ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΤΑΚΤΟΙ ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Στους βουλευτές ρίχνει το μπαλάκι η κυβέρνηση
  • Αρνείται να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία ο υφυπουργός Εσωτερικών και καλεί τους βουλευτές να καταθέσουν σχετική τροπολογία
  • Απ. Τασούλας: Μέχρι τώρα δεν πέρασε καμία νομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία των βουλευτών

Αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της η κυβέρνηση για το θέμα τωνσυμβασιούχων υπαλλήλων του Δήμου Πειραιά, που για μία ακόμα φοράχρησιμοποιούνται ως όμηροι στα πολιτικά παιχνίδια που υπηρετούν εκλογικέςεπιδιώξεις.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Παπαδήμας αρνήθηκε χτες στη Βουλή ναδεσμευτεί για τη λύση του προβλήματος, καλώντας τους βουλευτές νακαταθέσουν σχετική τροπολογία την οποία το υπουργείο θα δεχτεί.

Το θέμα ήρθε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Απ.Τασούλα,με την οποία κλήθηκε η κυβέρνηση να δώσει πολιτική λύση και ναδιασφαλίσει το εργασιακό καθεστώς, που να είναι σύμφωνο με τις ανάγκες πουαυτοί οι εργαζόμενοι καλύπτουν.

Ο Λ. Παπαδήμας είπε ότι με βάση το νόμο, το υπουργείο δεν μπορεί ναδώσει διοικητική λύση για την τακτοποίηση των εκτάκτων, καθώς το ΑνώτατοΣυμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) έκρινε παράνομες τις αποφάσεις τουΔημοτικού Συμβουλίου Πειραιά για τις προσλήψεις των υπαλλήλων. Ως εκ τούτουκάλεσε τους βουλευτές να καταθέσουν τροπολογία για τους έκτακτουςυπαλλήλους όλων των δήμων, ενώ υπέδειξε και τη δικαστική οδό για τουςεργαζόμενους, προκειμένου να διεκδικήσουν κάποια απόφαση που θα τους έδινετη δυνατότητα να επανέλθουν στη δουλιά τους.

Οσον αφορά το θέμα της καθαριότητας των δήμων, είπε ότι "ο κάθε δήμοςέχει τη δυνατότητα να κινήσει διαδικασία πλήρωσης των κενών οργανικών τουθέσεων σε ανταποδοτικές υπηρεσίες. Εάν αυτό δεν το θέλει και θέλει να πάρειεποχικό προσωπικό και ζητήσει την έγκριση θέσεων εποχικού προσωπικού, τουπουργείο Εσωτερικών θα κινήσει τη διαδικασία για να καλύψει τησυγκεκριμένη ανάγκη".

Ο Απ. Τασούλας στην τοποθέτησή του είπε ότι στους δήμους της χώραςυπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν σε αντικείμενα με πάγιες και διαρκείςανάγκες και προσλαμβάνονται με διάφορους τρόπους για να τους έχουν οικυβερνήσεις στο χέρι.

Σχολιάζοντας τη λύση που πρότεινε ο υφυπουργός, είπε ότι είναι "δρόμοςμακρύς και στενά παπούτσια" και τόνισε:

"Τη νομοθετική ρύθμιση εσείς πρέπει να την κάνετε και όχι να γίνει μεπρωτοβουλία βουλευτών. Μη ρίχνετε το μπαλάκι. Ξέρετε να πέρασε ποτέ καμίανομοθετική ρύθμιση με πρωτοβουλία των βουλευτών;".

Είπε επίσης ότι η δικαστική οδός δεν είναι λύση και τόνισε: "Αφήστε στηνάκρη τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Αφήστε τους εργαζόμενους, μηντους εμπλέκετε σε αυτήν την ιστορία, μην τους ταλαιπωρείτε. Δε φταίνε οιεργαζόμενοι που τους φέρνουν γύρω και τους ξεροτηγανίζουν και τουςυπόσχονται πολλά".

Στον υφυπουργό Εσωτερικών

Οι εργαζόμενοι του Δήμου Πειραιά, μαζί με το Δημοτικό Συμβούλιο θαεπισκεφθούν την ερχόμενη βδομάδα τον υφυπουργό Εσωτερικών ΛάμπροΠαπαδήμα,με αίτημα να μετατραπεί άμεσα η σχέση εργασίας των 437 σεαορίστου χρόνου, όπως ήδη δύο φορές έχει αποφασίσει ομόφωνα το ΔημοτικόΣυμβούλιο και σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση με νομοθετική ρύθμιση να λύσειτο θέμα όλων των άλλων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Νασημειωθεί ότι στη χτεσινή ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου γιαπρώτη φορά μπήκε καθαρά το θέμα των ευθυνών της κυβέρνησης για την ομηρίατων εργαζομένων, κατόπιν της επιμονής του κομμουνιστή δημοτικού συμβούλουΚώστα Τζατζάνη.

Ο κομμουνιστής δημοτικός σύμβουλος της Κίνησης "Πειραιάς - Αναγέννηση"επισήμανε την πολιτική των διακρίσεων και των πελατειακών σχέσεων πουυπάρχει στον ίδιο το νόμο, πολιτική που εφάρμοσε πιστά ο δήμαρχος ΣτέλιοςΛογοθέτης.Από τη συζήτηση φάνηκε ότι σήμερα οι εργαζόμενοι είναι όμηροικαι των δύο ομάδων του ΠΑΣΟΚ, η δε λύση του προβλήματος σχετίζεται άμεσα μετη μεταξύ τους διαπάλη, τόνισε ο Κ. Τζατζάνης.

Η 5η Ιούνη

Η χτεσινή μέρα πέρασε πια στην ιστορία. Τα ημερολόγια έδειχναν 5 Ιούνη 1998. Μια ακόμα Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος πέρασε. Μια ακόμα ευκαιρία, για να αποτιμηθεί η καταστροφή του πλανήτη. Μια ακόμη ευκαιρία, για να αναδειχτεί η χαώδης αντίθεση ανάμεσα στις προσδοκίες των λαών, για σταμάτημα της καταστροφής και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ζωής τους, από τη μια, και τα συμφέροντα των πολυεθνικών και των κυβερνήσεων που τις υπηρετούν, από την άλλη. Μια ακόμη ευκαιρία, για να συνειδητοποιήσουμε όλοι την υποκρισία όλων αυτών που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που με αχόρταγη βουλιμία καταπίνουν, στο όνομα του κέρδους, και την τελευταία ικμάδα του φυσικού πλούτου του πλανήτη.

Οι λαοί του κόσμου έχουν κάθε δικαίωμα να υποδέχονται κάθε χρόνο την ίδια μέρα όλο και περισσότερο ανήσυχοι. Γιατί βλέπουν περιβαλλοντοκτόνες αντιλήψεις να ανάγονται σε γενικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Γιατί οι πλούσιες καπιταλιστικές χώρες αρνούνται να εκπληρώσουν τις ελάχιστες υποχρεώσεις αντιμετώπισης της περιβαλλοντικής καταστροφής, να σέρνουν 150 χώρες να παίρνουν αποφάσεις που εμπεδώνουν το εμπόριο της ρύπανσης, αντί να περιορίζουν το "φαινόμενο του θερμοκηπίου". Γιατί βλέπουν τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, όπως η μείωση της στιβάδας του όζοντος, η ερημοποίηση, οι συνεχιζόμενες πυρηνικές δοκιμές, η διασυνοριακή ρύπανση - κάτω από τη δράση ή την αδιαφορία μονοπωλίων και κυβερνήσεων - να επιδεινώνονται, με βασικά θύματα τις αναπτυσσόμενες χώρες και τους εργαζόμενους στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες.

Στη χώρα μας, βέβαια, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα, παρότι η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου ΥΠΕΧΩΔΕ προσπαθούν να πείσουν για το αντίθετο, διοργανώνοντας πανηγύρια και φιέστες. Κάθε χρόνο, γίνονται στάχτη πάνω από 400.000 στρέμματα δασών. Και, την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, όχι μόνο υποβαθμίζει την πυροπροστασία, αλλά προωθεί νομοθετήματα, που δικαιώνουν τους καταπατητές και οικοπεδοφάγους. Η πληγή των 3.500 περίπου ανεξέλεγκτων χωματερών διαρκώς πυορροεί, ενώ η κυβέρνηση αρνείται επίμονα να εφαρμόσει προγράμματα διαχείρισης απορριμμάτων και επικίνδυνων τοξικών ουσιών. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, το κυκλοφοριακό, η ανυπαρξία πράσινου είναι ο καθημερινός βραχνάς της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί να τα ξορκίσει, εφαρμόζοντας ημίμετρα, του τύπου κλιμακωτό ωράριο. Το εκδοτικό - εργολαβικό κατεστημένο ροκανίζει τους τελευταίους ελεύθερους χώρους και τα προστατευόμενα οικοσυστήματα και η κυβέρνηση, αντί να τους εμποδίσει, κάνει ό,τι μπορεί για να τους διευκολύνει. Υπογράφει τη θανατική καταδίκη του Λεκανοπεδίου με τις χωροθετήσεις των έργων για τους Ολυμπιακούς του 2004. Προωθεί την ασύδοτη δράση των ρυπογόνων βιομηχανιών στην Αττική με τη μεθοδευμένη κατάργηση του ΠΔ 84/84. Ετοιμάζει την καταστρεπτική αναθεώρηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας...

Για την προστασία του περιβάλλοντος - όπως τονίζει η χτεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ - απαιτείται μια άλλη πολιτική, έτοιμη να συγκρουστεί με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και για να γίνει πράξη αυτή η πολιτική, χρειάζεται η συντονισμένη πάλη όλων μας. Μια πάλη, που πρέπει να δυναμώσει και να γίνει καθημερινή. Μια πάλη, που δεν μπορεί να ξεχωρίσει από τον αγώνα για την επίλυση όλων των άλλων μεγάλων προβλημάτων του τόπου και των εργαζομένων.

ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Σήμερα οι παρεμβάσεις της Αλ. Παπαρήγα

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που, από χτες, βρίσκεται στο Βερολίνο προσκαλεσμένη της Εθνικής Διεύθυνσης του ΚΟΔΗΣΟ, θα μιλήσει, σήμερα, σε δημόσια συγκέντρωση στην ιστορική πλατεία Αλεξάνδρας του Βερολίνου.

Στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ συμμετέχει και ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος.

Στο αεροδρόμιο του Τέγκελ υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΟΔΗΣΟ, η αντιπρόεδρος της Εθνικής Διεύθυνσης και Ευρωβουλευτίνα του Κόμματος Σύλβια - Υβόνη Κάουφμαν.Παρευρίσκονταν επίσης, εκεί, και υποδέχτηκε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ομάδα Ελλήνων του Βερολίνου που ευχήθηκε στην Αλ. Παπαρήγα το "καλωσόρισες".

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, σήμερα το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, θα μιλήσει σε πόντιουμ (βάθρο δημόσιας ομιλίας), πάνω στο θέμα, που κατά το πρόγραμμα, έχει τίτλο: "Το ΕΥΡΩ κυλάει, θα συμπαρασύρει την κοινωνία;" Στο ίδιο "πόντιουμ" θα πάρουν το λόγο και οι: Φάουστο Μπερτινότι (από το Κόμμα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας), Μπριγκίτε Χούσμαρκ (από τη Σοσιαλιστική Παράταξη της Δανίας), Ραλφ Σουντ (Αριστερή Ενωση Φιλανδίας), και ο Πρίνσιας ντε Ρόσα (της Δημοκρατικής Αριστεράς της Ιρλανδίας). Σε άλλο "πόντιουμ", μισή ώρα νωρίτερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, προβλέπεται ομιλία της Αλ. Παπαρήγα με θέμα: "Πόσο σίγουρη είναι η ειρήνη;". Θα μιλήσουν ακόμα, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Συνολικά έχουν προσκληθεί στο Βερολίνο από το ΚΟΔΗΣΟ, 20 Κομμουνιστικά και άλλα κόμματα από 15 χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Οι δημόσιες αυτές ομιλίες γίνονται με την ευκαιρία της χρονιάτικης γιορτής της εφημερίδας Νόιες Ντόιτσλαντ. Σε άλλα "πόντιουμ" θα πάρουν το λόγο προσωπικότητες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Γερμανίας.

Εκδηλώσεις σε Καβάλα - Εβρο

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΚΚΕ, τιμώντας τα 80 χρόνια ζωής και προσφοράς του Κόμματος στον τόπο, διοργανώνει συνεστίαση σήμερα Σάββατο 6 Ιούνη και ώρα 9 μ.μ. στο κέντρο ΜΙΧΑΛΗΣ (Περιγιάλι).

Θα παραβρεθεί ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

Η ΝΕ Καβάλας καλεί όλα τα μέλη, τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος να δώσουν το "παρών" στην εκδήλωση αυτή. Προσκλήσεις μπορούν να προμηθεύονται από τα μέλη του Κόμματος και τα γραφεία της ΚΟ (Αβέρωφ 5 Καβάλα, τηλ.: 221.936). Τιμή πρόσκλησης: 2.500 δραχμές.

  • Η ΕΠ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης,στα πλαίσια του γιορτασμού των 80 χρόνων του ΚΚΕ, διοργανώνει πολιτική εκδήλωση για το Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας (ΔΣΕ), αύριο Κυριακή 7 Ιούνη και ώρα 11 π.μ. στη Δαδιά (Κατρατζήδες) Εβρου.Θα παραβρεθεί ο Χαρίλαος Φλωράκης,επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Σούλα Βλησίδου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα απαγγείλει ο Φιλοποίμην Ανδρεάδης,ηθοποιός του ΔΗΠΕΘΕ. Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία των Μαρίας Δημητριάδη και Γιάννη Θωμόπουλου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ