ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζεται διαφημιστική πλύση εγκεφάλου!

Τα πράγματα έχουν γίνει τόσο δύσκολα για την κυβέρνηση, ώστε τα επιτελεία του "εκσυγχρονισμού" να καταφεύγουν σε διαφημιστικά τρικ και σε προπαγανδιστικές καμπάνιες για την αντιστροφή του κλίματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ",στη χτεσινή συνάντηση των Δ. Ρέππα, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Παπασχαλίδη, Μ. Παπαϊωάννου συμμετείχαν τεχνοκράτες και διαφημιστές, με στόχο τον προσδιορισμό, τόσο της έκτασης όσο και του περιεχομένου, ευρείας διαφημιστικής καμπάνιας που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να πείσει τον ελληνικό λαό ότι ενεργεί για το... "καλό" του και πως επί των ημερών Σημίτη η Ελλάς "ισχυροποιείται" και "προοδεύει"... Σαφέστατα, όπως έλεγαν οι ίδιες πληροφορίες, η διαφημιστική πλύση εγκεφάλου που σχεδιάζει η κυβέρνηση θα έχει στο κέντρο της προβολής την υπόθεση της ΟΝΕ, η οποία είναι τόσο "φιλολαϊκή", που χρειάζεται... ειδική σκηνοθεσία για να προχωρήσει.

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βρει τρόπους εξαπάτησης του λαού, αρμόδιοι παράγοντες εμφανίζονταν χτες μάλλον απαισιόδοξοι. Οπως έλεγαν, οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και τα διασπαστικά φαινόμενα σε εντός του ΠΑΣΟΚ χώρους θα συνεχιστούν, αλλά η κυβέρνηση θα προχωρήσει. "Δε γίνεται αλλιώς" τόνιζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ήταν κάτι παραπάνω από ειλικρινείς: Είμαστε υποχρεωμένοι να προωθήσουμε την ΟΝΕ, ακόμα και με κόστος να υποστούμε το δυσμενέστερο σενάριο που είναι να χάσουμε τις εκλογές, έλεγαν. Αν δεν το κάνουμε, συμπλήρωναν, είμαστε σίγουρα χαμένοι, αφού δε θα έχουμε ανταποκριθεί σε όσα έχουμε δεσμευτεί αναφορικά με την είσοδο στην ΟΝΕ. Με άλλα λόγια, οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης προς την ολιγαρχία και η βεβαιότητά της πως η μη υλοποίησή τους θα θεωρηθεί ανικανότητα διαχείρισης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, με αποτέλεσμα την έτσι κι αλλιώς σίγουρη "αντικατάστασή" της από άλλο διαχειριστή, είναι που καθορίζει την κυβερνητική εμμονή στην ολοκλήρωση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.

Ας σημειωθεί, παράλληλα, ότι οι ίδιοι παράγοντες τόνιζαν πως σε αυτή τη φάση απαιτείται να τεθεί "κομματικό χαλινάρι" από τη Χαρ. Τρικούπη σε κομματικούς χώρους που εμφανίζουν αναταραχή, όπως ο χώρος των συνδικαλιστών. Πάντως κοινή είναι η αίσθηση πως δεν πρόκειται να υπάρξουν θεαματικά αποτελέσματα, αντίθετα θεωρείται δεδομένη η εσωκομματική "τριβή", που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε αντίπαλη του Σημίτη υποψηφιότητα στο επόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Εμπρακτη βοήθεια στην κυβέρνηση

Βοήθεια και στην πράξη προσφέρει η ηγεσία της ΝΔ στην κυβέρνηση, στο σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί, φθάνοντας στο σημείο να προσφέρει πλήρη κάλυψη και στην επέμβαση των ΜΑΤ στην Ιονική.

Παράλληλα, επιχειρεί να εκφράσει τα διαπλεκόμενα συμφέροντα στην υπόθεση της ψηφιακής τηλεόρασης και αφ' ενός επικρίνει την κυβέρνηση για "κωλυσιεργία"!, ενώ από την άλλη ζητά τον πρώτο λόγο να τον έχουν η αγορά και οι "ενδιαφερόμενοι"!

Στη χτεσινή σύσκεψη των τομεαρχών υπό τον Κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά το θέμα της Ιονικής η ηγεσία της ΝΔ ζητά να προχωρήσει άμεσα η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας με διεθνή διαγωνισμό και ανάθεση μελέτης σε "διεθνή σύμβουλο", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος. Το βάρος όμως το ρίχνει στη στάση των εργαζομένων, τους οποίους κάλεσε "να επιδείξουν υπευθυνότητα και ψυχραιμία" και να κατανοήσουν ότι η τράπεζα είναι βιώσιμη μόνο εφόσον ιδιωτικοποιηθεί!

Στο πλαίσιο αυτό έδωσε ουσιαστικά άλλοθι στην επέμβαση των ΜΑΤ, περιορίζοντας την κριτική της στην κυβέρνηση γιατί "δεν είναι δυνατόν να αφήνει το έργο της αποκρατικοποίησης στα ΜΑΤ"!

Πίεση ασκεί και για το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής", επικρίνοντας την κυβέρνηση για τις συναλλαγές που έκανε με τους ημέτερους συνδικαλιστές κάτω από το τραπέζι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ψηφιακής τηλεόρασης που απασχόλησε τη σύσκεψη, η ΝΔ ζητά από την κυβέρνηση να φέρει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής πριν από τα θερινά τμήματα (! ), γιατί "το θέμα επείγει", αφού συνεννοηθεί με "όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές", εννοώντας προφανώς τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Για το θεσμικό πλαίσιο, επί της ουσίας ζητά να κατοχυρωθεί η κυριαρχία των "ενδιαφερομένων" και να αφεθεί η αγορά να δώσει τη λύση χωρίς περιορισμούς και ασφαλιστικές δικλείδες!

  • Η Ντ. Μπακογιάννη, μιλώντας χτες το βράδυ σε συγκέντρωση φίλων της, ζήτησε την επιστροφή των διαγραμμένων και σωστή και δημοκρατική λειτουργία των οργάνων, ενώ τάχθηκε υπέρ του δικομματισμού και της έκφρασης του φιλελεύθερου χώρου από τη ΝΔ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ
Να λειτουργήσει σαν δημόσιο ίδρυμα

Μέχρι αργά χτες το βράδυ συνεχιζόταν η συζήτηση της σύμβασης για τη λειτουργία του "Νοσοκομείου Παπαγεωργίου" στη Θεσσαλονίκη, ενώ αναμενόταν η ψήφισή του από την Ολομέλεια της Βουλής.

Παρεμβαίνοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου τόνισε για μια ακόμα φορά ότι το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της λειτουργίας του Νοσοκομείου στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, πράγμα που κάθε άλλο παρά διασφαλίζεται από την προτεινόμενη σύμβαση. Αναφερόμενος σε συγκεκριμένο άρθρο της σύμβασης, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι "στη σύμβαση αναφέρεται ότι το νοσοκομείο είναι μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Παρ' όλα αυτά, στον προτεινόμενο οργανισμό καθορίζονται ποσοστά απόδοσης κερδών με τη μορφή πριμ στους λειτουργούς. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου θα δημιουργήσει μια νέα μισθολογική τάξη των εργαζομένων. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής θα είναι η διανομή κερδών, την ώρα που το νοσοκομείο θα χρηματοδοτείται για τα λειτουργικά του έξοδα από το κράτος!".

Οι διαφωνίες των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του αρμόδιου υπουργού Κ. Γείτονα και του υφυπουργού Υγείας Μ. Σκουλάκη εστιάστηκαν στο ιστορικό της σύμβασης από το 1993. Ο τελευταίος κάλεσε τα κόμματα της Βουλής να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, προκειμένου να λειτουργήσει τελικά το νοσοκομείο, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Γιακουμάτος σημείωσε πως οι ευθύνες για τη μη λειτουργία βαρύνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Διαφωνίες σε επιμέρους θέματα της σύμβασης διατύπωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Στέλιος Παπαθεμελής, σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις προσωπικού θα έπρεπε να γίνουν με βάση το νόμο 2190 για τις προσλήψεις στο δημόσιο. Χαρακτήρισε το συγκεκριμένο "αδυναμία" της σύμβασης, προσθέτοντας, όμως, πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ακόμα και με το προβλεπόμενο καθεστώς της επιστασίας του ΑΣΕΠ οι προσλήψεις θα γίνουν με διαφάνεια.

ΧΙΟΣ
Αντικομμουνιστικό παραλήρημα σε εκκλησία!

Η φασιστική, παραθρησκευτική οργάνωση γνωστή ως ΓΕΧΑ (Γενική Ενωση Χριστιανικής Αδελφότητας) "χτύπησε" πάλι στη Χίο, αυτή τη φορά μέσω των εκκλησιαστικών κυριακάτικων κηρυγμάτων.

Ετσι, την περασμένη Κυριακή, σε "επεξηγηματικό" κήρυγμα του Ευαγγελίου, διαβάστηκε στις εκκλησίες του νησιού ένα χυδαίο αντικομμουνιστικό κείμενο ενάντια στο "πρώην άθεο Σοβιετικό Κράτος" και στον κομμουνισμό, που "εβδομήντα χρόνια πολέμησε τη θρησκεία και τον Χριστό στο παραπέτασμα"!

Το παραπάνω αντικομμουνιστικό "πόνημα" - με φόντο τον "εκσυγχρονιστικό" λόγο του νέου αρχιεπισκόπου - βρίθει και από άλλες ανάλογου ύφους και ήθους αιχμές - "μουσεία αθεϊας", "σκότωσαν ανθρώπους", "κορόιδευε ιερείς" (σ.σ. το... "παραπέτασμα") - δομημένα με τη γνωστή χυδαιότητα, ψευτιά, έλλειψη και διαστρέβλωση κάθε έννοιας ιστορικής αλήθειας που χαρακτηρίζει τη φασιστική προπαγάνδα. Να σημειωθεί, ότι τα κηρύγματα συντάσσονται και διανέμονται με ευθύνη της ιεράς μητροπόλεως Χίου και διαβάζονται υποχρεωτικά σε όλες τις εκκλησίες!

Αυτή τη φορά όμως, ο συντάκτης του κειμένου, ήταν ο γνωστός ακροδεξιός και νοσταλγός της χούντας πάτερ Νίκων, αρχηγός της ΓΕΧΑ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την απουσία του αρμόδιου εκκλησιαστικού συντάκτη, για να χύσει τη φασιστική και αντικομμουνιστική του υστερία. Ο Μητροπολίτης Χίου Διονύσιος, σε συνέντευξή του στη χιώτικη εφημερίδα "Αλήθεια" κατήγγειλε το γεγονός, χαρακτήρισε "πνευματικά τυφλό" τον συντάκτη του κατάπτυστου κειμένου και είπε ότι θα διατάξει έρευνα.

Η αντίδραση της μητρόπολης ήρθε μετά την ανακοίνωση της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, η οποία "καταγγέλλει στο χιώτικο λαό το γεγονός που πληροφορήθηκε από οπαδούς του και δημοκράτες πολίτες" και τονίζει, πως η πληθώρα αντικομμουνιστικών αιχμών και απόψεων που περιείχε, "θύμιζαν εποχές φασιστικές, καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού".

Προσθέτει, μάλιστα, ότι "επειδή η Μητρόπολη Χίου δε μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους συμπεριφορές, το ΚΚΕ, επιφυλάσσεται να διερευνήσει παραπέρα το θέμα και θα επανέλθει, περιφρουρώντας και την τιμή του από νοσταλγούς της φασιστικής δικτατορίας και τις δημοκρατικές κατακτήσεις αυτού του τόπου".

Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΓΕΧΑ και ο Νίκων έχουν προκαλέσει και στο παρελθόν το λαό της Χίου, αφού, όχι μόνο έκαναν ανάλογου είδους προπαγάνδα σε στρατόπεδα, αλλά οργάνωναν εθνικιστικά συλλαλητήρια και παρέμβαιναν αρνητικά σε απεργιακούς αγώνες διαφόρων κλάδων.

Συνέλευση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Συμπαράστασης στα Θύματα Πολιτικής Δίωξης Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ καλεί τα μέλη του Σωματείου, σύμφωνα με το άρθρο 13 του Καταστατικού, σε Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει αύριο, Τετάρτη, 27 Μάη 1998, ώρα 7 μ.μ. στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων (Βουλής 44Α) με τα παρακάτω θέματα:

1. Λογοδοσία Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Απολογισμός οικονομικής διαχείρισης.

3. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής.

4. Συζήτηση - Εγκριση λογοδοσίας ΔΣ και απολογισμού οικονομικής διαχείρισης και απαλλαγή του απερχόμενου ΔΣ από κάθε ευθύνη.

5. Ψήφιση προϋπολογισμού 1998.

6. Εκθεση προγράμματος δουλιάς για το 1998 και έγκρισή του.

7. Αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Αν δεν επιτευχθεί απαρτία, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί χωρίς άλλη πρόσκληση, στις 3 Ιούνη ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ., στην ίδια αίθουσα και με τα ίδια θέματα.

Ο πρόεδρος

Βασίλης Φίλιας

Η γεν. γραμματέας

Δανάη Ψιλοπούλου

Φιλομοναρχικές προκλήσεις

Με αφορμή την επίσκεψη του "βασιλικού ζεύγους" της Ισπανίας

Προσπάθεια ενίσχυσης των φιλομοναρχικών αισθημάτων και εξωραϊσμού της μοναρχίας καταβάλλεται συντονισμένα από διάφορους κύκλους με αφορμή την επίσκεψη του μοναρχικού ζεύγους της Ισπανίας, η οποία ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Η εκμετάλλευση της επίσκεψης είναι εμφανής, τόσο από ορισμένα ΜΜΕ όσο και από τους νοσταλγούς του Γλύξμπουργκ - δεν έλειψε ο γνωστός Α. Ανδρεουλάκος -που έσπευσαν να υποδεχτούν χθες το "βασιλικό ζεύγος", τόσο στην Ηρώδου Αττικού όσο και στο Τατόι που επισκέφθηκαν αργότερα "ιδιωτικά", όπου έγινε τρισάγιο για τους "βασιλικούς προγόνους".

Τους ξένους επίσημους υποδέχτηκαν στη σχετική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κ. Σημίτης, ο Κ. Καραμανλής, ο Δ. Αβραμόπουλος, οι υφυπουργοί Κ. Κολιοπάνος, Αννα Διαμαντοπούλου και οι επικεφαλής των τριών Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στη συνάντηση που ακολούθησε μεταξύ του Κ. Στεφανόπουλου και των επισκεπτών παραβρέθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Πάγκαλος και Ματούτες. Ο Θ. Πάγκαλος αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την "καθυστέρηση" της επίσκεψης, την οποία απέδωσε στις αλλαγές των κυβερνήσεων, στην κατάσταση της υγείας των Προέδρων της Δημοκρατίας, κ.ά.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν τους, ενώ προβλέπονται και "ακροάσεις με προσωπικότητες του πολιτικού κόσμου" στο ξενοδοχείο που διαμένουν. Συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί και με μεγαλοεπιχειρηματίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ