ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούνη 1998
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλείνουν από αύριο τα λιμάνια

Απεργία αύριο και σε ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και Λαχαναγορά ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Αύριο, Πέμπτη, ξεκινάει η εξαήμερη απεργία των υπαλλήλων στα λιμάνια της χώρας και των λιμενεργατών του Πειραιά. Για αύριο εξάλλου, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε 24ωρη απεργία και σε άλλους δημόσιους οργανισμούς που οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση (ΟΣΚ, ΟΔΔΥ, Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας και ΟΚΑΝΑ - λαχαναγορά) και οργανώνει συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος.Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και στους άλλους οργανισμούς αγωνίζονται ενάντια στην ιδιωτικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση.

Σε ένταση και κορύφωση του αγώνα σε συντονισμό και με άλλους εργαζόμενους μέχρι την ανατροπή της κυβερνητικής απόφασης, καλεί η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα" και η "Αγωνιστική Ενότητα Λιμενεργατών".

Να συμμετέχουν σύσσωμοι στη συγκέντρωση που διοργανώνει η ΑΔΕΔΥ, καλεί τους συνταξιούχους ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων.Ο σύνδεσμος καλεί σε αγώνα κατά της αντιλαϊκής, αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, κατά του ξεπουλήματος της χώρας στις πολυεθνικές του Μάαστριχτ - Αμστερνταμ, συνθήκες θεσμοποίησης της κυριαρχίας των πολυεθνικών και κατάργησης της κυριαρχίας του λαού και των δικαιωμάτων του.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, η Ενωση Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ και ο Σύνδεσμος Εποπτών - Αρχιεργατών ΟΛΠ τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας είναι υποχρεωμένοι να συζητήσουν και να αγωνιστούν, αφού πρόκειται για τη δουλιά τους. "Εμείς - υπογραμμίζεται - συνεχίζουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας, κλείνοντας το εμπορικό, αλλά και το επιβατικό λιμάνι του Πειραιά και καλούμε όλους τους υπεύθυνους της δημιουργίας του αδιεξόδου να αναλογιστούν έστω και την τελευταία στιγμή την κοινωνική και οικονομική απαξίωση που προδιαγράφεται για το πρώτο λιμάνι της χώρας".

  • Μια μέρα πριν την έναρξη της εξαήμερης απεργίας, άρχισαν τα σενάρια περί ...εκκλήσεων για "διάλογο" της κυβέρνησης προς τους εργαζόμενους του ΟΛΠ. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει δημοσίευμα της "Ναυτεμπορικής", ο πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης Δ. Γιαννόπουλος απευθύνει πρόσκληση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για διάλογο και ισχυρίζεται ότι είναι αφελές οι εργαζόμενοι να προσπαθούν να μεταβάλλουν μια κυβερνητική επιλογή, ενώ θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει ποια θα είναι η θέση τους εντός του νέου καθεστώτος...
ΜΕΤΑΛΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ "ΑΤΤΑΛΟΣ"
Βασίλειον της αυθαιρεσίας!

Συνθήκες "μαύρης" εργασίας για 150 αλλοδαπούς. Ατομικές συμβάσεις, χαμηλά μεροκάματα και κλίμα τρομοκρατίας. Αδυναμία παρέμβασης, απ' την υπό διάλυση, Επιθεώρηση Εργασίας. Σε αγωνιστική συσπείρωση καλούν συνδικαλιστές

"Μαύρη εργασία", χαμηλά μεροκάματα, ατομικές συμβάσεις εργασίας, τρομοκρατία,συνθέτουν το καθεστώς που βιώνουν οι 550 εργαζόμενοι στη μεταλλοβιομηχανία ΑΤΤΑΛΟΣ στο Πικέρμι, ιδιοκτησίας Π. Παναγιωτόπουλου.Ο ιδιοκτήτης απολαμβάνοντας πλήρους ασυδοσίας, έφτασε στο σημείο να απολύσει πέντε εργαζόμενους,επειδή αντέδρασαν σε πρόστιμο που τους επέβαλε αυθαίρετα, ενώ αρνήθηκε να παραβρεθεί σε τριμερή συνάντηση που είχε οριστεί χτες στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορωπίου. Παρά τη ζοφερή κατάσταση στο εργοστάσιο, απ' την Επιθεώρηση δηλώθηκε "αδυναμία" για επιτόπιο έλεγχο.Στους 150 ανέρχονται οι αλλοδαποί εργαζόμενοι στην επιχείρηση, οι οποίοι είναι όλοι ανασφάλιστοι και αμείβονται με μεροκάματα πείνας των 4.000 δρχ. τη μέρα. Δεν είναι πολύ καλύτερη η κατάσταση και για τους Ελληνες εργαζόμενους, καθώς με την πρόσληψη υποχρεώνονται να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις εργασίας, στις οποίες αναφέρεται ότι τίθενται στην αποκλειστική διάθεση του εργοδότη απ' τις 7 το πρωί ως τις 11 το βράδυ για να τους αξιοποιήσει όσο και όπως θέλει.Αποτέλεσμα είναι αρκετοί εργαζόμενοι να υποχρεώνονται να δουλεύουν ατέλειωτα 12ωρα, χωρίς καν να τους καταβάλλονται κανονικά οι υπερωρίες. Οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεν εφαρμόζονται και τα μεροκάματα είναι γύρω ή και κάτω ακόμα και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν οι πειθαρχικές ποινές, τα πρόστιμα και οι απειλές απόλυσης στους εργαζόμενους, στους όποιους απαγορεύεται ακόμα και να αρρωστήσουν! Πρόσφατα απολύθηκαν πέντε, γιατί αντέδρασαν σε πρόστιμο 10.000 δρχ. που τους υποβλήθηκε, επειδή απουσίαζαν τη μέρα του Αγ. Πνεύματος. Ενδεικτικό είναι ότι η τουαλέτα επιτρέπεται μόνο μια φορά τη μέρα!

Στην Επιθεώρηση Εργασίας Κορωπίου παρενέβησαν χτες ο Τ. Γόντικας μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΑ και ο Κ. Παπαγεωργίου αν. γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και μετά την άρνηση του εργοδότη να παραβρεθεί, ορίστηκε νέα τριμερής για την επόμενη Τρίτη. Οι συνδικαλιστές ζήτησαν να πραγματοποιηθεί επιτόπιος έλεγχος στο εργοστάσιο. Ωστόσο, από την Επιθεώρηση εκφράστηκε αδυναμία, λόγω έλλειψης προσωπικού και μέσων. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Επιθεώρηση δεν είχε και τη δυνατότητα να αγοράσει γραμματόσημο, για να στείλει νέα πρόσκληση στον εργοδότη,κάτι που ανέλαβαν οι συνδικαλιστές.

Ο Τ. Γόντικας μάς δήλωσε σχετικά: "Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ο διεκπεραιωτικός ρόλος, που η κυβέρνηση έχει σκόπιμα αναθέσει στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, αφήνοντάς τες χωρίς αρμοδιότητες και δυνατότητες. Και με αυτό τον τρόπο δίνει "πράσινο φως" στους εργοδότες να δρουν ασύδοτα, όπως ο συγκεκριμένος. Και το ΕΚΑ και το Συνδικάτο θα παρέμβουμε προς όλες τις κατευθύνσεις. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν γύρω απ' τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να αγωνιστούν γιατί μόνο με αγώνα λύνονται τα προβλήματα".

ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ
Ο αγώνας τους είχε αποτέλεσμα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Επέστρεψαν στην εργασία τους μετά την ικανοποίηση αιτημάτων τους, οι περισσότεροι από τους Αλβανούς εργάτες γης που πριν δεκαπέντε περίπου μέρες άρχισαν απεργία στα Βασιλικά ζητώντας μεροκάματο 4.000 δρχ. και 9 ώρες εργασία. Στο διάστημα αυτό το κράτος προσέφυγε στην τρομοκρατία και σε απειλές για απελάσεις για να τους υποχρεώσει να γυρίσουν στα χωράφια και στα θερμοκήπια με 3.000 μεροκάματο και με ωράριο εργασίας που έφτανε και τις 15 ώρες την ημέρα! Ακόμη και οι "σκληρότεροι" από τους ιδιοκτήτες θερμοκηπίων των Βασιλικών αναγκάστηκαν μπροστά στην επιμονή των Αλβανών εργαζομένων, να υποχωρήσουν και να δώσουν ένα χιλιάρικο παραπάνω μεροκάματο, δεχόμενοι παράλληλα να τους απασχολούν το ανώτερο 9 ώρες. Μάλιστα μερικοί δέχτηκαν να υπογράψουν και προσωπική σύμβαση κατοχυρώνοντας έγγραφα την παραπάνω συμφωνία, ορισμένοι δέχτηκαν και το οχτάωρο, ενώ σε μια περίπτωση ο Ελληνας παραγωγός δεσμεύεται να απασχολεί τον ξένο εργαζόμενο για 8 χρόνια.

Πάντως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η επιτροπή αλλοδαπών εργατών του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωσή της σχετικά με την κινητοποίηση των Αλβανών εργατών γης στα Βασιλικά, υπογράμμιζε πως η θέση του συνδικαλιστικού κινήματος είναι νομιμοποίηση των αλλοδαπών εργατών και αμοιβή βάσει συλλογικών συμβάσεων.

Ηδη εκπρόσωποι των ξένων εργατών γης των Βασιλικών συναντήθηκαν με την επιτροπή του Συνδικάτου, συζήτησαν τα προβλήματα που τους απασχολούν και ευχαρίστησαν τους Ελληνες συνδικαλιστές για τη στήριξη του αγώνα τους. Επίσης με δήλωσή του ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Βασ. Αχτσής,εκφράζει την αλληλεγγύη του συνδικαλιστικού κινήματος στους αλλοδαπούς εργάτες και τους καλεί να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα.

Καταγγελία ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας

Τις τραγικές συνθήκες εργασίας που επικρατούν στις επιχειρήσεις τουρισμού - επισιτισμού της Ικαρίας καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ικαρίας και Φούρνων,υπογραμμίζοντας και τις ευθύνες των αρμοδίων, που δεν έκαναν τίποτα, αν και τα προβλήματά τους είχαν γνωστοποιηθεί από την προηγούμενη τουριστική περίοδο.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι τα προβλήματα επιδεινώνονται από τη συνεχή και αυξανόμενη αυθαιρεσία των εργοδοτών και από την ανυπαρξία ελέγχων για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στον κλάδο. Κάποια απ' αυτά τα προβλήματα είναι η μεγάλη καθυστέρηση της μισθοδοσίας, μεγάλη καθυστέρηση της αναγγελίας προσλήψεως στο ΙΚΑ, άρνηση επαναπρόσληψης εποχιακά εργαζομένων, ενώ, όπως τονίζεται, θραύση αναμένεται να κάνει φέτος η πρόσληψη ωρομίσθιων απασχολούμενων.

Το Σωματείο ζητάει από την Επιθεώρηση Εργασίας να πραγματοποιηθούν άμεσα έλεγχοι, ωστόσο επισημαίνει ότι "γνωρίζοντας την απαράδεκτη κατάσταση της υπηρεσίας, ζητάμε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου και τον νομάρχη την επάνδρωσή της με το απαραίτητο προσωπικό, καθώς και την επανασύσταση της επιτροπής ελέγχου (αποτελούνταν από εκπροσώπους εργαζομένων, του ΙΚΑ κ.ά. αλλά σταμάτησε τους ελέγχους, αφού το ΙΚΑ δήλωσε αδυναμία συνέχισής τους (λόγω φόρτου εργασίας) και περιοδείας της στο νησί".

Το ΜΙΝΙΟΝ είναι εδώ...

"Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η εργοδοσία" και"το ΜΙΝΙΟΝ είναι εδώ και θα μείνει ανοιχτό".Τα συνθήματα αυτά βροντοφώναξαν για πολλοστή φορά χτες οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ,που πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κατάστημα και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, για να καταλήξουν στο υπουργείο Εργασίας, όπου αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τον Ηλ. Κιούλο από το γραφείο του υφυπουργού Εργασίας Χ. Πρωτόπαππα.

Ο Ηλ. Κιούλος ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι το υπουργείο συνεχίζει τις επαφές με διάφορους παράγοντες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την εκδίκαση της αίτησης της επιχείρησης για ένταξή της στο άρθρο 44 του νόμου 1892 περί διακανονισμό των χρεών της, για την οποία - μετά από πολλές αναίτιες αναβολές - το Πολιτικό Εφετείο της Αθήνας όρισε νέα δικάσιμο στις 2 Ιούλη. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Ηλ. Κιούλο, θα πραγματοποιηθεί εκ νέου σύσκεψη των εμπλεκομένων στο θέμα του ΜΙΝΙΟΝ μέσα στη βδομάδα.

Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκαν χτες ο Π. Ηλιόπουλος γραμματέας της ΤΕ Αθήνας της ΕΣΑΚ, καθώς και εκπρόσωποι των σωματείων Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λιθογράφων και Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Από τη χτεσινή πορεία στο υπουργείο Εργασίας των εργαζομένων στο ΜΙΝΙΟΝ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ