ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Παρέμβαση στη Βουλή για τη ΣΟΦΤΕΞ

Τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις και το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στη ΣΟΦΤΕΞ καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες στη Βουλή, μεταφέροντας το αίτημα των εργαζομένων για παύση κάθε διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της εταιρίας. Το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που υπογράφεται από τον βουλευτή του Κόμματος Σταύρο Παναγιώτου και απευθύνεται προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, αναφέρεται:

"Τον Οκτώβρη του 1997 προκηρύχτηκε διαγωνισμός ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, ΣΟΦΤΕΞ, ο οποίος έληξε, μετά από παράταση, στο τέλος του Μάρτη 1998.

Στο διάστημα αυτό, δίνοντας κάποια κίνητρα στους εργαζόμενους, απολύθηκαν 550 άτομα.

Στις 8/5/98 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Οργανισμού Οικονομικής Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ) και Αθηναϊκής Χαρτοποιίας με μοναδικό θέμα ενημέρωση για την πορεία και τις διαδικασίες αποκρατικοποίησης της Αθηναϊκής Χαρτοποϊας από το χρηματοοικονομικό σύμβουλο (ΝΙΚΚΟ EUROPE PLC).Σ' αυτήν αναδείχτηκαν τρεις κύριοι αγοραστές η "Fort James", η "Loohridge" και η "Χαρτοποιία Θράκης". Και οι τρεις επίδοξοι αγοραστές θέλουν να επιβάλουν όρους ληστρικούς για τους 1.700 εργαζόμενους και την ανάπτυξη της ΣΟΦΤΕΞ, με κοινά σημεία, τις απολύσεις, το κλείσιμο μεγάλων τμημάτων, ίσως και κάποια από τα τρία εργοστάσια. Πρόκειται για ξεπούλημα κυριολεκτικά μιας εταιρίας με 500 δισ. τζίρο το χρόνο και με τεράστια περιουσία. Και οι τρεις παραπάνω αγοραστές κινούνται έξω ακόμα και από την προκήρυξη του ΟΑΕ.

Να σημειωθεί ακόμα και η παρέμβαση του επιχειρηματία Κεφάλα, που απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου του δίνει όπλα στην προσπάθειά του να τη βάλει στο χέρι.

Ολο αυτό το διάστημα τα εργοστάσια της ΣΟΦΤΕΞ σχεδόν υπολειτουργούν, κύρια λόγω έλλειψης πρώτων υλών (χαρτόμαζας).

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. κ Υπουργοί:

  • Πώς σκέπτεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση που δημιούργησε με την πολιτική της; Θα συνεχίσει να εμμένει δογματικά στο ξεπούλημα της ΣΟΦΤΕΞ;
  • Τι απαντήσεις δίνει στους εργαζόμενους, οι οποίοι απαιτούν να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης, να χρηματοδοτηθεί η ΣΟΦΤΕΞ, μια και αυτή είναι η μόνη διέξοδος μπροστά στη διάλυση, το ξεπούλημα και τις απολύσεις;"
ΔΙΔΑΚΤΡΑ
Πλαφόν 3,5% στα χαρτιά

Με νομοθετική ρύθμιση, που θα ορίζει ανώτατο επιτρεπόμενο ποσοστό αύξησης στα δίδακτρα για την επόμενη σχολική χρονιά, προτίθεται να περιορίσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τη φωτιά που απειλεί να βάλει η απόφαση των σχολαρχών για αυξήσεις στο 6,5%, ενώ ήδη οι αυξήσεις που γνωστοποιούνται στις κατά τόπους νομαρχίες φτάνουν και το 9%! Συγκεκριμένα, η νομοθετική ρύθμιση, που αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, θα προβλέπει ποσοστό αύξησης που δε θα ξεπερνάει το 3,5% για τα δίδακτρα των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων όλων των βαθμίδων, καθώς και για τα φροντιστήρια, τα ΙΕΚ και να Ινστιτούτα Ελευθέρων Σπουδών. Παράλληλα, θα προβλέπεται ότι τα χρήματα που θα έχουν προεισπραχτεί ως προκαταβολή για την επόμενη χρονιά θα συμψηφιστούν με την ψήφιση της ρύθμισης.

Ας σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως τα δίδακτρα είναι "απελευθερωμένα" με νόμο από το 1992, τα τελευταία τρία χρόνια - φέτος θα είναι η τέταρτη χρονιά - η κυβέρνηση από τα πράγματα αναγκάζεται να "ξεχνάει" τα... ευεργετικά αποτελέσματα της "ελεύθερης" αγοράς, όταν πρόκειται για τους πολιτικούς της στόχους και συγκεκριμένα για τον πληθωρισμό. Παράλληλα, θα πρέπει να τονίσουμε ότι στην πράξη το πλαφόν που επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση προκειμένου να συγκρατήσει τον πληθωρισμό δεν εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις, αφού δεν είναι λίγοι οι γονείς που παρά τη νομοθετική ρύθμιση έχουν πληρώσει πολύ μεγαλύτερες αυξήσεις.

Για την ιστορία του θέματος να θυμίσουμε ότι για τη χρονιά που τελειώνει αυτές τις μέρες είχε επιβληθεί πλαφόν της τάξης του 4% στις αυξήσεις των διδάκτρων, ενώ πέρσι και πρόπερσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν για τις αυξήσεις των ιδιωτικών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και τα Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών 5% και 7% για τα ιδιωτικά σχολεία γενικής, τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών και τους ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ
Τραπεζική κερδοσκοπία με κρατικά ομόλογα

Η κερδοσκοπία των τραπεζών με τα κρατικά ομόλογα καλά κρατεί. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, στη χτεσινή δημοπρασία τριετών συγκεντρώθηκαν 63 δισ. δραχμές, ενώ το μεσοσταθμικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 9,65%.

Στη δημοπρασία συμμετέχουν μόνο οι εννιά τράπεζες, οι οποίες επιλέχθηκαν για τη συγκρότηση του θεσμού του "Βασικού Διαπραγματευτή", ενός μηχανισμού που λειτουργεί στην κατεύθυνση της παράδοσης της διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους στα χέρια των τραπεζών, ενώ η άμεση συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η διαμόρφωση των επιτοκίων που θα πληρώσει το ελληνικό δημόσιο σε δυσανάλογα υψηλά επίπεδα. Με πληθωρισμό να "τρέχει" σήμερα στο 5,3% και με προβλεπόμενο πληθωρισμό 2% στο τέλος του 1999, οι τραπεζίτες έκαναν "ανταγωνιστικές" προσφορές, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται τελικά στο 9,65%.

Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, υποβλήθηκαν συνολικά προσφορές ύψους 238 δισ. δραχμών, ενώ η μέση σταθμική τιμή διαμορφώθηκε στο 100,11 υπέρ το άρτιο.

ΦΟΡΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΚΙΝΗΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Λήγουν οι προθεσμίες υποβολής δηλώσεων

Στην υποβολή δήλωσης Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ) πρέπει να σπεύσουν οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, καθώς από σήμερα και τις επόμενες μέρες λήγουν οι προθεσμίες που ισχύουν, ανάλογα με το γράμμα από το οποίο αρχίζει το επώνυμο των φορολογουμένων.

Το υπουργείο Οικονομικών, με ανακοίνωσή του, υπενθυμίζει ότι υποχρέωση υποβολής δήλωσης ΦΜΑΠ έχουν τα φυσικά πρόσωπα που η αξία της ακίνητης περιουσίας τους που βρίσκεται στην Ελλάδα υπερβαίνει το αφορολόγητο ποσό, δηλαδή 69 εκατ. δρχ. για τον άγαμο και 138 εκατ. δρχ. για τον έγγαμο. Στην περίπτωση των συζύγων, το αφορολόγητο αυτό ποσό των 138 εκατ. δρχ. προσαυξάνεται κατά 17,25 εκατ. δρχ. για κάθε ανήλικο παιδί τους.

Οι υπόχρεοι πρέπει να προσέλθουν στη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (ΔΟΥ), χωρίς σχετική πρόσκληση ή ειδοποίηση του προϊσταμένου της και να υποβάλουν δήλωση στην ίδια ΔΟΥ που υποβάλουν και τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Η δήλωση υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα αυτοπροσώπως από τον υπόχρεο, τον αντιπρόσωπο ή τον πληρεξούσιό του. Η δήλωση αυτή δεν συνοδεύεται από τα οικεία φύλλα υπολογισμού της αξίας. Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται, με ευθύνη τους, να προσδιορίσουν και να αναγράψουν στην οικεία στήλη της δήλωσης την αντικειμενική αξία που έχουν τα ακίνητά τους κατά την 1.1.1998. Υποχρεούνται επίσης να αναγράψουν την αγοραία αξία που έχουν τα ακίνητα, κατά την παραπάνω ημερομηνία, που δεν υπάγονται στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού της αξίας.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι ανάλογα με το γράμμα της αλφαβήτου, από το οποίο αρχίζει το επώνυμο του υπόχρεου ως εξής:

  • Για το γράμμα Α μέχρι σήμερα 26 Μάη 1998.
  • Για τα γράμματα Β και Γ μέχρι τις 27 Μάη 1998.
  • Για τα γράμματα Δ και Ε μέχρι τις 28 Μάη 1998.
  • Για τα γράμματα Ζ έως Ι μέχρι τις 29 Μάη 1998.
  • Για τα γράμματα Κ μέχρι την 1η Ιούνη 1998.
  • Για τα γράμματα Λ και Μ μέχρι τις 2 Ιούνη 1998.
  • Για τα γράμματα Ν έως Π μέχρι τις 3 Ιούνη 1998.
  • Για τα γράμματα Ρ και Σ μέχρι τις 4 Ιούνη 1998.
  • Για τα γράμματα Τ έως και Ω μέχρι τις 5 Ιούνη 1998.
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Λογιστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Τη λογιστική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 26,2 δισ. δραχμές αποφάσισε χτες η επαναληπτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας. Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, το ποσό αυτό προήλθε από φορολογηθέντα αποθεματικά, ύψους 6,4 δισ. δραχμών, το υπόλοιπο του αποθεματικού υπεραξίας ακινήτων, ύψους 703,9 εκατ. δρχ. και από το αποθεματικό έκδοσης μετοχών υπέρ του άρτιου, ύψους 19,1 δισ. δραχμών.

Μετά την αύξηση αυτή το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής θα ανέλθει σε 157,2 δισ. δραχμές διαιρούμενο σε 27,1 εκατομμύρια μετοχές ονομαστικής αξίας 5.800 δραχμών η καθεμία. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση και διανομή δωρεάν στους μετόχους της τράπεζας δύο νέων κοινών ονομαστικών μετοχών σε κάθε δέκα κατεχόμενες μετοχές, θα εκδοθούν δηλαδή 4,5 εκατ. νέες μετοχές ονομαστικής αξίας 5.800 η καθεμία.

Στο μεταξύ, χτες στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έγινε η μεταβίβαση των 2,5 εκατ. μετοχών της Εθνικής, που κατείχε το ελληνικό δημόσιο από τη μετατροπή του ομολογιακού δανείου, σε ξένους και Ελληνες "θεσμικούς επενδυτές", στα πλαίσια ιδιωτικοποίησης της τράπεζας.

Αγαστή συνεργασία

Μπορεί ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) να "μην έχει" για να συντηρήσει τα "Ξενία", ακόμα και για τους εργαζόμενους κάποιες φορές, από την άλλη όμως φαίνεται ότι έχει και... παραέχει πόρους, όταν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των μεγαλοξενοδόχων.

Ετσι, με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας του Οργανισμού θα συσταθεί "φορέας ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα", στον οποίο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι επιχειρηματιών από τον τουριστικό χώρο "για την ανασύνθεση, τη διαμόρφωση της ταυτότητας και την αποτελεσματικότερη προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Αττικής".

Εν ολίγοις, ο ΕΟΤ, με απόφαση της πολιτικής του ηγεσίας, θα... πληρώσει τους επιχειρηματίες για να κάνουν χρυσές δουλιές και παράλληλα θα προσφέρει και την πολύχρονη εμπειρία του σ' αυτό! Αυτό θα πει "τουριστική ανάπτυξη" και "αγαστή συνεργασία"!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ