ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Με την ιστορική αλήθεια, κόντρα στην αντι-ιστορία

Την αγανάκτηση και τη διαμαρτυρία του για την κακοποιημένη ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του Εμφυλίου εξέφρασε ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, μιλώντας χτες στην εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου - Σπάνια ντοκουμέντα του ΕΑΜ, 1944 - 1947". Ο Χ. Φλωράκης στιγμάτισε την προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορικής αλήθειας γι' αυτήν την περίοδο - αλλά και γενικότερα - χαρακτηρίζοντάς την ως αντι-ιστορία.

Ολόκληρη η ομιλία του Χ. Φλωράκη στην εκδήλωση και παρεμβάσεις, που έκανε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έχουν ως εξής:

"Αγαπητοί φίλοι,

Ο φίλος ο Αντώνης με κάλεσε να αναφερθώ σε γεγονότα της εποχής εκείνης που έζησα. Δεν πρόκειται να αναφερθώ σε συγκεκριμένα γεγονότα. Θα περιοριστώ να εκφράσω μερικές, μόνο, σκέψεις.

Ετσι, με την ευκαιρία της συμμετοχής μου στην παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου", βιβλίου που εξέδωσε το "Προσκήνιο" του φίλου Αγγελου Σιδεράτου και που επιμελήθηκε ο γνωστός ιστορικός, καθηγητής Παύλος Πετρίδης, θα ήθελα να εκφράσω το σεβασμό μου και τη βαθιά μου εκτίμηση στην προσπάθεια έκδοσης ενός βιβλίου, που ανταποκρίνεται και σέβεται τις απαιτήσεις της ιστορικής επιστήμης.

Ο φίλος ο Αντώνης είπε ότι διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσε ταυτόχρονα και κάποια μελαγχολία. Εγώ δε σας κρύβω ότι νιώθω αισθήματα αγανάκτησης και διαμαρτυρίας για την κακοποιημένη ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και του εμφυλίου πολέμου, μια διαμαρτυρία, θα 'λεγα, ενάντια στην αντι-ιστορία.

Αγαπητοί φίλοι

Κυκλοφόρησαν πολλά βιβλία που αναφέρονται και στην κρίσιμη περίοδο 1944 - 1947. Ομως, τα περισσότερα από αυτά κακοποιούν την ιστορία.

Σ' αυτό, μάλιστα, συμβάλλουν και ορισμένοι που συμμετείχαν στον αγώνα της περιόδου εκείνης, αλλά μετά την ήττα του λαϊκού κινήματος άλλαξαν πορεία και τώρα νιώθουν την ανάγκη να δικαιολογήσουν αυτήν την αλλαγή τους.

Ετσι κόβουν και ράβουν τα ιστορικά γεγονότα, για να τα φέρουν στα μέτρα τους.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, το πρόβλημα της παραποίησης της ιστορίας είναι πολύ παλιό.

Αυτό το βεβαιώνουν πολλά που γράφτηκαν και ειπώθηκαν για τον αγώνα του 1821.

Ομως, πρέπει να πούμε και να υπογραμμίσουμε ότι δεν έλειψαν και οι προσπάθειες και οι ενέργειες για την αποκατάσταση της πραγματικής ιστορίας.Σ' αυτήν την κατεύθυνση, κινείται και τούτο το βιβλίο, που αναμφίβολα αποτελεί σημαντική συμβολή στην προσπάθειά προσέγγισης της αυθεντικής ιστορίας της κρίσιμης περιόδου 1944 - 1947.

Σ' αυτό το βιβλίο, τα ιστορικά γεγονότα παρουσιάζονται μέσα από αδιαμφισβήτητης πιστότητας ντοκουμέντα, τόσο του ΕΑΜ, όσο και των αντιπάλων του".

Βιβλίο - Ντοκουμέντο

"Οσα καταγράφονται σ' αυτό ποτέ δε διαψεύστηκαν από τους αντιπάλους του ΕΑΜικού κινήματος και ίσως αυτό εξηγεί ότι αγνοήθηκαν προκλητικά από διάφορους ιστοριογράφους, με ή χωρίς εισαγωγικά.

Πρόκειται για ένα βιβλίο - ντοκουμέντο, για ένα βιβλίο που από την αρχή ως το τέλος του περιλαμβάνει σπάνια, σχεδόν άγνωστα, υλικά.

Τα ντοκουμέντα αυτά δίνουν μια απάντηση στους παραχαράκτες της ιστορίας.Αυτά βοηθάνε να γίνει γνωστή η αλήθεια για την Ελλάδα της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου, ιδιαίτερα από την εποχή της Διάσκεψης του Λιβάνου ως το Φλεβάρη του 1947.

Ιδιαίτερη αξία έχουν τα στοιχεία που καταγράφονται για τη μεταβαρκιζιανή Ελλάδα, όπου η ιστορική αλήθεια έχει αποκρυβεί ή έχει διαστρεβλωθεί από τους κρατούντες.

Η γνώση της πραγματικής ιστορίας, της αλήθειας που προσφέρει τούτο το βιβλίο αποτελεί ένα σημαντικό βοήθημα στη μελέτη της και σημαντική προσφορά στη νεολαία και στην πατρίδα.

Πολύτιμη προσφορά στη νέα γενιά, που βομβαρδίζεται με ψευτιές και συκοφαντίες για τα γεγονότα της περιόδου εκείνης.

Βοήθημα στο δρόμο για την πραγματοποίηση των ανεκπλήρωτων οραμάτων εκείνου του αγώνα και των τωρινών".

"Ο μύθος και η αλήθεια για τα αρχεία του ΚΚΕ"

"Αυτά είχα να πω και να ευχαριστήσω για τα καλά λόγια όλων και για τις ευχαριστίες που εκφράστηκαν προς το Κομμουνιστικό Κόμμα, που διέθεσε αυτά τα υλικά από το αρχείο του. Με την ευκαιρία, θα μου επιτρέψετε να σας πω, επειδή κάποιος μύθος πλέκεται γύρω από αυτό το αρχείο του ΚΚΕ. Βεβαίως, υπάρχει αρχείο, αλλά όχι όπως εμφανίζεται ότι υπάρχουν τίποτα φοβερά μυστικά, που εμείς τα κρύβουμε και δεν τα δίνουμε στη δημοσιότητα.

Κι επειδή μου δίνεται η ευκαιρία, σας λέω το εξής: Είχαμε τη δικτατορία του Πάγκαλου και μας πήραν αρχεία. Είχαμε τη δικτατορία του Μεταξά, μας πήραν αρχεία. Είχαμε την Κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο, μας πήραν αρχεία. Για να τα σώσουμε, τα βγάλαμε στο εξωτερικό. Είχαν κι εκεί την περιπέτειά τους. Σημαντικό κομμάτι από τα αρχεία, ίσως το πιο σημαντικό, λείπει από το Κομμουνιστικό Κόμμα, από τον πραγματικό ιδιοκτήτη των αρχείων αυτών.

Εχουμε ορισμένα πράγματα, τα οποία τα δίνουμε στη δημοσιότητα. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση να δουν το φως. Εκτός αν θέλει κανένας να δει τι έγραψε, π.χ., ο σύντροφος Α για το σύντροφο Β. Αυτό, όμως, δεν έχει νόημα ούτε έχει σχέση με τα αρχεία του Κόμματος. Γι' αυτά πρόκειται; Τέτοια αρχεία εννοούν ή τα αρχεία, τα οποία θα φωτίσουν την ιστορία και θα συμβάλουν στη σωστή προσέγγιση του παρελθόντος;

Αυτά είχα να πω, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία από τις ευχαριστίες που εκφράστηκαν. Σας ευχαριστώ".

Η δήθεν συμφωνία Στάλιν - Τσώρτσιλ και η ιστορική αλήθεια

Μετά το τέλος των παρεμβάσεων των πολιτικών αρχηγών και των εκπροσώπων των κομμάτων, ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ ζήτησε το λόγο και σχολίασε τα όσα λέγονται και γράφονται για φημολογούμενη, δήθεν, συμφωνία Στάλιν - Τσώρτσιλ, σχετικά με μοίρασμα των χωρών σε σφαίρες επιρροής:

"Με το βιβλίο αυτό - υπογράμμισε ευθύς εξαρχής - πρώτα απ' όλα, γίνεται μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε την ιστορική αλήθεια". Και πρόσθεσε: "Αναφέρθηκε εδώ για κάποια συμφωνία Στάλιν - Τσώρτσιλ. Αν διαβάσει κανείς το βιβλίο, θα δει ότι, για ό,τι έγινε τότε στην Ελλάδα, μια τέτοια συμφωνία δε χρειαζόταν. Λέγεται, κι έχει επηρεάσει κόσμο καλό, ότι υπήρξε κάποια συμφωνία ανάμεσα στον Στάλιν και στον Τσώρτσιλ για να μοιράσουν τις χώρες. Π.χ., εσείς θα πάρετε την Πολωνία, εμείς θα πάρουμε την Ελλάδα. Κι εγώ ρωτάω: Χρειαζόμασταν κανένανε; Την είχαμε την εξουσία. Οποιος έζησε τα χρόνια εκείνα, θα θυμάται ότι το 1944 για να πας πέρα από το Παγκράτι έπρεπε να πάρεις άδεια από το φρουραρχείο του ΕΛΑΣ. Δε χρειαζότανε καμία συμφωνία λοιπόν, αλλά αυτό ήταν ένα από τα επιχειρήματα της προπαγάνδας για να χτυπήσουν γενικότερα και τη Σοβιετική Ενωση και το κίνημα το δικό μας.

Θα σας πω με την ευκαιρία ορισμένα περιστατικά.

Εγώ βγήκα έξω στην Αλβανία μετά την πτώση του Γράμμου - Βίτσι, γύρω στο Σεπτέμβρη του 1949. Από κει, από τους Αγίους Σαράντα, παράνομα, μ' ένα καράβι πήγα για το Πότι της Σοβιετικής Ενωσης. Βλέπετε, σας λέω και μυστικά, επειδή μιλάμε και για το αρχείο. Εκεί ο καπετάνιος του σοβιετικού καραβιού, που ήταν αντισυνταγματάρχης των αλεξιπτωτιστών στην περίοδο πολέμου, μου έκανε ένα δώρο. Ηταν ένα μεταξωτό μαντίλι τσέπης, που είχε πάνω την Κρήτη με τις στρατιωτικές βάσεις των Γερμανών. Κι αυτό το μαντίλι υπάρχει στο αρχείο. Μου εξήγησε ο καπετάνιος ότι το μαντίλι αυτό τους το 'δωσαν, ως υλικό προετοιμασίας, για να πέσουν στην Κρήτη, γιατί ως αλεξιπτωτιστές δεν μπορούσαν να κρατάνε χάρτες.

Τον ρωτάω: Γιατί δεν πέσατε;

Μου απαντάει: Γιατί στην επεξεργασία των επιχειρήσεων που έγινε από τα συμμαχικά επιτελεία καθορίστηκε το πού θα γίνει η Α επιχείρηση, το πού θα γίνει η Β επιχείρηση και ποιες από τις συμμαχικές δυνάμεις θα έπαιρναν μέρος.

Οταν πολεμάς μ' ένα σύμμαχο ενάντια στον κοινό εχθρό, "μοιράζεις" τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Οχι το πού θα κυριαρχήσεις, αλλά το πού θα δράσεις στρατιωτικά. Τέτοιες συμφωνίες έγιναν και στη Δυτική Ευρώπη και στην Κρήτη και αλλού. Οχι, όμως, αυτό το πράγμα που λέγεται.

Ενα δεύτερο περιστατικό: Μετά την ήττα, ο Ζαχαριάδης είχε πάει και είχε δει τον Στάλιν στην Κριμαία.

Σε μια συνεδρίαση της ΚΕ τον ρωτάω:

- Δε ρώτησες τον Στάλιν, γιατί ο Τολμπούχιν που είχε φτάσει 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα δεν προχώρησε να μπει στην Ελλάδα;

- Μου απαντάει ο Ζαχαριάδης: Τον ρώτησα.

- "Και τι σου είπε;", του λέω

- Μου απάντησε: "Ποιος μας κάλεσε;".

Ξεχνάμε ότι ο ΕΛΑΣ συμμετείχε στο στρατηγείο της Μέσης Ανατολής; Τι σήμαινε αυτή η συμμετοχή; Ο,τι αποφάσιζε το στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, εμείς, σαν ΕΛΑΣ, ήμασταν υποχρεωμένοι να το τηρήσουμε.

Ξεχάσαμε ότι βάλαμε την υπογραφή μας να είναι ο Σκόμπι αρχιστράτηγος; Ο Στάλιν τον έβαλε τον Σκόμπι; Είναι ορισμένα πράγματα, τα οποία πρέπει κάπως με σοβαρότητα να τα αντιμετωπίζουμε. Κι απ' αυτήν την άποψη, είναι μεγάλη η προσφορά του βιβλίου αυτού, γιατί δείχνει ποια ήταν η κατάσταση, τι ζητούσαμε και πώς δράσανε οι άλλες οι δυνάμεις".

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οπλο η έγκαιρη γνώση της αλήθειας

Την ανάγκη να γίνεται έγκαιρα γνωστή η αλήθεια, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να αλλάζουμε τις καταστάσεις, υπογράμμισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, παίρνοντας το λόγο κατά τη συζήτηση που ακολούθησε μετά τους κύριους ομιλητές της εκδήλωσης. Συγκεκριμένα η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

"Υστερα από 50 χρόνια βγαίνουν στη δημοσιότητα θαυμάσια ντοκουμέντα, που όπως είπαν και προηγούμενοι ομιλητές, δεν είναι μόνο ιστορικά. Περιέχουν και μηνύματα και συμπεράσματα για το σήμερα. Η ευχή η δική μου είναι, η αλήθεια να λάμπει όσο γίνεται πιο γρήγορα, πιο έγκαιρα. Να μην περιμένουμε να περνάνε δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια για να γίνεται γνωστή. Γιατί οι εξελίξεις είναι τόσο γρήγορες, που έχουμε ανάγκη να τη μαθαίνουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να μπορούμε να παρεμβαίνουμε και να αλλάζουμε τα πράγματα και να μην εκτιμάμε εκ των υστέρων και να λέμε "στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα"".

Το Αρχείο του ΚΚΕ, η κατάστασή του και η αξιοποίησή του

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ πήρε ακόμη μια φορά το λόγο, για να απαντήσει σε ερώτημα που διατυπώθηκε από το ακροατήριο, σχετικά με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το Αρχείο του ΚΚΕ και τις δυνατότητες αξιοποίησής του για τη διερεύνηση της Ιστορίας. Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις εκδόσεις αρχειακού υλικού που πραγματοποιεί το ίδιο το Κόμμα (έκδοση επίσημων κειμένων κλπ.) παρουσίασε με λεπτομέρειες τη σημερινή κατάσταση του Αρχείου λέγοντας: "Τώρα, τι πρόβλημα έχουμε: μετά την πλημμύρα, η οποία ήταν μία φοβερή καταστροφή, έχουμε ξεκινήσει το έργο της πραγματικής διάσωσης του αρχείου, όχι πια από τη βροχή και τις ακαθαρσίες που είχε. Ο μεγάλος εχθρός είναι ο μύκητας. Μπορεί το Αρχείο να σώθηκε, αλλά αν δε γίνει μια επεξεργασία μπορεί να μετατραπεί σε σκόνη. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το αρχείο να μείνει πρωτότυπο. Εχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια. Πρέπει να σας πω ότι είναι πενήντα εκατομμύρια σελίδες και βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στα πέντε. Σελίδα σελίδα μπαίνει σε "μπάνιο" με το αντίστοιχο υγρό που μπορεί να αντιμετωπίσει τους μύκητες.

Οταν κάναμε μία σύσκεψη στην οποία ήρθαν εκπρόσωποι της ΕΕ - του Τμήματος Αρχείων, της ΟΥΝΕΣΚΟ, του υπουργείου κλπ, γύρισαν και είπαν: "κα Παπαρήγα είστε τρελοί εσείς οι κομμουνιστές. Πάτε να κάνετε ένα τόσο μεγάλο έργο, θέλετε τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια και δέκα χρόνια δουλιάς. Είστε τρελοί. Φωτογραφίστε το και πετάχτε το". Απαντήσαμε ότι αυτό δεν μπορεί να το κάνει κανείς. Δεν έχει κανένα δικαίωμα, σήμερα, η ΚΕ του ΚΚΕ να πάρει απόφαση να φωτογραφίσει και να το πετάξει. Θέλουμε να το διασώσουμε. Και το χαρτάκι εκείνο, το πρωτότυπο.

Από εκεί και πέρα ό,τι μπορούμε, ό,τι στεγνώνουμε, είμαστε διατεθειμένοι να το αξιοποιούμε. Μάλιστα δεν έχουμε αντίρρηση να συνεργαστούμε και με εκδοτικούς οίκους, διότι δεν μπορούμε και εμείς οικονομικά να το εκδώσουμε όλο. Αλλά, θέλουμε χέρια και χρήμα. Το προσπαθούμε. Δύο ορόφους του κτιρίου μας τους έχουμε διαθέσει σε χώρο διάσωσης του Αρχείου".

Βιβλίο - προσφορά για τον τόπο

Οι παρεμβάσεις των Κ. Σκανδαλίδη, Ν. Κωνσταντόπουλου και Δ. Τσοβόλα

Σημαντική προσφορά στη μελέτη της ιστορίας αυτού του τόπου και στην προσέγγιση της ιστορικής αλήθειας, αλλά και ουσιαστική πηγή άντλησης διδαγμάτων με σύγχρονο περιεχόμενο, χαρακτήρισαν το βιβλίο με τα ντοκουμέντα του ΕΑΜ ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, που πήραν το λόγο για να το παρουσιάσουν.

Ανεξάντλητος πλούτος γνώσης και ιδεών

Στην παρέμβασή του, ο Κ. Σκανδαλίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: "Αυτή ειδικά η έκδοση, για την οποία χρειάζονται πολλά εύσημα σε όσους συντέλεσαν σ' αυτήν, βοηθά σ' αυτήν την αυστηρή γραμμή της ακριβούς καταγραφής, χωρίς τα σχόλια και χωρίς τις υπόλοιπες ερμηνείες, που θα μπορούσαν ίσως να τη συνοδεύουν... Περιδιαβάζοντας αυτά τα ντοκουμέντα, μπορεί κανείς να δει, πάνω στην πόλωση και το μίσος των "νικητών" απέναντι στους "ηττημένους", να χτίζεται το θεμέλιο ενός μονολιθικού κράτους, να μπολιάζεται η διχαστική λογική που οικοδόμησε το μεταπολεμικό μοντέλο της εξουσίας στη χώρα μας και τελικά να σημαδεύεται ανεξίτηλα η ίδια η δημοκρατία". Στη συνέχεια, ο ομιλητής, αφού εξήρε την ιστορική προσφορά του ΕΑΜ και του ΚΚΕ, κατέληξε: "Μόνο με σεβασμό μπορώ να σταθώ απέναντι σ' αυτήν τη σπάνια έκδοση, που αποτελεί αληθινή προσφορά για τον τόπο και αξίζουν συγχαρητήρια στους συντελεστές της".

Απαραίτητο υλικό για γνώση και ανάλυση της ιστορίας

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, με τη σειρά του, σημείωσε για το βιβλίο: "Μιλάμε για ένα υλικό ιστορικής σημασίας, απαραίτητο για τη γνώση και την ανάλυση της ελληνικής ιστορίας. Σε άλλες περιόδους, η κατοχή αυτού του υλικού οδηγούσε στο εκτελεστικό απόσπασμα κι εκείνον που το είχε και τον περίγυρό του".

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην εποχή που καλύπτει το υλικό του βιβλίου και στους αγώνες του ΕΑΜ, εξήρε τη συμβολή του ΚΚΕ σε κείνο το μεγαλειώδες κίνημα και σημείωσε ότι πρόκειται για μια εποχή που είναι η μήτρα, που παράγει συνέχεια ιδέες, ιδανικά και οράματα. Δεν υπάρχει σήμερα σεβασμός στην ιστορία και δεν υπάρχει σωστή αξιοποίησή της.

Τέλος, έδωσε τη δική του ερμηνεία για την ήττα του ΕΑΜικού κινήματος, αναφερόμενος, ανάμεσα στα άλλα, και στη δήθεν συμφωνία Στάλιν - Τσώρτσιλ "για το μοίρασμα σφαιρών επιρροής".

Σχολείο αντίστασης και πάλης

"Βιβλία σαν αυτό - είπε παίρνοντας το λόγο ο Δ. Τσοβόλας - αποτελούν σημαντική πηγή άντλησης καθάριας ιστορικής γνώσης γύρω από τις πραγματικές αιτίες του εμφυλίου σπαραγμού, απαλλαγμένης από τις στρεβλώσεις, όσων θέλησαν να υποτάξουν την ιστορική αλήθεια σε συγκυριακές σκοπιμότητες, για να εξάγουν συμπεράσματα κατά το δοκούν. Μπορεί ακόμη να είναι απάντηση σε όσους θέλουν να βάλουν στο συρτάρι της λήθης οράματα και αξίες, που ενέπνευσαν αυτό το λαό να γράψει το έπος της σύγχρονης ιστορίας του, το ΕΑΜ. Είναι, τέλος, μια μορφή αντίστασης στους απλούς υπαλλήλους της ιστορίας, που θέλουν να προεξοφλήσουν το μέλλον και την τύχη ενός λαού, συμψηφίζοντας την ιστορική κληρονομιά, με την προσαγωγή στη "νέα τάξη πραγμάτων", των ηγεμόνων του "ηλεκτρονικού μεσαίωνα"". Καταλήγοντας ο Δ. Τσοβόλας σημείωσε: "Η αξία του βιβλίου έγκειται σε αυτό ακριβώς το γεγονός: Αναδεικνύει το στοιχειώδες καθήκον του λαού, απέναντι στην τύχη του, το παρελθόν του και το μέλλον του, να αντισταθεί. Την παράδοση δεν την ανέχεται η ιστορία των αγώνων του".

"Στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου-Σπάνια Ντοκουμέντα του ΕΑΜ, 1944-1947"

Ηταν μια εκδήλωση ζωντανή, δυναμική, με πλούσιο προβληματισμό και πλήθος μηνυμάτων για το παρόν και το μέλλον αυτού του τόπου. Ηταν μια εκδήλωση όπως ταίριαζε σε ένα μεγάλο λαϊκό κίνημα που πρόσφερε τα πάντα σε ηρωισμό, θυσίες, ιδέες και οραματισμούς για μια άλλη Ελλάδα, της λευτεριάς, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, με ανοιχτούς ορίζοντες στη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Αναφερόμαστε στην εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου "Στη δίνη του Εμφυλίου Πολέμου - Σπάνια ντοκουμέντα του ΕΑΜ, 1944 - 1947", που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αίθουσα "Λόγου και Τέχνης", στη "Στοά του Βιβλίου", παρουσία πλήθους κόσμου, πολιτικών αρχηγών και στελεχών κομμάτων, ανθρώπων της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Για το βιβλίο μίλησαν: ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο εκδότης Αγγ. Σιδεράτος από τις εκδόσεις του οποίου - "Προσκήνιο" - κυκλοφορεί το βιβλίο και ο ο ιστορικός καθηγητής Π. Πετρίδης που επιμελήθηκε την έκδοση. Επίσης, παρέμβαση έκανε μετά τους κύριους ομιλητές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, ενώ έγινε και συζήτηση με τη συμμετοχή του ακροατηρίου. Την όλη διαδικασία συντόνισε ο δημοσιογράφος Αντ. Καρκαγιάννης.

Στην παρέμβασή του ο Αγγ. Σιδεράτος, αφού ευχαρίστησε την ηγεσία του ΚΚΕ για την ανεκτίμητη βοήθειά της και πολύτιμη συμπαράστασή της - όπως είπε χαρακτηριστικά - για να φτάσει το βιβλίο στα χέρια του αναγνώστη, σημείωσε ότι τη συγκεκριμένη έκδοση την αφιερώνει στη γενιά του ΕΑΜ που πρόσφερε θησαυρό στην ελληνική ιστορία.

Ο καθηγητής Παύλος Πετρίδης με τη σειρά του και το επιστημονικό του κύρος εξήρε την αξία του βιβλίου και αναφερόμενος στην εποχή που αυτό καλύπτει με το υλικό του, είπε ότι ήταν μια εποχή που οι εχθροί του ΕΑΜικού κινήματος "δεν ήθελα μόνο να νικήσουν, αλλά και να εξοντώσουν τους αντιπάλους τους, με αποτέλεσμα να χαθεί ο ανθός της ελληνικής κοινωνίας".

Σημαντικές ήταν οι παρουσίες στην εκδήλωση. Μεταξύ αυτών που διακρίναμε ήταν οι: Π. Κρητικός,α' αντιπρόεδρος της Βουλής. Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Απ. Τασούλας,βουλευτής του ΚΚΕ. Μουσταφά Μουσταφά,βουλευτής του ΣΥΝ. Δ. Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και διευθυντής του "Ριζοσπάστη". Στ. Βαμβέτσος, διευθυντής του "902 Αριστερά στα FM". Μ. Κοψίδης,υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Μ. Μαϊλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Μπ. Πρωτόπαππας και Π. Λαφαζάνης, στελέχη του ΣΥΝ.

Παρόντες ήταν και οι: Ε. Μαχαίρας,πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ. Π. Μακρής, επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής. Γ. Μαυρίκος,αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ. Χρ. Τριάντης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΤΕΒΕ. Γ. Λεονταρίτης,γραμματέας της ΕΣΗΕΑ. Β. Δημόπουλος,μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας. Ο δημοσιογράφος Γ. Τσαπόγας και ο Β. Παπαχρήστος,εκφωνητής του Πολυτεχνείου.

Απ' τους ανθρώπους του πνεύματος παραβρέθηκαν, οι: Δ. Λιβιεράτος,συγγραφέας ιστορικός. Β. Πρότζας,καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου. Οι ηθοποιοί: Τ. Βανδής,Κ. Καζάκος,Λ. Καλλέργης,Αλ. Παϊζη και Αν. Βλάχος.Ο ζωγράφος Δ. Καραβάκος.

ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
Εκδήλωση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη

Η Νεανική Δράση Πετρούπολης για την Ειρήνη διοργανώνει εκδήλωση για τις "Εξελίξεις στα Βαλκάνια" την Τετάρτη 1 Ιούλη, στις 8.00 μμ, στην κεντρική πλατεία Πετρούπολης.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλία από τη Γραμματεία της ΝΔΕ Αθήνας και συζήτηση, χαιρετισμούς από μαζικούς φορείς του δήμου, καθώς επίσης και έκθεση βιβλίου, σκίτσου και αφίσας. Ενώ θα κλείσει με συναυλία.

ΚΜΕ
Δεκαήμερη εκδρομή στην Κέρκυρα

To KME διοργανώνει 10ήμερο καλοκαιρινών διακοπών, στο διάστημα 22 - 31 Ιούλη 1998, στην πανέμορφη Κέρκυρα, σε πολυτελές ξενοδοχείο δίπλα στη θάλασσα. Η τιμή είναι προσιτή και σ' αυτήν περιλαμβάνεται πρωινό και μεσημεριανό φαγητό. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για πληροφορίες στα τηλ.: 8810.074 και 8810.046, από τις 8.30 πμ έως 7 μμ.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΑντιΝΑΤΟική εκδήλωση

Εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στα τυχοδιωκτικά σχέδια των Νατοϊκών ιμπεριαλιστών στο Κοσσυφοπέδιο θα πραγματοποιήσει, την Κυριακή 28 Ιούνη στις 8μμ στην Κεντρική Πλατεία της Κατερίνης, η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης. Στην εκδήλωση που διοργανώνεται από κοινού με τη "Νεανική Δράση για την Ειρήνη" και την ΠΕΑΕΑ Κατερίνης, κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ευάγγελος Μαχαίρας, πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης. Θα ακολουθήσει πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ "902"
Ενδιαφέρουσες εκπομπές

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του "902", σήμερα Πέμπτη 25 Ιουνίου τις εκπομπές:

"Πολιτική Επικαιρότητα".Στις 7 το απόγευμα θα μεταδοθούν αποσπάσματα από την Ολομέλεια της Βουλής για την έκδοση πορίσματος της διακομματικής επιτροπής για την Αγροτική Οικονομία.

"Δημοτικές εκλογές '98".Στις 20.00 μμ θα μεταδοθεί η συγκέντρωση - συζήτηση της ΝΑΣ Πειραιά με θέμα: "Η σημασία των εκλογών για τις γενικότερες εξελίξεις και το θεσμό της Αυτοδιοίκησης".

"Από το Σήμερα στο Αύριο".Στις 21.30 ο δημοσιογράφος Κώστας Καραχάλιος συζητάει με συνδικαλιστές από το χώρο της Πρόνοιας με θέμα: "Νομοσχέδιο για την Πρόνοια - Επιπτώσεις - Αντιδράσεις"



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ