ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΚΕΝΗ
Εκδηλώσεις

Επέτειοι
  • Το Παράρτημα ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με τον Δήμο,διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 21 - 6 - 98 στις 10.30 πμ προς τιμή των πεσόντων αγωνιστών στη Μάχη της Καισαριανής στις 16 - 6 - 1944, αλλά και όλων των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης. Η επέτειος θα γιορταστεί στη Μονή Καισαριανής. Πούλμαν θα ξεκινούν από την κεντρική πλατεία της πόλης στις9.30 πμ προς τον τόπο της εκδήλωσης.
  • Το Παράρτημα ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 21 - 6 - 98 στη μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν κατά την ανατίναξη τρένου των Γερμανών κατακτητών, στις 21 - 6 - 1944.
  • Σε εκδήλωση που πραγματοποιεί την Κυριακή 21 - 6 - 98 η Κοινότητα Αϊ - Βλάση Κύμης Ευβοίας, θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ελασίτη ήρωα, επιτελικού της μάχης της Λαμπούσας, Προκόπη Τζάνου (Λόγγου).
Σύσκεψη
  • Το ΔΣ του Παραρτήματος ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ καλεί τα μέλη του και τους φίλους της Αντίστασης την Τετάρτη 24 - 6 - 98 στις 6.30 μμ στα γραφεία του (Θεμιστοκλέους 48), σε σύσκεψη με θέμα: Συγκρότηση Επιτροπής Στήριξης της Δημοτικής Κίνησης "Αγωνιστική Συνεργασία για την Αθήνα".
Συνάντηση Π. Προσφύγων
  • Η Συντονιστική Επιτροπή των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, καλεί όλους τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες από τη Ρουμανία σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 22 - 6 - 98 στις 7 μμ,στην αίθουσα των οικοδόμων στην Πλατεία Κάνιγγος, για ενημέρωση σχετικά με τα προβλήματά τους.
  • Από το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ ανακοινώνεται ότι η παραδοσιακή συνάντηση των πολιτικών προσφύγων θα γίνει την Κυριακή 28 - 6 - 98 στο κάμπινγκ "Σκοτίνα" του ΕΟΤ, που βρίσκεται μεταξύ παραλίας Αγίου Παντελεήμονα και Λεπτοκαρυάς (Σηματοδότηση θα υπάρχει στην Εθνική Οδό). Πληροφορίες στα τηλ.: 5230.526 και 5230.534.
ΚΟΡΥΣΧΑΔΕΣ
Η 54η επέτειος της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου

Με τη συμμετοχή αγωνιστών από την Αθήνα και την περιοχή της Ευρυτανίας, σε εκδήλωση που οργάνωσε στις 14-6-98 το ΚΣ της ΠΕΑΕΑ τιμήθηκε στις Κορυσχάδες η 54η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου. Η ανάδειξη των εθνοσυμβούλων, η σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου και οι αποφάσεις που πάρθηκαν, αποτελούν σημαντικό γεγονός και σταθμό στην έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ Ν. Τερζόγλου,που ήταν ο κύριος ομιλητής, στη μεστή ομιλία του ιστόρισε και τόνισε τα παρακάτω δυο πολιτικά γεγονότα που συνέβησαν στον ελλαδικό χώρο την τελευταία χρονιά της κατοχής:

- Με πρόταση της ΚΕ του ΕΑΜ ορκίστηκε στις 10-3-1944 στη Βίνιανη η 5μελής Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης.

-Οι εκλογές που έγιναν σε όλη την Ελλάδα (απελευθερωμένες και μη περιοχές), κατά τις οποίες αναδείχτηκαν οι εκλέκτορες κατά περιοχές και απ' αυτούς οι 180 εθνοσύμβουλοι. Ηταν οι λαϊκοί βουλευτές που αναδείχτηκαν από μια καθολική ψηφοφορία, στην οποία για πρώτη φορά ψήφισαν και οι γυναίκες.

Οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου άρχισαν στις 14 του Μάη 1944 και τελείωσαν στις 27 του ίδιου μήνα, εργασίες που προαναγγέλλονταν με την επιγραφή: Επίδαυρος 1821 - Κορυσχάδες 1944.

Οι εργασίες του Συμβουλίου έκλεισαν με το ιστορικό ψήφισμα με το οποίο διακηρυττόταν: "Πρωταρχικός σκοπός και γνώμονας για την άσκηση όλων των εξουσιών είναι ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας του έθνους" και ότι "όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται απ' αυτόν. Η Αυτοδιοίκηση και η λαϊκή δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις θεσμοί του δημόσιου βίου των Ελλήνων και οι λαϊκές ελευθερίες είναι ιερές και απαραβίαστες και όλοι οι Ελληνες, άνδρες και γυναίκες, έχουν ίσα πολιτικά και αστικά δικαιώματα".

Ο ομιλητής τόνισε ότι ο γιορτασμός ορισμένων ιστορικών γεγονότων, όπως αυτός σήμερα του Εθνικού Συμβουλίου, γίνεται γιατί οι σκοποί και οι επιδιώξεις τους αποτελούν για τη σημερινή εποχή παραδείγματα που απαιτούν την αξιοποίησή τους. Και σήμερα ο λαός θέλει οι αποφάσεις που πάρθηκαν στην Εθνική Συνέλευση να γίνουν πράξεις και γι' αυτό αγωνίζεται χωρίς ανάπαυλα. Ενδεικτικά ανέφερε πως ο "Καποδίστριας" του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με τον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της ΠΕΕΑ.

Οι αντιστασιακοί, πλάι στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, αγωνίζονται για την πραγμάτωσή τους και είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με την εξάρτηση της χώρας από ξένα κέντρα που επιβάλλουν τη μονόπλευρη λιτότητα, το ξεπούλημα εύρωστων οικονομικών μονάδων, με τις δυνάμεις καταστολής των αγώνων των λαϊκών μαζών, αστών και αγροτών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν: Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κορυσχάδων, ο πρόεδρος του Παρ/τος Καρπενησίου της ΠΕΑΕΑ, το Παρ/μα Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ, ο γραμματέας του ΔΗΚΚΙ Ευρυτανίας και οι ΝΕ Φθιώτιδας και Καρδίτσας του ΚΚΕ.

Γραφείο Τύπου της ΠΕΑΕΑ

Τίμησαν τους εκτελεσμένους στο Κούρνοβο

Την Κυριακή 14 Ιουνίου 1998 πραγματοποιήθηκε στο Κούρνοβο εκδήλωση, που οργάνωσαν τα Παραρτήματα Λαμίας και Δομοκού της ΠΕΑΕΑ, προς τιμήν των 106 Ελλήνων πατριωτών, που εκτέλεσαν τα ιταλικά στρατεύματα κατοχής στις 6 Ιουνίου 1943.

Η τελετή έγινε στο χώρο του Μνημείου, που έχει ανεγείρει το Παράρτημα της Λαμίας ΠΕΑΕΑ και βρίσκεται πάνω στο δημόσιο δρόμο, λίγο έξω από το χωριό Αγιος Στέφανος. Στην εκδήλωση παρέστησαν από την Αυτοδιοίκηση, ο δήμαρχος Δομοκού κ. Τσόγκας και ο κοινοτάρχης Ομβριακής κ. Μ. Κόκκινος.Επίσης αντιπροσωπεία της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και των παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ: Λάρισας, Μακρακώμης, Στυλίδας, Σπερχειάδας, Δομοκού και Λαμίας και πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση έγινε η ανάγνωση του καταλόγου με τα ονόματα των 106 εκτελεσμένων και στη συνέχεια ύστερα από την απαγγελία του ποιήματος "Στώμεν καλώς" του Χαράλαμπου Παπακωνσταντίνου,δόθηκε ο λόγος στον κύριο ομιλητή της εκδήλωσης, που ήταν ο Σπύρος Μπέκιος (Λάμπρος).Ο ομιλητής περιέγραψε με αδρά χρώματα (ο ίδιος βίωσε και ήταν από τους οργανωτές της επιχείρησης) τα γεγονότα της ανατίναξης της σιδηροδρομικής σήραγγας στο Κούρνοβο που πραγματοποίησαν οι δυνάμεις του ΕΛΑΣ της περιοχής. Μίλησε για τα όσα προηγήθηκαν έως τη στιγμή που αποφασίστηκε να γίνει η ανατίναξη, τι αποτελέσματα είχε, τις απώλειες του εχθρού και τον αντίκτυπο που είχε στην ανάπτυξη του αγώνα στην περιοχή. Περιέγραψε τη θλίψη που σκόρπισε παντού η εκτέλεση των 106 πατριωτών και κατέληξε με την προτροπή προς όλους τους παρευρισκόμενους να μην ξεχνούν τη θυσία των παραπάνω.

Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε η μηνιαία (Μάης 1998) έκδοση του "Ενημερωτικού Δελτίου" της ΠΕΑΕΑ, με πλούσια και ενδιαφέρουσα ύλη. Οι περισσότερες φωτογραφίες των ρεπορτάζ ανήκουν στον αντιστασιακό Γ. Λιονάκη.Στην πρώτη σελίδα διαβάζουμε: - Ρεπορτάζ από το προσκύνημα που έγινε στις 24-6-98 στη Μακρόνησο. - Αρθρο του Δ. Σέρβου "Δημοτικές Εκλογές και Αντιστασιακοί". - Δήλωση των ΕΑΜογενών Ενώσεων για τη στάση του Πρωθυπουργού απέναντί τους. - Ρεπορτάζ για τη φετινή Μαραθώνια Πορεία και για τη συνάντηση στην Ουγγαρία της αντιπροσωπείας της ΠΕΑΕΑ.

Στις άλλες σελίδες περιέχονται: - Πλήρες ρεπορτάζ από το γιορτασμό της 9ης Μάη, Μέρας της Αντιφασιστικής Νίκης, σ' ολόκληρη την Ελλάδα. - Δραστηριότητες των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ και εκδηλώσεις που έγιναν την περίοδο αυτή σ' όλη την Ελλάδα.

Στους πεσόντες της "Χαράδρας του Καράλακκου"

Στη "Χαράδρα του Καράλακκου" στον Ολυμπο, όπου στις 6 Ιούνη 1944 δόθηκε η ομώνυμη μάχη κατά των Γερμανών από το τάγμα του Μηχανικού του ΕΛΑΣ, το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ στις 7-6-98 πραγματοποίησε εκδήλωση για να τιμήσει τους πεσόντες μαχητές. Συγχρόνως έγιναν και τα αποκαλυπτήρια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης, που στήθηκε με πρωτοβουλία της ΠΕΑΕΑ και τη βοήθεια των Δημοτικών Αρχών και Κοινοτήτων της Περιοχής.

Στο χώρο αυτό του μνημείου, στο οποίο είναι γραμμένα όλα τα ονόματα των αγωνιστών που έπεσαν στη μάχη, μαζεύτηκαν από νωρίς αγωνιστές, φίλοι της Αντίστασης και συγγενείς των πεσόντων. Συμμετείχαν πολλές αντιπροσωπείες μαζικών φορέων, ο δήμαρχος Αμπελώνα, πολυμελής Αντιπροσωπεία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Λάρισας, οι Κοινοτάρχες Φαλάνης, Ροδιάς, Βρυοτόπου, Δελερίων. Επίσης εκπρόσωποι αναπήρων και θυμάτων Εθνικής Αντίστασης, Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ όλης της περιοχής και του ΚΚΕ.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, ακούστηκαν αντάρτικα τραγούδια από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ, επακολούθησε ομιλία του προέδρου του παραρτήματος Λάρισας, χαιρετισμός από εκπρόσωπο της Ισραηλίτικης Κοινότητας και απαγγέλθηκαν ποιήματα αφιερωμένα στους νεκρούς.

Για το ιστορικό της μάχης, σε κεντρική ομιλία, μίλησε το μέλος του παραρτήματος Τάκης Καρνώτης.Κατατέθηκαν πολλά στεφάνια από τους συγγενείς των θυμάτων και από τους αντιπροσώπους των μαζικών φορέων. Και η πετυχημένη μαζική αυτή εκδήλωση έκλεισε με το προσκλητήριο των νεκρών, το "Πέσατε θύματα..." και τον Εθνικό Υμνο από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ.

Εσωτερική άποψη του Μουσείου, που λειτουργεί στο κτίριο του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου (Φωτογραφίες Γ. Λιονάκης)

Οι αντιστασιακοί μπροστά στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων όπου συγκλήθηκε η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου πριν 54 χρόνια



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ