ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Πηγές πληροφόρησης των μαθητών για το δάσος

Για την περιβαλλοντική εκπαίδευση (ΠΕ) στην Ελλάδα και το σημαντικό έργο που παράγεται σε πλήθος σχολείων της Α/μιας και Β/μιας εκπαίδευσης έχουμε γράψει αρκετές φορές. Δάσκαλοι και καθηγητές σε συνεργασία με μαθητές δημιουργούν "μικρά θαύματα".Κι όλα αυτά επειδή η ΠΕ γίνεται σε εθελοντική βάση και η εκ των άνωθεν "εποπτεία" είναι ακόμα χαλαρή. Βέβαια, δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τα νέα προγράμματα του ΥΠΕΠΘ, όπου εμφανίζεται σχετικό μάθημα με το περιβάλλον. Αν η ΠΕ ενταχθεί στα "υποχρεωτικά " μαθήματα θα αρχίσουν τα παρατράγουδα. Οχι πως τώρα δεν υπάρχουν. Αλλά είναι λίγα και αντιμετωπίζονται με τον ένα ή άλλο τρόπο. Δηλαδή, δεν είναι διόλου απίθανο να διαβάσουμε σε κάποιο εγχειρίδιο μετά από κάμποσα χρόνια ότι η καταστροφή στο πράσινου του Πάρκου Ελευθερίας, ωφέλησε το περιβάλλον της πρωτεύουσας ή ότι το Ολυμπιακό Χωριό στο Πεντελικό θα συμβάλει στο πολεοδομικό ιστό του Λεκανοπεδίου. Μέχρι τότε ας χαιρόμαστε με τις δουλιές που γίνονται, ελπίζοντας ότι τα "οράματα" των στρατηγών και των επιτελών τους δε θα περάσουν...

Περί δάσους

Εργασίες ΠΕ για το δάσος έχουν γίνει δεκάδες. Ομως η πλειοψηφία τους είχεστόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών - κάτι πολύ σημαντικό - είτε με άμεση γνωριμία και επαφή, είτε με δεντροφυτεύσεις. Από ένα τεχνικό λύκειο της Αθήνας (10ο) έχουμε μια σημαντική εργασία, μέσω της οποίας διερευνώνται οι πηγές πληροφόρησης των νέων για το δάσος. Η χρησιμότητά του είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση, όπως και η ανάγκη προστασίας του. Ομως για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της αξίας του από συγκεκριμένους φορείς που μπορεί να κάνουν αυτή τη δουλιά. Κάτι τέτοιο δε γίνεται, αν πάρουμε υπ' όψη τα στοιχεία μιας έρευνας του ΑΠΘ που παρουσιάστηκαν σε συνέδριο τουΠανεπιστημίου Αιγαίου πριν από ένα χρόνο. Την ίδια μεθοδολογία ακολούθησαν και οι μαθητές της ομάδας περιβάλλοντος. Ας δούμε τα αποτελέσματα στα πέντε ερωτήματα που τέθηκαν διευκρινίζοντας την ύπαρξη 100 πινάκων μια και τα ερωτήματα αναλύονται κατά τάξη, φύλο, τομέα, μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο οικογένειας.Επειδή, λόγω χώρου είναι αδύνατο να δώσουμε όλες τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσουμε μόνο τα συνολικά αποτελέσματα.

Από πού αντλούν οι νέοι τις πληροφορίες

Οι περισσότερες πληροφορίες των παιδιών, όπως δείχνει και σχετικός πίνακας προέρχονται από την άμεση επαφή τους με το δάσος (46%), την τηλεόραση (45%) και τα έντυπα (40%). Τις λιγότερες πληροφορίες παίρνουν από τους συγγενείς όπως δηλώνει το 75% του δείγματος, ή τους φίλους σύμφωνα με το 51% και το σχολείο 32%. Κι αν για τα δυο πρώτα υπάρχει δικαιολογία για το σχολείο είναι απαράδεχτο και θα πρέπει να προσεχτεί. Γιατί αν δεν ευαισθητοποιούνται οικολογικά οι έφηβοι μέσα σ' αυτό πού θα επιτελεστεί αυτή η διαδικασία. Διαφοροποίηση παρουσιάζουν οι απαντήσεις μεταξύ φύλων.Ετσι τ' αγόρια πληροφορούνται περισσότερο από τα έντυπα, ενώ τα κορίτσια από την άμεση επαφή. Ως προς την τηλεόραση και τα δυο φύλα εμφανίζουν πολύ υψηλό ποσοστό.

Πόσο σημαντικό είναι το δάσος

Η σημαντικότητα του δάσους βρίσκεται στη δυνατότητά του να μην παρασύρονται τα χώματα των βουνών από τις βροχές, στην κατακράτηση των νερών και στη βιοποικιλότητα (47%,46%,42%). Λιγότερο σημαντική εμφανίζεται η σημασία του στη μείωση των θορύβων (15%) και της σκόνης (15%). Κι εδώ υπάρχουν σημαντικές αποκλίσεις κατά φύλο. Στις τρεις πρώτες μεταβλητές τα ποσοστά για τα αγόρια βρέθηκαν: 67%, 60%, 67% και για τα κορίτσια 81%, 79%, 72%. Ως προς τα συναισθήματα που νιώθουν όταν επισκέπτονται το δάσος το 93% δηλώνει ηρεμία,το 63% χαρά,το 35% περιέργεια,το 8% λύπη και το 6% φόβο.Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα αγόρια είναι: 90%, 60%, 37%, 10%, 3% και για τα κορίτσια 97%, 67%, 33%, 6%, 9%. Κι εδώ η διαφοροποίηση κατά φύλο είναι εμφανής.

Αιτίες και συχνότητα επισκέψεων στο δάσος

Κυριότερη αιτία επίσκεψης στο δάσος εμφανίζεται η ανάγκη για καθαρό αέρα (87,3%) κι ακολουθούν η ηρεμία (81%) και η ξεγνοιασιά (67%). Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα αγόρια είναι 91%, 91%, 85% και για τα κορίτσια 83%, 70%, 47%. Τέλος, μόνο το 32% δηλώνει ότι επισκέπτεται συχνά το δάσος, ενώ το 18% σπάνια.Τα αγόρια απαντούν με ποσοστά 33% και 20%, ενώ τα κορίτσια 30% και 15%. Αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις το δείγμα να ήταν μεγαλύτερο και να καλύπτει περισσότερες περιοχές θα είχαμε μια καλύτερη εικόνα. Ούτως ή άλλως οι υπάρχουσες τάσεις είναι ενδεικτικές για το τι συμβαίνει.

ΟΙΚΟΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Ομορφος κόσμος πυρηνικός
Η Ινδία απείλησε ότι θα προβεί σε "δυναμική ενέργεια αντιποίνων" εναντίον του Πακιστάν, στο διαφιλονικούμενο κρατίδιο του Κασμίρ, λίγες μέρες μετά την επίδειξη της πυρηνικής δυνατότητάς της με τη σειρά των υπόγειων δοκιμών. Το Πακιστάν, από την πλευρά του, προχώρησε κι αυτό σε μια σειρά πυρηνικές δοκιμές.

Αξιωματούχοι της Ινδίας κατηγορούν το Πακιστάν ότι υποστηρίζουν τους μουσουλμάνους αντάρτες στο Κασμίρ, οι οποίοι επιδιώκουν την απόσχιση της περιοχής από την Ινδία. Ο Πακιστανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την πρόθεση της χώρας του να αναπτύξει ακόμα περισσότερο το πυρηνικό της οπλοστάσιο μετά τις προειδοποιήσεις της Ινδίας. Και οι δυο χώρες δηλώνουν ότι δε θα τους πτοήσουν οι πιθανές οικονομικές κυρώσεις, που είναι πιθανό να επιβληθούν εναντίον τους, την ίδια στιγμή που χιλιάδες παιδιά πεθαίνουν καθημερινά από έλλειψη φαρμάκων και τροφής, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού τους ζει σε άθλιες συνθήκες και ο πλούτος βρίσκεται συσσωρευμένος σε μια φούχτα οικογένειες και τις πανταχού παρούσες πολυεθνικές. Οσο για τις "κραυγές αγωνίας" των Δυτικών, ας φροντίσουν να μας απαντήσουν πρώτα ποιος προμήθευσε (με το αζημίωτο φυσικά) την πυρηνική τεχνολογία και μετά να βγάζουν "δεκάρικους".

ΟΙΚΟΑΛΙΕΥΜΑΤΑ
Εναλλακτικές διακοπές

Από την WWF κοντά στο Δάσος Δαδιάς και το Δέλτα του Εβρου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει καταγραφή της χλωρίδας και πανίδας στα μικροφράγματα της Μελίας Εβρου, εργασίες στο βιότοπο της Δαδιάς και της Λευκίμμης.

Επιστροφή στην τέχνη

Η Αντικυνηγετική Πρωτοβουλία μάς καλεί σε έκθεση 20 καλλιτεχνών που παρουσιάζουν τη δουλιά τους από 9 έως 14 Ιούνη. Ζωγραφική, βιτρό, ξυλοτεχνία, αγγειοπλαστική, υφαντική, κέρινα κ.ά. στο Ελεύθερο Σχολείο (Εφταχάλκου 8 στο Θησείο).

Οικοανάπτυξη ορεινών περιοχών

Διεθνές Συνέδριο στο Μέτσοβο από 6 έως 8 Ιούνη. Εκτός από τις εισηγήσεις, το πρόγραμμα περιλαμβάνει και επισκέψεις στη Βάλια Κάλντα.

ΚΑΙ ΟΙΚΟΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ
Βιβλιογραφικός Οδηγός για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση

Για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση το εν λόγω βιβλίο, στο οποίο καταγράφονται το σύνολο των βιβλίων - περιοδικών - άρθρων, που αναφέρονται στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, δεν είναι έκδοσης του ΥΠΕΠΘ, αλλά της Ευώνυμης Οικολογικής Βιβλιοθήκης με τη στήριξη του Δήμου Πεύκης! Συγγραφείς οι Ι. Ηλιοπούλου, Σ. Κουρουζίδης, Θ. Παπαπαύλου.Προλογίζει ο πανεπιστημιακός Α. Γεωργόπουλος.Η χρησιμότητα του "Οδηγού", αυτονόητη για τις περιβαλλοντικές ομάδες των σχολείων, τους εκπαιδευτικούς και τους ερευνητές με αντικείμενο την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση. Οταν το μεράκι περισσεύει, έχουμε δουλιές που αρνείται να πραγματοποιήσει η κρατική γραφειοκρατία, ως θα όφειλε. Η Ευώνυμη Οικολογική Βιβλιοθήκη, για την οποία έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενα σημειώματα, έχει δώσει λαμπρά δείγματα γραφής (σ.σ. εξώφυλλα βιβλίων, εξώφυλλα περιοδικών, περί πτηνών). Αρα, για μας, δεν αποτέλεσε έκπληξη η παρούσα εργασία. Το αντίθετο. Εν αναμονή της επόμενης δουλιάς τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ