ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σ. ΚΟΚΚΑΛΗΣ
Να με ευχαριστείτε αντί να με ελέγχετε!

Προκλητικός εμφανίστηκε στη Βουλή ο γνωστός μεγαλοεπιχειρηματίας, όπου κλήθηκε για την υπόθεση της σύμβασης του ΞΥΣΤΟ

Προκλητικός εμφανίστηκε χτες ο μεγαλοεπιχειρηματίας Σ. Κόκκαλης στη Βουλή και ούτε λίγο ούτε πολύ ζήτησε από τους βουλευτές, που εξετάζουν την υπόθεση της σύμβασης για το ΞΥΣΤΟ, να τον ευχαριστήσουν αντί να τον ελέγχουν.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, που εκμεταλλεύεται το ΞΥΣΤΟ, κλήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και με την όλη του εμφάνιση ήθελε να δείξει ότι είναι το "πραγματικό αφεντικό", στάση που, με εξαίρεση τον Στρ. Κόρακα, ανέχθηκαν οι υπόλοιποι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής.

Ο Σ. Κόκκαλης είπε ότι είναι υπερήφανος για την εταιρία του και χαρακτήρισε το ΞΥΣΤΟ το μοναδικό ιδιωτικό λαχείο που είναι πετυχημένο, καταλαμβάνοντας μάλιστα την 6η θέση παγκοσμίως. Ισχυρίστηκε ότι εκπλήρωσε όλες τις συμβατικές του υποχρεώσεις, αναφέροντας μάλιστα ότι δύο εισαγγελικές έρευνες που έγιναν για τη σύμβαση τέθηκαν στο αρχείο, επειδή δε βρέθηκε τίποτα το παράνομο. Είπε ότι το ΞΥΣΤΟ δημιούργησε 26.000 θέσεις εργασίας και ζήτησε από τους βουλευτές να "ευχαριστήσουν το ΞΥΣΤΟ" γιατί βάσει της σύμβασης και του αυξημένου τζίρου απέδωσε στο Δημόσιο 37 δισ. δρχ., αντί για 5 δισ. που προβλέπονταν.

Στο σημείο αυτό ο Στρ. Κόρακας χαρακτήρισε απαράδεκτη την αξίωση να ευχαριστήσουν οι βουλευτές τον Σ. Κόκκαλη, υπογραμμίζοντας ότι αυτά είναι χρήματα εκείνωνν που παίζουν ΞΥΣΤΟ, δεν προέρχονται από την τσέπη του, ενώ με την αύξηση του τζίρου αύξησε και ο ίδιος τα κέρδη του. Του ζήτησε δε να πληροφορήσει την Επιτροπή ποια ήταν όλα αυτά τα χρόνια τα κέρδη του από το ΞΥΣΤΟ. Η απάντηση του επιχειρηματία ήταν ενδεικτική της περιφρόνησης με την οποία αντιμετώπισε τους βουλευτές, καθώς τους κάλεσε να ψάξουν οι ίδιοι να βρουν τα κέρδη του, αφού είναι δημοσιευμένα στους ισολογισμούς των εταιριών!

Σχετικά με την αθέτηση της υποχρέωσής του να δημιουργήσει μηχανογραφικό σύστημα ελέγχου των λαχείων που κερδίζουν, προκειμένου να διασφαλίζεται το Δημόσιο, είπε ότι δεν είχε υποχρέωση να το κάνει, καθώς στη σχετική σύμβαση αναφέρονταν ότι ήταν "δικαίωμά του" να το κάνει και όχι υποχρέωση. Ενδεικτικό της κατάστασης πλήρους αδιαφάνειας που επικρατεί, είναι το γεγονός ότι, όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, υπάρχουν αυτή τη στιγμή 250 εκατομμύρια λαχνοί ανεξέλεγκτοι, και κάλεσε την κυβέρνηση "με δικά της έξοδα" να τους ελέγξει.

Για τις διαπραγματεύσεις για τη νέα σύμβαση ο Σ. Κόκκαλης ενέφερε ότι έγινε η βελτίωση ορισμένων όρων της και θα αναπτυχθεί μηχανογραφικό σύστημα ελέγχου."Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους είναι δικό σας όργανο. Εγώ έχω τους δικούς μου συμβούλους"... ήταν η απάντησή του στο πώς κρίνει τη γνωμάτευση του Συμβουλίου περί παραβίασης από μέρους του ορισμένων διατάξεων της σύμβασης και είπε ότι ο ίδιος δεν ανταγωνίζεται με την κυβέρνηση, τη βουλή και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά με "άλλες ομοειδείς εταιρίες". Εκλεισε δε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι ελπίζει την επόμενη φορά να μη δεχτεί μόνο επικρίσεις αλλά και υποστήριξη.

Χαρακτηριστικό επίσης της χτεσινής συνεδρίασης ήταν και το ότι ούτε ένας από τους (αρκετούς) παριστάμενους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δε ρώτησε κάτι τον Σ. Κόκκαλη, εκτός από τον διαγραμμένο Β. Κεδίκογλου, ο οποίος εκθείασε τις δραστηριότητες του εν λόγω επιχειρηματία.

Στις δικές τους τοποθετήσεις οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων είπαν ότι το λαχείο πρέπει να περάσει στα χέρια του κράτους και παραδέχτηκαν ότι είναι αδύνατος οποιοσδήποτε έλεγχος στα λαχεία που κερδίζουν, τα οποία και μένουν ανεξέλεγκτα.

Ο υφυπουργός Γ. Δρυς, στο τέλος της συνεδρίασης, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται κοντά στην υπογραφή της νέας σύμβασης. "Είστε αμετανόητος" είπε ο Στρ. Κόρακας τονίζοντας ότι από τη συζήτηση φάνηκε το δίκαιο της θέσης να περάσει το λαχείο στον έλεγχο του κράτους, καλώντας την κυβέρνηση να μην το δώσει και πάλι σε ιδιώτη.

Στο μεταξύ ο εκδότης και ο διευθυντής της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" αρνήθηκαν να προσέλθουν χτες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία εξετάζει το θέμα του προκαθορισμένου στοιχήματος του ΟΠΑΠ. Η Επιτροπή τους είχε καλέσει μετά τις κατηγορίες που διατύπωσαν από την εφημερίδα τους ότι η διαδικασία οργάνωσης του προκαθορισμένου στοιχήματος ήταν "φωτογραφική" υπέρ του Σ. Κόκκαλη.

Η άρνησή τους να προσέλθουν, με το επιχείρημα πως ό,τι στοιχεία έχουν τα έχουν δημοσιεύσει, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Πολιτισμού, Ε. Βενιζέλου, ο οποίος είπε ότι "η άρνηση διαλόγου καθιστά πρόδηλη την αδυναμία τους". Πρόταση για την υποχρεωτική κλήση τους δε συγκέντρωσε την απαραίτητη πλειοψηφία και η Επιτροπή θα συνεδριάσει την ερχόμενη βδομάδα, προκειμένου οι βουλευτές να έχουν τον πλήρη φάκελο με τα σχετικά στοιχεία και την αλληλογραφία του ΟΠΑΠ.

ΕΟΤ
Θα συνεχιστεί το ξεπούλημα

Απάντηση της Β. Παπανδρέου σε Ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ, Μ. Μπόσκου, για την περιουσία του Οργανισμού

"Ο ΕΟΤ δεν μπορεί να κάνει τον ξενοδόχο". Με αυτή τη φράση προδιέγραψε τις προθέσεις της κυβέρνησης για άμεση προοπτική ξεπουλήματος της περιουσίας του Οργανισμού χτες στη Βουλή η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,απαντώντας σε σχετική Ερώτηση της βουλευτίνας του ΚΚΕ, Μαρίας Μπόσκου.Ξεκαθάρισε ότι "όσα "Ξενία" μπορούν να πουληθούν, θα πουληθούν. Για όσα δεν μπορούν, θα κάνουμε μακροχρόνια μίσθωση".

Ανταπαντώντας η Μαρία Μπόσκου τόνισε πως "η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι η περιουσία του ΕΟΤ παραμένει αναξιοποίητη, χωρίς να λέει λέξη για τις τεράστιες ευθύνες της δικής της πολιτικής εγκατάλειψης του ΕΟΤ τα προηγούμενα χρόνια, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα άγριου ξεπουλήματος του φιλέτου της περιουσίας του". Αφού αναφέρθηκε εκτενώς σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως το "Ξενία Σκιάθου" το οποίο μισθώθηκε σε ιδιώτη για να το κρατάει κλειστό για λόγους ανταγωνισμού, αναφέρθηκε και στην ευτελέστατη μίσθωση των Λουτρών Κυλλήνης, σημειώνοντας ότι "στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια ανερχόμενη τάση του λεγόμενου Θεραπευτικού Τουρισμού. Ε, λοιπόν και σε αυτόν τον τομέα οι πολυεθνικές έχουν "πέσει με τα μούτρα" για την υφαρπαγή της περιουσίας του ΕΟΤ".

Καταλήγοντας σημείωσε: "Αυτή η πολιτική πρέπει να σταματήσει. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Από τη μια ισχυρίζεται ότι ο τουρισμός στη χώρα μας αποτελεί το νούμερο ένα κεφάλαιο της οικονομίας και από την άλλη παραδίδει τον ΕΟΤ, ο οποίος θα μπορούσε να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης του τουρισμού στην Ελλάδα". Παράλληλα προέβλεψε ότι κάθε άλλο παρά ευοίωνα είναι τα μηνύματα για τους εργαζόμενους στον κλάδο.

Για το τελευταίο θέμα η Β. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι επενδύσεις που θα γίνουν στον τουρισμό από ιδιώτες θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ είπε ότι η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους για μετάταξη σε άλλους τομείς του Δημοσίου.

Εκδήλωση της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη

Εκδήλωση με αναφορές στην ιστορία του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας μας, την ανάγκη η νεολαία να διδάσκεται από αυτό, αλλά και να συμμετέχει ενεργά, καθώς και συζήτηση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και τα Βαλκάνια, διοργανώνει το παράρτημα Κυψέλης της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, σήμερα Παρασκευή, 19 Ιούνη, 7.30μμ,στα γραφεία της (Καλλιφρονά 30 - Κυψέλη).

Συγκεκριμένα, η εκδήλωση περιλαμβάνει σύντομες ομιλίες για τους μάρτυρες της ειρήνης Γρ. Λαμπράκη και Ν. Νικηφορίδη, για τους σκοπούς της Νεανικής Δράσης, για το ΝΑΤΟ και νέα του δομή και για τις εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ν/Α Μεσογείου. Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας "Πέτρινα χρόνια".

Ανεξέλεγκτος μηχανισμός

Καταψήφισε το ΚΚΕ τη συνθήκη προνομίων των στελεχών της "Γιούροπολ"

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΚΚΕ, στην κύρωση της σύμβασης που ορίζει τα προνόμια των αστυνομικών υπαλλήλων της "Γιούροπολ" στις χώρες - μέλη της ΕΕ, εξέφρασε χθες ο βουλευτής του Κόμματος Μήτσος Κωστόπουλος στην Ολομέλεια της Βουλής όπου συζητήθηκε το νομοθέτημα.

Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα άρθρα της συνθήκης, που μεταξύ άλλων δίνουν τη δυνατότητα στους υπαλλήλους - πράκτορες της "Γιούροπολ" να μην υπόκεινται σε κανενός είδους έλεγχο, καθώς και να διαθέτει η υπηρεσία απαραβίαστα αρχεία και της χρήσης κάθε είδους επικοινωνίας, ο Μ. Κωστόπουλος τη χαρακτήρισε "έναν μηχανισμό ο οποίος θα δρα ανεξέλεγκτα μέσα στη χώρα μας, δε θα δίνει λογαριασμό σε κανέναν ακόμα και στον κύριο υπουργό (σ.σ. Δημόσιας Τάξης). Εναν μηχανισμό δηλαδή που ο τάδε αστυνομίσκος της Γερμανίας θα είναι εδώ πάνω από υπουργούς και από πρωθυπουργούς". Πρόσθεσε δε, ότι υπάρχει εμπειρία στη νεότερη ιστορία για το πώς λειτούργησαν τέτοιοι μηχανισμοί, όταν με το πρόσχημα της πάταξης του εγκλήματος "μέσα σε αυτούς συχνά περιλήφτηκαν και οι κομμουνιστές ως εγκληματίες". Η κύρωση της σύμβασης πέρασε με τους ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ενώ καταψήφισε ο βουλευτής Χρ. Κηπουρός.

Παράλληλα χθες το ΚΚΕ καταψήφισε και την επιμέρους συνθήκη για την υλοποίηση της στρατιωτικής συμφωνίας "Ανοιχτών Ουρανών", η οποία ήρθε σαν συμπλήρωμα της συμφωνίας. Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας τόνισε ότι και η συμφωνία "Ανοιχτών Ουρανών" εντάσσεται στην προσπάθεια προώθησης της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Για το ΞΕΝΙΑ Λαγονησίου αξίας ενός τρισ. οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, καραδοκούν σαν τα κοράκια πάνω από κάποιον που ψυχορραγεί, γνωρίζοντας ότι ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, θα κάνει "χρυσές δουλιές"...

Κ. ΚΑΡΑΜΗΝΑΣ
Ζητήθηκε η άρση της ασυλίας του

Την άρση της ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Κ. Καραμηνά ζήτησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Χρ. Μαρκογιαννάκης, με έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής. Ο βουλευτής της ΝΔ ευθύνεται για το θανάσιμο τραυματισμό της 25χρονης δασκάλας Ελ. Πουλίδου,σε τροχαίο δυστύχημα στην περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού πριν τρεις περίπου βδομάδες.

Ο Κ. Καραμηνάς διασκέδαζε σε νυχτερινό κέντρο μαζί με την άτυχη δασκάλα. Κατά την επιστροφή τους από το νυχτερινό κέντρο και υπό την επήρεια αλκοόλ του οδηγού, το ΙΧ αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο ίδιος ο Κ. Καραμηνάς, εκτράπηκε της πορείας του, με αποτέλεσμα η 25χρονη δασκάλα να τραυματιστεί θανάσιμα.

Σε περίπτωση που αρθεί η ασυλία, ο βουλευτής θα αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ