ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο στόχαστρο πρόνοια και εργαζόμενοι
  • Προωθείται στη Βουλή το νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την Πρόνοια και καταργεί τα σημερινά εργασιακά δικαιώματα
  • Μαχητική συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Υγείας, με κύριο αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου

Υπουλο παιχνίδι εις βάρος των εργαζομένων και του λαού συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση, που πρόθεσή της είναι να διαλύσει ό,τι έχει απομείνει από το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας,ήταν κατηγορηματικός στη χτεσινή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων και εργαζομένων στα Ιδρύματα Πρόνοιας: Δε θα αποσύρει το νομοσχέδιο, που οδηγεί σε συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση τα Ιδρύματα Πρόνοιας. Μάλιστα, είπε ότι το αργότερο σε δέκα μέρες θα κατατεθεί στη Βουλή. Στη διάρκεια της συνάντησης η συζήτηση επικεντρώθηκε στη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, όταν είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι σημερινές εργασιακές σχέσεις θα πάψουν να ισχύουν αυτόματα με το κλείσιμο των ιδρυμάτων. Διότι σε κλείσιμο των ιδρυμάτων οδηγούν, τελικά, οι πάσης φύσεως συγχωνεύσεις και μετακινήσεις και ας μην έχουν καμιά αυταπάτη, όσοι ελπίζουν ότι μπορεί να μη συμβεί η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Αν η κυβέρνηση δεν ήθελε την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων θα μπορούσε να βρει άλλες μορφές λειτουργίας και να κάνει τις απαραίτητες γι' αυτό παρεμβάσεις χωρίς να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), της ΓΣΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων του Εθνικού Οργανισμού Πρόνοιας (ΕΟΠ), του ΠΙΚΠΑ, του Κέντρου Βρεφών "Η Μητέρα", του Ιδρύματος Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής (ΙΒΣΑ) και του Κοινωνικού Κέντρου Οικογένειας και Νεότητας.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε στην Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί το νομοσχέδιο "για την Ανάπτυξη του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας", καθώς - όπως ισχυρίστηκε - θα λύσει τα προβλήματα στην πρόνοια. Επέμενε, δε, στη μεταβίβαση των υπηρεσιών της πρόνοιας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αναπτύσσοντας... τη φιλοσοφία της αποκέντρωσης! Μάλιστα, όταν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έφεραν το παράδειγμα των Κρατικών Παιδικών Σταθμών, που υπολειτουργούν παρά τη φορομπηχτική πολιτική των Δήμων, εκείνος τους ξαναρώτησε με έντονο ύφος: "Δηλαδή, δε θέλετε αποκέντρωση;".

Στη συνέχεια η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι οι εργασιακές σχέσεις δε θίγονται και ζήτησε από τα διοικητικά συμβούλια των σωματείων των ιδρυμάτων να υποβάλουν μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα στο υπουργείο τις παρατηρήσεις τους. Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει στην Επιτροπή αντίγραφο του νομοσχεδίου, με τη δικαιολογία ότι "δεν είναι ακόμη έτοιμο". Τέλος, ο Κ. Γείτονας παρέπεμψε την Επιτροπή στον διευθυντή του γραφείου του υφυπουργού Πρόνοιας, κ. Πατμανίδη, προκειμένου να ενημερωθούν για το μέλλον των εργασιακών τους δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Καθ' όλη τη διάρκεια της συνάντησης, εκατοντάδες εργαζόμενοι στα Ιδρύματα Πρόνοιας παρέμεναν συγκεντρωμένοι στην είσοδο του υπουργείου Υγείας. Μάλιστα, επί δύο ώρες είχαν αποκλείσει την οδό Αριστοτέλους.

Πορεία απ' τον ΕΟΠ

Νωρίτερα, οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας (ΕΟΠ) έκαναν συγκέντρωση στην οδό Μητροπόλεως, έξω από τα γραφεία του Οργανισμού, και ο πρόεδρος του σωματείου Δ. Κίτσιος ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις επιπτώσεις απ' την προώθηση του νομοσχεδίου.

Ακολούθησε δυναμική πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Υγείας. Τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν: "Πρόνοια, Παιδεία, Ιονική, θέλουν να τα βγάλουν στο σφυρί" και "Τα νομοσχέδιά σας, τα αντιλαϊκά, με αγώνες μαζικούς θα μείνουν στα χαρτιά".Στο πλευρό των εργαζομένων του ΕΟΠ ήταν οΑντ. Σκυλλάκος,γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Οι διαδηλωτές έστησαν πλακάτ στην είσοδο του υπουργείου Υγείας και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, για τις εν κρυπτώ διεργασίες του υπουργείου Υγείας, φωνάζοντας: "Μια είναι η ουσία, θέλουν να μας πάρουνε την περιουσία".

"ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ"
Αναδιανομή των... ελλείψεων

Με αναδιανομή του ελλιπούς προσωπικού προσπαθεί να καλύψει το υπουργείο Υγείας τις ανάγκες του νοσοκομείου "Αγία Ολγα", με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα τόσο στη λειτουργία του, όσο και στα υπό ανάπτυξη τμήματά του.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μήτσος Κωστόπουλος και Ορέστης Κολοζώφ με ερώτησή τους για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Κώστα Γείτονα. Οι βουλευτές επισημαίνουν πως τμήματα του νοσοκομείου άκρως απαραίτητα στην περιοχή (καρδιολογική, ορθοπεδική, ψυχιατρική κλινική) αδυνατούν να αναπτυχθούν, λόγω των τεράστιων ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό. Και όλα αυτά εξακολουθούν, παρ' όλο που η Νοσηλευτική Επιτροπή του νοσοκομείου ζήτησε εγγράφως τη στελέχωση των υπαρχόντων, αλλά και των καινούριων, τμημάτων με 73 νοσηλευτές. Ωστόσο, εγκρίθηκε η πρόσληψη μόνο 22 ατόμων, ενώ έχουν προσληφθεί ελάχιστοι. Αποτέλεσμα, η ορθοπεδική κλινική να γίνεται προσπάθεια να λειτουργήσει με μεταφορά προσωπικού από άλλα τμήματα, που ήδη λειτουργούσαν με ελάχιστο προσωπικό.Παρόμοια είναι και η κατάσταση όσον αφορά τους αναισθησιολόγους καθώς, παρ' όλο που δημιουργήθηκε νέα πτέρυγα, ο αριθμός τους εξακολουθεί να είναι ο ίδιος. Τέλος, ανάλογα είναι και τα προβλήματα της ψυχιατρικής κλινικής. Το κτίριο όπου θα στεγαστεί είναι έτοιμο εδώ και τρία χρόνια, αλλά δεν υπάρχουν γιατροί για τη στελέχωση της κλινικής.

Ο Μ. Κωστόπουλος και ο Ορ. Κολοζώφ ερωτούν τον υπουργό Υγείας για το πότε θα εγκριθούν οι απαραίτητες θέσεις ιατρικού, νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, καθώς και αν πρόκειται - να δοθούν μέσα στο 1998 - όλες οι απαραίτητες πιστώσεις για την αξιοποίηση της παλιάς πτέρυγας που λειτουργεί ουσιαστικά σαν σκουπιδότοπος, τα τελευταία εφτά χρόνια.

Αρνούνται προσλήψεις!

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος και Μπ. Αγγουράκης, με Ερώτησή τους για τον Κ. Γείτονα φέρνουν στη Βουλή ένα θέμα που στερεί απ' το "Αγία Ολγα" 26 γιατρούς.

Η ιστορία της υπόθεσης έχει ως εξής: Το ΑΣΕΠ χαρακτήρισε (31.5.1995) παράνομες τις 26 απ' τις 28 προσλήψεις που έγιναν το 1994. Η απόφαση αυτή κοινοποιήθηκε στο "Αγία Ολγα" στις 21.12.1995 και όλως τυχαίως - όπως σημειώνουν οι βουλευτές - λίγες μέρες πριν την κινητοποίηση εξαφανίστηκαν οι κούτες με τα δικαιολογητικά των υποψηφίων του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε και εδώ και ένα χρόνο η αρμόδια επιτροπή έκρινε ότι οι 26 γιατροί πρέπει να προσληφθούν.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό, γιατί δεν έχουν προσληφθεί οι 26 γιατροί και εάν είναι άσχετο ότι συγκεκριμένα διοικητικά στελέχη ευνοήθηκαν από τον τρόπο που έγινε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός. Ακόμα ερωτούν γιατί δεν τιμωρήθηκε κανένας για τις παρανομίες που έγιναν στο συγκεκριμένο διαγωνισμό και γιατί δεν αποδόθηκαν ευθύνες για την εξαφάνιση των δικαιολογητικών.

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Επικίνδυνη κατάσταση για ασθενείς

Καταγγέλλει τη μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο ΚΑΤ και καθιστά υπεύθυνο το υπουργείο Υγείας για την ασφάλεια των ασθενών του νοσοκομείου

Σε καταστάσεις επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή των βαρέως πασχόντων οδηγεί η μη λειτουργία του αξονικού τομογράφου στο ΚΑΤ καταγγέλλει με χτεσινή ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας (ΙΣΑ).

Ο διευθυντής του Νευροχειρουργικού Τμήματος του ΚΑΤ κατήγγειλε στον ΙΣΑ ότι ο Αξονικός Τομογράφος είναι εκτός λειτουργίας στις δύο τελευταίες γενικές εφημερίες και ότι το πρόβλημα τείνει να καταστεί χρόνιο. "Το ΚΑΤ, σημειώνει ο ΙΣΑ, είναι απ' τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής και μάλιστα αντιμετωπίζει κυρίως τα επείγοντα περιστατικά τραυματισμών και κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων. Είναι, συνεπώς, αδιανόητο να στερείται των υπηρεσιών αξονικού τομογράφου και ιδιαίτερα στη διάρκεια γενικών εφημεριών, με αποτέλεσμα να νοσηλεύει περιστατικά, των οποίων η σαφής διάγνωση είναι αδύνατη χωρίς αξονική τομογραφία εγκεφάλου και συνεπώς η αντιμετώπισή τους πλημμελής".

"Οι ενέργειες του τμήματος προς κάθε αρμόδιο, συνεχίζει η ανακοίνωση του ΙΣΑ, απέβησαν μέχρι σήμερα άκαρπες όπως κατήγγειλε ο Διευθυντής του Νευροχειρουργικού τμήματος. Η όλη κατάσταση τείνει να καταστεί επικίνδυνη για την υγεία και τη ζωή βαρέως πασχόντων, των οποίων η μεταφορά, λόγω ακριβώς της βαρύτητας της κατάστασης, είναι δυσχερής αν όχι αδύνατη".

Ο ΙΣΑ καλεί το υπουργείο Υγείας, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και επισημαίνει ότι "κάθε ολιγωρία στην παρούσα φάση θα το καταστήσει υπεύθυνο για την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών του νοσοκομείου".

Να σημειωθεί ότι ο αξονικός τομογράφος του ΚΑΤ είναι του ΙΚΑ και ότι το νοσοκομείο δε διαθέτει ούτε μαγνητικό τομογράφο. Ομως, το ΚΑΤ είναι στην κυριολεξία περικυκλωμένο από διάφορα κέντρα, στα οποία παραπέμπονται οι ασθενείς και πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

"Μια είναι η ουσία, θέλουν να μας πάρουνε την περιουσία", φώναζαν οι εργαζόμενοι στον Εθνικό Οργανισμό Πρόνοιας

Οι εργαζόμενοι στο Ιδρυμα Βρεφονηπιακών Σταθμών Αττικής

Μια γενική άποψη της συγκέντρωσης μπροστά στο υπουργείο Υγείας



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ