ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ 1997-2001"
"Επίκαιρη" μέχρι το 2001, τώρα, η λιτότητα
  • Δόθηκε χτες στη δημοσιότητα το "επικαιροποιημένο" πρόγραμμα "σύγκλισης", που παρατείνει την αντιλαϊκή πολιτική για 2 ακόμη χρόνια
  • Η κυβέρνηση ομολογεί τώρα τις αρνητικές επιπτώσεις που είχε η υποτίμηση της δραχμής και ότι το κόστος θα το πληρώσουν οι εργαζόμενοι

Την πρόθεση - απόφασή της να παρατείνει τουλάχιστον για δυο ακόμη χρόνια την αντιλαϊκή οικονομική μονόπλευρη λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων, ομολόγησε χτες και δημόσια η κυβέρνηση Σημίτη. Η δημόσια ομολογία της κυβέρνησης, για την απόφασή της - να παρατείνει (μέχρι και το 2001 αντί του 1999) την ακολουθούμενη πολιτική και να την εμπλουτίσει με νέα αντιλαϊκά μέτρα, έγινε με το νέο "επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης", που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η κυβέρνηση Σημίτη επικαλείται ως άλλοθι, για την παράταση του προγράμματος "σύγκλισης" κατά δύο χρόνια (μέχρι και το 2001), τις συνέπειες που προκάλεσε η πρόσφατη απόφαση για εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνεται πλήρως και από το παρακάτω απόσπασμα της ανακοίνωσης του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα, μαζί με το "επικαιροποιημένο" πρόγραμμα "σύγκλισης", όπου αναφέρεται: "Η αναπροσαρμογή της ισοτιμίας της δραχμής με την ένταξή της στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ), καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των προβλέψεων για το 1998-99. Επιπρόσθετα, η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ένταξης στην ΟΝΕ καθιστά αναγκαία την επέκταση του χρονικού ορίζοντα του προγράμματος σύγκλισης, με σκοπό να λάβει υπόψη και να εντάξει στο σύνολό της την πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας προς την ΟΝΕ"!

Οι συνέπειες της εφάπαξ υποτίμησης της δραχμής, φαίνονται και στον σχετικό πίνακα με την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της οικονομίας (ΑΕΠ, πληθωρισμός, ελλείμματα, επιτόκια, ανεργία, δημόσια κατανάλωση, φορολογία κλπ.) πριν (με το παλιό πρόγραμμα "σύγκλισης") και μετά την υποτίμηση (με το νέο "επικαιροποιημένο" πρόγραμμα "σύγκλισης").

Με το παραπάνω απόσπασμα της χτεσινής ανακοίνωσης Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, η κυβέρνηση των "εκσυγχρονιστών" του ΠΑΣΟΚ:

  • Ομολογεί δημόσια, ότι η απόφασή της για την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής, είχε πολλαπλές αρνητικές συνέπειες στην ελληνική οικονομία, καθώς μια σειρά βασικά μεγέθη της επιδεινώθηκαν.
  • Επιχειρεί να δικαιολογήσει την παράταση της πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας για δύο ακόμη χρόνια και τον εμπλουτισμό της με νέα αντιλαϊκά μέτρα, σαν αναπόφευκτη, μετά την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής.
  • Εμμέσως, πλην σαφώς, δεν κρύβει ότι το κόστος από την υποτίμηση της δραχμής και τη δέσμη μέτρων που συνόδευσαν την υποτίμηση (η κυβέρνηση ανέλαβε συγκεκριμένη δέσμευση στο Διευθυντήριο των Βρυξελλών να τα εφαρμόσει πάση θυσία), θα κληθούν να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, τόσο στη διετία 1998 και 1999 όσο και στη διετία 2000 και 2001, με την "επέκταση" του χρονικού ορίζοντα εφαρμογής του προγράμματος "σύγκλισης".
Οι συνέπειες της υποτίμησης

Ο πίνακας, με την εξέλιξη των βασικών μεγεθών της οικονομίας, που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας (τον δημοσιεύουμε ολόκληρο), είναι αποκαλυπτικός. Ο πίνακας αυτός, δείχνει τους στόχους που είχε θέσει η κυβέρνηση με το "αναθεωρημένο" πρόγραμμα "σύγκλισης" 1994- 1999 και πώς προβλέπεται να εξελιχθούν οι στόχοι αυτοί με το "επικαιροποιημένο" πρόγραμμα"σύγκλισης" το 1998 και 1999 (μετά την εφάπαξ υποτίμηση της δραχμής), καθώς και τη διετία 2000-2001 επεκτάθηκε ο χρόνος εφαρμογής του. Με βάση τον πίνακα αυτό, προκύπτει ότι η απόφαση της κυβέρνησης να υποτιμήσει εφάπαξ στις 18 Μάρτη κατά 14% τη δραχμή, επηρέασε αρνητικά:

  • Τον πληθωρισμό,θα είναιμεγαλύτερος κατά 21,6% από το στόχο. Ενώ είχε τεθεί στόχος να περιοριστεί φέτος ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού στο 3,7%, τώρα εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 4,5%.
  • Τα επιτόκια,θα παραμείνουν σε επίπεδα υψηλότερα από εκείνα που είχαν προγραμματιστεί. Το μέσο επιτόκιο εντόκων γραμματίων του δημοσίου 12μηνης διάρκειας εκτιμάται ότι θα κλείσει φέτος στο 9,5% (έναντι στόχου 7,7%) και το 1999 στο 7,5% (έναντι στόχου 6,5%.
  • Το δημόσιο χρέος,κλείσει σε μεγαλύτερα επίπεδα από το στόχο. Ενώ είχε προγραμματιστεί να περιοριστεί το δημόσιο χρέος, σαν ποσοστό του ΑΕΠ, στο 107% φέτος και 101% το 1999, τώρα εκτιμούν - με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης - ότι φέτος θα κλείσει στο 107,8% (περίπου 300 δισ. δραχμές πάνω από το στόχο) και το 1999 στο 105,8% (περίπου 2,5 τρισεκατομμύρια δραχμές πάνω από το στόχο)!
  • Στην ανάπτυξη (ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ),καθώς από 3,7% και 4,1% που προβλεπόταν για φέτος και το 1999 αντίστοιχα, τώρα εκτιμούν το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ στο 3,5% φέτος και 3,7% το 1999.
  • Στις επενδύσεις,καθώς το ποσοστό αύξησης των ακαθάριστων επενδύσεων πάγιου κεφαλαίου (δημόσιων και ιδιωτικών) που προβλεπόταν για φέτος σε 13% και το 1999 σε 14,1% προβλέπεται να περιοριστεί στο 10,7% και 12.2% αντίστοιχα.
  • Στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, καθώς επιβλήθηκε η φτηνότερη αξία της εργατικής δύναμης. Αυτό είναι κάτι που προκύπτει από την αύξηση του "μοναδιαίου κόστους εργασίας", που προβλεπόταν να αυξηθεί 4,5% φέτος και 3% του χρόνου, ενώ τώρα προβλέπεται να αυξηθεί μόλις 3,5% φέτος και 1,5% το 1999.

Οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης για τη διαμόρφωση των κρατικών δαπανών και των κρατικών ελλειμμάτων ή πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως εμφανίζονται στον πίνακα, θεωρούνται από αισιόδοξες μέχρι και υπεραισιόδοξες και θα μπορέσουν να εκπληρωθούν ή να προσεγγιστούν μόνο στην περίπτωση που η κυβέρνηση καταφέρει να επιβάλει το γενικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αυτό είναι κάτι που δεν το κρύβει η κυβέρνηση, καθώς στην ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, αναφέρεται ότι στην εκπλήρωση των στόχων για τα "πρωτογενή πλεονάσματα" και την αύξηση των κρατικών εσόδων, θα συμβάλουν και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ