ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τελευταία προθεσμία της Ουάσιγκτον στην ισραηλινή κυβέρνηση

Στην πραγματοποίηση νέας αραβικής συνόδου που θα επανεξετάσει τις ισραηλινο - αραβικές σχέσεις προσανατολίζεται η Παλαιστινιακή Αρχή

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Περιθώριο μιας βδομάδας φέρεται να έδωσε η Ουάσιγκτον στην ισραηλινή κυβέρνηση για να απαντήσει οριστικά στην αμερικανική πρόταση για αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από το 13% της Δυτικής Οχθης. Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο εκρηκτική καθώς περιοδεία στο Ισραήλ πραγματοποιεί επιτροπή Αμερικανών βουλευτών με επικεφαλής τον συντηρητικό εκπρόσωπο του Κογκρέσου Νιούτ Γκίνγκριτς, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως ενιαία πρωτεύουσα του Ισραήλ. Από την πλευρά της, η Παλαιστινιακή Αρχή, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη της αμερικανικής πρωτοβουλίας θα είναι, πιθανότατα, αρνητική, πιέζει τις αραβικές χώρες για μια νέα Παναραβική Σύνοδο, κατά την οποία θα αλλάξει το καθεστώς των ισραηλινο - αραβικών σχέσεων.

Μέχρι το τέλος της βδομάδας, η ισραηλινή κυβέρνηση θα πρέπει να έχει αποδεχτεί ή απορρίψει την αμερικανική πρόταση για αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη, πριν την έναρξη του τρίτου και τελευταίου γύρου συνομιλιών της ισραηλινο - παλαιστινιακής "ειρηνευτικής διαδικασίας". Παρά τις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου, καμία επίσημη ανακοίνωση δεν εκδόθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση. Ο στενός συνεργάτης του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, Νταβίντ Μπαρ Ιλάν, απέφυγε να κάνει δηλώσεις ενώ ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Ντάνι Ναβέχ, παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες στους κόλπους του Συμβουλίου, όμως, όλοι οι υπουργοί συμφωνούν ότι η αμερικανική πρόταση δεν καλύπτει τις ανάγκες ασφάλειας του Ισραήλ. Πάντως, ο Ναβέχ διέψευσε τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που ήθελαν την Ουάσιγκτον να έχει καταθέσει νέα πρόταση στην ισραηλινή κυβέρνηση, σύμφωνα με την οποία τα ισραηλινά στρατεύματα θα προχωρούσαν σε μια πρώτη αποχώρηση από 11% της Δυτικής Οχθης, εντός των επόμενων τριών μηνών, και στη συνέχεια κατά τη διάρκεια ενός έτους θα πραγματοποιούνταν μια συμπληρωματική αποχώρηση από το 4% των επίμαχων εδαφών.

Οπως μετέδωσε, όμως, χτες ο ισραηλινός κρατικός ραδιοσταθμός, επικαλούμενος ανώτερες κυβερνητικές πηγές, το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο απέρριψε οριστικά την αμερικανική πρόταση. Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια της ολονύχτιας συνεδρίασης, έντονα διαφώνησαν ο υπουργός Υποδομής Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο αποχώρησης από ποσοστό γης μεγαλύτερο του 9%, και ο υπουργός Αμυνας Γιτζάκ Μοντερχάι, ο οποίος προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που δεν αρθεί το αδιέξοδο στις"ειρηνευτικές συνομιλίες" η αντίδραση των Παλαιστινίων θα είναι ανεξέλεγκτη. Ανάλογες προειδοποιήσεις φέρεται να έκανε και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζέρ Βάιζμαν.

Προσεκτικός αλλά σαφής ο Γκίνγκριτς

Συνεχίζει την περιοδεία της στο Ισραήλ επιτροπή του Αμερικανικού Κογκρέσου με επικεφαλής τον εκπρόσωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων, συντηρητικό, Νιούτ Γκίνγκριτς. Ο Γκίνγκριτς, που επισκέφθηκε χτες την Ιερουσαλήμ, άφησε να εννοηθεί ότι επικροτεί και είναι διατεθειμένος να πιέσει στην κατεύθυνση της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενέργεια που έχει εγκριθεί από το Κογκρέσο αλλά έχει μπλοκαριστεί από την κυβέρνηση Κλίντον σε μια προσπάθεια να μην διαταραχτεί το καθεστώς της Ιερής Πόλης πριν τον τελευταίο γύρο συνομιλιών που θα κρίνει και το μέλλον της.

Αν και ο εκπρόσωπος του Κογκρέσου απέφυγε να επισκεφθεί αμφισβητούμενες περιοχές στην Ιερουσαλήμ, τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ και θα του παράσχουν, αν τους ζητηθεί επισήμως, έκτακτη βοήθεια ύψους 1 δισ. δολαρίων για να αντιμετωπίσει προβλήματα ασφαλείας που θα δημιουργηθούν από ενδεχόμενη αποχώρηση του στρατού του από τη Δυτική Οχθη. Αξίζει, φυσικά, να υπενθυμιστεί ότι, ήδη, η Ουάσιγκτον χορηγεί 3 δισ. δολάρια ετησίως στο Ισραήλ, τη μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που δίνεται από την Ουάσιγκτον σε χώρα - σύμμαχο.

Προς νέα Αραβική Διάσκεψη

Την πραγματοποίηση μιας νέας Αραβικής Συνόδου, στην οποία θα επανεξεταστούν οι ισραηλινο - αραβικές σχέσεις μετά τις τελευταίες εξελίξεις, προωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή. Οπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ διαβεβαίωσε τον Παλαιστίνιο ηγέτη ότι αν δεν υπάρξει επίσημη ισραηλινή απάντηση μέχρι το τέλος της βδομάδας τότε θα ανακοινώσει επίσημα την αποτυχία της αμερικανικής προσπάθειας και τα αίτιά της.

Στόχος της Παλαιστινιακής Αρχής είναι, σύμφωνα με αυτές τις δηλώσεις, αμέσως μετά την αμερικανική ανακοίνωση να πραγματοποιηθεί η σύνοδος, κατά την οποία τα αραβικά κράτη θα ανακηρύξουν ως "ψυχρές" τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Μια τέτοια κίνηση εκτιμάται ότι θα πλήξει αρκετά το Ισραήλ, το οποίο είχε αρχίσει να έχει ιδιαίτερα καλές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με αρκετά γειτονικά αραβικά κράτη μετά την έναρξη της "ειρηνευτικής διαδικασίας". Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Αίγυπτος, η Συρία, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ έχουν, ήδη, δηλώσει συμμετοχή ενώ ο Γιάσερ Αραφάτ μετέβη, χτες, στη Σαουδική Αραβία, αναβάλλοντας μια προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Νιούτ Γκίνγκριτς, προκειμένου να έχει σχετικές συνομιλίες με τη σαουδαραβική ηγεσία.

ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Οι Ιρλανδοί είπαν "ναι" στην "Ειρήνευση"

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΔΟΥΒΛΙΝΟ - ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Η ευρύτατη αποδοχή της ειρηνευτικής συμφωνίας, "αναπτέρωσαν" τις ελπίδες για το "ομαλό πέρασμα" στην ειρήνη και τη "δημοκρατία" της πολυτάραχης Βορείου Ιρλανδίας λίγο πριν τη συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από το άνοιγμα του κύκλου της βίας και του αίματος.

Το συντριπτικότερο ποσοστό αποδοχής της Συμφωνίας της 10ης Απριλίου σημειώθηκε στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, αφού το σχεδόν το 95% των ψηφοφόρων είπε "ναι", αποδεχόμενο ταυτοχρόνως την τροποποίηση του συντάγματος της χώρας με την απάλειψη των άρθρων που μπορεί να περιείχαν τη διεκδίκηση επί της βορείου Ιρλανδίας.

Στην άμεση ενδιαφερόμενη Βόρεια Ιρλανδία, το ποσοστό έγκρισης κυμάνθηκε σε λίγο χαμηλότερα ποσοστά. Παρ' όλα αυτά το 71,12% ψήφισε "ναι", αφήνοντας όλους τους ενδιαφερόμενους και εμπλεκόμενους στην υπόθεση του Ολστερ ιδιαιτέρως ευτυχείς. Το μόνο "σύννεφο" που μπορεί να επισκιάσει όλο αυτό "το άνοιγμα των ουρανών" είναι η μεγάλη διαφορά που παρατηρήθηκε ανάμεσα στο ποσοστό της αποδοχής μεταξύ των δύο αντιτιθέμενων ομάδων, των καθολικών και των προτεσταντών. Η συντριπτική πλειονότητα των καθολικών 96% εμφανίζεται να αποδέχεται τη συμφωνία και τους όρους της. Αντίθετα, μόλις λίγο πάνω από το 50% των προτεσταντών εμφανίζεται να εγκρίνει τη συμφωνία, συγκεκριμένα το 55%. Η ανακοίνωση των υψηλών ποσοστών αποδοχής της συμφωνίας και κυρίως η μελλοντική πορεία του Ολστερ που πια "ευθυγραμμίζεται" με την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην παγκόσμια σκηνή, έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση και ενθουσιασμό τόσο από τους ενδιαφερόμενους αλλά και από ηγέτες όλης της υφηλίου. Κατ' αρχάς, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ,από το Λονδίνο αμέσως μετά δήλωσε χαρακτηριστικά: "Είναι μία μέρα χαράς", τονίζοντας παράλληλα το γεγονός ότι "τίποτα στην ουσία δεν έχει επιλυθεί και "πολύς δρόμος υπάρχει", αλλά "κατευθυνόμαστε" προς τα εκεί". Εσπευσε επίσης να υπογραμμίσει ότι δεν υπάρχει χώρος για βιαιότητες στα πολιτικά πράγματα. Οσο για τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον δήλωσε ότι ο ιρλανδικός λαός έβαλε "γερά θεμέλια για το μέλλον της διαρκούς ειρήνης". Τα επόμενα βήματα μετά την αποδοχή της ειρηνευτικής Συμφωνίας είναι κατ' αρχάς η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη βόρειο Ιρλανδία για την πλήρωση των 108 μελών του τοπικού Κοινοβουλίου που προβλέπει η συμφωνία και είναι προγραμματισμένες για τις 25 Ιουνίου. Το ακανθώδες ζήτημα των παραστρατιωτικών ομάδων και ο αφοπλισμός τους είναι αυτό που ακολουθεί σχεδόν ταυτοχρόνως. Ηδη η βρετανική κυβέρνηση και οι Προτεστάντες του Ολστερ άσκησαν σήμερα πιέσεις στον IRA να αρχίσει να καταθέτει τα όπλα του ως χειρονομία καλής θέλησης και όπως προβλέπει η ειρηνευτική συμφωνία, προοπτική την οποία ωστόσο απέρριψε η πολιτική πτέρυγα του IRA, το Σιν Φέιν.

ΙΡΑΝ
Φοιτητικές συγκρούσεις εξουσίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Σφοδρές συγκρούσεις σημειώθηκαν, χτες, σε κεντρικό πάρκο της ιρανικής πρωτεύουσας ανάμεσα σε ομάδες φοιτητών. Στο πάρκο πραγματοποιούνταν εκδήλωση με τη συμμετοχή χιλιάδων φοιτητών από την Ισλαμική Φοιτητική Ενωση, που χαρακτηρίζεται "φιλοδημοκρατική" και έχει εκφράσει δημόσια την υποστήριξή της στις, έστω και περιορισμένες, μεταρρυθμιστικές προσπάθειες του Ιρανού Προέδρου Μοχάμαντ Κχαταμί. Οι διοργανωτές είχαν εξασφαλίσει την έγκριση του υπουργείου Εσωτερικών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν στο χώρο της εκδήλωσης πλησίασαν μερικές δεκάδες μέλη της "σκληροπυρηνικής" ισλαμιστικής οργάνωσης"Υποστηριχτές της Χεζμπολάχ" και άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα κατά του υπουργού Εσωτερικών, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους. Ακολούθησε πανδαιμόνιο και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, η οποία διέλυσε τους συγκεντρωμένους με δακρυγόνα. Οπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, η ανοιχτή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ιρανικής εξουσίας, ανάμεσα στον Πρόεδρο Χαταμί και τους υποστηρικτές του και τον ισχυρό άνδρα του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, τείνει, πλέον, να γενικευτεί.

Ισραηλινός αστυνομικός συλαμβάνει Παλαιστίνιο διαδηλωτή



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ