ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Προσπάθειες "υπονόμευσης" του ελληνικού βέτο

Η εκφρασμένη αμερικανική επιθυμία για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων και οι προσπάθειες της βρετανικής προεδρίας για την αναβάθμιση αυτών των σχέσεων σε οικονομικό, τουλάχιστον, επίπεδο, οδηγούν την ελληνική κυβέρνηση στην εκτίμηση πως μέχρι τη Σύνοδο κορυφής του Κάρντιφ οι εταίροι θα αναζητήσουν τρόπους για την υπονόμευση του ελληνικού βέτο για τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία.

Ηδη τα σενάρια που ακούγονται για τις δυνατότητες "παράκαμψης" του ελληνικού βέτου περιγράφουν το κλίμα, αλλά - όπως επισημαίνουν Ελληνες διπλωμάτες - και την αναζήτηση τρόπων απαγκίστρωσης της Αθήνας από την "εμμονή στο βέτο"...

Από την άλλη πλευρά, η Τουρκία εάν υπάρξουν εξελίξεις στα θέματα της άρσης των πολιτικών όρων και της οικονομικής συνεργασίας, μπορεί να δεχτεί να συνεδριάσει το Συμβούλιο Σύνδεσης Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας. Αυτό δήλωσε ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου της Τουρκίας Σουκρού Σινά Γκιουρέλ που είναι αρμόδιος για θέματα Κύπρου, μετά τη συνεδρίαση του νεοσύστατου Συντονιστικού Συμβουλίου που ιδρύθηκε στην Αγκυρα με αντικείμενο τις σχέσεις με την ΕΕ.

Ο Γκιουρέλ, σε δηλώσεις που έκανε στο πρακτορείο "Ανατολή", ανέφερε ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου συζητήθηκε και καθορίστηκε η στρατηγική της Τουρκίας στο θέμα της ΕΕ. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η στρατηγική περιλαμβάνει "λεπτομερείς προτάσεις σε πολλά ζητήματα, από τη γεωργία μέχρι τις υπηρεσίες", ενώ το σημαντικότερο σημείο είναι αυτό με το οποίο "προτείνεται να συσταθεί Συμβουλευτικός Μηχανισμός" μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ.

Παιχνίδι με τους ρωσικούς πυραύλους

Παράλληλα με τις διπλωματικές διεργασίες για την προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων, συνεχίζεται το "παιχνίδι" που αφορά στην εγκατάσταση Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Μια συζήτηση, η οποία εξελίσσεται κάτω από αυστηρή μυστικότητα και υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΝΑΤΟ. Για τη συζήτηση αυτή ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας σημείωσε πως "δεν έχει ολοκληρωθεί", σε αντίθεση με ένα εντελώς διαφορετικό κλίμα που καλλιεργεί ο τουρκικός Τύπος τις τελευταίες μέρες...

Μέσα σε αυτό το σκηνικό αποκτά ιδιαίτερη διάσταση και το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο και η συστηματική προσπάθεια της αμερικανικής, κυρίως, διπλωματίας να ματαιώσει την παραγγελία. Ο Δ. Ρέππας υποστήριξε πως "η κυπριακή κυβέρνηση χειρίζεται υπεύθυνα το θέμα" και επανέλαβε τη θέση της Λευκωσίας για αποστρατιωτικοποίηση του νησιού προκειμένου να ματαιωθεί η παραγγελία.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
"Παζάρι" για τους πυραύλους

Δεν "πείθεται" από τους Αμερικανούς ο Γλ. Κληρίδης να αναβάλει την εγκατάσταση των S - 300

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Απέτυχε και η νέα προσπάθεια του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ να αποσπάσει τη συγκατάθεση του Προέδρου Κληρίδη στην πρότασή του να αναβληθεί η μεταφορά των πυραύλων S - 300 στην Κύπρο ή, αν παραληφθούν, να τεθούν υπό τη φύλαξη της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης. Οσον αφορά τη συνάντηση του Τ. Μίλερ με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο ίδιος ο Αμερικανός αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι δε διαπίστωσε καμιά μεταβολή στις γνωστές θέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη. Ο Μίλερ αναχωρεί από την Κύπρο σήμερα, χωρίς να μεταφέρει στο χαρτοφύλακά του τίποτε το αξιοσημείωτο. Νέα προσπάθεια δεν αναμένεται να αναληφθεί πριν από τη Διάσκεψη του Κάρντιφ, οπότε θα μελετηθούν οι νέες συνθήκες που θα δημιουργηθούν υπό το φως των αποτελεσμάτων της διάσκεψης αυτής.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο Τόμας Μίλερ είπε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συνέχιση της αμερικανικής πρωτοβουλίας η ακύρωση της παραγγελίας των ρωσικών πυραύλων. Ωστόσο, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η εγκατάσταση των S - 300 δε βοηθάει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, δεν αμφισβητούν το δικαίωμα της Κύπρου να λαμβάνει αποφάσεις.

Σε ερώτηση αν κομίζει ιδέες αναφορικά με τους πυραύλους, ο Τ. Μίλερ είπε ότι πάντα υπάρχουν κάποιες ιδέες. Αν πω, είπε, ότι έφερα ιδέες θα γράψετε ότι είναι καινούριες. Αν πω ότι δεν έφερα, θα γράψετε ότι η επίσκεψή μου ήταν άχρηστη.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη αριθμό θεμάτων, αλλά δεν τα καθόρισε.

Κατά την επάνοδό του από την κατεχόμενη Λευκωσία, ο Τ. Μίλερ ρωτήθηκε αν διέβλεψε διάθεση για αλλαγή θέσεων στην τουρκική πλευρά. Χρειάζεται, απάντησε, ακόμη πολλή δουλιά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος θα επιμείνει. Αρνητική ήταν η απάντησή του και στην ερώτηση κατά πόσον υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμβάλει σε βελτίωση της στάσης της τουρκικής πλευράς στο Κυπριακό.

Στο οδόφραγμα του "Λήδρα Πάλας", οι Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι των 15 λιρών (κάπου 9 χιλιάδες δραχμές), που επέβαλε ο Ντενκτάς και δεν πήγαν στα Κατεχόμενα για να καλύψουν τη συνάντηση με τον Τ. Μίλερ.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση Κληρίδη - Μίλερ, είπε ότι ήταν χρήσιμη. Συζητήθηκε, ασφαλώς, είπε, το Κυπριακό και έχει ληφθεί από μέρους του διαβεβαίωση ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται. Θα αναμείνουμε, συνέχισε, να δούμε τις αποφάσεις του Κάρντιφ και να αξιολογήσουμε τις αντιδράσεις που θα προκύψουν από αυτές.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δ. Χριστόφιας, σε χτεσινές δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα των πυραύλων, είπε ότι "στο τέλος της ημέρας η κυβέρνηση ψάχνει ερείσματα και αφορμές για να μη φέρει τους πυραύλους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μην καταστεί αιχμάλωτη της απόφασής της για την αγορά τους".Ο Δημ. Χριστόφιας απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι η αγορά των πυραύλων έχει δημιουργήσει κινητικότητα στο Κυπριακό. Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, είπε, έχουν επικεντρώσει την προσπάθειά τους στο να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι και να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος και ο Ντενκτάς. Συνεχίζοντας, επέκρινε την κυβέρνηση για παθητική αντιμετώπιση των αμερικανικών προσπαθειών και τόνισε ότι το Κυπριακό πρέπει να επιστρέψει στη σωστή βάση.

Αποφασιστικό βήμα

Εγινε ένα αποφασιστικό βήμα, στα χνάρια του συνθήματος του "Μανιφέστου του Κομμουνιστικού Κόμματος", "Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!". Η επικαιρότητά του επιβεβαιώθηκε μέσα από τις ιδιαίτερες για κάθε Κομμουνιστικό και Εργατικό Κόμμα συνθήκες πάλης στη χώρα του και έτσι εκφράστηκε στη Διεθνή Συνάντηση της Αθήνας, γεγονός που εκδηλώθηκε με τη διάθεση να προχωρήσει παραπέρα η ενότητα δράσης ενάντια στο διεθνή ιμπεριαλισμό. Οταν ο Μαρξ έλεγε ότι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα, ανέδειχνε την τεράστια σημασία της διεθνούς πάλης των κομμουνιστών. Οταν ο Λένιν ανέλυε τη δράση των μονοπωλίων και των διεθνών ενώσεών τους, υποδείκνυε τη σημασία της πάλης του κάθε κόμματος στη χώρα του, τη διεθνή σημασία της πάλης αυτής, τη μέγιστη συμβολή της πρακτικής έκφρασης του Διεθνισμού των Κομμουνιστικών Κομμάτων για την ταξική πάλη που διεξάγει το κάθε κόμμα στη χώρα του.

Η ζωή επιβεβαιώνει τη σημασία των υποδείξεων των κλασικών της κοσμοθεωρίας μας, με τον πιο περίτρανο τρόπο σήμερα, έτσι που, παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω του αρνητικού διεθνούς συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, αλλά και της αρνητικής κατάστασης, στην οποία περιήλθαν αρκετά κομμουνιστικά κόμματα, τώρα να μπορούμε να μιλάμε για τον καινούριο βλαστό της ρίζας του Διεθνισμού των Κομμουνιστικών Κομμάτων. Μπορούμε να τον δυναμώσουμε αυτό το βλαστό, να μεγαλώσει, να γιγαντώσει, να σκεπάσει με τον ίσκιο του "της γης τους κολασμένους" στο δύσκολο δρόμο για το μεγάλο άλμα της ταξικής πάλης, "την έφοδο στον ουρανό". Πρέπει να γιγαντώσει το δέντρο, ώσπου να πνίξει με τη δύναμη της φυλλωσιάς του τα αδηφάγα εκμεταλλευτικά παράσιτα που τρέφει στους κόλπους του ο ιμπεριαλισμός.

Αυτή η θέληση, αυτή η διάθεση, έγινε συλλογική αντίληψη στο τριήμερο της Διεθνούς Συνάντησης της Αθήνας, που θα οδηγεί τα επόμενα βήματα. Αυτά που είναι αναγκαία, για την ενότητα δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων απέναντι στην κοινή στρατηγική των καπιταλιστών και των πολυεθνικών μονοπωλίων. Τα βήματα που τώρα εκφράστηκαν με την κοινή αντίληψη της αναγκαιότητας εναντίωσης στον ιμπεριαλισμό, στις επεμβάσεις του ανά τον κόσμο, στο ΝΑΤΟ, και εκφράστηκαν με την αλληλεγγύη στο λαό της Κούβας και της ΛΔ της Κορέας, της Παλαιστίνης και σ' όλους τους λαούς που αντιστέκονται στους ιμπεριαλιστικούς αποκλεισμούς και τις επεμβάσεις, αλλά και με τις πρωτοβουλίες διάδοσης του "Κομμουνιστικού Μανιφέστου".

Είναι λοιπόν ένα αποφασιστικό βήμα, μεγάλης αξίας και σημασίας, η Διεθνής Συνάντηση. Είχε συμβολή στη συλλογική ανταλλαγή εμπειριών για σημαντικά και κρίσιμα προβλήματα, που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο κομμουνιστικό και εργατικό κίνημα, για συλλογική επεξεργασία, αλλά και κοινή δράση για την αντιμετώπισή τους. Η πείρα από το σοσιαλισμό που γνωρίσαμε, οι διεργασίες στην εργατική τάξη, τα κοινωνικά όρια της οποίας αυξάνουν σε πείσμα των σύγχρονων αναπαλαιωμένων αστικών και οπορτουνιστικών θεωριών της "μεταβιομηχανικής εποχής", της "κοινωνίας της γνώσης και της πληροφορίας" που πασχίζουν να την "εξαφανίσουν", συγκαλύπτοντας τις εκμεταλλευτικές σχέσεις στον καπιταλισμό, αλλά και την άγρια επιθετικότητα του αντιδραστικού του σταδίου, με μορφές όπως την ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου, την Πολυμερή Συμφωνία για τις Επενδύσεις, είναι κοινή πεποίθηση ότι απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση, κοινή δράση, για την ενίσχυση της ταξικής πάλης σε κάθε χώρα και διεθνώς. Ο δρόμος άνοιξε και "η αρχή είναι το ήμισυ του παντός".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ