώνα για να παραμείνουν στα πλοία και για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, δίνουν οι ασυρματιστές οι οποίοι χτες για δεύτερη μέρα βρέθηκαν στους δρόμους του Πειραιά με μαχητική πορεία προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών.Η κινητοποίηση θα συνεχιστεί και σήμερα με νέα συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα γραφεία της συνδικαλιστικής τους Ενωσης ΠΕΡΡΑΕΝ και πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Οι ασυρματιστές στις 10 το πρωί ξεκίνησαν την πορεία τους από την ΠΕΡΡΑΕΝ, με πρώτο σταθμό την ΠΝΟ. Με μαζική παράσταση στον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Γιάννη Χαλά,εξέφρασαν την έντονη διαμαρτυρία τους για την απουσία της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας από τις κινητοποιήσεις και απαίτησαν η ΠΝΟ να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Στη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκε η απόφαση των ασυρματιστών να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα δικά τους χέρια, αφού το προεδρείο του σωματείου τους με πρώτο τον πρόεδρο Βασίλη Καλεμάνη, έφτασε στο σημείο να απεμπολήσει τα κυρίαρχα αιτήματα του κλάδου, όπως το δικαίωμα στην εργασία, την προάσπιση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση.

Στη διάρκεια της συνάντησης οι πρόεδροι της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝΓ. Τούσσας και Γ. Μανουσογιαννάκης αντίστοιχα, αποτέλεσαν τους μόνους από την υπόλοιπη διοίκηση της Ομοσπονδίας που τάχθηκαν υπέρ του αγώνα των ασυρματιστών και υποστήριξαν τα αιτήματά τους. Επίσης ο γγ του ΕΚΠ Μιχάλης Νουφαρίτσης,σημείωσε τη συμπαράστασή του στον αγώνα των ασυρματιστών και επισήμανε: "Ανεργία αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι κλάδοι εργαζομένων. Η όποια προσπάθεια που εκδηλώθηκε από το Εργατικό Κέντρο για τον αγωνιστικό συντονισμό των εργαζομένων, προσέκρουσε στην πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας".

Οι ασυρματιστές συνέχισαν την πορεία τους προς την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον διευθυντή της Ενωσηςκ. Ξυνό.

Μήνυμα αποφασιστικής αντίστασης

"Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο. Δεν είναι για παζάρια και για διάλογο". Μήνυμα αποφασιστικής αντίστασης στο αντεργατικό τερατούργημα της κυβέρνησης, που επιδιώκει να διαλύσει όλο το εργασιακό οικοδόμημα, έδωσαν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι της Αθήνας, που πραγματοποίησαν πικετοφορία ενημέρωσης και διαμαρτυρίας στους κεντρικούς δρόμους της πρωτεύουσας.

Η πικετοφορία, που διοργανώθηκε από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας,ξεκίνησε απ' την πλατεία Κάνιγγος. Οι εργαζόμενοι κρατούσαν πικέτες όπου αναγράφονταν: "Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο" και "Κάτω τα χέρια απ' το 8ωρο". Στο χώρο εμφανίστηκαν άνδρες της υποδιεύθυνσης μέτρων τάξης, που επιχείρησαν να πλαισιώσουν την πικετοφορία, όμως, κάτω απ' την αποφασιστική αντίδραση των εργαζομένων, υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν.

Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν από την Πατησίων, την Αιόλου, την Ερμού, την Πανεπιστημίου, φωνάζοντας συνθήματα, όπως: "Κάτω τα χέρια απ' τις συμβάσεις" και "Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη".

Πικετοφορία σήμερα στη Θεσσαλονίκη

Πικετοφορία ενάντια στην κατάργηση του 8ωρου και των εργασιακών σχέσεων οργανώνει σήμερα η Επιτροπή Πρωτοβάθμιων Σωματείων της Θεσσαλονίκης.Η πικετοφορία θα αρχίσει στις 7 μμ μπροστά από το άγαλμα του Βενιζέλου.

Ο συνδυασμός "ΘεσσαλοΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ", με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που καταργεί κατακτήσεις των εργαζομένων και δηλώνει ότι θα σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους, "μαζί τους στον αγώνα για να μην περάσει αυτός ο Νόμος, γιατί - όπως αναφέρει - πιστεύουμε ότι η ΤΑ πρέπει να είναι στην πράξη συμπαραστάτης των εργαζομένων δημοτών, αλλά και γιατί η πολιτική δεν εξαιρεί από περικοπές και λιτότητα και την ίδια".

Από τη χτεσινή περιοδεία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ