ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Ανοίγει σήμερα το απεργιακό μέτωπο

Αρχή κάνει το προσωπικό αμαξοστοιχιών με στάσεις εργασίας 10 π.μ. - 1μ.μ. και 5 - 8μ.μ.

Με τις σημερινές στάσεις εργασίας του προσωπικού αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ, ανοίγει το απεργιακό μέτωπο των σιδηροδρομικών, που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια για την ανατροπή των εργασιακών τους σχέσεων, αλλά και στο επιχειρούμενο ξεπούλημα των ελληνικών σιδηροδρόμων.

Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΣΕ θα κορυφωθούν στις 24 Ιούνη, με την 24ωρη πανσιδηροδρομική - πανελλαδική απεργία, που κήρυξε η Ομοσπονδία των σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Για σήμερα έχουν προγραμματιστεί οι δύο πρώτες τρίωρες στάσεις εργασίας στον ΟΣΕ από τα μέλη της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Αμαξοστοιχιών (10 π.μ. - 1 μ.μ. και 5 - 8 μ.μ.). Κύριο αίτημα του κλάδου, που έχει κηρύξει και άλλες στάσεις εργασίας, τις ίδιες ώρες αύριο, το Σάββατο και την Κυριακή, είναι να αποσυρθούν οι "επαχθείς και αντεργατικοί κανονισμοί εργασίας", που προωθούν κυβέρνηση και διοίκηση και να αρχίσει ειλικρινής διάλογος για την κατάρτιση νέων κανονισμών, που να ικανοποιούν και τις ανάγκες του Οργανισμού, αλλά και να μην καταργούν εργατικές κατακτήσεις.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση καταγγέλλει ότι με τους νέους κανονισμούς (ΓΕΚΑΠ και ΚΩΕΑΠ), επιχειρείται με "βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο" η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, με αύξηση των ωρών απασχόλησης και ταυτόχρονη δραστική μείωση του συνολικού εισοδήματος των εργαζομένων.

Ωστόσο, ο πρώτος κύκλος του απεργιακού μετώπου όλων των σιδηροδρομικών ανοίγει ουσιαστικά μεθαύριο Παρασκευή, με τις τρεις στάσεις εργασίας (3 - 6 π.μ., 12 - 3 μ.μ. και 8 - 10 μ.μ. ), που κήρυξε ομόφωνα το ΔΣ της ΠΟΣ και κορυφώνεται στις 24 Ιούνη, με την 24ωρη πανσιδηροδρομική απεργία. Η ΠΟΣ έχει κηρύξει άλλες έξι στάσεις εργασίας για τις 22 και 23 Ιούνη, τις ίδιες ώρες. Οι σιδηροδρομικοί καταγγέλλουν ότι θα πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι ο σιδηρόδρομος του 2000 δε γίνεται με κανονισμούς της εποχής του Χαρ. Τρικούπη,ούτε μπορεί να υπάρξει εκσυγχρονισμός, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, με συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου.

Στο εξώδικο που απέστειλε η ΠΟΣ σε κυβέρνηση και διοίκηση, χαρακτηρίζει τους νέους κανονισμούς εργασίας "μνημείο αντεργατικής νοοτροπίας", καθώς προβλέπουν την κατάργηση του 8ωρου, με τη διευθέτηση του συνολικού χρόνου απασχόλησης σε εξάμηνη βάση, την αύξηση των ωρών απασχόλησης και γενικά περιέχουν διατάξεις, που ακυρώνουν βασικά δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους αγώνες και έχουν κατοχυρωθεί με διεθνείς συμβάσεις εργασίας. Επίσης, η ΠΟΣ καταγγέλλει ότι οι νέοι κανονισμοί είναι εναρμονισμένοι στο "Επιχειρηματικό Σχέδιο του ΟΣΕ", το οποίο αποσκοπεί στη συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου και στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων τμημάτων του σιδηροδρόμου.

Το ΔΣ της ΠΟΣ θα συνεδριάσει εκτάκτως και αφού εκτιμήσει την κατάσταση θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Παραδόθηκε το "πόρισμα διάλυσης"

Στα χέρια του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη βρίσκεται η μελέτη που εκπόνησαν Γερμανοί "σύμβουλοι", έναντι "παχυλής" αμοιβής, για τη διάλυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και τη σύσταση στη θέση της ανωνύμων εταιριών.

Ο υπουργός, που ρωτήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους, επιβεβαίωσε μόνο ότι έχει παραλάβει τη μελέτη, αλλά αρνήθηκε ν' απαντήσει αν συμφωνεί ή όχι με την κεντρική φιλοσοφία των Γερμανών, που είναι οι ιδιωτικοποιήσεις στο νευραλγικό τομέα των αερομεταφορών. Με πρόσχημα ότι πρόκειται για... ειδικό θέμα, ο Τ. Μαντέλης έκοψε κάθε συζήτηση λέγοντας: "Δε θα σας πω τίποτα τώρα. Να το συζητήσουμε σε μια άλλη συνέντευξη"!

Επισημαίνεται ότι η μελέτη προβλέπει τη διάλυση της ΥΠΑ και τη σύσταση, στη θέση της, δύο ΑΕ και μιας γενικής γραμματείας, που θα υπάγεται στο υπουργείο Μεταφορών - Επικοινωνιών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στο εισαγωγικό κείμενο της μελέτης γίνεται επίκληση του άρθρου 103 του Συντάγματος, με την επισήμανση: "Το άρθρο αυτό του Συντάγματος καθορίζει ότι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται μόνιμοι για όσο διάστημα υπάρχουν οι θέσεις των. Θεωρητικά αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που μια υπηρεσία ή μονάδα αποσυρθεί "καταργηθεί", οι αντίστοιχοι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να απολυθούν"! Για το θέμα αυτό η ΟΣΥΠΑ επισημαίνει πως, με απλά λόγια, μόλις αλλάξει η νομική μορφή της ΥΠΑ και συσταθούν οι ΑΕ, οι εργαζόμενοι θεωρούνται απολυμένοι.

Η δεύτερη επισήμανση των Γερμανών "συμβούλων" είναι ότι "η επιτυχία της ιδιωτικοποίησης εξαρτάται, κυρίως, από την εθελοντική μετάβαση των υπαλλήλων από ένα καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας σε καθεστώς εργασίας ιδιωτικής εταιρίας". Είναι πασίδηλο δηλαδή ότι η ειλημμένη από καιρό απόφαση της κυβέρνησης είναι η διάλυση της ΥΠΑ και το ξεπούλημα των κερδοφόρων τομέων της στους ιδιώτες. Και αυτό τον προσανατολισμό έδωσε η ίδια στους Γερμανούς. Οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ, που αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια ξεπουλήματος της υπηρεσίας, με ετήσια έσοδα άνω των 100 δισ. δραχμών, εκτιμούν ότι σκόπιμα χτες ο Τ. Μαντέλης απέφυγε ν' απαντήσει στο ερώτημα αν συμφωνεί ή όχι με τη μελέτη των Γερμανών, για να μην ανοίξει σ' αυτή τη φάση ένα ακόμα απεργιακό μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, αν και πρόσφατα είχε ταχθεί υπέρ της σύστασης των ΑΕ. Μόνο που δεν το... διέπραξε δημόσια.

Ο ΟΤΕ ενώνει, αλλά δεν πληρώνει...

Τρίωρη στάση εργασίας και συγκέντρωση έξω από το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι έκαναν χτες εκατοντάδες εργαζόμενοι, επιστήμονες και μηχανικοί, απαιτώντας τη βελτίωση των αποδοχών τους. Με συνθήματα "Ο ΟΤΕ μας ενώνει, αλλά δε μας πληρώνει", "Χωρίς την επιστήμη και την τεχνολογία, θα χάσει ο ΟΤΕ την επικοινωνία"..., οι εργαζόμενοι, τελειόφοιτοι ΑΕΙ και ΤΕΙ, ζήτησαν από τη διοίκηση του Οργανισμού ν' αναγνωρίσει το ρόλο τους και τη συνεισφορά τους στην ανάπτυξη της επιχείρησης, ικανοποιώντας τα αιτήματά τους. Κύριο αίτημα των 6.000 εργαζομένων, που εκπροσωπούνται από πέντε πρωτοβάθμια σωματεία (ΠΕΤΕΜ, ΠΕΠΑΣΥ, ΠΣΔΜ, ΣΦΗΜ και ΠΑΣΠΥΤΕΜ), είναι η αύξηση του επιστημονικού επιδόματος για όσους το παίρνουν και η καθιέρωσή του σε εκείνες τις κατηγορίες των εργαζομένων, που μέχρι σήμερα η διοίκηση του ΟΤΕ αρνείται να το δώσει.

Πάντως και αυτή τη φορά η διοίκηση αρνήθηκε να δεσμευτεί, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος, Γ. Χρυσολούρης,παρέπεμψε τους εργαζόμενους στις διαπραγματεύσεις, που θα γίνουν με την ΟΜΕ - ΟΤΕ για τη διαμόρφωση ενός νέου μισθολογίου.

Σε κοινή ανακοίνωση τα σωματεία τονίζουν ότι "η επιχείρηση, που θα πρέπει να ηγηθεί των τεχνολογικών εξελίξεων στη χώρα μας, απογοητεύει και εξωθεί εκτός αναπτυξιακής διαδικασίας το προσωπικό, στο οποίο είναι υποχρεωμένη εκ των πραγμάτων να στηρίξει την πορεία της". Προειδοποιούν μάλιστα για τους κινδύνους που δημιουργούνται για την υλοποίηση των προγραμματικών συμφωνιών, την ψηφιακοποίηση του δικτύου και την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών.

Ολα "αποτυχαίνουν" για την κυβέρνηση

Αλλοι 38 αγρότες της Λάρισας καταδικάστηκαν από το "αγροτοδικείο" της πόλης σε 4 μήνες φυλάκιση, για τη συμμετοχή τους σε κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 1995. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο "ξεπέταξε" στο "άψε- σβήσε" τρεις δίκες καταδικάζοντας τους αγωνιστές της αγροτιάς, μόνο και μόνο γιατί αγωνίστηκαν, με χιλιάδες άλλους συναδέλφους τους, για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους, να μείνουν στα χωριά τους, να παράγουν για να εξασφαλίζουν ένα εισόδημα για την οικογένειά τους και να θρέφουν τον ελληνικό λαό. Η κυβερνητική επιχείρηση ποινικοποίησης των αγροτικών αγώνων - που στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου πάνω από 2.500 αγρότες της Θεσσαλίας και πάνω από 10.000 σ' όλη την Ελλάδα - συνεχίζεται, με στόχο να τρομοκρατήσει την αγροτιά και να την αποτρέψει από νέους αγώνες.

***

Το ίδιο επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση και στους άλλους εργαζόμενους, όπως δείχνει η εμπλοκή της Δικαιοσύνης στην απεργία των εργαζομένων της Ιονικής Τράπεζας και στην κινητοποίηση των εκπαιδευτικών. Αλλά, μάλλον, ματαιοπονεί. Οπως οι αγρότες δεν τρομοκρατούνται κι ετοιμάζονται για νέους, πιο μαζικούς, πιο δυναμικούς και καλύτερα οργανωμένους αγώνες, από το Φθινόπωρο που έρχεται, έτσι και οι άλλοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν την πάλη τους για να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, για να μην καταργηθούν οι εργασιακές σχέσεις, για να μην καταρρακωθεί η Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία, για να μην υποδουλωθεί η Ελλάδα στην ΟΝΕ.

***

Ο αυταρχισμός των ΜΑΤ και η τιμωρία της δικαστικής ρομφαίας, φαίνεται ότι, δε φτάνουν για να "περάσει" η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Αλλά και τα όσα, άλλα - πιο "προχωρημένα" και πιο "πολιτικά" - μέτρα διώξεων σκέφτονται να πάρουν οι κυβερνώντες θα έχουν την ίδια κατάληξη. Τελικά θ' αποτύχουν...

Π. Ρ.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΑ
Διεκδικούν δεδουλευμένα

Σε 48ωρη απεργία κατεβαίνουν το Σάββατο οι ηλεκτρονικοί της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων πέντε μηνών.

Την απόφαση πήραν οι διοικήσεις των δύο Συλλόγων τους, καταγγέλλοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια αναμονής, μετά την απαράδεκτη αδιαφορία των αρμοδίων να επιλύσουν το πρόβλημα.

ΕΛΤΑ
Απεργούν αύριο οι διοικητικοί

Σε εικοσιτετράωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΕΛΤΑ Αθήνας και Νομού Αττικής. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ κατηγορούν τη διοίκηση για καταστρατήγηση πρόσφατων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, όσον αφορά τους όρους εξέλιξης και την ανάληψη θέσεων ευθύνης από τους υπαλλήλους. Εκτιμούν πως με την απόφαση που πήρε η διοίκηση του Ταχυδρομείου στις αρχές του μήνα, το 80% των υπαλλήλων του δε θα μπορεί να καταλαμβάνει διευθυντικές θέσεις, αφού μπαίνει ως προϋπόθεση ο υποψήφιος να είναι τελειόφοιτος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Κατά τη διάρκεια της απεργίας οι διοικητικοί υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση στο ξενοδοχείο ΣΤΑΝΛΕΫ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ