ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στο 5,3% ο πληθωρισμός το μήνα Μάη

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στα είδη διατροφής

Στο 5,3% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός και το μήνα Μάη, στα επίπεδα, δηλαδή, που είχε διαμορφωθεί και τον Απρίλη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας (ΕΣΥΕ). Στο μήνα (Απρίλης προς Μάη), ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,4% και σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Μάης 98/97) κατά 5%.

Παράγοντες της Στατιστικής Υπηρεσίας έκαναν λόγο για απορρόφηση των συνεπειών από την υποτίμηση του προηγούμενου Μάρτη και ότι από τον Ιούνη θα αρχίσει η πορεία αποκλιμάκωσης... Πάντως, δε σχολίαζαν την ...αντιπληθωριστική βοήθεια που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας με τη μεγάλη ανατίμηση της δραχμής ως προς τα κυριότερα ξένα νομίσματα, πολιτική η οποία έχει μετριάσει σε μεγάλο βαθμό τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί για μακρό διάστημα και η επαναφορά της δραχμής στην ισοτιμία που ανακοινώθηκε στις 14 Μάρτη (1 ECU προς 357 δραχμές) θα είναι ένας νέος παράγοντας πληθωριστικής εστίας.

Το γεγονός, πάντως, είναι ότι η διαφορά με το μέσο πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης συνεχίζει να είναι μεγάλη, δεδομένου ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται με σχεδόν τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με το μέσο κοινοτικό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, ο πληθωρισμός το Μάη επηρεάστηκε αρνητικά από την ομάδα "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", η οποία παρουσίασε μεσοσταθμική αύξηση 2,2% ως προς τον προηγούμενο μήνα Απρίλη. Τα νωπά φρούτα αυξήθηκαν κατά 14,5%, που είναι και η μεγαλύτερη αύξηση, οι νωπές πατάτες αυξήθηκαν κατά 8%, τα όσπρια κατά 3,9%, τα καταψυγμένα ψάρια κατά 3,7%, ο καφές κατά 2,9%, το γιαούρτι κατά 2,6%, τα είδη επισκευής και συντήρησης κατοικίας κατά 2,8% κλπ., ενώ μείωση 2,8% παρουσίασε η τιμή των νωπών λαχανικών.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Μάζεψαν 200 δισ. μόνο από τους ΙΧήδες

Οι καταναλωτές έχουν "θετική" εικόνα για τις εταιρίες, λένε οι ασφαλιστές, οι οποίοι αποσιωπούν τα γνωστά προβλήματα και τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στη διαδικασία αποζημιώσεων

Τουλάχιστον 200 δισεκατομμύρια δραχμές ήταν τα ασφάλιστρα που εισέπραξαν πέρσι οι ασφαλιστικές εταιρίες, μόνο για τον κλάδο των αυτοκινήτων. Το αστρονομικό αυτό ποσό αναφέρθηκε στα πλαίσια "ενημερωτικής συγκέντρωσης" που είχαν οι εκπρόσωποι της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδας, από τον πρόεδρο της επιτροπής ατυχημάτων της Ενωσης. Αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της συγκέντρωσης που υπάρχει στο χώρο των ασφαλιστικών εταιριών και το γεγονός ότι μια μικρή ομάδα εταιριών ελέγχει την αγορά, γίνεται αντιληπτό πώς μοιράζεται η πίτα των 200 δισ. Εντύπωση προκαλεί ότι και πάλι δεν αναφέρθηκαν ποσά που πληρώθηκαν για αποζημιώσεις, ενώ οι εκπρόσωποι των ασφαλιστικών εταιριών επανέφεραν το θέμα των ανασφάλιστων οχημάτων. Υποστηρίζουν πως αφορά 320.000 αυτοκίνητα και 800.000 δίκυκλα, και εκτιμούν ότι οι εταιρίες έχουν γι' αυτό το λόγο απώλειες ασφαλίστρων της τάξης των 35 - 37 δισ. δρχ.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι της Ενωσης ανέλαβαν τη διαφήμιση των εταιριών τους, με αφορμή τη διενέργεια, όπως λένε, έρευνας της κοινής γνώμης για την εικόνα που έχουν οι καταναλωτές για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Παρά το γεγονός ότι είναι πασίγνωστο πως τα υπάρχοντα προβλήματα και παράπονα των ασφαλισμένων έναντι των ασφαλιστικών εταιριών πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό, οι εκπρόσωποι της Ενωσης υποστηρίζουν πως "οι καταναλωτές έχουν θετική εικόνα για τις ασφαλιστικές εταιρίες. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Ενωσης, οι ασφαλισμένοι φέρονται να πιστεύουν ότι οι ασφαλιστικές εταιρίες "καταβάλλουν τις οφειλόμενες αποζημιώσεις", και ότι "είναι φερέγγυες".

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ασφαλιστές θεωρούν "θετικό" ότι επιβλήθηκαν υπέρογκες αυξήσεις στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, κάτι που το θεωρητικοποιούν μάλιστα, υποστηρίζοντας ότι η αγορά "ξεφεύγει πλέον από το σύνδρομο των φθηνών ασφαλίστρων".

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Παραπέμπονται 4 υπάλληλοι στο Πειθαρχικό

Την παραπομπή τεσσάρων υπαλλήλων του στο Β' Υπηρεσιακό (Πειθαρχικό) Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, για αδικήματα που αφορούν την εκτέλεση των καθηκόντων τους, ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Οικονομικών.

Ο πρώτος είναι υπάλληλος της ΔΟΥ Γιαννιτσών και παραπέμπεται επειδή προέβη σε έκδοση εικονικού διπλότυπου αποδεικτικού είσπραξης ποσού 150.000 δρχ. προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις ρύθμισης ληξιπρόθεσμου χρέους φορολογούμενου. Η δεύτερη είναι υπάλληλος της ΔΟΥ Αγ. Παρασκευής και παραπέμπεται γιατί μετά τη λήξη του διαστήματος για το οποίο ζήτησε και έλαβε γονική άδεια, δεν εμφανίστηκε στην υπηρεσία ούτε ενημέρωσε αυτή για την απουσία της. Η τρίτη είναι υπάλληλος της ΔΟΥ Κηφισιάς και παραπέμπεται επειδή απέκρυψε την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων. Τέλος, ο τέταρτος είναι υπάλληλος της ΔΟΥ Σπετσών και παραπέμπεται επειδή καθ' υπέρβαση των αρμοδιοτήτων του, επέτρεψε σε υπάλληλο της ΔΟΥ να προσέρχεται στην υπηρεσία περίπου 4 - 5 φορές το μήνα, εις βάρος του συμφέροντος της υπηρεσίας.

Ναι, με προϋποθέσεις

Ναι στην ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων αλλά με προϋποθέσεις που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους, είπε ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και Αντιπρόεδρος του ΤΕΒΕ Αναστάσιος Μαστορογιάννης, παρουσιάζοντας σε ειδική συνέντευξη Τύπου τις απόψεις του για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Οπως ανέφερε, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενοποίηση των Ταμείων, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το ΤΕΒΕ, είναι η εξυγίανση των οικονομικών των προβληματικών Ταμείων ώστε να μην υπάρξει μετατόπιση των βαρών στα υγιή ταμεία και να μην θιγούν δικαιώματα και παροχές των ασφαλισμένων, απασχολουμένων και συνταξιούχων.

Ιδιαίτερα για το ΤΕΒΕ που είναι το Ταμείο του κλάδου των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων, ζήτησε από την κυβέρνηση να αποδώσει άμεσα τις οφειλές της προς το Ταμείο, που ανέρχονται στο ποσό των 42 περίπου δισ. δραχμών και να προχωρήσει στη στελέχωση του ΤΕΒΕ με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, όπως δικηγόρους, φαρμακοποιούς, διοικητικούς υπαλλήλους κλπ.

ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ
Και τυπικά εκτός αναπτυξιακού νόμου

Εκτός αναπτυξιακού νόμου θέτει και τυπικά η κυβέρνηση τη βιοτεχνία, όπως προέκυψε από προχτεσινή συνάντηση της υφυπουργού Ανάπτυξης Α. Διαμαντοπούλου με τους προέδρους της ΓΣΕΒΕΕ και του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο πρόεδροι ζήτησαν από την υφυπουργό να θεωρούνται τυπικά πλήρεις οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για χρηματοδότηση, πριν την εφαρμογή του τελευταίου αναπτυξιακού νόμου, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση έγκρισης δανείων από τις τράπεζες, που προστέθηκε ως όρος στο νόμο, αφού άλλωστε και για πρακτικούς λόγους δεν μπορούν να προσκομιστούν τέτοιες εγκρίσεις. Η υφυπουργός αρνήθηκε οποιαδήποτε ρύθμιση, που στην πραγματικότητα θα αποτελούσε τυπική διευκόλυνση, αφού, ούτως ή άλλως, στην πράξη, η βιοτεχνία είναι αποκλεισμένη από τις επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου, δηλώνοντας έτσι τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι στη βιοτεχνία.

Αρνητική ήταν η υφυπουργός και στο θέμα των Βιοτεχνικών Πάρκων, λέγοντας ότι το υπουργείο θα ασχοληθεί μόνο με επιδοτήσεις μετεγκατάστασης και υποδομής, και δεν πρόκειται να εντάξει τις ΒΙΟΠΑ της Αττικής στα κίνητρα της Γ ζώνης, πράγμα το οποίο θα μπορούσε να δώσει μια ανάσα στο πρόβλημα της επαγγελματικής στέγης και της οργάνωσης υποδομών των βιοτεχνιών.

Σα δεν ντρέπονται!

Αφού οι "εκσυγχρονιστές" πολυδιαφήμισαν με τους πλέον υψηλά ιστάμενους εκπροσώπους τους την υπόθεση της Μονάδας Χρυσού στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, ως τη μεγαλύτερη επένδυση της χώρας. Αφού διατυμπάνισαν προς κάθε κατεύθυνση ότι πέρασαν στον έλεγχο σοβαρών και μεγάλων επενδυτών. Αφού επέβαλαν την αστυνομοκρατία πάνω από τρεις μήνες στην περιοχή της Ολυμπιάδας και ενέταξαν και τα ΜΑΤ τρεις φορές επί το έργον διά ροπάλων και ξυλοδαρμών εναντίον των κατοίκων 12 κοινοτήτων που αντιδρούσαν. Αφού επί δύο χρόνια οι ορέξεις των Καναδών είχαν μετατραπεί σε πυξίδα της πολιτικής τους... Αφού, αφού, αφού...

Οι Καναδοί της TVX απειλούν τώρα ότι θα φύγουν. Εκβιάζουν, για να πετύχουν οφέλη παντός τύπου. Η επένδυση του χρυσού, εκτιμούν τώρα, είναι ασύμφορη γι' αυτούς και, προκειμένου να την αποφύγουν, ζητάνε συνεχώς παράταση για την κατάθεση της μελέτης σχετικά με τη χωροθέτηση της Μονάδας που θα έπρεπε να είχε κατατεθεί από τον περασμένο Μάρτη.

Η κυβέρνηση κάθε φορά υπακούει στα προσχήματα των Καναδών και, δίνοντάς τους παράταση, στην ουσία, τους εξασφαλίζει τις επιδιώξεις. Από την άλλη, διαπραγματεύεται στο παρασκήνιο, απ' ό,τι μαθαίνουμε, και άλλα πράγματα, ενώ προς τα έξω τηρεί σιγήν ιχθύος. Μήπως είναι καιρός να δώσει εξηγήσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που εξήγγειλε και τη Μονάδα στην Εκθεση της Θεσσαλονίκης πέρσι;

Δημοπρασία εντόκων την ερχόμενη Τρίτη

Δημοπρασία πώλησης εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας θα διενεργηθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος την ερχόμενη Τρίτη 9 Ιούνη.Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, η δημοπρασία θα γίνει με τους Βασικούς Διαπραγματευτές Αγοράς και για ποσό 30 δισ. δρχ. τόσο για τα έντοκα τρίμηνης διάρκειας όσο και για τα εξάμηνης διάρκειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ