ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Στην Εθνική οδό έδωσαν χτες αγωνιστικό "παρών"

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τον αγώνα ενάντια στα διαλυτικά σχέδια της κυβέρνησης

ΛΑΜΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Τετράωρη στάση εργασίας και 15λεπτη συμβολική κατάληψη της Εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος των διοδίων της Τραγάνας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι του εργοστασίου της Λάρυμνας και των Μεταλλείων του Αη - Γιάννη.Οι εργαζόμενοι, υλοποιώντας απόφαση των σωματείων τους, κατέβηκαν στα διόδια της Εθνικής οδού για να μοιράσουν ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους οδηγούς. Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από την περασμένη βδομάδα σε ολόκληρη την επιχείρηση με καθολική συμμετοχή.

Ενδεικτικά της κατάστασης, αλλά και των διαθέσεων των εργαζομένων είναι τα ίδια τους τα λόγια. Ο Μιχάλης Ντόβας,ο Βαγγέλης Πασαμιχάλης και ο Γιώργος Δήμου είναι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας στη ΛΑΡΚΟ. Ο πρώτος είναι εργάτης των υπόγειων στα μεταλλεία του Αη - Γιάννη και οι άλλοι δυο εργάζονται στο εργοστάσιο της Λάρυμνας. Και οι τρεις, μιλώντας στο "Ρ", εκφράζουν την άποψη ότι για πρώτη φορά αισθάνονται τέτοια ανασφάλεια, τέτοιο άγχος για το μέλλον της επιχείρησης, το δικό τους και των οικογενειών τους. "Είμαστε δεμένοι με την επιχείρηση, έχουμε γίνει ένα - λέει χαρακτηριστικά ο Γ. Δήμου που εργάζεται από το 1974 στη ΛΑΡΚΟ - την πονάμε, γι' αυτό προσφερόμαστε να κάνουμε και θυσίες". "Η υφυπουργός δε δεσμεύτηκε σε τίποτα, παρά μόνο τη μείωση του κόστους σε βάρος μας ζήτησε", μας λέει ο Μ. Ντόβας για πολλά χρόνια εργάτης στα υπόγεια του Αη - Γιάννη.

"Ολες τις λύσεις τις δοκιμάσανε και αποτύχανε - παρεμβαίνει ο Β. Πασαμιχάλης,επί μια δεκαετία εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Λάρυμνας - μόνο τις προτάσεις μας, τις προτάσεις των σωματείων απορρίπτουν συνέχεια οι κυβερνήσεις. Αυτές δηλαδή που, όπως πιστεύουμε εμείς, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, μια για πάντα, αλλά δε θέλουν". Οι τρεις εργαζόμενοι συμφωνούν πως επιλογή της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ είναι συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση και ότι ο μόνος τρόπος "να κάνουν κάτι" είναι ο αγώνας. "Οπως το 1976, με το Μποδοσάκη εργοδότη τότε, παλέψαμε και αγωνιστήκαμε να μη γίνουν απολύσεις και για καλύτερα μεροκάματα, έτσι και σήμερα πρέπει να προετοιμαζόμαστε", επισημαίνει ο Γ. Δήμου.

Ο Γ. Ρούσης,μέλος της διοίκησης του σωματείου, δήλωσε στο "Ρ" ότι "στις σημερινές συνθήκες χρειάζεται συσπείρωση, ενότητα και συντονισμός δράσης όλων των εργαζομένων. Χρειάζεται η δημιουργία ενός πλατιού μετώπου πάλης που θα έρθει σε ρήξη με τις πολιτικές και τους πολιτικούς εκφραστές των συμφερόντων των πολυεθνικών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί η αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων στα συνδικάτα, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, υπέρ των δυνάμεων εκείνων που στηρίζουν τις προτάσεις των εργαζομένων, που στηρίζουν μια φιλολαϊκή πολιτική, γιατί αυτό θα βάλει τη σφραγίδα σε μια τέτοια θετική πορεία και εξέλιξη για τη ΛΑΡΚΟ και γενικότερα για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα".

Γ. Π.

Στο 9,53% "πέταξε" η εγγεγραμμένη ανεργία!

Αυξάνεται σταθερά η ανεργία και στους ναυτεργάτες, παρά την ευνοϊκή σεζόν για τη ναυτιλία. Από τους 2.634 εγγεγραμμένους άνεργους, μόλις οι 407 πήραν το επίδομα των 37.000 δραχμών!

Την ανοδική πορεία της συνεχίζει ακάθεκτη η εγγεγραμμένη ανεργία τον Απρίλη, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ, φτάνοντας το 9,53%,περίπου μια μονάδα παραπάνω από τον Απρίλη του 1997, που η ανεργία ήταν 8,54%!Παρότιο Απρίλης είναι μήνας που παρατηρείται πρόσκαιρη μείωση της ανεργίας, κάτι που ουσιαστικά δεν εκφράστηκε φέτος, κάθε εργάσιμη μέρα του γίνονταν κατά μέσο όρο 743 απολύσεις, ενώ συνολικά έφτασαν τις 18.574!Τον περασμένο Απρίλη οι άνεργοι έφτασαν τους 278.953, σε αντίθεση με τον Απρίλη του 1997 που ήταν 210.494.Από το σύνολο των ανέργων επιδοτούνταν οι 122.673.

Κι άλλοι ναυτεργάτες στη στεριά

Σταθερά ...ανοδική παραμένει η ανεργία στους ναυτεργάτες, όπως αποδεικνύεται ακόμα και με τα ελλιπή στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας,σύμφωνα με τα οποία τον περασμένο μήνα Μάη οι εγγεγραμμένοι ναυτεργάτες στους καταλόγους του, έφτασαν τους 2.634,δηλαδή αυξήθηκαν κατά 88 μέσα σε ένα μήνα, αφού τον μήνα Απρίλη οι εγγεγραμμένοι ήταν 2.546!Αυξημένοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι και σε σχέση με το Μάη του 1997, οπότε και είχαν ενταχθεί στους καταλόγους του ΓΕΝΕ 2.061 ναυτεργάτες.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι - όπως συμβαίνει κάθε θερινή περίοδο - ήδη έχουν τεθεί σε κίνηση τα πλοία όλων των κατηγοριών και συνήθως αυτή την εποχή η ανεργία κυμαίνεται σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις άλλες εποχές. Μάλιστα, τα στοιχεία του ΓΕΝΕ είναι ενδεικτικά. Ο αριθμός των ανέργων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος, αφού, όπως είναι γνωστό, δεν καταγράφονται όλοι οι άνεργοι στους καταλόγους του Γραφείου.

Οσον αφορά το πενιχρό επίδομα των 37 χιλιάδων δραχμών, του οποίου η αύξηση αναμένεται... από πέρσι, αυτή τη φορά δεν καταβλήθηκε ούτε στο ένα πέμπτο, των εγγεγραμμένων ανέργων τον μήνα Μάη! Ετσι από τους 2.634 το πήραν οι...407!Τον μήνα Απρίλη επίδομα πήραν 580 ναυτεργάτες, παρά το γεγονός ότι οι εγγεγραμμένοι του Απρίλη ήταν λιγότεροι από αυτούς που παρουσιάστηκαν τον Μάη!

Τη "θλιβερή πρωτιά" στους καταλόγους της ανεργίας του ΓΕΝΕ εξακολουθούν να κατέχουν οι τρίτοι μηχανικοί,με 447 εγγεγραμμένους. Ακολουθούν οι ναύτες με 425 εγγεγραμμένους, τον Απρίλη ήταν κατά 100 λιγότεροι! Τρίτη θέση κατέχουν οι θαλαμηπόλοι με 338,οι οποίοι παρουσιάζουν μια μικρή μείωση στην ανεργία, καθώς τον περασμένο μήνα είχαν ενταχθεί 337 στους καταλόγους του ΓΕΝΕ. Την τέταρτη θέση κατέχουν οι ασυρματιστές με 265 εγγεγραμμένους.

Ανοδική είναι η ανεργία και στους μαγείρους, καθώς από 197 που είχαν γραφτεί τον Απρίλη στο ΓΕΝΕ, τον Μάη έφτασαν τους 230 και αυτό παρά το γεγονός ότι τη θερινή περίοδο ευνοούνται περισσότερο αυτές οι ειδικότητες, καθώς μπαίνουν σε κίνηση όλα τα επιβατηγά (τουριστικά και ακτοπλοϊκά). Υψηλά ποσοστά ανεργίας εμφανίζουν και οι γ πλοίαρχοι που έφτασαν τους 153.

* Παρατείνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, μέχρι και τις 2 Ιούνη
  • Παρατείνεται, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΕΔ, μέχρι και τις 2 Ιούλη η προθεσμία υποβολής προτάσεων από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις για την ένταξή τους στο "πρόγραμμα ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης εργαζομένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα".
Εκλογές στην ΕΤΕ - ΔΕΗ

Στην υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της και στη μαζική συμμετοχή τους στις εκλογές της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ,που άρχισαν χτες και ολοκληρώνονται σήμερα, καλεί η ΕΣΚ - ΕΤΕ/ΔΕΗ τους τεχνικούς της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται στο μέσο έντονων μικροπαραταξιακών αντιπαραθέσεων ανάμεσα σε τμήματα της ΠΑΣΚΕ που αλληλοκατηγορούνται και παλεύουν για την κατάληψη της πλειοψηφίας στην ΕΤΕ - ΔΕΗ, ενώ τα προβλήματα όλο και οξύνονται.

Η ΕΣΚ - ΕΤΕ/ΔΕΗ καλεί επίσης τους εργαζόμενους να αγνοήσουν τις παρεμβάσεις και τις πιέσεις παρατάξεων, διοίκησης και κομμάτων, οι οποίες έχουν στόχο να ανατρέψουν το ρεύμα ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων που λειτουργούν στο επίπεδο της ΕΤΕ - ΔΕΗ.

Παράλληλα η ΕΣΚ - ΕΤΕ/ΔΕΗ καταγγέλλει το όργιο βίας και νοθείας που γίνεται ειδικά στους χώρους Πτολεμαϊδας και Μεγαλόπολης, το οποίο επιχειρείται από τις φατρίες της ΠΑΣΚΕ με πλαστά μητρώα, με περιφορά κάλπης χωρίς δικαστικό αντιπρόσωπο (Κοζάνη) και με ποικίλους εκβιασμούς σε συναδέλφους - μέλη της ΕΤΕ.

Στάσεις εργασίας στην GLAXO

Να προχωρήσουν σε δίωρες στάσεις εργασίας (9 πμ - 11 πμ) αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή αποφάσισαν ομόφωνα στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση οι εργαζόμενοι στη φαρμακοβιομηχανία GLAXO,εκφράζοντας την αντίθεσή τους στις προαναγγελθείσες νέες απολύσεις και στην αφαίρεση δικαιωμάτων τους κατά τη μεταβίβαση του εργοστασίου στην εταιρία "ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ".

Οι εργαζόμενοι - όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του σωματείου - καταδίκασαν την τακτική του εργοδότη να πιάνει καθένα εργαζόμενο ξεχωριστά, προκειμένου να αποσπάσει την αποδοχή του είτε στην απόλυση είτε στη μεταφορά στην εταιρία "ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΣ", χωρίς διασφάλιση των κατακτήσεων. Αποφάσισαν να μη δεχτούν καμιά απόλυση και να αγωνιστούν η μεταβίβαση να γίνει με πλήρη διασφάλιση των κατακτήσεών τους. Τέλος, καλούν όλα τα σωματεία του κλάδου να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους.

Συνέλευση του Συνδικάτου Κλάδων Ενδυσης

Αύριο, Πέμπτη, πραγματοποιείται στις 6.30 μμ σε αίθουσα του ΕΚΑ η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής,με αντικείμενο την ενημέρωση - συζήτηση για την επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Ταυτόχρονα, θα γίνει ενημέρωση σχετικά με την πορεία των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Στη Συνέλευση, θα παραβρεθεί εκπρόσωπος των εκπαιδευτικών και θα μιλήσει για τον αγώνα του κλάδου και για τον αντιεκπαιδευτικό νόμο Αρσένη, που θέτει ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ