ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμμονή στην ιδιωτικοποίηση

"Δεδομένη" η μετατροπή των οργανισμών ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ, ΤΕΟ σε ΑΕ, δήλωσε ο ΥΠΕΘΟ. Προσπάθεια διάσπασης και αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, που παλεύουν για την παραμονή των οργανισμών στο Δημόσιο

Ανυποχώρητη εμφανίζεται η κυβέρνηση στην επιλογή της για τη μετατροπή σε ανώνυμες εταιρίες και για την ιδιωτικοποίηση στη συνέχεια των δημόσιων οργανισμών ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, ΟΚΑΑ (λαχαναγορά) και ΤΕΟ.Αυτό δήλωσε ανοιχτά χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου,στη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ και των εργαζομένων στους συγκεκριμένους Οργανισμούς, που έφτασαν στο υπουργείο με πορεία. Λίγο νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στα πλαίσια 24ωρης απεργίας που είχε κηρύξει στους χώρους αυτούς η ΑΔΕΔΥ.

Ο υπουργός συνάντησε τους συνδικαλιστές για λίγα λεπτά, δηλώνοντάς τους εξαρχής ότι η επιλογή της κυβέρνησης "είναι δεδομένη".Αποκαλύπτοντας πως πρόθεση είναι η ιδιωτικοποίηση των πιο πάνω οργανισμών - με πρώτο βήμα τη μετατροπή τους σε ΑΕ - ισχυρίστηκε γενικά ότι θα υπάρχει... δημόσιος έλεγχος. Για την τύχη της μονιμότητας των υπαλλήλων που απειλείται ευθέως, αλλά και για τα εργασιακά και ασφαλιστικά προβλήματα που δημιουργούνται, παρέπεμψε σε διάλογο, που όμως - σε μια προσπάθεια διάσπασης του Συντονιστικού Οργάνου που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι - θα γίνει με κάθε Σύλλογο ξεχωριστά,όπως είπε ο υπουργός! Στη συνέχεια, ο υπουργός έφυγε και ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Γ. Παπαϊωάννου,ο οποίος είπε ότι η μονιμότητα θα διατηρηθεί, μόνο αν γίνει δεκτό σχετικό νομικό κείμενο από το Συμβούλιο της Επικρατείας!

Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος,απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση, έκανε λόγο για κυβερνητική δέσμευση για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ανωνύμων εταιριών που θα μετατραπούν οι οργανισμοί και για διασφάλιση της μονιμότητας...

Οι διαδηλωτές αντέδρασαν φωνάζοντας συνθήματα, όπως "Αγώνας, αγώνας μαζικός να είναι η απάντηση από δω και μπρος" και "Ολοι μαζί μια γροθιά, η ιδιωτικοποίηση να μείνει στα χαρτιά".

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνάντησης, αλλά και τη στάση του προέδρου της ΑΔΕΔΥ, ο Δ. Αγκαβανάκης,αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, τόνισε: "Ο υπουργός επανέλαβε την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση αυτών των Οργανισμών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το κοινωνικό σύνολο και για τους εργαζόμενους. Συνεπίκουρος του υπουργού στάθηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ που είπε στους εργαζόμενους ότι άνοιξαν "παράθυρα" σε θετική κατεύθυνση. Οι εργαζόμενοι όμως δεν παραπλανούνται και αυτό φάνηκε και από την αντίδρασή τους, ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και δε θα περάσει η κυβερνητική προσπάθεια για διάσπαση με κατ' ιδία διάλογο. Εκείνο που προέχει σήμερα είναι να πάρει την υπόθεση στα χέρια του το συντονιστικό και να κλιμακώσει τον αγώνα".

Η συγκέντρωση

Στις 11 πμ εργαζόμενοι απ' τους Οργανισμούς προς ιδιωτικοποίηση συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος. Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσούκος έθεσε ως κύριο αίτημα το να υπάρξει διάλογος! Ο Γ. Χρονόπουλος,από το Σύλλογο των Εργαζομένων στον ΟΔΔΥ, στην ομιλία του - μεταξύ άλλων - τόνισε πως "οι μετατροπές σε ΑΕ των Οργανισμών μας είναι πιλότος για ευρύτερες ιδιωτικοποιήσεις στο δημόσιο, για δραματική αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, γι' αυτό δεν πρέπει να περάσουν". Χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ. Γεωργακόπουλος,πρόεδρος της Ομοσπονδίας των λιμανιών.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,ο υποψήφιος νομάρχης Αθηνών της ΝΑΣ Θ. Παπαμάργαρης και ο Σ. Λεουτσάκος,από το ΣΥΝ.

"Νέκρωσαν" από χτες τα λιμάνια

Με καθολική συμμετοχή άρχισε η εξαήμερη απεργία κατά της ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ και ΟΛΘ. Εμμένει στις αποφάσεις της η κυβέρνηση

"Παρέλυσαν" χτες τα δυο μεγάλα λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης,καθώς οι εργαζόμενοι σ' αυτά συμμετέχουν καθολικά στην εξαήμερη απεργία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Πολύ υψηλά ποσοστά άγγιξε και η συμμετοχή των υπαλλήλων στην 4ωρη στάση εργασίας (11 πμ - 3μμ), που πραγματοποιήθηκε στα Λιμενικά Ταμεία Ηρακλείου,Πατρών,Βόλου,Ελευσίνας,Χανίων και Καβάλας.Οι υπάλληλοι των Λιμενικών Ταμείων, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί, θα απέχουν επίσης από τη δουλιά τους το Σάββατο και την Κυριακή.

Χτες, πρώτη μέρα της απεργίας, το λιμάνι του Πειραιά παρουσίαζε εικόνα ερήμωσης, αφού τα μηχανήματα και οι υπηρεσίες του δε λειτούργησαν. Ομάδες λιμενεργατών και υπαλλήλων από τα χαράματα περιφρουρούσαν όλους τους χώρους δουλιάς.

Τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας προς την αντιπροσωπεία της ΑΔΕΔΥ, περί "δεδομένων κυβερνητικών αποφάσεων", επανέλαβε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Θ. Τσουροπλής,σε συνάντηση που είχε χτες το απόγευμα με τη Διοίκηση της ΟΜΥΛΕ. Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα δοθεί στην ΟΜΥΛΕ η ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση και το μέλλον των εργαζομένων και των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, προκειμένου να ξεκινήσει ...διάλογος.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ Γ. Γεωργακόπουλος δήλωσε στο "Ρ": "Εμείς επιμείναμε στη συνάντηση ότι η παραμονή των λιμανιών στο καθεστώς του ΝΠΔΔ είναι αυτή που αποτελεί τη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα των Οργανισμών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν έχουμε πειστεί ότι θα μπορούν να διασφαλιστούν πλήρως οι εργαζόμενοι μέσα από ένα άλλο καθεστώς, όπως αυτό της ανωνύμου εταιρίας".

Την πλήρη συμπαράστασή της στην απεργία των υπαλλήλων και των λιμενεργατών του ΟΛΠ, που παλεύουν για την παραμονή τους στο καθεστώς του ΝΠΔΔ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Δημοτική Κίνηση "Πειραιάς - Αναγέννηση".Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια εκφράζει, επίσης, με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά και υπογραμμίζει: "όταν οι αγώνες των εργαζομένων αντιμετωπίζονται με τη βία, τον αυταρχισμό, τη συκοφαντία, την ποινικοποίησή τους, τότε ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη των εργαζομένων θεωρούμε ότι είναι το αποτελεσματικό όπλο στα χέρια μας".

Στη Θεσσαλονίκη

"Παρέλυσε" χτες το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Σωματείου Τεχνικών του ΟΛΘ, η συμμετοχή στην απεργία ξεπέρασε το 90%, όλες οι εμπορικές δραστηριότητες σταμάτησαν, ενώ καμία εργασία φορτοεκφόρτωσης δεν πραγματοποιήθηκε.

Το πρωί, τους απεργούς επισκέφθηκε αντιπροσωπεία της ΕΣΑΚ - ΔΕ, αποτελούμενο από τους Θ. Κυριακίδη,γγ του ΕΚΘ, Σάββα Τσακμακίδη,μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και τον συνδικαλιστή Κ. Αβραμόπουλο.Τα στελέχη της ΕΣΑΚ, που συναντήθηκαν και με τις διοικήσεις των Σωματείων Χειριστών Γερανοφόρων και Τεχνικών ΟΛΘ, μίλησαν στους εργαζόμενους, τους διαβεβαίωσαν για τη συμπαράστασή τους και τόνισαν την αναγκαιότητα του συντονισμού του αγώνα όλων των σωματείων των εργαζομένων του ΟΛΘ.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Αγώνας κοινωνικός, δημοκρατικός, πατριωτικός

Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά και αθηναϊκά ΜΜΕ έδωσε χτες το μεσημέρι στην Πάτρα η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,η οποία, μιλώντας για τις ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών και άλλων δημόσιων επιχειρήσεων, τόνισε:

"Αυτές τις μέρες προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί και τυπικά η διαδικασία, με βάση την οποία πωλούνται δύο μεγάλα βασικά λιμάνια της χώρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Πέντε αεροδρόμια πέρα από τα Σπάτα, θα μπουν στη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης, η Θεσσαλονίκη, η Κέρκυρα, το Ηράκλειο, η Ρόδος. Τα πιο σημαντικά και κερδοφόρα αεροδρόμια. Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας παλλαϊκός αγώνας κατά των ιδιωτικοποιήσεων όλων αυτών των επιχειρήσεων. Στην πρώτη γραμμή πρέπει να βγουν οι εργαζόμενοι σ' αυτές τις επιχειρήσεις, γιατί θίγονται και οι εργασιακές τους σχέσεις και τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Αλλά αυτός ο αγώνας πρέπει να γίνει παλλαϊκός, γιατί αφορά την παράδοση στο πολυεθνικό κεφάλαιο και των τελευταίων τομέων στρατηγικής σημασίας, κοινής ωφέλειας και εθνικής ασφάλειας. Για μας είναι ένας αγώνας κοινωνικός, δημοκρατικός, πατριωτικός. Γι' αυτό και η κυβέρνηση γίνεται κάθε μέρα και πιο έξαλλη. Γι' αυτό και η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει το λαό, να τον χειραγωγήσει, να τον παραπληροφορήσει γιατί θέλει να περάσουν αυτά στα μουλωχτά, όσο γίνεται πιο γρήγορα, μέσα στο καλοκαίρι, να φέρει το λαό προ τετελεσμένων γεγονότων. Θα ολοκληρώσει αυτό το αντιδραστικό της έργο, με το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις και το μίνι-ασφαλιστικό. Θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στη συνείδηση του λαού. Ο λαός πρέπει να αντιδράσει και να αντισταθεί, και αν κάτι δεν καταφέρει να αποτρέψει, μπορεί να συνεχίσει τον αγώνα του και στην πορεία να ανατρέψει και τα τετελεσμένα".

Από τη χθεσινή συγκέντρωση

Από τη χτεσινή συγκέντρωση



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ