ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Ιούνη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙ "ΤΡΟΠΟΙ" ΠΕΡΑΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Σε λίγο θα μας πουν ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι το αν δολοφονείται κάποιος, αλλά το πώς δολοφονείται... Και, βέβαια, έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο γίνεται το έγκλημα, αλλά μη φτάσουμε στο σημείο να αθωώνουμε το έγκλημα, επειδή κάποιοι το κάνουν με, δήθεν, ανώδυνους ή "καλοκάγαθους" χειρισμούς και άλλοι με πιο επώδυνους. Μη φτάσουμε στο σημείο να γίνουμε υπερασπιστές του εγκλήματος, αλλά και "χαρούμενα" θύματα εν αναμονή, που θα χειροκροτούν τον επερχόμενο δήμιο επειδή αποφάσισε να εκτελέσει το "έργο" του με πιο... απαλές κινήσεις.

Αυτός ο παραλογισμός, αυτή η μεθοδευμένη προπαγάνδα είναι, τα τελευταία 24ωρα, στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής τακτικής της εξαπάτησης. Τα επικοινωνιακά επιτελεία του "εκσυγχρονισμού", έχοντας λάβει σαφώς το μήνυμα της λαϊκής αντίστασης, που διογκώνεται απέναντι στην πολιτική τους, προσπαθούν να "αμβλύνουν" τις εντυπώσεις, να περιορίσουν τις αντιστάσεις, μοιράζοντας μεταξύ τους ρόλους: Από τη μια εκείνοι που σταθερά κραδαίνουν το μαστίγιο των "διαρθρωτικών αλλαγών", οι οποίες θα γίνουν "άτεγκτα" και χωρίς πολλές συζητήσεις. Από την άλλη πλευρά εκείνοι που επίσης ομνύουν στην ανάγκη προώθησης των "διαρθρωτικών αλλαγών", αλλά προτάσσουν μια άλλη μεθόδευση. Τη μεθόδευση του "καρότου", που εν προκειμένω συνίσταται σε μια πιο ρετουσαρισμένη φρασεολογία και σε μια "βήμα προς βήμα" προώθηση της ίδιας αντιδραστικής πολιτικής.

***

Αυτή η τακτική έδωσε ήδη τα πρώτα της δείγματα. Θεωρεί ότι πρέπει να καμφθούν οι αντιστάσεις όσων θίγονται από τις ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας (καθώς και της υπόλοιπης κοινωνίας, που θα υποστεί έμμεσα τις συνέπειες από αυτή την πολιτική) και να μείνουν "ικανοποιημένοι", επειδή τώρα θα ξαναρχίσει η ιδιωτικοποίηση να λανσάρεται με τον όρο "μετοχοποίηση"...

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η κατάργηση του 8ωρου, δε θα πρέπει, την ώρα που θα νομοθετείται μέσω του επερχόμενου νομοσχεδίου, να ομολογείται πως αποτελεί ένα όπλο, που με αδυσώπητο τρόπο μπορεί το κεφάλαιο να στρέφει κατά των εργαζόμενων, αλλά να εμφανιστεί ως "ρύθμιση", που θα επέρχεται κατόπιν της "σύμφωνης" γνώμης του εργαζόμενου, δηλαδή του υποψήφιου να ενταχθεί στη ζώνη του εργασιακού "απαρχάιντ"...

Στα πλαίσια αυτής της τακτικής, του "πολιτικού σχεδιασμού εξαπάτησης" του λαού, ίσως αύριο μας πουν ότι όσοι τσακίζονται στο ξύλο από τα ΜΑΤ, δεν πρέπει να πονούν, γιατί πλέον το ξύλο θα βαφτιστεί "χειρονομία νουθεσίας"...

Η ηγεσία της κυβέρνησης - χωρίς να αφίσταται της πρακτικής της επίδειξης "αποφασιστικότητας" μέσω των απειλών, της προβοκάτσιας, της τρομοκρατίας, του αντικομμουνισμού - φαίνεται πρόθυμη να αξιοποιήσει, ως ελιγμό απέναντι στο λαϊκό κίνημα, την τακτική που θα μπορούσε να δοθεί με τη φράση "πάμε στον ίδιο στόχο, με άλλες μεθόδους".

Μέσω αυτού του τρόπου επιδιώκει να στρέψει τα βλέμματα από την ουσία της πολιτικής της, στο "πώς" η τελευταία θα προχωρήσει. Προσπαθεί να εμφανίσει ως πρωτεύον το όπλο του "εγκλήματος" και ως δευτερεύον το ίδιο το "έγκλημα". Ακόμα παραπέρα, νομίζει ότι μπορεί να μεθοδεύσει την "εθελοντική" συνεύρεση των λαϊκών στρωμάτων κάτω από τη νεοφιλελεύθερη "καρμανιόλα", επειδή θα αρχίσει να διακηρύσσει ότι εσχάτως η "καρμανιόλα" αλείφτηκε με σαπούνι και αποκεφαλίζει... ανώδυνα.

***

Βέβαια εκτός από την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ (σε όλες τις εκδόσεις τους: "εκσυγχρονιστική" ηγεσία, "εσωκομματική αντιπολίτευση", ενδιάμεσες πτέρυγες κλπ.) είναι και ο υπόλοιπος αστικός πολιτικός κόσμος που κάνει τα πάντα, ώστε να πειστεί ο ελληνικός λαός πως το φλέγον ζήτημα δε βρίσκεται στην ακολουθούμενη πολιτική, αυτή καθ' εαυτή, αλλά στους... χειρισμούς.

"Ναι", λέει ο κύριος Καραμανλής στην ΟΝΕ, αλλά στα πλαίσια της διεκδίκησης για τον εαυτό του της θέσης του διαχειριστή, "προσφέρει στην κυβέρνηση - όπως λέει ο ίδιος - κάτι περισσότερο από συναίνεση, δείχνει στην κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει" σε επίπεδο... χειρισμών.

"Ναι", λέει ο κύριος Κωνσταντόπουλος στην ΟΝΕ, αλλά στα πλαίσια διεκδίκησης πόστου στα "κεντροαριστερά" σαλόνια της εξουσίας δηλώνει ότι "επιμένει στην ιδέα αλλαγής του τρόπου διακυβέρνησης". Του τρόπου...

"Ναι", λέει ο κύριος Τσοβόλας στην ΟΝΕ, αλλά ζητάει "να προηγηθεί η πολιτική ένωση και μετά η νομισματική", τουτέστιν δε φταίει το "πού πάμε" αλλά το "πώς πάμε"...

***

Ε, λοιπόν, εκείνο που απαιτείται, σήμερα περισσοτερο παρά ποτέ, από το λαϊκό κίνημα, όλους τους εργαζόμενους, όλους όσοι θίγονται από τα προωθούμενα μέτρα, ό,τι κι αν ψήφισαν στις εκλογές, είναι να συσπειρωθούν, να στρατευτούν, να οργανωθούν και να αντιπαλέψουν την ουσία αυτής της πολιτικής. Να μην πέσουν στην παγίδα των "χειρισμών" και των "μεθοδεύσεων", που τελικά, η μεγαλύτερη ή μικρότερη "αγριότητά" τους είναι δεδομένη, λόγω του χαρακτήρα της αγριότητας της πολιτικής που υπηρετούν.

Κανείς δεν πρέπει να ξεχνά πως το ξεπούλημα με τις ιδιωτικοποιήσεις παραμένει ξεπούλημα, ακόμα κι όταν το αποκαλούν "μετοχοποίηση". Πως η κατάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων παραμένει άλμα προς την εκμεταλλευτική βαρβαρότητα, ακόμα κι όταν καταλύονται με... υπουργικά χαμόγελα. Πως ο αντι-εκπαιδευτικός μεσαίωνας παραμένει μεσαίωνας, ακόμα κι όταν τα ΜΑΤ γυρίζουν στους κοιτώνες τους. Πως, τελικά, η ΟΝΕ και ο "μονόδρομος" δεν παύει να είναι Καιάδας για το λαό, ακόμα κι όταν οι κυβερνώντες πετούν το λαό στο γκρεμό, λέγοντάς του ανέκδοτα...

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στα πλαίσια αυτής της τακτικής, του "πολιτικού σχεδιασμού εξαπάτησης" του λαού, ίσως αύριο μας πουν ότι όσοι τσακίζονται στο ξύλο από τα ΜΑΤ, δεν πρέπει να πονούν, γιατί πλέον το ξύλο θα βαφτιστεί "χειρονομία νουθεσίας"...

ΤΟΥ ΣΤΕΛΙΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΣ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ"ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ", ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ ΕΣΚ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Απαξιώνουν την "Ολυμπιακή"

- Δύο μήνες μετά την ψήφιση του νέου νόμου περί "εξυγίανσης", σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα η "Ολυμπιακή";

- Ολα στον εθνικό αερομεταφορέα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Δεν έχουν καταρτιστεί ακόμα αναπτυξιακά προγράμματα, ούτε νέο οργανόγραμμα. Η ιεραρχία έχει καταλυθεί, δεν υπάρχουν αεροπλάνα για να βγει το τακτικό πρόγραμμα πτήσεων, ούτε πληρώματα για τα καθημερινά δρομολόγια, όπως δεν υπάρχει και προσωπικό για την εξυπηρέτηση των επιβατών. Κι όλα αυτά, όταν οι εργαζόμενοι της ΟΑ, στο όνομα της δεύτερης "εξυγίανσης", έχουν υποστεί δραστική μείωση των αποδοχών τους και δραματική αλλαγή στις εργασιακές τους σχέσεις, με δεκάωρη και "σπαστή" ημερήσια απασχόληση, μείωση των αργιών κλπ. Ολα αυτά αποτελούν μέρος του κυβερνητικού σχεδίου για την απαξίωση της ΟΑ, προκειμένου να δοθεί στους ιδιώτες στο αμέσως επόμενο διάστημα, στο χαμηλότερο δυνατό τίμημα. Δυστυχώς, σ' αυτό το σχέδιο έχουν εμπλακεί και συνδικαλιστικές ηγεσίες του χώρου, οι οποίες είτε με την ανοχή τους και τη σκόπιμη αδράνειά τους (ΟΣΠΑ), είτε με την ενεργό συμμετοχή τους (ΕΧΠΑ), ουσιαστικά υποβοηθούν την κυβέρνηση να πετύχει το στόχο της.

- Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, ποια είναι η στάση του συνδικαλιστικού κινήματος της ΟΑ;

- Η κυβερνητική πλειοψηφία της ΟΣΠΑ παραμένει αδρανής και επί της ουσίας αποτελεί τον ιμάντα για να περάσει η κυβερνητική πολιτική. Και για του λόγου το αληθές επισημαίνω ότι στο ΔΣ της ΟΣΠΑ της Παρασκευής, σε πρόταση της ΕΣΚ και άλλων συνδικαλιστών, για τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του το συνδικαλιστικό κίνημα του χώρου απέναντι σ' αυτή την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μ. Πέρρος, απάντησε ότι δεν είναι δυνατόν να συγκληθεί συνέδριο πριν τις δημοτικές εκλογές, για να μη χρησιμοποιηθεί το βήμα του συνεδρίου για πολιτικές σκοπιμότητες! Στην ίδια περίπου γραμμή κινείται και η ΔΑΚΕ, η οποία δημαγωγικά και μόνο σε δευτερεύοντα θέματα, ασκεί ήπια αντιπολίτευση, ενώ επί της ουσίας είναι το "δεκανίκι" της ΠΑΣΚΕ. Οσον αφορά τα στελέχη της παράταξης που πρόσκεινται στο ΣΥΝ, είναι εγκλωβισμένα στη λογική του μονόδρομου της ΕΕ και ταυτόχρονα, της καταπολέμησης των επιπτώσεων που έχει αυτός!

- Ποια είναι η θέση της ΕΣΚ και τι πρωτοβουλίες προτίθεστε να πάρετε; - Εφόσον η ΟΣΠΑ παραμένει αδρανής, είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουν την τύχη της ΟΑ στα χέρια τους οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων ανά κλάδο μέσα στον Ιούνη, με σκοπό να παρθούν αποφάσεις για την αγωνιστική αντιμετώπιση του κυβερνητικού σχεδίου απαξίωσης και ξεπουλήματος του εθνικού αερομεταφορέα, σε συντονισμό με τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες των άλλων επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Επίσης, θα πρέπει να κινηθούν όλες οι νόμιμες δικαστικές διαδικασίες, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα παράνομα αντεργατικά και σε πολλά σημεία αντισυνταγματικά εδάφια του νόμου 2602/98. Ακόμα, θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί άμεσα η επιτροπή σωτηρίας της ΟΑ, που συγκροτήθηκε από εργαζόμενους του χώρου, αλλά και από προσωπικότητες εκτός εθνικού αερομεταφορέα. Η ΕΣΚ σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθεί σε πρώτη φάση και καλεί σε συστράτευση όλους τους εργαζόμενους, ώστε να σωθεί ο εθνικός αερομεταφορέας και να αποκρουστεί αυτή η βαθιά αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Ν. Κ.

χεράκια

ΤΣΕΧΙΑ: Τα προγνωστικά για τις γενικές εκλογές επαληθεύτηκαν με απόλυτη ακρίβεια, μια και τα μόνα που υπήρχαν ήταν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι αβέβαιο και το πιο πιθανό είναι ότι κανείς δε θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση (σελίδα 14).

ΤΗΝ ΠΡΟΘΕΣΗ της κυβέρνησης να κλιμακώσει τον αυταρχισμό και την καταστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, προκειμένου να επιβάλει την αντιλαϊκή πολιτική της, διατύπωσε χτες, μιλώντας για το... φορολογικό σύστημα, ο υπουργός Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης (σελίδες 16 - 17).

ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ των "υπολειμμάτων" του αμαξοστασίου των ΗΛΠΑΠ στην πλατεία Αττικής και την απαλλοτρίωση παλιών κινηματογράφων, για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, ζήτησαν οι κάτοικοι της περιοχής σε συγκέντρωση που έγινε την Παρασκευή (σελίδες 18 - 19).

ΟΥΤΕ τη μέρα του φερ - πλέι, όπως είχε ανακηρύξει την Κυριακή 21 Ιούνη η ΦΙΦΑ, δε σεβάστηκαν οι Γερμανοί χούλιγκαν που μετά τους Αγγλους συναδέλφους τους πήραν τη σκυτάλη στη δημιουργία επεισοδίων (σελίδα 33).

ΟΙ ΑΚΤΕΣ της Αττικής σε 14 περιοχές είναι ακατάλληλες για κολύμβηση όπως έδειξαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που άρχισαν στις αρχές του Ιούνη 1998 (σελίδα 36).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ