ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Ιούνη 1998
Σελ. /80
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ
Αγώνας για ένα μεροκάματο 4.000!

Συνεχίζουν να αρνούνται να δουλεύουν 12ωρα "πληρωμένα" με 3.000 οι Αλβανοί εργάτες γης, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Στην τρομοκρατία προσφεύγει η Αστυνομία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Συνεχίζουν την απεργία τους οι 150 και πλέον Αλβανοί εργάτες γης στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης,που αρνούνται να δουλεύουν 12ωρα με 3.000 μεροκάματο, ενώ η Αστυνομία προσφεύγει στην τρομοκρατία και απειλεί με απελάσεις.

Οι Αλβανοί μετανάστες, που ας σημειωθεί όλοι είναι κάτοχοι της λευκής κάρτας,σταμάτησαν την εργασία τους από την περασμένη Πέμπτη και έκαναν σιωπηλή διαμαρτυρία στην πλατεία του χωριού. Η Αστυνομία επέτρεπε τη "συνάθροιση" μέχρι τις 12 το μεσημέρι το αργότερο. Ωστόσο, το Σάββατο το μεσημέρι τούς ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται στο εξής η συγκέντρωση και πως αν το επιχειρήσουν την επόμενη μέρα να μαζευτούν, θα απελαθούν. Την Κυριακή το πρωί αντιπροσωπεία της ΕΣΑΚ, αποτελούμενη από τους Παύλο Αρβανιτίδη,μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ, Βασίλη Αχτσή,πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και Αχιλλέα Κωστόπουλο,μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου, επισκέφθηκε τα Βασιλικά και είχε συνάντηση με ομάδα απεργών, τους οποίους χρειάστηκε να συναντήσει στα χωράφια, μακριά από τα ενοχλητικά βλέμματα της Αστυνομίας.

Με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει την τρομοκρατία και τις απειλές για απελάσεις στα οποία προσφεύγει το κράτος προκειμένου να "συνετίσει" τους Αλβανούς απεργούς. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αλλοδαπούς εργάτες και τους καλεί να συσπειρωθούν γύρω από τα συνδικάτα και την επιτροπή αλλοδαπών του ΕΚΘ.

Η σιωπηλή διαμαρτυρία

Εκατό και πλέον Αλβανούς μετανάστες βρήκαμε συγκεντρωμένους το Σάββατο το πρωί στην κεντρική πλατεία των Βασιλικών. Δεν κρατούσαν πανό, δε φώναζαν συνθήματα. Κάθονταν σχεδόν βουβοί και ζητούσαν, πιο πολύ με τα μάτια, από τους Βασιλικιώτες και τους κατοίκους των άλλων περιοχών να τους συμπαρασταθούν. Υπάρχουν παραγωγοί που απροκάλυπτα δηλώνουν την αντίθεσή τους σε κάθε παρόμοιο αίτημα, είναι όμως και άλλοι αγρότες που τους δίνουν δίκιο. Ενα περιπολικό στέκεται στην πλατεία του χωριού και παρακολουθεί τις κινήσεις.

"Δουλεύουμε για τρία χιλιάρικα μεροκάματο όλη μέρα. Απεργούμε για να πάρουμε μεροκάματο 4 χιλιάδες και να δουλεύουμε 9 ώρες. Θα κάνουμε απεργία ένα μήνα, δύο μήνες κι αν αντέξουμε και περισσότερο. Κι αν και πάλι δε γίνει δεκτό το αίτημά μας, θα φύγουμε για άλλα μέρη ή θα επιστρέψουμε στην Αλβανία", δηλώνουν.

"Δουλεύουμε - συνεχίζουν - στα θερμοκήπια όλη μέρα με δύο ώρες διακοπής που αυτή την εποχή είναι φούρνοι, αφού η θερμοκρασία περνάει τους 40 βαθμούς. Εχουμε γυναίκες και παιδιά στην Αλβανία που περιμένουν να ζήσουν από μας... ".

Οι περισσότεροι μένουν σε άθλια καλύβια και μερικοί στις καλαμιές. Με τη σκληρή και φθηνή δουλιά τους, πολλοί έγιναν νοικοκυραίοι. Τα θερμοκήπια πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια. Δεν μπορεί όμως η ευημερία μιας μερίδας αγροτών να βασίζεται στη σκληρή και απαράδεκτα αμειβόμενη εργασία των αλλοδαπών.

Μας καταγγέλλουν ότι κάποιοι από τους ιδιοκτήτες των θερμοκηπίων τούς έδιωξαν από τις καλύβες που τους "φιλοξενούσαν". Μάλιστα ένας τους απείλησε με καραμπίνα, "αν δεν εξαφανιστούν".

"Ζητάμε ένα χιλιάρικο παραπάνω για την τόσο σκληρή δουλιά που κάνουμε. Δουλεύουμε πέντε χρόνια σ' αυτό το χωριό. Εγώ είμαι παντρεμένος, έχω τη γυναίκα κι ένα παιδί στην Αλβανία. Παίρνω για 13 ώρες δουλιά, 80 χιλιάδες το μήνα. Δουλεύουμε πάντα και Σάββατο και Κυριακή", λέει ένας εξ αυτών.

Και ένας 15χρονος που δουλεύει από 12 χρονώ στα χωράφια προσθέτει: "Είμαστε και μεις νέοι. Θέλουμε να κάτσουμε στον καφενέ, να πιούμε μια μπίρα. Να πάμε να αγοράσουμε ένα πουκάμισο κι ένα παντελόνι. Με αυτά τα λεφτά όμως τι να κάνουμε; Δεν είμαστε άνθρωποι εμείς;".

Απ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ

86Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ξεχείλισε η υποκρισία για την παιδική εργασία

ΓΕΝΕΥΗ (του απεσταλμένου μας ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΛΩΡΑΤΟΥ).-

Η παιδική εργασία είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που απασχολούν την 86η Διεθνή Διάσκεψη Εργασίας της ΔΟΕ στη Γενεύη, η οποίαάρχισε στις 2 Ιούνη και ολοκληρώνει τις εργασίες της στις 18 του μήνα.

Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης, όπου συμμετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων - εργοδοτών - εργαζομένων από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, άρχισαν επεισοδιακά, με μια μεγάλη συγκέντρωση που έγινε στη Γενεύη, έξω από το μέγαρο του ΟΗΕ κατά της παιδικής εργασίας, με τη συμμετοχή παιδιών από όλον τον κόσμο, που είχαν αρχίσει πορεία εδώ και αρκετό καιρό. Πρόκειται για την ίδια πορεία που πέρασε και από την Αθήνα.

Φαίνεται όμως πως πολυεθνικές και κυβερνήσεις έχουν άλλη γνώμη. Σκοπός τους είναι να μην πειραχτούν τα "καλά και συμφέροντα", ενώ η υποκρισία ξεχειλίζει. Εχει ακόμα σημασία ότι αυτή είναι η λεγόμενη πρώτη συζήτηση. Του χρόνου θα ακολουθήσει μια ακόμη, που θα είναι και καταληκτική, για να βγει μια Σύμβαση και μια Σύσταση. Στο μεταξύ όμως ακόμα και το κείμενο που θα διαμορφωθεί φέτος, μπορεί να ανατραπεί μέχρι τότε...

Να σημειωθεί ότι εκείνο που συζητείται δεν είναι η κατάργηση της παιδικής εργασίας, αλλά η προστασία των παιδιών από τις "ακραίες μορφές εργασίας". Χαρακτηριστικό είναι ότι, στη συνέχεια, η λέξη "ακραίες" αλλάχτηκε με τη λέξη "χειρότερες", ενώ απορρίφθηκε η πρόταση ελληνικών συνδικάτων να χαρακτηριστούν αυτές οι εργασίες "βαριές ανθυγιεινές και επικίνδυνες". Οι αρνητικοί συσχετισμοί δυνάμενων απαγόρευσαν επίσης να καταγραφούν οι αιτίες της μάστιγας της παιδικής εργασίας. Αυτός είναι, επίσης, ένας από τους λόγους που η παιδική εργασία δε συνδέθηκε και με τη φτώχεια, μετά από αντίδραση των αναπτυγμένων χωρών.

Η τωρινή συζήτηση γίνεται, επειδή τις προηγούμενες Συμβάσεις 138 και 20 τις κύρωσαν μόνο 60 χώρες! Τίποτα όμως δε διασφαλίζει ότι τις επόμενες θα τις εφαρμόσουν.

Η εργασία με υπεργολαβία,είναι ένα δεύτερο ζήτημα που απασχολεί τη Συνδιάσκεψη και που αντιμετωπίζει τη λυσσώδη αντίδραση των εργοδοτών, μια και είναι η δεύτερη συζήτηση και αναμένεται να βγει Σύμβαση. Πέρσι στην πρώτη συζήτηση, οι εργοδότες είχαν αποχωρήσει (!) και φέτος κωλυσιεργούν σκόπιμα, έτσι ώστε να πλησιάσει ο καιρός των ψηφοφοριών και να έχει συζητηθεί τριμερώς μόνο το πρώτο και το δεύτερο άρθρο του Σχεδίου Σύμβασης. Παράλληλα, με τη Σύμβαση θα εκδοθεί και Σύσταση, η οποία όμως δεν έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα. Σκοπός της Σύμβασης είναι η προστασία των εργαζομένων με υπεργολαβία, αλλά δεν αναμένεται ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Η διαμάχη έχει να κάνει με το ότι οι εργοδότες και οι κυβερνήσεις επιδιώκουν μέσα από την υπεργολαβία να προωθήσουν την έννοια της "ευελιξίας" και του "απασχολήσιμου". Ζητούμενο για τους εργοδότες είναι: Να μην έχουν οι εργαζόμενοι αυτοί συνδικαλιστική δράση, ίσα δικαιώματα με εργαζόμενους ίδιου κλάδου με πλήρη απασχόληση, καθώς και ίσα ασφαλιστικά δικαιώματα.

Δεύτερη συζήτηση γίνεται και για την "προώθηση της απασχόλησης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις".Για τους εργοδότες και τις κυβερνήσεις, βασική επιδίωξη είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από την ενίσχυση - υποτίθεται - των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Τις αρετές του... "κοινωνικού διαλόγου" πρόβαλε στην ομιλία του στη Διεθνή Συνδιάσκεψη Εργασίας ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου.Σαν "επιτυχημένη μορφή στη σύγχρονη αγορά εργασίας" πρόβαλε "το χρέος των εργαζομένων να συμβάλουν με ενεργητικό τρόπο, ώστε να μη χάνονται οι θέσεις εργασίας" και τη "συνεργασία και συνεννόηση των εργαζομένων με τους εργοδότες για τη διατήρηση και αύξηση των θέσεων εργασίας".

Δεν παρέλειψε, ο Μ. Παπαϊωάννου, να τονίσει ότι πρωταρχικός στόχος της πολιτικής για την απασχόληση πρέπει να είναι και "η βελτίωση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας".

Επίσης, ξεχνώντας τα ΜΑΤ που ξυλοκοπούν τους απεργούς της Ιονικής και τους άλλους εργαζόμενους, κάνοντας πως δεν ξέρει τίποτα για την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων, δήλωσε: "Νιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος για τη χώρα μου που είναι πρωτοπόρα στην υποστήριξη των δημοκρατικών θεσμών".

Σε δήλωσή του μετά την ομιλία του, ο Μ. Παπαϊωάννου, σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που κύρωσαν τη σύμβαση για την παιδική εργασία, που παλιότερα είχε εκδώσει η ΔΟΕ και ότι η ελληνική πλευρά θα συμβάλει για τον περιορισμό της...

Παράταση για την υποβολή δικαιολογητικών

Μέχρι την 31η Δεκέμβρη παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών για τη νομιμοποίηση στη χώρα μας των αλλοδαπών. Η παράταση της προθεσμίας κρίθηκε αναγκαία, επειδή πολλοί αλλοδαποί δεν είχαν προλάβει να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά.

Για το λόγο αυτό, κατατέθηκαν για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) δύο Προεδρικά Διατάγματα, σύμφωνα με τα οποία οι αλλοδαποί που είναι κάτοχοι της "κάρτας παραμονής περιορισμένης χρονικής διάρκειας", καθώς και οι εργοδότες που απασχολούν αλλοδαπούς κατόχους αυτής της κάρτας, απαλλάσσονται από ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, ενώ οι εκκρεμείς δίκες αναστέλλονται.

Συγκεκριμένα, με τα νέα Προεδρικά Διατάγματα προβλέπεται τροποποίηση των προηγούμενων ΠΔ 358/97 και 359/97. Επίσης, δε μπορούν να απελαθούν τα μέλη της οικογένειας του κατόχου προσωρινής κάρτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ