ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούνη 1998
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΟΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στην πιο κρίσιμη φάση ο αγώνας

Τα ΜΑΤ παρατάσσει η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους, οι οποίοι συγκεντρώνονται σήμερα έξω από το χώρο που θα γίνει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, για να αποφασίσει την πώληση της Ιονικής

Με δυναμισμό και αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην Ιονική Τράπεζα,ενώ σήμερα το πρωί πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας,της οποίας θυγατρική είναι η Ιονική. Στη Γενική Συνέλευση θα συζητηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για το ξεπούλημα της Ιονικής Τράπεζας, κάτω από τη βαριά σκιά της πολιτικής ξεπουλήματος μιας σειράς τραπεζών και ΔΕΚΟ.

Οι απεργοί εργαζόμενοι, διάνυσαν χτες μια ακόμα μέρα απεργίας με την κάλυψη της ΓΣΕΕ και σήμερα συμμετέχουν στην 24ωρη παντραπεζική απεργία της ΟΤΟΕ, πραγματοποιώντας παράλληλα συγκέντρωση έξω από το ΚΑΡΑΒΕΛ στις 9 το πρωί,όπου θα γίνει η Γενική Συνέλευση, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να κινητοποιήσει τα ΜΑΤ για την "περιφρούρηση" του χώρου και την τρομοκράτηση των εργαζομένων. Αίτημα των εργαζομένων είναι η μη πώληση της Ιονικής, η διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους και των θέσεων εργασίας, καθώς και η απομάκρυνση των ΜΑΤ από την τράπεζα.

Στη Γενική Συνέλευση θα συμμετέχουν και περίπου 400 εκπρόσωποι των σωματείων και των ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων, τα οποία κατέχουν μετοχές της Εμπορικής. Η κυβέρνηση προσπάθησε, μέσω της διοίκησης της Εμπορικής Τράπεζας, να αποκλείσει τους εκπροσώπους των εργαζομένων από τη Γενική Συνέλευση, περιορίζοντάς τους σε 25! Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την Εμπορική, η οποία, όμως, απορρίφθηκε, μια και το επιχείρημα της Τράπεζας ήταν η μικρή... χωρητικότητα της αίθουσας της Γενικής Συνέλευσης και το ενδεχόμενο να προκληθούν εντάσεις!

Εκτός από τη συγκεκριμένη αγωγή, η διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας συνέχισε, στα πλαίσια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεων των εργαζομένων, την κατάθεση αγωγών ενάντια στις απεργίες τους, ζητώντας να χαρακτηριστούν παράνομες και καταχρηστικές. Μέχρι και χτες εκκρεμούσε η έκδοση των δικαστικών αποφάσεων για τρεις από αυτές τις απεργίες.

Η κυβέρνηση, μετά την ανατροπή των σχεδίων της, πραγματοποίησε προχτές διυπουργική σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ, με τους Γ. Παπαντωνίου, Μ. Παπαϊωάννου, Ε. Γιαννόπουλο και άλλους. Στη σύσκεψη συζητήθηκαν "διαδικαστικά" θέματα για τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής και αποφασίστηκε η χρησιμοποίηση των ΜΑΤ, ενάντια στους εργαζόμενους που θα θελήσουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα.

Τις διαθέσεις της κυβέρνησης για την, εκ νέου, άσκηση βίας απέναντι στους εργαζόμενους εξέφρασε χαρακτηριστικά ο προκλητικός Ε. Γιαννόπουλος,ο οποίος δήλωσε ότι η Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να τηρήσει το νόμο "όσο οι εργαζόμενοι της Ιονικής είναι επιτιθέμενοι στο μηχανογραφικό κέντρο και θέλουν να το καταλάβουν"!

Η διοίκηση του ΤΑΠΙΛΤ, ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στην Ιονική, του οποίου εκπρόσωποι θα συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση, αποφάσισε προχθές να καταψηφίσει την πρόταση ξεπουλήματος της τράπεζας.

Ο ΟΛΠ διώχνει πλοία από τη Ζώνη!

Βαρύτατες καταγγελίες από το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Πειραιά για την τακτική υπονόμευσης της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Εμποδίστηκε από τη Διοίκηση του ΟΛΠ (!) η επισκευή δυο πλοίων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη,με αποτέλεσμα οι πλοιοκτήτριες εταιρίες να τα μεταφέρουν σε ξένα λιμάνια! Το γεγονός καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργατών Μετάλλου Πειραιά,το οποίο και στο παρελθόν έχει καταγγείλει την απομάκρυνση πλοίων από τη Ζώνη, με ευθύνη της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου, το πλοίο "Σιλάνς - Μάρινερ" της εταιρίας ""Sea Land"", που μετέφερε κοντέινερ, μετά από φωτιά στο Νο 6 αμπάρι κατέπλευσε στις 4 Μάη στον Πειραιά. Από όσα καταγγέλθηκαν στο Συνδικάτο, ο ΟΛΠ δεν επέτρεψε στην εταιρία να ξεφορτώσει, αλλά ούτε και να απομακρύνει τα μισοκατεστραμμένα κοντέινερ, με αποτέλεσμα στις 28 Μάη το πλοίο να αναχωρήσει για Γιουγκοσλαβία για να κάνει εκτεταμένες επισκευαστικές εργασίες!

Η δεύτερη περίπτωση αφορά το πλοίο "N/VUB LION" γερμανικής εταιρίας, το οποίο στις 15 Μάη φόρτωσε στον Πειραιά, όμως κατά την αναχώρησή του έπαθε ζημιά στην κεντρική μηχανή και μέχρι σήμερα δεν του επιτρέπουν να ξεφορτώσει για να κάνει επισκευή! Μη έχοντας εναλλακτική λύση - όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο - εξετάζεται η δυνατότητα από την εταιρία να πάει το καράβι στην Τουρκία για επισκευή!

Στην ανακοίνωση το Συνδικάτο τονίζει: "Εάν έτσι έχουν τα γεγονότα και μπορεί εύκολα να ελεγχθούν, τότε και εμείς αβίαστα πρέπει να οδηγηθούμε σε συμπεράσματα για το τι είδους λιμενική και επισκευαστική πολιτική εφαρμόζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Επίσης, για την πραγματική αξία των μέτρων που υποτίθεται ότι παίρνει η κυβέρνηση για να στηρίξει τη Ζώνη. Κάτω από τέτοιες συνθήκες οι εργαζόμενοι και άνεργοι με μεγαλύτερο πείσμα, με μεγαλύτερη μαζικότητα και συμμετοχή, πρέπει να συνεχίσουν την πάλη τους, για το δικαίωμα στη δουλιά, για μια άλλη πολιτική παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της Ζώνης, που κατά κοινή ομολογία αποτελεί το μεγαλύτερο ναυπηγείο της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και κατά περίεργο τρόπο αρνείται η κυβέρνηση να το αντιληφθεί"!

Μια βραδιά για τους εργαζόμενους

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Μια "βραδιά με τον Λάκη Λαζόπουλο και τους ΜΟΝΙΕ & ΜΟΝΙΕ CONNIENTE, αφιερωμένη στους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης",διοργανώνουν η διοίκηση και ο Τομέας Πολιτισμού του ΕΚΘ. Πρόκειται για μία μοναδική παράσταση, που πρόθυμα αποδέχτηκαν να δώσουν για τους εργαζόμενους της πόλης, αφιλοκερδώς, οι παραπάνω καλλιτέχνες, ανταποκρινόμενοι στην πρόταση του ΕΚΘ.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Σάββατο, στις 9 μμ στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (απέναντι από το Δημαρχείο).

Θα ακινητοποιούνται τα ανασφάλιστα πλοία

Με εξόρμηση για την πάταξη της "μαύρης εργασίας" ξεκινάνε οι ναυτεργάτες, με αρχή την Ηγουμενίτσα

Νέα εξόρμηση για την πάταξη της "μαύρης εργασίας" που βασιλεύει στα ανασφάλιστα πλοία (με πανιά ευκαιρίας), που εκτελούν τη γραμμή Ιταλία - Ελλάδα, προετοιμάζουν οι ναυτεργάτες. Η προσπάθεια θα ξεκινήσει σήμερα με την αποστολή συνδικαλιστικών αντιπροσωπειών στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.Πρώτος στόχος των ναυτεργατών θα αποτελέσει το ανασφάλιστο πλοίο "CAPTEN ZAMAN ΙΙ",μετά την άρνηση της τούρκικης πλοιοκτήτριας εταιρίας ΖΑΜΑΝ, να συμμορφωθεί με την ελληνική νομοθεσία, όπως είχε δεσμευτεί πριν από 15 μέρες, στη διάρκεια ανάλογης αγωνιστικής κινητοποίησης, στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Η άρνηση της πλοιοκτήτριας εταιρίας να εφαρμόσει στο πλοίο την ελληνική νομοθεσία με την πρόσληψη Ελλήνων ναυτεργατών, ασφαλισμένων στο ΝΑΤ και την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, διατυπώθηκε χτες κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων της, με αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Οι συνδικαλιστές, που θα μεταβούν στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, θα ελέγξουν όλα τα πλοία που εκτελούν τη γραμμή Ηγουμενίτσα - Ιταλία, προκειμένου να διαπιστωθεί αν τηρούν τη συμφωνία για την εφαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας που είχε υπογραφεί κατά τις περσινές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.

Η ΠΝΟ με δελτίο Τύπου σημειώνει ότι ο αποτελεσματικός έλεγχος στα ανασφάλιστα με ευκαιριακές σημαίες και η επάνδρωση των πλοίων αυτών με Ελληνες ναυτεργάτες, όπως επίσης και η ασφάλιση των πληρωμάτων στο ΝΑΤ αποτελεί "κορυφαία προτεραιότητα - όπως υπογραμμίζεται - για την Ομοσπονδία, η οποία και δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε να εξαιρέσει κανένα πλοίο από την υλοποίηση αυτού του στόχου". Σύμφωνα με την ΠΝΟ, όσα πλοία ελεγχθούν και δεν τηρούν τις συμφωνίες που είχαν υπογραφεί θα ακινητοποιούνται.

Ανεξέλεγκτη ... κατάρτιση

Εργοδοτικά προγράμματα κατάρτισης άνω των 300 εκατ. υλοποιήθηκαν (;) από τον ειδικό λογαριασμό ΛΑΕΚ, χωρίς έλεγχο

Την αδυναμία ελέγχου προγραμμάτων κατάρτισης, που εκπονήθηκαν από το ΕΛΠΕΚΑ - εκπαιδευτικό οργανισμό επαγγελματικής κατάρτισης των εργοδοτών - ύψους 300 εκατ. δραχμών, καθώς και τα προβλήματα απόδοσης από το ΙΚΑ του μεριδίου των εισφορών που αντιστοιχεί στο ΛΑΕΚ (Λογαριασμός για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση, που προέρχεται αποκλειστικά από εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών), συζήτησαν χτες ο υπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου,η ΓΣΕΕ και οι εργοδοτικές οργανώσεις ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ.

Από το υπουργείο Εργασίας δεν έγινε καμιά ανακοίνωση για το ακριβές περιεχόμενο της συνάντησης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η αδυναμία ελέγχου αποδίδεται στην άρνηση των υπαλλήλων του ΟΑΕΔ να κάνουν τους ελέγχους επειδή δεν παίρνουν ένα επιπλέον επίδομα γι' αυτό το σκοπό. Στη σύσκεψη δεσμεύτηκε ο Μ. Παπαϊωάννου να περάσει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε να δοθεί το επίδομα στους υπαλλήλους του ΟΑΕΔ. Κατά τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε ότι το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στο Α Θερινό Τμήμα της Βουλής, τον Ιούλη,όπως άλλωστε αναμενόταν.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Εργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, μέχρι κάποια ώρα, συνέχισαν τη συζήτησή τους, η οποία χαρακτηρίστηκε από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ "φιλική"...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ