ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 1998
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Πρώτη επιτυχία των ανθρακωρύχων

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Υστερα από δέκα μέρες διαρκούς κατάληψης σιδηροδρομικών γραμμών, οι απεργοί ανθρακωρύχοι του Κουζμπάς και της περιοχής Ροστόβ αποφάσισαν να τερματίσουν τον αποκλεισμό των σιδηροδρομικών γραμμών και να επιτρέψουν τη διέλευση των τρένων. Οι εργάτες πέτυχαν να εξασφαλίσουν ένα μέρος των χρημάτων για την καταβολή των καθυστερούμενων μισθών και την υπόσχεση να επανεξεταστούν οι σχέσεις στον κλάδο εξόρυξης άνθρακα. Διατηρούν όμως το δικαίωμα να επαναλάβουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τις υποσχέσεις της. Η επίτευξη της συμφωνίας έγινε την Κυριακή, 24 του Μάη, αφού οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ και Ολέγκ Σισούγεφ ολοκλήρωσαν τις δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους ανθρακωρύχους. Στο μεταξύ, οι μεταλλωρύχοι της περιοχής Πετσόρα εξακολουθούν να μπλοκάρουν τη σιδηροδρομική γραμμή Βορκουτά - Μόσχα, επιτρέποντας μόνο τη διέλευση των επιβατικών τρένων και των εμπορευμάτων που είναι απαραίτητα για την εξασφάλιση της λειτουργίας των βόρειων περιοχών της Ρωσίας.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κινήσεις "αποσύνδεσης" από τον Σουχάρτο ή εντυπώσεων;

ΤΖΑΚΑΡΤΑ. -

Στην απελευθέρωση δύο πολιτικών κρατουμένων προχώρησε χτες ο νέος Πρόεδρος της Ινδονησίας, Χαμπίμπι, σε μια προσπάθεια να κάνει πιστευτή την υπόσχεσή του για τη διεξαγωγή εκλογών μέσα σε ένα χρόνο.

Ο Μουχτάρ Πακραχάν,γνωστός συνδικαλιστής στην Τζακάρτα και αρχηγός της παράνομης οργάνωσης "Ινδονησιακή Εργατική Ενωση της Ευημερίας", και ο Σρι Μπιτάνγκ Παμούνγκατ,πρώην βουλευτής και καθηγητής πανεπιστημίου αφέθηκαν ελεύθεροι με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης Μουλάντι. Και οι δύο εξέτιαν πολύμηνες ποινές κάθειρξης επειδή θεωρήθηκε ότι με διάφορους τρόπους επέκριναν το 32χρονο καθεστώς Σουχάρτο. Ο υπουργός Μουλάντι υποσχέθηκε πως μέσα στις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν οι απελευθερώσεις και άλλων πολιτικών κρατουμένων, οι οποίοι σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ξεπερνούν τους 200.

Αργότερα, ο υπουργός Αμυνας, στρατηγός Γουιράντο, είπε πως 14 στρατιωτικοί κρατούνται ως ύποπτοι για το φόνο έξι φοιτητών που συμμετείχαν σε αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις στο πανεπιστήμιο Τρισάκτι της Τζακάρτα. Ανακοίνωσε, μάλιστα, ότι παρέλαβε "πλήρη αναφορά" από την ειδική στρατιωτική επιτροπή που πραγματοποίησε τις ανακρίσεις για τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων φοιτητών στις διαδηλώσεις της 12ης Μαϊου, προσθέτοντας ότι μεταξύ των υπόπτων οι έξι είναι αξιωματικοί.

Στο μεταξύ, κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωνε ότι δρομολογείται άμεσα ο σχεδιασμός εκλογικών νομοσχεδίων ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση πολιτικών μεταρρυθμίσεων για τη διεξαγωγή εκλογών "μέχρι το τέλος τρέχοντος χρόνου ή το αργότερο έως το πρώτο εξάμηνο του 1999".

Δεν ήταν, όμως, μόνον οι παραπάνω αξιωματούχοι της κυβέρνησης Χαμπίμπι που επιχείρησαν από τις πρώτες μέρες ανάληψης των καθηκόντων τους να δώσουν την εντύπωση ότι ξεκόβουν τον "ομφάλιο λώρο" των στενών σχέσεών τους με τον προηγούμενο δικτάτορα, Σουχάρτο.

Και ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε πως αναθεωρεί τα συμβόλαια που συνάφτηκαν ανάμεσα στην κρατική πετρελαϊκή εταιρία "Περταμίνα" και εταιρίες συμφερόντων της οικογένειας Σουχάρτο. Επίσης ανακοινώθηκε η ακύρωση συμβολαίων ανάμεσα στο ινδονησιακό κράτος και δύο εταιρίες ύδατος συμφερόντων της οικογένειας Σουχάρτο.

Θετικές αντιδράσεις από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση προέτρεψε χτες τον Πρόεδρο Χαμπίμπι να δημιουργήσει μια κυβέρνηση με διαφάνεια και υπευθυνότητα και να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε συνεργασία με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την απόφαση του νέου Ινδονήσιου Προέδρου να προκηρύξει πρόωρες εκλογές και να απελευθερώσει δύο πολιτικούς κρατούμενους. "Είναι υψίστης σημασίας το γεγονός ότι σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι διάφορες οργανώσεις πολιτών εμπλέκονται ενεργά στη μεταρρυθμιστική διαδικασία" υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, όπου καλείται η κυβέρνηση Χαμπίμπι να συνεργαστεί εποικοδομητικά με τα Ηνωμένα Εθνη και να προσπαθήσει για την εξεύρεση μιας διεθνώς αποδεκτής λύσης του προβλήματος του ανατολικού Τιμόρ, το οποίο κατελήφθη το 1975 από τα ινδονησιακά στρατεύματα.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ανοδος των συντηρητικών δυνάμεων

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Το χρονικό της προαναγγελθείσας δεξιάς στροφής της ουγγρικής πολιτικής σκηνής επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών για την πλήρωση των υπολοίπων εδρών του Κοινοβουλίου, που έγιναν την Κυριακή.

Τα τελικά ανεπίσημα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, που ανακοινώθηκαν από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή της Ουγγαρίας, δίνουν στο δεξιό κόμμα της αντιπολίτευσης, στην "Ενωση Νεαρών Δημοκρατών", 149 από το σύνολο των 386 εδρών της ουγγρικής Βουλής, και ποσοστό 38,34%. Αντίθετα, ο τωρινός κυβερνητικός συνασπισμός και το "Σοσιαλιστικό Κόμμα" που αντιμετώπισε στον προχτεσινό δεύτερο γύρο την "Ενωση των Νεαρών Δημοκρατών" απέσπασε 133 έδρες και τελικό ποσοστό 34,72%. Τα υπόλοιπα κόμματα που ακολουθούν, είναι το κόμμα των "Ανεξάρτητων Μικρών Αγροτών" 48 έδρες(12,44%), η "Ενωση Ελεύθερων Δημοκρατών" 24 έδρες (6,22%), το "Δημοκρατικό Φόρουμ" 17 έδρες (4,4%) και το "Κόμμα της Αλήθειας και της Ζωής" 14 έδρες(3,62%). Τα παραπάνω κόμματα στον πρώτο γύρο είχαν ξεπεράσει το πλαφόν του 5% που τους δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στο Κοινοβούλιο. Το "Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας" για λίγους ψήφους δεν κατάφερε στον πρώτο γύρο να μπει στη Βουλή, συγκεντρώνοντας 4,8% ανεβάζοντας μεν τις δυνάμεις του, μην καταφέρνοντας όμως να πιάσει το εκλογικό μέτρο που ήταν 5%. Πάντως η έκπληξη ήταν η συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές που ήταν 57,20% και ξεπέρασε την αντίστοιχη του πρώτου γύρου.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο πρώτος που αναγνώρισε την αλλαγή στην πολιτική σκηνή της χώρας, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γκιούλα Χορν που έσπευσε να συγχαρεί τον 35χρονο ηγέτη της "Ενωσης Νεαρών Δημοκρατών", Βίκτορ Ορμπάν,αποδεχόμενος ταυτοχρόνως την ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Χορν δήλωσε ότι η νίκη της "Ενωσης Νεαρών Δημοκρατών" και του συμμάχου της, του "Ουγγρικού Δημοκρατικού Φόρουμ" δεν τους δίνουν τις απαιτούμενες έδρες για να σχηματίσουν κυβέρνηση. "Με ποιο κόμμα θα σχηματίσουν κυβέρνηση, θα ξεκαθαριστεί τις επόμενες ημέρες", είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος πρωθυπουργός. Τέλος, ο Γκ. Χoρν προέτρεψε το κόμμα του Ορμπάν να ακολουθήσει πολιτική ανάλογη με αυτή των Σοσιαλιστών, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη της Ουγγαρίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα της χώρας.

Παρά την επιτυχία του κόμματός του και τις βαρύγδουπες δηλώσεις του τύπου: "Οι ψηφοφόροι έδειξαν ότι για ένα νέο αιώνα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση", ο Ορμπάν είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα για το σχηματισμό κυβέρνησης. Κάτι που επισήμανε και ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Αρπαντ Γκεντς δηλώνοντας ότι η επιλογή του πρωθυπουργού αποτελεί "ένα μεγάλο πρόβλημα", με δεδομένα τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών. Οι διαπραγματεύσεις ήδη έχουν αρχίσει ενώ ο Ορμπάν - που ποτέ δεν είχε αναλάβει κάποιο κυβερνητικό αξίωμα - τόνισε ότι το συμβούλιο του κόμματός του θα συνεδριάσει αύριο για να αποφασίσει με ποιο κόμμα θα συνεργαστεί, αλλά ξεκαθάρισε ότι είναι ουσιαστικά αδύνατον να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Επισφαλείς όροι δουλιάς για ανήλικους εργάτες...

ΓΕΝΕΥΗ.-

Το ένα τρίτο των εργαζόμενων παιδιών σ' όλο τον κόσμο απασχολείται σε ιδιαίτερα επικίνδυνα επαγγέλματα, όπως τα ορυχεία, οι οικοδομές κ.ά., ενώ ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των παιδιών πέφτουν θύματα εργατικών ατυχημάτων. Αυτό υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, σε ειδική έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας (ΠΟΕ) των Ηνωμένων Εθνών.

Οπως ανακοινώθηκε, σε ορισμένες χώρες, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανήλικων εργατών ηλικίας από 5 - 14 χρόνων απασχολούνται σε επαγγέλματα υψηλής επικινδυνότητας, το 50% των παιδιών εργάζεται σε στρεσογόνες δουλιές, ενώ το 80% επιστρέφει στο σπίτι κατάκοπο, μη έχοντας καθόλου ελεύθερο χρόνο ή αργίες.

Στην ίδια έκθεση, γνωστοποιείται πως ο ΠΟΕ θα εστιάσει τις προσπάθειές του για την πραγματοποίηση νέας διάσκεψης για την κατάργηση όλων των ειδών παιδικής εργασίας, που έχει αναγγελθεί πως θα γίνει στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη, από τις 2 έως 18 Ιούνη. Στο πλαίσιο της νέας διάσκεψης, θα απευθυνθούν εκκλήσεις στις κυβερνήσεις της υφηλίου για τη λήψη μέτρων, που θα αποτρέπουν την απασχόληση παιδιών σε επικίνδυνα επαγγέλματα και θα εξαλείψουν τη δουλεία ή αναγκαστική και χαμηλά αμειβόμενη εργασία ανηλίκων.

Στην ίδια έρευνα, επισημαίνονται τα ακόλουθα: Το ένα τέταρτο όλων των παιδιών ηλικίας από 5 - 14 συμβάλλει σε συντριπτικό ποσοστό στη δημιουργία οικογενειακού εισοδήματος (27% των αγοριών και το 22% των κοριτσιών), το 26% των ανήλικων οικοδόμων αντιμετωπίζουν σοβαρά τραύματα, εξαιτίας των συνθηκών απασχόλησής τους ή πέφτουν θύματα εργατικών ατυχημάτων, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους ανήλικους ανθρακωρύχους είναι 16%...

Εκτιμάται ότι πάνω από 250.000.000 ανήλικοι εργάζονται σ' όλον τον κόσμο, εκ των οποίων το 61% βρίσκεται στην Ασία, το 32% στην Αφρική και το 7% στη Λατινική Αμερική.

ΑΜΠΧΑΖΙΑ
Πρωτόκολλο αποκατάστασης ειρήνης

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Πρωτόκολλο για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Αμπχαζία επεξεργάστηκαν στις 24 του Μάη κατά τη συνάντησή τους στο Σοχούμι ο Αμπχάζιος Πρόεδρος Βλαντισλαά Αρτζινμπα και ο εκπρόσωπος της Γεωργίας Βάζα Λορκιπανίτζε, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ. Οπως δήλωσε ο Αρτζινμπα μετά το πέρας της συνάντησης, η πρόσφατη επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή Γκάλι της Αμπχαζίας, που κατοικείται κυρίως από Γεωργιανούς, "δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Αμπχαζίας, ούτε και της Γεωργίας". Παρά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές. Σύμφωνα με επίσημες πηγές στην Τιφλίδα, τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την περασμένη βδομάδα στα σύνορα της Γεωργίας με την Αμπχαζία, μετά την παραβίαση της εκεχειρίας του 1993 και την κλιμάκωση των συγκρούσεων.

Από την άλλη μεριά, ο πρόεδρος της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάντζε, κάλεσε τους Αμπχάζιους να αποδεχτούν την ένταξη της περιοχής τους σ' ένα "ομόσπονδο κράτος" της Γεωργίας. "Η Γεωργία δε θα αποδεχτεί την απόσχιση της Αμπχαζίας", τόνισε και πρόσθεσε ότι "είναι αναγκαίος ένας συμβιβασμός". Σύμφωνα πάντα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, είναι πιθανή μία συνάντηση του Αρτζινμπα με τον Σεβαρντνάντζε, εντός των προσεχών ημερών. Η Ρωσία, που έχει αναπτύξει ειρηνευτικές δυνάμεις ανάμεσα στην Αμπχαζία και τη Γεωργία μετά τον μεταξύ τους πόλεμο το 1993, όταν η Αμπχαζία ανακήρυξε την ανεξαρτησία της, διαμήνυσε μέσω του αντιπροσώπου της στην ΚΑΚ, Ιβάν Ρίμπκιν, ότι επιθυμεί την υλοποίηση μίας τέτοιας συνάντησης.

Ο Χαμπίμπι με "καινούριους" υπουργούς της κυβέρνησής του



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ