ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Τα ΜΑΤ παίρνουν σειρά για βραβείο;

Από την άρνηση, ουσιαστικά, της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας να συζητηθεί το θέμα της έξαρσης του αυταρχισμού και της αστυνομικής βίας, που εκδηλώθηκε το τελευταίο διάστημα, αλλά και την επιμονή της να περάσει την πρότασή της, για απόδοση του μεταλλείου της πόλης στην Ομάδα "Ζ" της Ελληνικής Αστυνομίας, για την προσφορά της... στην ευταξία και ευπρέπεια της Αθήνας, σφραγίστηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου!

Η πλειοψηφία επικαλέστηκε έλλειψη προετοιμασίας και ενημέρωσης, προκειμένου να παραπέμψει σε μελλοντική συνεδρίαση το αίτημα του επικεφαλής της "Αγωνιστικής Συνεργασίας για την Αθήνα", Λεων. Αυδή, για ένα θέμα που όφειλε κανονικά να φέρει η ίδια η διοίκηση του δήμου για συζήτηση στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ -σε τελική ανάλυση στους δρόμους αυτής της πόλης έπεσαν τα δακρυγόνα και μπροστά από σχολεία που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δήμου της Αθήνας χτυπήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις οι εκπαιδευτικοί.

"Η έξαρση του αυταρχισμού, τόνισε, και της αστυνομικής βίας, είναι επακόλουθο της αντιλαϊκής πολιτικής που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την προσφυγή στις κλασικές αστυνομικές μεθόδους. Στις μεθόδους αυτές περιλαμβάνεται και ο αντικομμουνισμός, με τον οποίο επιχειρείται η απόκρυψη των κοινωνικών αιτιών της λαϊκής αντίδρασης", υπογράμμισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων. "Η ενεργοποίηση" πρόσθεσε ο Λέων. Αυδής "διαφόρων αποβρασμάτων, που κορυφώθηκε με την επίθεση στην περιοχή των Δικαστηρίων και τον βαρύ τραυματισμό του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή,είναι συμπλήρωμα του αυταρχισμού και της καταστολής, όπως ασκήθηκαν στη χώρα μας σε παλιότερες εποχές. Η αντίδραση στις μεθόδους αυτές είναι χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη".

Διάλογος για τον ΟΣΚ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Δήμος Αθηναίων και στο θέμα της ιδιωτικοποίησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ). Η αρχική "καθαρή" πρόταση του δήμου, να μην ιδιωτικοποιηθεί ο Οργανισμός και να μη μετατραπεί σε ανώνυμη εταιρία, μετά και από την παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Γ. Αγγελάκη,ο οποίος επικαλέστηκε γραφειοκρατία και δυσλειτουργία του Οργανισμού σήμερα, απαλύνθηκε. Προτάθηκε να ξεκινήσει διάλογος μεταξύ της κυβέρνησης και των εργαζομένων στον ΟΣΚ, ώστε να βρεθεί λύση πριν την 25η Ιουνίου, ημέρα η οποία έχει οριστεί ως καταληκτική για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού. Τελικά, η απόφαση που πέρασε κατά πλειοψηφία δε διασφάλιζε ότι θα διατηρηθεί ο δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας του Οργανισμού, όπως χαρακτηριστικά είπε ο Λέων Αυδής.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Ο θρησκευτικός όρκος δεν είναι απαραίτητος

Το Στ' Τμήμα έκρινε ότι αρκεί η επίκληση της τιμής και της συνείδησης, ενώ η δήλωση περί αθε'ϊας και αθρησκίας δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα

Αρκεί και μόνο η επίκληση της τιμής και της συνείδησης, χωρίς να είναι απαραίτητος ο θρησκευτικός όρκος. Αυτό αποφάσισε το Στ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (πρόεδρος ο Αν. Μαρίνος), με αφορμή προσφυγή απόφοιτου της Θεολογικής Σχολής, ο οποίος αρνήθηκε για θρησκευτικούς λόγους τον καθιερωμένο όρκο, προκειμένου να του απονεμηθεί το πτυχίο του. Παράλληλα, στην ίδια απόφαση, επισημαίνεται ότι δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα η δήλωση περί θρησκεύματος ή αθεϊας.

Το Πανεπιστήμιο είχε αρνηθεί να παραδώσει το πτυχίο στον απόφοιτο της Θεολογικής, λόγω της άρνησης του όρκου.

Το δικαστήριο με τη σημαντική αυτή απόφαση (2601/1998) έκρινε παράνομη την πράξη του Πανεπιστημίου, επισημαίνοντας πως αν ο πτυχιούχος με δήλωσή του επικαλεστεί λόγους θρησκευτικής συνείδησης, μπορεί να επικαλείται την τιμή και τη συνείδησή του, παραλείποντας τα στοιχεία εκείνα που συνιστούν, κατά τη συνείδησή του, επίκληση του θείου.

Ειδικότερα, στην απόφαση του ΣτΕ (εισηγητής ο Ν. Σακελλαρίου), αναφέρονται τα εξής:

  • Η δήλωση περί θρησκεύματος ή περί αθεϊας ή αθρησκείας δεν αντιβαίνει στο Σύνταγμα και δεν μπορεί να εξαναγκαστεί το συγκεκριμένο άτομο να προβεί σε ενέργεια κατά παραβίαση της θρησκευτικής του συνείδησης, η οποία πρέπει να είναι "απαραβίαστη".
  • Στην Ελλάδα, εκτός από την ελευθερία της λατρείας, κατοχυρώνεται και η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης και οι δύο αυτές αρχές αποτελούν ειδικότερες εκδηλώσεις του ατομικού δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας.
  • Αν ο πολίτης δηλώσει ότι κωλύεται να δώσει θρησκευτικό όρκο για διάφορους λόγους, είτε λόγω θρησκευτικής συνείδησης είτε δεν το επιτρέπουν οι αρχές του - επειδή είναι άθεος ή άθρησκος - μπορεί να επικαλεστεί την τιμή και τη συνείδησή του, έστω και αν δεν προβλέπεται από το σχετικό νόμο (53343/1932 και η διαβεβαίωσή του αυτή είναι ισότιμη με τον όρκο, από άποψη συνεπειών.

Να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης της προσφυγής στο ΣτΕ είχε παραστεί και ο πτυχιούχος, ο οποίος είχε επικαλεστεί για την άρνηση του όρκου του σωρεία ιερών κανόνων και είχε δηλώσει ότι δεν ορκίζεται, επειδή αυτό επιτάσσει η χριστιανική θρησκεία. Ωστόσο, η απόφαση του δικαστηρίου έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς επεκτείνεται και στις συνταγματικές διατάξεις (άρθρα 3 και 13), όπου ορίζεται ότι κανένας όρκος δεν επιβάλλεται χωρίς νόμο που ορίζει και τον τύπο του.

Ευπρέπεια με ... φίμωμα ιδεών

Την ...ηθική λειτουργία του πολιτικού συστήματος στη χώρα επιχειρεί να σώσει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), με τη σύνταξη Κώδικα Δεοντολογίας για τις δημοτικές εκλογές. Σε σχετική συνεδρίαση στο Λιμένα Χερσονήσου, η ηγεσία της Ενωσης συμφώνησε με την πρόταση του προέδρου της, Δ. Αβραμόπουλου, να συνταχθεί ένας τέτοιος κώδικας που θα υπηρετεί την ...ευπρέπεια.

Μια γεύση της αντίληψής του περί ευπρέπειας, άρα και του περιεχομένου του Κώδικα Δεοντολογίας, είχε δώσει ο Δ. Αβραμόπουλος σε Γενική Συνέλευση της Ενωσης για την ανάδειξη των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπου είχε ταχθεί κατά της αφίσας. Βέβαια, ο ίδιος δεν έχει ανάγκη από το συγκεκριμένο μέσο προβολής ιδεών και απόψεων, καθώς τα παράθυρα των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι πάντα ανοιχτά γι' αυτόν. Αλλά και για όλους όσοι στηρίζουν και στηρίζονται από το μεγάλο κεφάλαιο...

Συγκέντρωση των εργαζομένων στους Δήμους

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών θα πραγματοποιήσουν σήμερα, στις 11 το πρωί, οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση υλοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων από την κυβέρνηση.

Κλιμάκωση του αγώνα για τη διάσωση του Υμηττού

Την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε προχτές το βράδυ η "Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη διάσωση του Υμηττού", σε ανοιχτή συγκέντρωση που πραγματοποίησε στην πλατεία του Αϊ - Γιάννη, στην Αγία Παρασκευή.

Σαν πρώτο βήμα, θα προχωρήσουν στη σύνταξη καταγγελίας προς την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με στόχο την παύση της χρηματοδότησης του έργου της δυτικής περιφερειακής λεωφόρου του Υμηττού. Στην κατεύθυνση αυτή, είναι σύμφωνο το Δημοτικό Συμβούλιο και η Δημαρχιακή Επιτροπή του Δήμου Αγίας Παρασκευής. Επίσης, σκοπεύουν να τεκμηριώσουν την προσφυγή τους στο ΣτΕ, καταθέτοντας αεροφωτογραφίες και άλλα στοιχεία, που θα αποδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής στην περιοχή από την επιφανειακή χάραξη της λεωφόρου.

Οπως τονίστηκε στη συγκέντρωση, οι κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις των κατοίκων είχαν σαν αποτέλεσμα το προσωρινό σταμάτημα των εργασιών των έργων στην Αγία Παρασκευή και, ήδη, έχει οριστεί δικάσιμος από το Πρωτοδικείο στις 8 Ιούλη. "Παράλληλα, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ανδ. Γκιζιώτης,συντονιζόμαστε με επιτροπές πρωτοβουλίας, για κινητοποιήσεις σε παναττικό επίπεδο, γιατί εξίσου μας απασχολεί, όπως είπε χαρακτηριστικά, και το Θριάσιο Πεδίο και η παραλία του Σαρωνικού".

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης "Ανθρώπινη Πόλη" Δημ. Αυγερόπουλος δήλωσε: "Μετά τα τελευταία γεγονότα που η κυβέρνηση έδειξε το αυταρχικό της πρόσωπο, πρέπει να αλλάξουμε τακτική. Χρειάζεται κινητοποίηση όλων των κατοίκων, προκειμένου να υπάρξει αποτέλεσμα στον αγώνα μας. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος και σ' αυτήν την κατεύθυνση θα στρέψουμε το ενδιαφέρον μας".

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκποιούμενες μετοχές

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο το ενδιαφέρον για αγορά μετοχών του ομίλου εταιριών Ελληνικά Πετρέλαια, που η κυβέρνηση αποφάσισε - σ' αυτή τη φάση - να πουλήσει σε ιδιώτες ένα πρώτο πακέτο μέχρι και το 23%, προσφέροντας έτσι ένα ακόμα δείγμα γραφής για την πρόθεσή της να υλοποιήσει την πολιτική του "λιγότερου κράτους" και με την εκποίηση πακέτων μετοχών "χρυσοφόρων" δημόσιων επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι χτες - που έληξε η προθεσμία εγγραφής (στην Ελλάδα) των υποψηφίων για αγορά μετοχών του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια - είχαν κατατεθεί 385.000 αιτήσεις ιδιωτών με παχυλά κυρίως πορτοφόλια, εταιριών και θεσμικών επενδυτών, οι οποίοι πρόσφεραν το ποσό ρεκόρ των 735 δισ. δραχμών (υπερκάλυψη του ζητούμενου κεφαλαίου κατά 30 φορές)! Εντονο ήταν και το ενδιαφέρον των ξένων "θεσμικών επενδυτών", οι οποίοι μέχρι χτες βράδυ (η προθεσμία εγγραφής γι' αυτούς λήγει σήμερα στο εξωτερικό) είχαν προσφέρει πάνω από 100 δισ. δραχμές, ενώ η κυβέρνηση προσδοκούσε μόλις 12 δισ. δραχμές.

Βλέπει "έργο" στην περιφέρεια ο Σημίτης

"Πρέπει να δώσουμε την αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει για το καλύτερο, για τον πολίτη", κάλεσε τους περιφερειάρχες της χώρας, ο Κ. Σημίτης, σε χτεσινή συνάντηση σχετικά με το έργο της περιφέρειας. Βάσιμη προτροπή, καθώς ουδείς πολίτης δε βιώνει, στην πραγματικότητα, κάποια αλλαγή προς το καλύτερο. Το αντίθετο. Μόνο που παραβλέπει ο κ. Σημίτης πως ο πολίτης, ο λαός, δεν αρκείται σε αυτό που απλά του δίνουν, ή θέλουν να πιστέψει πως του δίνουν, αλλά ξέρει και να απαιτεί.

Παραβλέποντας, λοιπόν, ο Κ. Σημίτης, έκανε λόγο για το ρόλο της περιφέρειας στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στην αποτελεσματικότητα του κράτους. Στην κατεύθυνση αυτή, υποστήριξε, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως πλέον ο πολίτης δεν ταλαιπωρείται στις συναλλαγές του με τις δημόσιες υπηρεσίες. Υπερθεμάτισε ακόμη της αναπτυξιακής προσπάθειας της κυβέρνησης και της ευθύνης της περιφέρειας στην κατεύθυνση αυτή, λέγοντας ότι τα έργα στην περιφέρεια προχωρούν. Τέλος είπε, πως σωστός σχεδιασμός των έργων σημαίνει τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των διατεθειμένων πόρων. Η ωφελιμότητα των έργων για τον τόπο και τον εργαζόμενο προσπεράστηκε, προφανώς ως περιττή.

Τσιφλίκι Γιαννόπουλου

Απαγορεύτηκε στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ να επισκεφτούν το χώρο του νέου Εφετείου

Απαγορεύτηκε στον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ) η είσοδος στο χώρο του νέου Εφετείου στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των εργασιών! Αλλο ένα κρούσμα αυθαιρεσίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος συμπεριφέρθηκε σα να είναι το νέο Εφετείο τσιφλίκι του.

Τη στάση αυτή της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης καταγγέλλει ο ΔΣΑ ως "προσβλητική για τους δικηγόρους και ευτελιστική για τα θεσμικά όργανά τους".

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ΔΣΑ, με αλλεπάλληλα προφορικά και έγγραφα αιτήματα, απευθύνθηκε στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά η απάντηση του αρμόδιου υπουργού ήταν αρνητική και ειρωνική.

Ο ΔΣΑ επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του ότι πλέον "δημιουργείται σημαντικό θεσμικό πρόβλημα", καθώς από τον Οκτώβρη του 1996 ο υπουργός Ε. Γιαννόπουλος αρνείται να ενημερώνει τον ΔΣΑ ακόμη και για επιλογές θεσμικού χαρακτήρα στον κλάδο, όπως είναι η κατάθεση νομοσχεδίων που αφορούν τη δικηγορία και τη λειτουργία της δικαιοσύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ